اخباراخبار داخلیاسلایدر

جدی شدن خبر تولید رانا شاسی بلند

مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو چندی پیش در جمع خبرنگاران با اشاره به برنامه های این گروه صنعتی داخلی گفت: گروه صنعتي ايران خودرو برای حفظ و توسعه سهم بازار و پاسخ گويي به نياز مشتريان توليد و معرفي تندر 90 اتوماتيك، رانای لوکس، دنا، يك خودروی شاسی بلند، وانت تندر 90، وانت نيمه سنگين و خودروی سورن با موتور توربوشارژ را در برنامه سال 92 دارد. نجم الدين همچنین مهم ترين برنامه ها و اهداف استراتژي های كلان شركت را بعد از سال 1392 توليد و معرفي محصولات جديد از جمله خودروی سدان خانوادگي جديد، مدل سال سمند LX، ارايه و توليد وانت هاي سمند و PU1 در سال 1393، ارايه رانا با موتور ديزل در سال 1393، ارايه و توليد اولين محصول از پلاتفرم هاي خانوادگي ايران خودرو در سال 1394 و ارايه و توليد اولين محصول از پلاتفرم های كوچك ايران خودرو در سال 1395عنوان كرد.

بنابه اطلاعات بدست آمده هم اکنون طراحی ماشین مدل SUV (شاسی بلندی) در ایران خودرو در دست اقدام است که مشخصات فنی آن برگرفته از موتور و سیستم انتقال قدرت سمند خواهد بود.
به نظر می رسد رویه شرکت خودروسازی چری چین در تولید خودرو شاسی بلند ام وی ام x33 برپایه موتور خودرو ام وی ام 530 تکرار شود تا موتور سمند که متخصصان داخلی توانایی ساخت و تهیه قطعات آن را پیدا کرده اند، با نصب بر روی یک پلتفرم SUV ، نخستین خودرو شاسی بلند با استفاده از تخصص و توان داخلی تولید می شود.

نیاز داخل به خودروهای شاسی بلند

ازآنجا که بازار داخلی نشان از افزایش شیب درخواست مردم نسبت به خرید خودروهای SUV (شاسی بلند) هر روز بیشتر از گذشته است و از آنجا که تاکنون هیچ خودروساز داخلی موفق به تولید اینگونه خودرو نشده تا نیاز داخلی از طریق واردات خارجی رفع شود، بنابراین تدبیر در طراحی و تولید یک خودرو شاسی بلند داخلی، منطقی به نظر می رسد.

حال برای تحقق این امر از آنجاییکه شرکت های مشارکت کننده خارجی از جمله پژو و رنو به دلیل تحریم های کشورهای غربی، بازار ایران را ترک گفته اند، سریع ترین و منطقی ترین اقدام از سوی شرکت خودروساز داخلی حرکت براساس یک پلتفرم داخلی است که در این میان به نظر می رسد موتور سمند و طراحی یک بدنه و شاسی SUV گزینه مناسبی باشد.هرچند که چندی است که در شبکه های اجتماعی تولید یک مدل شاسی بلند براساس اتاق خودروی تولیدی رانا گوش به گوش می پیچید و حتی عکسهایی از آن نیز به صورت غیررسمی منتشر شده است. اما اینکه آیا مشخصات این خودروها طوری باشد که بتواند در قالب یک خودروی شاسی بلند اقبال مشتریان را جذب کند، موضوعی است قابل بحث که قطعا در صورت انتشار اطلاعات بیشتر امکان پیگیری خواهد داشت

7 دیدگاه

  1. با تشکر از وبسایت بسیار خوبتون. عرض شود که این رانا که عکسش رو گذاشتید و همچنین رانای استیشن که به اشتباه به عنوان شاسی بلند عکسشو قبلتر خبرگزاری ها منتشر کرده بودند رو من طراحی کردم . کاش لااقل تگ اسمم رو پاک نمیکردن یا یه اشاره میشد که عکس از سایت تیونینگ تاک و این مبحث:

    http://www.tt.tuningtalk.com/forum/viewtopic.php?f=35&t=81208

    اقتباس شده

    با تشکر

    1. آقا فرهاد خیلی زیبا طراحی کردید. اگر امکانش هست کمی در مورد طراحی تون و نرم افزاری که استفاده کردید و پیش زمینه های کاری و تحصیلی تون توضیح بدین.
      من خیلی به طراحی خودرو علاقه دارم و از نرم افزار کتیا برای کشیدن طرحام در اوقات فراغت استفاده میکنم ولی چیز جالبی از آب درنمیاد. دنبال یه رفرنس خوب یا سایت مفید برای طراحی میگردم .اگر ممکنه رفرنس معرفی کنید .
      من خیلی به جزئیات طراحی خودروهای قدیمی و جدید دقت میکنم و خیلی علاقه مند هستم تا با رابطه طراحی با ایمنی و پایداری و آیرودینامیک و تمام مولفه های مکانیکی اون هم آشنا بشم.
      اگر لطف کنید و جواب منو بدین واقعا خوشحال میشم.

  2. بله حق با ایشون هست من حدود چندین ماه قبل از این خبر این عکس رو در تیونینگ تاک دیدم که یک طراح واسه اوقات فراغت خودش این طرحارو میزد

  3. فرهاد عزیز، کاملا مشخصه که این طراحی خارج از ایران خودرو و توسط یه فرد علاقه مند و با استعداد انجام شده. کارهایی که تو ایران خودرو انجام می شه و به تولید می رسند در این سطح نیستند. آفرین به شما.

  4. جاي تاسف كه به جاى طراحان خلاقى مثل شما يه سرى افراد غيرحرفه اى مشغول كارن كه تنها هنرشون كشيدن چشم،چشم دو ابروعه

  5. سلام
    آقای زنگنه پس رانا شاسی بلند چی شد؟
    الان سه سال از این خبر گذشته ولی هنوز خبری نیست!!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا