قطب سوم خودروسازی؛ آخرین امید برای تحول

پنجشنبه ۱۲ شهریور ۱۳۹۴ | 11 نظر

قطب سوم خودروسازی؛ آخرین امید برای تحول
مصاحبه با مدیرعامل تیسکو

 قیمت 35 تا 40 درصد کمتر از خودروهای وارداتی خواهد بود.

مدیر تیسکو در گفتگویی از تولید محصولاتی با قیمت 35 تا 40 درصد کمتر از خودروهای وارداتی ، صادرات خودرو و اشتغالزایی این شرکت می گوید و از برنامه هایی برای تولید 20 میلیون خودرو در سال تا 10 سال آینده خبر می دهد.

به نقل از ایلنا، تقریبا یک سال گذشته اکبرترکان، دبیر شورای عالی مناطق آزاد از تاسیس شرکت خودروسازی جدید با همکاری برندهای جهانی  در منطقه آزاد چابهار خبر داد و براساس گفته های این مقام مسئول  قطب جدید خودروسازی در چابهار که تاسیس آن  نظر شخص رئیس‌جمهور است،قرار است انحصار بازار خودرو داخی را بشکند و کیفیت تولیدات را با شراکت برندهای قدر خارجی ارتقا دهد. مطالعات قطب سوم خودروسازی با نام تجاری “تیسکو” کلید خورد و در نیمه راه صحبت هایی از ورود هیوندای به این مجموعه زده شد، هر چند این احتمال از سوی ترکان تکذیب شد اما واقعیت این است که با ایجاد فضای مثبت در روند مذاکرات 1+5 گزینه های تیسکو برای انتخاب شریک تجاری خود افزایش یافت و در ادامه این رایزنی ها  گروه های تجاری دیگری وارد مذاکرات با ایران  شدند. درباره آخرین وضعیت عملکرد گروه صنعتی تیسکو در چابهار،با «غیاث الدین طاهری» مدیر قطب جدید خودروسازی کشور به گفت وگوی تفصیلی پرداختیم.

پس از بحث راه اندازی قطب سوم خودروسازی در چابهار، خبر همکاری با برند هیوندای مطرح شد، آیا پس از انجام توافق هم هنوز گزینه مورد نظر هیوندای است؟ پس از اعلام توافق، وارد مذاکره با شرکت های خودروساز دیگری شده ایم؟   

مذاکرات با گروه های صنعتی و تجاری افزایش یافته است اما هنوز با شرکت و برندی به قطعیت نرسیده ایم. با شرکت های ژاپنی ، چینی و اروپایی مذاکرات کلی انجام داده ایم اما در حال بررسی مذاکرات هستیم تا به مرحله عملیاتی برسیم.

البته باید متذکر شوم که شرکت های خارجی به صورت پلکانی وارد مذاکرات می شوند و تمام جوانب را بررسی می کنند و یک باره وارد شراکت نمی شوند البته ما هم نمی خواهیم به بازار فروش یکسری شرکت های خودروساز تبدیل شویم و معتقدیم نباید بازارمان را رایگان در اختیار خودروسازهای خارجی قرار دهیم. هدف ما این است که تکنولوژی را به کشورمان منتقل و آن را در صنعت خودروسازی نهادینه کنیم.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد شرط و شروطی برای شرکت های خارجی در صورت همکاری با ایران در تولید خودرو جدید تعیین کرده اند که از جمله آن صادرات است. چه برآوردی از توان صادرات داشته اید؟  

مزیت فعالیت اقتصادی در منطقه آزاد این است که شرکت ها از معافیت های مالیاتی و عوارض گمرکی برخوردار هستند و با توجه به بازاری که در منطقه وجود دارد از جمله بازارهای عمان، پاکستان، افغانستان و کشورهای CIS که از طریق آب های آزاد و دریای عمان به چابهار می رسند؛ بنابراین این منطقه به غیر از جمعیت ایران حدود 350 الی 600 میلیون نفر، جمعیت قابل پوشش دارد و طبیعتا پتانسیل صادراتی بسیار خوبی برای قطب سوم خودروسازی کشور در چابهار فراهم می شود. به هر حال وقتی شرکت معتبر خارجی شریک ایران در تولید خودرو شود؛ چابهار به قطب و پایگاه خودروسازی در منطقه کشورهای  CIS  تبدیل خواهد شد. بازار داخلی هم از تیراژ پیروی می کند و وقتی تیراژ افزایش یابد، خود به خود قطعه سازان منطقه را به رشد می رساند.

برای ورود شرکت های خارجی چه شرایطی تعیین کرده اید؟ 

در حال حاضر مشکلی که خودرو تولید داخل با آن مواجه است، بحث کیفیت، قیمت و خدمات پس از فروش است. اگر بتوانیم این مشکلات را در تولیدات تیسکو از بین ببریم، صنعت خودروسازی در کشورمان رشد خواهد کرد. بنابراین از شرایطی که برای ما مهم است بحث کیفیت و مطلوبیت قیمت است. هر شرکتی که بتواند سه معیار گفته شده را در بهترین شرایط عرضه کند، شریک ایران در تولید خودرو می شو.

آیا با ورود محصولات تیسکو به بازار داخلی، شکسته می شود؟

معتقدم وجود و ادامه فعالیت شرکت های خودروسازی فعال در بازار برای اقتصاد ایران بسیار مهم و موثر است اما یک جوی در ایجاد شده است که عده ای می خواهند بازار کشورمان را مفت و مجانی در اختیار برندها و شرکت های خارجی قرار دهند. یادمان باشد که  بیش از یک میلیون نفر در مجموعه ایران خودرو سایپا مشغول به کار هستند. اگر بخواهیم خودروسازی و تولید کشور را تضعیف کنیم در آن زمان برای ورود هر خودرویی با هر کیفیتی نیاز به پرداخت ارز داریم بنابرای نرخ ارز هم به واسطه آن افزایش می یابد و مشکلات جدیدی به وجود می آید. از سویی دیگر به هر حال باید نقاط ضعف هم دیده و اصلاح شوند تا اعتماد به تولید داخل هم افزایش یابد.

در حال حاضر تیسکو در چه مرحله از کارهای اجرایی و عملیاتی قرار دارد؟   

در حال حاضر 300 هکتار زمین در پیکره هفتم شرقی منطقه آزاد چابهار برای احداث بناها و کارگاه های این پروژه اعطا شده که در بهترین منطقه صنعتی چابهار هم جانمایی شده است. نام تجاری شرکت ثبت و مطالعات به صورت کامل انجام شده است. طبق براوردها  نرخ بازدهی داخلی بالای 44 درصد خواهد بود که عدد بسیار خوبی است.

در طول یک سال گذشته بیش از صدها سرمایه داخلی و خارجی مشاوره گرفته ایم. در مقطعی با بانک ها وارد مذاکره شدیم اما پس از اعلام سیاست بانک مرکزی مبنی براینکه بانک ها باید از بنگاه داری خارج شوند؛ مذاکرات با نهادهای مالی ادامه پیدا نکرد. با سرمایه گذاران بخش خصوصی هم وارد مذاکره شدیم اما از آنجایی که سرمایه گذاری در صنعت خودروسازی ، اعتبارات و منابع مالی کلانی را می خواهد، باید توان سرمایه گذاران را ارزیابی کنیم. برای مثال تنها برای ایجاد سوله ای برای تولید 50 هزار دستگاه خودرو به 50 الی 60 میلیارد تومان سرمایه نیاز داریم.

بیش از 2 هزار میلیارد تومان سرمایه در گردش هم برای واردات ckd نیاز داریم. ارقام سرمایه گذاری بسیار بزرگ است و از سوی دیگر در شرایط اقتصادی قرار داریم که سرمایه گذاران در حالت انتظار قرار گرفته اند و هنوز تمایلی برای ورود به میدان عمل ندارند.

علت انتظاری که در بازار ایجاد شده را چه عواملی می دانید ؟

هم سرمایه گذاران داخلی و هم سرمایه گذاران خارجی منتظر اجرای  واقیع عملیات هستند و تا تغییر عملیاتی در اقتصاد کشور رخ ندهد، سرمایه گذاری هم افزایش نمی یابد. نظر رییس جمهوری و آقای ترکان هم این است که سرمایه گذاری توسط بخش خصوصی صورت بگیرد. معتقدیم نباید این دور باطل تکرار شود که ابتدا شرکتی دولتی تاسیس شود و بعد بخواهیم آن مجموعه دولتی را خصوصی کنیم. ساختار از ابتدا باید خصوصی باشد و به همین دلیل پیشرفت این پروژه کند شده است چراکه به دنبال سرمایه گذار بخش خصوصی هستیم اما بسیاری ها منتظر ثبات اقتصادی در کشور هستند و به محض ظهور علائم ثبات سرمایه گذاری ها کلید می خورد.

در مطالعاتی که انجام شده چه برآوردی از میزان تیراژ و نرخ گذاری داشته اید؟

طبق مطالعاتی که انجام شده، بازه زمانی هر فاز را یک سال در نظر گرفته ایم و  در فاز اول تولید 50 هزار دستگاه پیش بینی شده و در فاز نهم که سال دهم است تولید به 20 میلیون دستگاه می رسد.

اما در بحث تعیین قیمت باید بگویم که قیمت و نرخ گذاری طبیعتا به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله نوع خودرو تولید شده . شرکتی مانند تویوتا انواع مختلفی از خودرو را تولید می کند که قیمت های مختلفی هم دارند. اما به طور قطع خودرویی که در گروه صنعتی تیسکو تولید خواهد شد، نسبت به خودرو خارجی وارداتی چیزی حدود 35 درصد تا 40 ارزان تر خواهد بود چراکه ارزش افزوده ای در منطقه آزاد برای تولید محصول ایجاد می شود و از سوی دیگر زمانی که وارد سرزمین اصلی می شود به همان نسبتی  که از تعرفه گمرکی کم می شود قیمت تمام شده کاهش می یابد و قیمت فروش هم پایین می آید.

زمان دقیقی از ورود محصولات تیسکو به بازار می توایند اعلام کنید؟

تولید و ورود محصولات به بازار، بستگی به ورود سرمایه گذاران دارد. در حال حاضر تمام مطالعات انجام شده و مقدمات آماده است البته سرمایه گذارهایی هم وارد میدان شده اند اما باید ارزیابی دقیقی از میزان توان این سرمایه گذاران انجام شود. برخی از این سرمایه گذاران توان ورود به صنعت خودروسازی را ندارند و هدفشان از ورود به این حوزه کاسبی در بخش اراضی و زمین است و نه ایجاد قطب سوم خودروسازی در کشور و اشتغالزایی.

صنعت خودروسازی اشتغالزایی قابل توجهی را ایجاد می کند به طوری که در فاز اول چیزی حدود 500 نفر جذب خواهد شد و در فاز نهایی این مجموعه نیروی کار 60 هزار نفری خواهد داشت. ما به دنبال ارتقای تولید داخل هستیم و نه اینکه عده ای وارد تجارت و کاسبی در مناطق آزاد شوند.


11 دیدگاه

  1. مهدی ج | شهریور 15, 1394 | لینک نظر

    بزک نمیر بهار میاد….

  2. حمید | شهریور 14, 1394 | لینک نظر

    دروغ به این بزرگی !20میلیون در سال!!!

  3. آرش | شهریور 13, 1394 | لینک نظر

    این برادران یا نمی دونند خصوصی سازی چیه یا ما رو … فرض کردن. اگه هدف فروش اوراق قرضه یا بلوک سهام محدود باشه که اسمش خصوصی سازی نیست همون ساختار خصولتی خودمونه.
    بدون واگذاری طرح از طریق قانونی به بخش خصوصی این راه به ترکستانه.
    از کجا معلوم اون سرمایه گذار نخواد کارخونه رو تو منطقه آزاد چابهار بزنه،؟!
    چطور فهمیدین اون سرمایه گذار هم علاقه منده با چینی ها یا هیوندای شراکت کنه که خودتون وارد مذاکره با اینها شدین؟!
    از کجا معلوم استراتژی تولید و مونتاژ سرمایه گذار در مورد بازار هدف یعنی اینکه محصولاتش به کدوم رنج قیمتی بازار اختصاص داره با شما یکسان باشه؟! که میگین هدف تولید محصولاتی 30-35 میلیون زیر قیمت ماشینهای وارداتیه!
    آخه استاد، شما کدوم خودرو سازی رو میشناسین که از بدو تاسیس بتونه سهمی از صادرات رو بگیره که همچین ادعای مضحکی میکنین؟! حداقل 10 سال طول میکشه تا یه برند بتونه تو بازار داخلی اسمش رو جا بندازه. شما اگه اینکاره بودین همون ایران خودرو با 70 سال سابقه تا حالا صادرات داشت.

    در آخر، واقعا وقتش نشده از توهم خارج بشیم و با این واقعیت روبه رو بشیم که حتی مصرف کننده داخلی هم عاصی شده از محصولات بی کیفیت و گران داخلی. قطب سوم پیشکش، همین “ارابه مرگ” ساز ها رو اصلاح کنید شاهکار کردین.

    • در پاسخ به: آرش

      سروش | شهریور 14, 1394 | لینک نظر

      اتفاقا چینی ها در بدو تاسیس به ما صادر میکنن :))

  4. sunmartin | شهریور 13, 1394 | لینک نظر

    کوروش اینها وعده سرخرمن هست کو کجا؟در چه زمانی میدونی من این خبر کی خوندم سال 89 تو هفته نامه دنیای خودرو اما میدونستم چرنده ،سودجوی این افراد و اطرافیان اونها کاری عادی شده اصلا تولید پژو و پراید باستانی توجیه داره برای من مشتری؟اما من کیم مشتری چه کاره است بقول یکی از حضرات مردم چه کاره هستند که بخوان نظر بدن ؟ خود آقایون تشخیص میدن چه برای ما خوب و چه ضرره البته تمام این خیمه شب بازی ها واسه درآمد و یود سرشار این صنعت هست وگرنه خودشون هم میدونن اوضاع از چه قراره اما وقتی پای منفعت و سود وسطه کفه سنگین ترازو انتخاب میکنن

  5. علیرضا | شهریور 12, 1394 | لینک نظر

    قطب هزارم خودرو سازی هم فایده نداره تا وقتی دست دولت تو کار باشه یعنی سود و رانت و ….واسه آقازاده ها و تعرفه های بالا و حمایت دولت و بازار انحصاری تنها راه نجات صنعت خودرو خصوصی سازی شرکت های بزرگ خودرو سازی و کاهش تعرفه ها و ایجاد بازار رقابتی ما خودرو نمیخریم تا خودروسازان ورشکسته شده و سهام آنها بفروش برود خرید خودرو صفر ممنوع

    • در پاسخ به: علیرضا

      کوروش | شهریور 13, 1394 | لینک نظر

      اینکه خصوصی هست دولتی نیست!

      • در پاسخ به: کوروش

        علیرضا | شهریور 15, 1394 | لینک نظر

        به نظر شما قطب سوم خودروسازی یعنی چی ما که خودروسازای خصوصی دیگری هم داریم این چرا شده قطب سوم؟!! چون دولتیه

  6. امیدوار نا امید | شهریور 12, 1394 | لینک نظر

    این شرکت جدید فایده نداره فوقش میاد مثلا النترا رو میده۸۰ملیون (که عمرا بده) آیا برای ما مردم فقیر که مجبور به خرید پراید هستیم فایده ای داره؟

  7. sunmartin | شهریور 12, 1394 | لینک نظر

    از خیال تا واقعیت 10 سال دیگه ما شده 50 ساله مون این چه وضعیتیه اینم جزو برنامهربلند مدت 8 ساله سومه ؟؟که خیری لزش ندیدیم نسل ما میدونست خودروی جدید چیه حق انتخاب چیه تفریح و شادی چیه اما هیچکدوم ازینها رو نداشت فقط نذاره گر محدودیت های روز افزون بود خودرویی که دیدیم مراید و مشتقات و پژو 405 باستانی و فراوردهای جانبیش بود ده سال دیگه واسه …خوبه این چرندیات و وعده سرخرمن دیگه حواب نمیده
    عوارض گمرکی نصف کنین مالیات بر هرزش افزوده خودروهای وارداتی کاهش بدید ویران خودرو و سایبان تبدیل به مونتاژ کار خورروهای ژاپنی و کره ای و اروپایی بشن رانا خواری و باج گیری کنار بذارید احتیاجی به تیس کو و دیس کو نداریم البته اینم فقط در حد یه حرفه مث ال نوت 7 ملیونی و سراتو 25 ملیونی ،ازین حرف ها تو این سالها زیاد شنیدیم و در آخر این بنادر تبدیل به قطب خودروهای چینی میشن نهایتا..و این داستان ادامه داره از ما که گذشت…

    • در پاسخ به: sunmartin

      کوروش | شهریور 13, 1394 | لینک نظر

      دوست عزیز این بنده خدا که روند تولید و تجهیز رو گفت
      گفت به محض اینکه سرمایه گذار پیدا بشه فاز یک تو یک سال ساخته میشه با ظرفیت 50 هزار دستگاه که بعد از اون طی 10 سال 9 فاز اجرا میشه که در فاز اخر ظرفیت تولید به 20میلیون دستگاه(رقم فظایی رو دست فلوکس واگن و تیوتا و جنرال موتور بلند شدن) میرسه.
      در ادامه هم به صورت غیر مستقیم گفت وقتی تحریم ها رو بردارند سرمایه گذار پیدا میشه.
      اتفاقا برای چابهار بسیار عالی است من مناطق تیس رو دیدم به غیر از اون قسمت های مراکز فروش در دیگر جا های شهر فقر بیداد میکرد. و این کارخانه میتونه اوضاع رو عوض کنه.باوجود انکه چابهار یکی از مهم ترین بنادر کشور است اما اصلا به اون توجهی نمیشه و متاسفانه شاهد افول اون هستیم امیدوارم که وضع چابهار هم به مانند بقیه مناطق ازاد تغییر کند.
      امیدوارم چینینی مینی شکسته نیارن دیگه .
      البته باوجود خصوصی بودن این خودرو ساز امید به ساخت و مونتاژ محصولات با کیفیت ژاپنی کره ای و اروپایی زیاد است . مخصوصا ژاپنی و به خصوص تویوتا چون علاوه بر مصرف داخل برای صادرات بسیار مناسب است چراکه پاکستان خیلی به خودرو های تویوتا علاقه دارد.
      مدیرش میگه بین 35 تا 40 درصد از قیمت وارداتی کمتر است مثلا فرض کنید که النترا 120 میلیون باشه این باید بده همین هول و حوش 80 میلیون !!!!! البته زیاد هم دور از ذهن نیست تو همین 120 میلیون که قیمت النترا است فکر کنم فقط 7-8 میلیون رو اسان موتور بخاطر خدمات دهیش میگیره از طرفی کلی سود هم روش میکشه فرضا 15 میلیون از قیمت تازه واردات هم 45 درصد گمرک است که برای مونتاژ 20 درصد هست اینو بعلاوه نیروی کار و انرژی ارزان ایران کنید میشه انتظار داشت.
      تا ببینیم از حرف تا عمل چقدر فاصله است!