جنگ برقی خودروسازان در «شانگهای»
بازار خودروی چین به عنوان بزرگترین بازار جهان، به سوی آیندهای برقی شتاب گرفته است، بهطوری که به نظر میرسد برندهای معتبر جهانی را پشت سر میگذارد. خودروسازان جهانی بیش از دهها محصول جدید شاسیبلند برقی، سدان و عضلانی خود را این هفته در نمایشگاه خودروی شانگهای رونمایی کردند. این نمایشگاه برای اولینبار در طول چهار سال گذشته به عنوان یک رویداد کامل بازار خودرو برگزار میشود و خودروسازان در شرایطی به رقابت با هم میپردازند که حزب کمونیست چین میلیاردها دلار در یارانه سرمایهگذاری کرده تا بتواند توسعه زودهنگام را در یک صنعت در حال ظهور بخرد.
بر اساس گزارشی از رویترز، مدیران خودرویی در حالی با بازگشایی نمایشگاه خودروی شانگهای گرد هم آمدهاند، که حالا با بازاری کاملا متفاوت از چیزی که در ۲۰۲۱ آن را ترک کردند مواجه هستند. بزرگترین تغییر نمایشگاه این است که برندهای ساخت چین اکنون در بخشهای کلیدی پیشرو هستند و رشد آنها به وسیله مدلهای جدید برقی که سهم خود را داخل و خارج از کشور به دست آوردهاند، تقویت شده است.
بزرگترین برنده در این میان، شرکت BYD است که از این نمایشگاه برای رونمایی از خودروی برقی هاچبک جدید خود (خودرویی که برای خریدارانی که به دنبال بهترین قیمت هستند، طراحی شده است) و یک خودروی برقی گرانقیمت که به صورت یک شاسیبلند طراحی شده، استفاده کرده است. یافتههای یک تحلیل از فروش این شرکت نشان میدهد که فروش BYD در چین در سال جاری تقریبا ۶۹درصد افزایش یافته است، به نحوی که این شرکت توانسته ۱۱درصد از سهم بازار خودرو را داشته باشد. این سهم گویا بیش از برند فولکس واگن یا تویوتا بوده است.
براساس این گزارش، دادههای «انجمن خودروهای سواری چین» نشان میدهد که فروش خودروهای سواری در چین در سهماهه اول سال ۱۳ درصد کاهش داشته است، اما فروش خودروهای برقی و پلاگین هیبریدی ۲۲ درصد افزایش را به خود میبیند. فروش خودروهای احتراق داخلی نیز تقریبا با همین میزان کاهش داشته است. نتیجه اما برای شرکتهایی مانند فولکس واگن، جنرال موتورز، هوندا و نیسان، ضربه مضاعف بوده، به طوری که علاوه بر فروش، سهم بازار آنها هم کاهش یافته است. در جنگ قیمتی که از ماه ژانویه شکل گرفته است، بیش از ۴۰ برند خودرویی در کاهش قیمت خودروهای برقی از تسلا تبعیت کردهاند. این جنگ قیمتی فروش خودروهای برقی و خودروهای برقی هیبریدی پلاگین را تقویت کرده است که هر دو در چین به عنوان «خودروهای انرژی جدید» طبقهبندی میشوند. به اعتقاد تحلیلگران، این امر همچنین سبب کاهش سوددهی در کل صنعت شده است.
طی سالها، بازار سطح مبتدی چین برای خودروهای سواری تحت سلطه موتورهای احتراق داخلی بود که توسط خودروسازان جهانی با مشارکت برندهای چینی ساخته میشدند. اما برای خودروهایی بنزینی که قیمتی بین ۵/ ۲۲ تا ۳۰هزار دلار دارند، امسال یک شکست کامل بوده است. فروش آنها در سهماهه اول بیش از ۲۰درصد کاهش یافته و این درحالی است که فروش خودروهای برقی و هیبریدی پلاگین ۶۸درصد رشد را نشان میدهد. شاسیبلند هیبریدی پلاگین سونگ BYD که قیمت آن از ۲۰ هزار دلار شروع میشود، از نیسان برقی که برای سه سال متوالی پرفروشترین خودروی چین بود، پیشی گرفت. خودروی برقی دلفین BYD که قیمت آن از ۱۷هزار دلار شروع میشود نیز از فولکس واگن پاسات جلوتر بود.
در بازار پریمیوم چین، خودروهای برقی با قیمتهایی بین ۵۲۵۰۰ تا ۶۰ هزار دلار، در حال حاضر پرفروشترین هستند. BYD بر بازار خودروهای هیبریدی پلاگین چین تسلط دارد. به گفته تحلیلگران، بیش از نیمی از فروش BYD امسال مربوط به پلاگینهاست. فروش چین تسلا در سهماهه اول با ۲۷درصد افزایش به ۱۳۷هزار دستگاه شامل مدلهای ۳ سدان و کراساوور مدل Y رسید.
این شرکت همچنین پس از کاهش قیمت بین ۶ تا ۱۴درصدی در ماه ژانویه، سهم خود را افزایش داد. این موضوع سبب شد قیمتهای اولیه تسلا در چین بین ۷۵۰۰ تا ۱۰۷۰۰ دلار کمتر از قیمتهای فعلی ایالات متحده آمریکا باشد. در تهدیدی دیگر برای برندهای معتبر، صادرات چین بهسرعت درحال رشد است، که راس آن را خودروهای برقی و هیبریدی پلاگین تشکیل میدهد. صادرات کل این کشور در سهماهه گذشته نسبت به سال قبل ۸۳درصد افزایش داشته است. BYD که خودروهای خود را در اروپا و آسیای جنوب شرقی عرضه میکند، ۱۳ برابر افزایش صادرات از چین را به ثبت رسانده است.
بر اساس گزارشی از آسوشیتدپرس، رانندگان در بزرگترین بازار خودروی جهان علاقه خود را به خودروهای بنزینی از دست دادهاند و این بزرگترین چالش برای برندهای خارجی برای رقابت با چین خواهد بود. آنها باید بهترین محصولات الکتریکی خود را به نمایش بگذارند. فولکس واگن AG قصد دارد ۲۸ مدل را نمایش دهد که نیمی از آنها برقی هستند. این شرکت همچنین لیموزین ID.۷ خود را معرفی میکند که قادر است مسافت ۷۰۰ کیلومتری را با یک بار شارژ طی کند.
BYD نیز قصد دارد برای اولین بار ابرخودروی U۹ خود را از برند لوکس یانگ وانگ به نمایش بگذارد. براساس اعلام این شرکت، U۹ با قیمت یکمیلیون یوان (معادل ۱۴۵هزار دلار) میتواند شتاب صفر تا صد را در دو ثانیه پر کند. گروه جیلی، مالک ولوو کارز، لوتوس و پولستار نیز برنامههایی برای خودروهای خودران متصل به ماهواره اعلام کرده است. هواوی، سازنده تجهیزات شبکه، نیز در حال کار روی خودروهای خودران صنعتی و معدنی است.
بیامو نیز اعلام کرده است کل مجموعه خودروهایش در نمایشگاه خودروی شانگهای را مدلهای برقی تشکیل میدهند. این برند لوکس آلمانی از دو مدل جدید i۷ M۷۰L و XM Red Label رونمایی میکند و مدل M۷۶۰Le خود را برای اولینبار نمایش میدهد. مازراتی ایتالیا نیز اولین شاسیبلند برقی خود را به نمایش میگذارد. برند لوکس خودروی برقی چینی NIO نیز جدیدترین شاسیبلند خود ES۶ را در معرض نمایش خواهد گذاشت که با یک بار شارژ مسافت ۶۱۰کیلومتری را طی میکند.
مرسدس بنز نیز قصد دارد از یک شاسیبلند برقی با برند لوکس مایباخ و دو خودروی شاسیبلند دیگر خود رونمایی کند. این شرکت همچنین دارای سرمایهگذاری مشترک برقی با BYD و جیلی گروپ است. تویوتا نیز از دو مدل جدید در خط خودرانهای بدون آلایندگی خود رونمایی میکند. نیسان نیز خودروی کانورتیبل برقی جدید خود را به نمایش خواهد گذاشت.
به نظر میرسد با وجود سرمایهگذاری چینیها، برندهای غربی و ژاپنی باید نسبت به توسعه خودروهای برقی با شتاب بیشتری عمل کنند تا با تکامل سریع چین همگام شوند. این در حالی است که بسیاری از خودروسازان خارجی در تلاش برای تولید مدلهای خارج از کشور بدون استفاده از نهادههای ساخت چین هستند.