اخبار خارجیاسلایدردانش خودرویی

سوئیچ قطع کن موتورسیکلت چیست و چگونه کار می‌کند؟

در جدیدترین مقاله بخش آموزش دنده 6به معرفی سوئیچ قطع کن موتورسیکلت و چگونگی عملکرد آن خواهیم پرداخت.

به گزارش دنده 6 – از زمان تولید اولین موتورسیکلت واقعی دنیا در سال ۱۸۸۵ تاکنون، موتورسیکلت‌ها بخش بزرگی از حمل‌ونقل جهان را تشکیل داده‌اند. گفته می‌شود تا فوریه سال ۲۰۲۳ بیش از ۶۰۰ میلیون موتورسیکلت پلاک شده در سراسر جهان تردد می‌کنند. برای مقایسه بد نیست بدانید تا همان دوره یاد شده بیش از ۱.۴ میلیارد خودرو در سراسر دنیا پلاک شده و تردد کرده‌اند. با وجود اینکه موتورسیکلت‌ها جزو پرفروش‌ترین وسایل نقلیه دنیا هستند اما ریسک بالایی برای راندن آن‌ها وجود دارد. حتی موتورسواران حرفه‌ای هم می‌توانند تصادف کرده و سلامتی خود را به خطر بیندازند.

بنا به گزارش سال ۲۰۲۳ کمیسیون اروپا، ۹۴ درصد تمامی تلفات مربوط به موتورسیکلت‌ها و موپدها به رانندگان آن‌ها اختصاص داشته است. همچنین باید دانست بر اساس مطالعه صورت گرفته در سال ۲۰۱۹، موتورسیکلت‌ها سالانه جان بیش از ۳۸۰ هزار نفر را در دنیا می‌گیرند. به دلیل خطرات مرتبط با راندن موتورسیکلت، شرکت‌های سازنده باید سیستم‌های ایمنی کارایی را برای حفاظت بیشتر از موتورسواران در نظر بگیرند. خوشبختانه آن‌ها سیستمی به نام سوئیچ قطع کن یا Kill switch را معرفی نموده‌اند که اگرچه قرار است قدرت پیشرانه موتورسیکلت را قطع کند اما استفاده از آن در زمان راندن موتورسیکلت اصلاً توصیه نمی‌شود. شایان ذکر است قبلاً در پدال مقاله مفصلی درباره سوئیچ مخفی خودرو منتشر شده اما این ویژگی در خودرو و موتورسیکلت کاملاً متفاوت است.

اما سوئیچ قطع کن موتورسیکلت چیست؟ به‌طور ساده باید گفت سوئیچ قطع کن موتورسیکلت یک ویژگی ایمنی است که برای قطع آنی قدرت پیشرانه طراحی می‌شود. این ویژگی فرایند احتراق پیشرانه را با ایجاد اختلال در ارتباط برقی سیستم جرقه‌زنی متوقف کرده و بدون آسیب رساندن به پیشرانه، موتورسیکلت را خاموش می‌کند. معمولاً موتورسواران می‌توانند با استفاده از کلید استارت، پیشرانه را خاموش کنند اما کلید استارت همیشه در دسترس نیست و حتی اگر نزدیک موتورسوار هم باشد کسری از ثانیه برای واکنش در برابر شرایط اضطراری نیاز خواهد بود و همین امر باعث می‌شود اتکا به کلید استارت برای خاموش کردن موتورسیکلت خطرناک باشد.

دکمه سوئیچ قطع کن موتورسیکلت معمولاً در روی دسته‌های کنترل موتورسیکلت قرار دارد تا دسترسی به آن بسیار راحت‌تر باشد. موتورسوار بجای برداشتن دست خود از روی دسته‌ها به سادگی دکمه موردبحث را فشار داده و پیشرانه را خاموش می‌کند. بد نیست بدانید سوئیچ قطع کن اولین بار به عنوان یک استاندارد در صنعت موتورسیکلت‌سازی مطرح نبود اما با ظهور موتورسیکلت‌های دارای جرقه‌زنی پیشرفته در دهه ۷۰ و ۸۰ میلادی، سوئیچ قطع کن ها نیز به یک ویژگی ایمنی استاندارد بدل شدند. در واقع تقریباً تمامی موتورسیکلت‌های تولیدی از دهه ۸۰ میلادی به بعد دارای این سیستم هستند.

اما این سؤال مهم وجود دارد که اگر در زمان راندن موتورسیکلت دکمه سوئیچ قطع کن را فشار دهید چه اتفاقی رخ می‌دهد؟ قطعاً در شرایط خاصی باید از این دکمه استفاده کرد اما توصیه نمی‌شود که در هنگام تردد با سرعت بالا سوئیچ قطع کن را فعال کنید. فشردن این دکمه به‌صورت آنی پیشرانه را خاموش خواهد کرد و موتورسیکلت قدرت خود را از دست خواهد داد. این خاموش شدن پیشرانه باعث کاهش سرعت موتورسیکلت شده و می‌تواند کنترل آن را از دست موتورسوار خارج کند مخصوصاً زمانی که او آماده کاهش سرعت ناگهانی نباشد. به همین خاطر است که همواره توصیه می‌شود موتورسواران لباس‌ها و تجهیزات ایمنی همچون کلاه را به همراه داشته باشند.

بنابراین باید گفت دکمه سوئیچ قطع کن برای شرایط اضطراری همچون هنگام تصادف یا خرابی موتورسیکلت تعبیه شده است و در این موارد بهترین کار فعال کردن سوئیچ قطع کن است تا پیشرانه سریعاً خاموش شده و از جراحت موتورسوار و داغ کردن خود موتورسیکلت جلوگیری شود. متأسفانه موتورسواران گاهی اوقات مجبور می‌شوند از این ویژگی در سرعت‌های بالا استفاده کنند. برای مثال اگر سیم گاز گیر کرده باشد و سرعت موتورسیکلت کاهش نیابد، دکمه سوئیچ قطع کن موتورسیکلت تنها گزینه برای کاهش سرعت آن خواهد بود. امیدواریم موتورسواران هرگز مجبور به استفاده از سیستم یاد شده نشوند اما باید گفت این ویژگی برای ایمنی بیشتر آن‌ها طراحی شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا