به گزارش دنده 6 ، در سال 1376 شرکت سایپا دیزل با همکاری شرکت رنو تراکس فرانسه، کامیونت بادسان 6 تنی و 8 تنی را به بازار خودرو های سنگین و نیمه سنگین عرضه کرد. کامیونت بادسان توانست سهم قابل توجهی از بازار را در بخش کامیون های سبک تا نیمه سنگین به خود اختصاص دهد. در حال حاضر نیز این کامیونت با داشتن قدرتی مناسب نسبت به ابعاد بدنه و کشش مناسب موتور توربو یکی از محبوب ترین کامیونت های موجود در بازار شناخته می شود. کشور ایران مدتی است که در زمینه تولید انواع خودرو های سنگین و نیمه سنگین به خودکفایی رسیده است. به گونه ای که بخشی از کامیونت های مورد نیاز کشور های همسایه را به خوبی تأمین کند. شرکت بادسان سعی می کند که در تولید محصولات خود از بهترین و باکیفیت ترین قطعات و تجهیزات ایمنی استفاده کند.
زیرا هر چقدر که کیفیت و کارایی کامیونت بادسان بهتر باشد، کارایی و عملکرد آن مناسب تر و دقیق تر است. از کامیونت بادسان جهت حمل کالا های سنگین مانند آهن آلات، میلگرد و پروفیل و … می باشد. مشتریانی که از کامیونت رنو ۶ تن استفاده می کنند، آن را بسیار قابل اعتماد می دانند. سرعت و شتاب کامیونت بادسان بسیار بالا است. به طوری که اگر از کنار شما عبور کند تصور می کنید که خودرو سواری بوده است. در این مقاله به معرفی و ارزیابی کامیونت بادسان می پردازیم. همچنین مشخصات فنی کامیونت های بادسان را مورد بررسی و تحلیل قرار می دهیم.
تجهیزات داخلی کامیونت بادسان
در تولید کامیونت بادسان از تجهیزات و قطعات مختلفی مثل قفل مرکزی، سیستم ضد واژگونی، صندلی قابل تنظیم، هشدار دنده عقب، بلوتوث تلفنی، سیستم بالابر برقی، بخاری، توربو شارژر و ترمز ABS استفاده شده است. بدیهی است هر چقدر که تعداد قطعات و تجهیزات داخلی کامیونت بیشتر باشد، شرایط بهتری برای راحتی و آسایش رانندگان فراهم می شود. در ادامه در مورد خصوصیات برخی از تجهیزات داخلی کامیونت بادسان بیشتر توضیح خواهیم داد.
قفل مرکزی
در ابتدا قفل مرکزی کامیونت بادسان توسط شرکت مرسدس بنز در سال 1997 میلادی ساخته شد. این قفل برای کنترل قفل و باز نمودن درب های خودرو می باشد که در مدل های قدیمی با زدن یک دکمه درب های خودرو قفل می شد. اما در مدل های جدید گزینه هایی مانند قفل صندوق عقب و درب مخزن سوخت، به آن اضافه شده است.
سیستم ضد واژگونی یا APR
سیستم APR با استفاده از سنسور های داخل خودرو، دلایل وقوع حادثه را قبل از اتفاق تشخیص می دهند و تا حد ممکن از واژگونی خودرو جلوگیری می کنند. این نوع سیستم ها؛ سیستم های ایمنی فعال نیز نامیده می شوند.
سیستم بالابر برقی یا وینچ
سیستم بالابر برقی در کامیونت بادسان به دستگاهی گفته می شود که جهت جابجایی، کشیدن یا بلند کردن اجسام سنگین به کار می رود. بالابر برقی یا همان وینچ برقی یکی از پر مصرف ترین انواع وینچ ها است
عملکرد صندلی قابل تنظیم در کامیونت بادسان
یکی از مهم ترین قطعات کامیونت بادسان صندلی است. با گذر زمان همراه با تغییر مدل خودرو، صندلی ها نیز در حال تغییر هستند. یکی از ویژگی های مهم صندلی این نوع کامیونت، این است که به راحتی می توان آن را تنظیم کرد تا راننده در حین رانندگی احساس راحتی و آسایش کند. لازمه یک رانندگی کردن خوب این است که تمام عضلات بدن در وضعیت نرمال قرار بگیرند. اگر پاها برای رسیدن به پدال ها خیلی کشیده شوند یا خیلی خم شوند، به این معنی است که صندلی خودرو به درستی تنظیم نشده است. پاها باید تا حد ممکن در وضعیت ۹۰ درجه قرار بگیرند.
بررسی عملکرد سیستم هشدار دنده عقب در کامیونت بادسان
سنسور دنده عقب یا کمک پارک بر روی سپر عقب کامیونت بادسان نصب می شود. این دستگاه از چندین حسگر هوشمند تشکیل شده است که در هنگام حرکت خودرو به سمت عقب، راننده را از وجود هرگونه مانع در پشت ماشین مطلع می سازد. این سیستم رانندگی آسان تر و ایمن تری را برای شما به ارمغان می آورد و درصد حوادث را تا حدودی کاهش می دهد.
توربو شارژر چه نقشی در کامیونت دارد؟
توربو شارژر سیستمی است که سبب افزایش توانایی های دینامیکی کامیونت بادسان می شود. توربو شارژر یک دستگاه جانبی خودرو است که بر روی موتور آن نصب می شود و قدرت و توانایی بیشتری را تولید می کند. سیستم توربو شارژر و موتور توربو صرفا برای خودرو های با عملکرد بالا نیست، بلکه در تمامی خودرو ها می توان از این سیستم بهره برد. امروزه بیشتر شرکت های خودروسازی از این سیستم پیشرفته استفاده می کنند.
بررسی مشخصات انواع کامیونت بادسان
کامیونت بادسان در انواع مختلفی مثل شاسی کوتاه، شاسی بلند، بین کوتاه و بلند به بازار داخلی عرضه می شود. کامیونت بادسان در صنعت خودروسازی ایران ثبت ملی نشده است. این نوع کامیونت در کلاس های مسقف و روباز جهت حمل و نقل مناسب عرضه می شود. قدرت مناسب موتور کامیونت بادسان باعث می شود که مشتریان جهت حمل کالا های بسیار سنگین خود مثل آهن آلات از این کامیونت ها استفاده نمایند. در تولید موتور این نوع کامیونت از موتور پرکینز استفاده می شود.
موتور پرکینز یکی از مهم ترین انواع موتور های موجود در بازار است که توان مصرفی و تبدیل تولید شده در آن بسیار زیاد است. از این نوع کامیونت برای حمل کالا های سبک، مانند لوازم منزل و اداره نیز استفاده می شود. شکل ظاهری کامیونت های بادسان بر اساس رنو ساخته می شود. به گونه ای که نما، جلو، رکاب و چراغ ها در کامیونت بادسان و رنو یکسان است. در حال حاضر علاوه بر تناژهای 6 و 8 تن که از قبل برای این خودرو طراحی شده بود، خودروهای سنگین آن با قدرت حمل بار 12، 16، 17، 18 و 26 تن نیز طراحی و در خط تولید قرار دارند. ظاهر زیبا، ایمنی بالا و استاندارد بودن این کامیونت باعث شده است تا مورد توجه و تمایل رانندگان برای خرید قرار بگیرد.
بررسی ویژگی های کامیونت بادسان
حجم موتور به کار رفته در کامیون بادسان معادل چهار لیتر است. حداکثر نیروی تولید شده در این نوع کامیونت، 140 اسب بخار در نظر گرفته شده است. هر چقدر که نیروی تولید شده توسط موتور بیشتر باشد، قدرت کامیونت برای حمل بار های سنگین تر افزایش پیدا می کند. اگر مقدار وزن بار حمل شده در این خودرو بیشتر از قدرت و وزن آن باشد، سرعت و قدرت موتور کامیونت در طول مسیر افت پیدا می کند. در این حالت قطعات خودرو بر اساس فشاری که به آن ها وارد می شود، آسیب می بینند.
ساختار داخلی و خارجی کامیونت بادسان بر اساس پلتفرم رنو و ولوو 12F طراحی شده است. همین امر موجب شده است که نمای داخلی و بیرونی این نوع کامیونت بسیار زیبا و جذاب به نظر برسد. شرکت بادسان برای تنظیم دمای داخلی کامیونت در هنگام تغییرات دما، از وسایل سرمایشی و گرمایشی مناسبی در این خودرو استفاده می کند. ایربگ یا کیسه هوا یکی از مهم ترین تجهیزات ایمنی است که به منظور محافظت از راننده و سرنشینان خودرو در هنگام تصادف، طراحی شده است.
بنابراین شرکت بادسان به منظور ارتقای کیفیت تجهیزات ایمنی این نوع خودرو، از کیسه هوا در قسمت فرمان و داشبورد استفاده می کند. اهمیت سیستم تهویه هوا در وسایل نقلیه بر هیچ کس پوشیده نیست. سیستم تهویه هوا نقش بسیار مهمی در عوض کردن هوای محبوس شده و آلاینده های موجود در محیط داخلی کامیونت دارد. در این نوع کامیونت از بهترین و پیشرفته ترین سیستم تهویه مطبوع استفاده می شود. این کامیونت در انواع مختلف روباز و سقف دار تولید می شود و برای کاربری های مختلف شهری و جاده ای مورد استفاده قرار می گیرد. کیفیت، عملکرد و قیمت مناسب کامیونت بادسان، شرایط مناسبی را برای فروش موفق این نوع خودرو فراهم کرده اند.
مشخصات فنی کامیونت تولید شده در شرکت بادسان
لوازم و قطعات یدکی کامیونت بادسان دارای تجهیزات شاسی، موتوری، بدنه و انواع دیگر قطعات قابل نصب جهت کاربرد بهینه ی آن می باشد. برای این امر موتور باید در سطح کیفی بالایی باشد تا بتواند فشار مضاعفی را که به آن وارد می شود تحمل کند. موتور یک خودرو اصلی ترین بخش آن به شمار می رود که اگر در سطح کیفی بالایی باشد، در عملکرد تجهیزاتی مانند بوش، پیستون، رینگ، میل لنگ، شاطون، واشر سرسیلندر، یاتاقان، سوپاپ، گیت سوپاپ، لاستیک، ساق سوپاپ و … تاثیر می گذارد. استاندارد آلایندگی در کامیونت 6 تن بادسان، یورو 2 است. به طور کلی این نوع کامیونت ها مورد پسند مشتری و فول امکانات می باشند.
بررسی عملکرد سیستم ترمز SBA در کامیونت بادسان
سیستم ترمز SBA به نوعی دستگاه الکتریکی گفته می شود که بستر مناسبی را برای کنترل سرعت ماشین در هنگام ترمز گیری شدید فراهم می کند. این نوع سیستم، ارتباط بین قطعات مختلف سیستم ترمز مثل لنت و دیسک یا کاسه را در مدت زمان بسیار کوتاه به طور مدام قطع و وصل می کند. در این حالت چرخ های ماشین در هنگام ترمز گیری شدید قفل نمی شود. اگر در سیستم ترمز خودرویی از سیستم SBA استفاده نشود، چرخ های ماشین در هنگام ترمز گیری در جاده های خیس و لغزنده قفل می شوند و کنترل ماشین از دست راننده خارج می شود. در چنین حالتی جان راننده و سایر سرنشینان خودرو به خاطر می افتد. به همین دلیل در کامیونت بادسان برای کنترل بهتر سرعت کامیونت در هنگام ترمز گیری از سیستم ترمز SBA استفاده می شود.
مشخصات ظاهری کامیونت بادسان یا 911
فضای داخلی کامیونت بادسان بسیار راحت و جادار است و می تواند یکی از گزینه های متناسب با نیاز های شما باشد. این کامیونت دارای موتور کم مصرف و پر کشش است. همچنین علاوه بر داشتن ظاهری زیبا مشخصات فنی خوبی هم دارد. ماشینهای حمل بار با توجه به ابعاد و کاربری که دارند، به دو نوع خودروهای درون شهری و برون شهری تقسیم می شوند. خاور 911 یا بادسان از دسته ی خودرو های حمل بار درون شهری هستند. نام این خاور برگرفته از نام بنز 911 است. کامیونت بادسان یکی از محصولات تولیدی کمپانی بنز است که برای حمل بار های سنگین و نیمه سنگین درون شهری مناسب است. طول بارگیر این کامیونت 4.5 و عرض بارگیر این کامیونت 2.1 تا 2.2 متر است. ارتفاع کف تا لبه 1.1 تا 1.3 متر و ارتفاع از سطح زمین 1.2 تا 1.5 متر است. توان حمل این کامیونت نیز 5.5 تن است.
ثبت ملی کامیونت بادسان
با فرسودگی خودرو های سنگین و نیمه سنگین، صنعت خودروسازی نیز دچار یک تغییر و تحول اساسی شده است. به گونه ای که بر اساس درخواست سازمان نوسازی صنایع، تولید و واردات ماشین های سنگین و نیمه سنگین مثل کامیونت بادسان آغاز شد. کامیونت رنو 6 تن با نام تجاری بادسان در سال 1376 با همکاری شرکت رنو تراکس بومی سازی شد و با تأمین 90 درصد تجهیزات آن در درون کشور به خودکفایی رسید. کامیونت بادسان یک خودروی سنگین و نیمه سنگین ملی است که به وسیله طراحان و سازندگان آن کاملا بومی سازی شده است.
از جمله قطعات تولیدات داخلی کامیونت بادسان می توان به تولید گیربکس، رام شاسی ها، تولید شاسی و حتی تولید موتور این کامیونت نیز اشاره نمود. موتور و گیربکس آن نیز توسط موتور سازان تبریزی تولید می گردد. تولید کامیونت بادسان در سال به 2500 کامیونت رسید. با این روند تولید انتظار می رفت این کامیونت به ثبت ملی برسد، اما در سال 1385 با واردات بیش از حد خودرو های چینی به درون کشور؛ کامیونت بادسان به ثبت ملی نرسید. در سال های اخیر با اعمال تحریم ها و کاهش واردات خودرو، مجدداً خودروسازان به فکر تولید کامیونت بادسان افتادند اما این بار با طراحی هوشمندانه از مدل کامیون ولوو 12F، و رنو یک محصول زیبا را وارد بازار خودرو های سنگین و نیمه سنگین کردند. کامیونت بادسان همچنان به عنوان یکی از محبوب ترین خودرو های سنگین و نیمه سنگین به شمار می آید.