لاستیک های هوشمند پیرلی با خودرو صحبت میکنند!
لاستیک های جدید و هوشمند شرکت پیرلی امکان ارتباط با خودرو را دارند.
به گزارش دنده 6 – خودروهای امروزی چیزهای زیادی را میدانند اما از همهچیز آگاه نیستند. زمانی که بحث لاستیک میشود، کامپیوتر خودرو اطلاعات کمی درباره آن دارد. مغز خودرو میداند که لاستیکها در جای خود هستند. خودرو از فشار باد لاستیکها آگاه است اما همه موارد دیگر تنها در حد حدس و گمان هستند. لاستیک های هوشمند پیرلی از سنسورهای بلوتوثی به منظور ارتباط مستقیم با خودرو استفاده میکنند و به این ترتیب امکانات بالقوه زیادی دارند.
این لاستیکها که در پاگانی یوتوپیا معرفی شدهاند امکان ارتباط با سیستمهای کنترل کشش، کنترل پایداری و ترمز ضد قفل خودرو را دارند. اساساً پاگانی یوتوپیا میداند که کدام نوع لاستیک در زیر خودرو قرار دارد و میتواند تمامی سیستمهای الکترونیکی را با برنامه خاص طراحی شده برای آن لاستیک تنظیم کند. پیرو میسانی مدیر فنی ارشد پیرلی به مثالی در این زمینه اشاره میکند. لاستیک های تروفئو RS یوتوپیا در زمان ترمز کردن و فعال شدن ABS چسبندگی بیشتری (حدود ۵ درصد) ایجاد میکنند اما لاستیک های زمستانی سوتوزیرو نیازمند چسبندگی بیشتر (حدود ۱۰ تا ۱۴ درصد) هستند. طبیعتاً سیستم ABS خودرو مجبور است به گونهای تنظیم شود که با لاستیک های مختلف هماهنگ باشد اما این امر عملکرد نهایی آن لاستیک مخصوص را کاهش میدهد. اما با وجود لاستیک های هوشمند پیرلی دیگر این موضوع رخ نخواهد داد. میسانی خاطرنشان میسازد:اگر شما بتوانید تشخیص دهید که لاستیک بکار رفته در خودرو تروفئو است یا زمستانی، خواهید توانست به ABS بگویید که از این برنامه مخصوص استفاده کن و این مشخصات را داشته باش. همین موضوع درباره سیستمهای کنترل کشش و پایداری نیز صدق میکند
کریستوفر پاگانی پسر هوراچیو پاگانی مؤسس شرکت میگوید:ما علاقه داشتیم تا این تکنولوژی را از مدتها پیش برای خودروها ارائه کنیم. ما قویاً معتقدیم راهی برای بهبود رفتار خودرو در جاده با وجود شرایط مختلف از جمله بارش باران و برف و… وجود دارد
با وجود لاستیک های هوشمند خودرو میتواند طول عمر و استهلاک لاستیک را نیز ارزیابی کند. دادههای حاصل نیز میتوانند بهصورت یک پیام روی داشبورد خودرو به نمایش درآیند تا مالک را از زمان تعویض لاستیکها آگاه سازند. همچنین در آینده میتوان با این کار تنظیماتی را در سیستمهای کمکراننده اعمال کرد. لاستیک های هوشمند در عین جذابیت خود میتوانند پیشرفتهای زیادی را در دینامیک خودروها رقم بزنند. همچنین این لاستیکها به پیرلی کمک میکنند در آینده محصولات بهتری بسازد زیرا سنسورها میتوانند دادههای زیادی را جمعآوری کنند. شما میتوانید دادههای لاستیک را با استفاده از دینامومتر به دست آورید اما این وسیله وزن زیادی دارد. میسانی میگوید:
سنسور داخل لاستیک چیزی را تغییر نمیدهد و ما شرایط واقعی را میسنجیم
به همین خاطر میتوان دادههای بهتری را به دست آورد و از آن در فرایند توسعه خودرو نهایت استفاده را برد. پیرلی همچنین میتواند دادههای لاستیک های مربوط به خودروی مشتریان را نیز جمعآوری کرده و چشمانداز بهتری از استایل رانندگی، کارکرد واقعی خودرو و… را به دست آورد. با اینکه بسیاری از فرایندهای تحقیق و توسعه خودروها با شبیهسازی انجام میپذیرد اما یکی از سختترین کارها شبیهسازی لاستیکهاست. به همین خاطر است که پلتفرمهایی همچون آی ریسینگ تلاشهای زیادی برای بهبود مدلسازی لاستیکها انجام میدهند. با وجود دادههای بیشتر و شفافتر شما میتوانید مدلهای بهتری بسازید که نتیجه آن تولید لاستیک های بهتر خواهد بود.
اما آنچه واقعاً جلبتوجه خواهد بود، نسخه ۲.۰ از لاستیک هوشمند پیرلی است. هدف پیرلی استفاده از یک یا چند سنسور برای تخمین میزان دقیق چسبندگی است تا بتوان فهمید در مسیر تماس لاستیک با جاده چه اتفاقی رخ میدهد. میسانی این موضوع را “حالت تخمین گر” مینامد و ایده کلی این است که اطلاعات یاد شده را در دسترس سایر سیستمهای خودرو قرار داد تا پرفورمنس آن بسیار بهبود یابد. با اینکه چالشهای زیادی وجود دارد اما پیرلی مصمم به حرکت در این مسیر است. هرچقدر خودرو دادههای بیشتری درباره لاستیک های خود داشته باشد بهتر میتواند سیستمهای خود را با آنها هماهنگ کند. در حال حاضر یک خودرو بسته به دستگاههایی همچون سنسور سرعت چرخ، سنسور فشار باد لاستیک و… اطلاعات موردنیاز خود را به دست میآورد اما با وجود دادههای بیشتر میتوان به نتیجه بهتری رسید.
خودروهای مدرن و پرفورمنس امروزی تمامی سیستمهای خود از جمله قوای محرکه، ترمز، تعلیق و… را یکپارچه کردهاند تا به عملکردی سطح بالا دست یابند. با وجود اطلاعات مداوم و همیشگی لاستیکها که تنها بخش در تماس با جاده است خودرو میتواند انتخابهای مؤثرتری داشته باشد. میسانی میگوید این امر نیازمند سنسورهای بیشتر است. با وجود یک سنسور شما میتوانید طول مسیر تماس را اندازه بگیرید و پیرلی از آن برای تشخیص پدیده آکواپلنینگ استفاده میکند؛ اما برای اندازهگیری زاویه لغزش نیازمند دانستن طول و شکل مسیر تماس هستید.
در حال حاضر لاستیک های هوشمند پیرلی در مک لارن آرتورا، آئودی RS4 و پاگانی یوتوپیا به کار رفتهاند اما فقط پاگانی دارای خودرویی است که برنامهریزی کنترل کشش و پایداری و ABS خود را برای هماهنگی با لاستیکها تغییر میدهد. در دو خودروی دیگر لاستیکها فقط به خودرو میگویند که از چه نوعی هستند. با اینکه تکنولوژی موردبحث در مراحل اولیه توسعه قرار دارد اما بیشک در آینده پیشرفتهای شگرفی را شاهد خواهیم بود.