ساخت سریعترین ابرکامپیوتر جهان تا 2028
این ابرکامپیوتر جدید با نام «دیسکاوری» تقریباً 3 تا 5 برابر قویتر از قدرتمندترین ابرکامپیوتر فعلی جهان خواهد بود.
به گزارش دنده6 : وزارت انرژی آمریکا (DOE) درخواست دریافت پروپوزال (RFP) برای توسعه ابرکامپیوتر جدیدی به نام «Discovery» را صادر کرد. این ابرکامپیوتر جایگزینی برای سریعترین ابرکامپیوتر کنونی (Frontier) خواهد بود. دیسکاوری قرار است تا سال 2027 یا اوایل 2028 راهاندازی شود و سه تا پنج برابر فرانتیر توان محاسباتی داشته باشد؛ احتمالاً 8.5 اگزافلاپ.
براساس گزارش Tom’s Hardware، ابرکامپیوتر دیسکاوری تقریباً 3 تا 5 برابر قویتر از فرانتیر است. درحالحاضر عنوان قویترین ابرکامپیوتر جهان به فرانتیر داده شده است که در آزمایشگاه ملی Oak Ridge آمریکا قرار دارد. دیسکاوری در موارد مختلفی، مانند توسعه هوش مصنوعی پیشرفته، یادگیری ماشینی، بهبود بهرهوری انرژی و مدلسازی سیستمهای مختلف کاربرد خواهد داشت.
توسعه سریعترین ابرکامپیوتر جهان توسط آمریکا
درحالحاضر، فرانتیر، سریعترین ابرکامپیوتر، میتواند توان محاسباتی حدود 1.3 اگزافلاپ را ارائه دهد. این سیستم 8,699,904 هسته دارد و از خردادماه 1401 که راهاندازی شد، میان 500 ابرکامپیوتر برتر رتبه یک را در اختیار دارد. اکنون گفته میشود دیسکاوری توان محاسباتی 8.5 اگزافلاپ خواهد داشت و میتواند رکوردهای بسیاری را جابهجا کند.
برخلاف طرحهای RFP قبلی، در این مورد وزارت انرژی دقیقاً مشخصات و میزان توان محاسباتی دیسکاوری را مشخص نمیکند و فقط میگوید ابرکامپیوتر جدید باید سه تا پنج برابر قدرتمندتر از نسل قبلی باشد. از این توان محاسباتی میتوان در زمینههای مختلف، ازجمله هوش مصنوعی، تغییرات اقلیمی، کشف دارو، انرژی هستهای و ایجاد انرژی سبز بهره برد. همچنین ابرکامپیوترها برای امنیت ملی ایالات متحده بسیار مهم هستند و به این کشور در توسعه فناوریهای نظامی کمک میکنند.
به نظر میرسد چین یکی از رقبای اصلی آمریکا در این عرصه است. شایعاتی وجود دارد درباره اینکه چین ابرکامپیوتری را توسعه داده که تقریباً 3 تا 4 برابر قویتر از فرانتیر است. به گزارش وال استریت ژورنال، چینیها ابرکامپیوترهایی مانند Sunway و Tianhe-3 دارند که سریعتر هستند اما این کشور اطلاعات رسمی آنها منتشر نکرده است. به نظر میرسد Sunway حدود 39 میلیون هسته داشته باشد که چهار برابر تعداد هستههای موجود در فرانتیر است.