مرسدس بنز ای اکتروس 600
کامیون برقی مرسدس، بهترینهای دو جهان را در اختیار رانندگان ترانزیت قرار خواهد داد.
به گزارش دنده 6 – اگر یک دهه پیش کسی ایده تولید یک کامیون تمام برقی را مطرح میکرد، موردتمسخر مردم واقع میشد. با این وجود مسیر حرکت صنعت حملونقل تغییر کرد و بهبهانه حفظ زمین از گرمایش جهانی، در زمینههای گوناگون آن مانند خودروهای سواری و حتی کامیونها انقلابی بزرگ ایجاد کرد. شرکت پیشتاز مرسدسبنز هم از غافله عقب نمانده و با معرفی نسخه پرچمدار اکتروس برقی، به بازار آیندهنگرانه کامیونها برقی پیوسته است.
ای اکتروس ۳۰۰
البته پیش از این هم مدل ای اکتروس ۳۰۰ روانه بازار شده بود که بهعنوان محصولی هدفمند توانست توجه مناسبی را به سوی خود جلب نکند؛ هر چند این مدل هم با وجود توان حمل ۱۶ تن بار و گستره مسافت قابلپیمایش فراتر از ۳۰۰ کیلومتر در مسیرهای طولانی کاربردی نیست اما نشان داد که مرسدسبنز در تولید کامیون برقی، جدیتر از این حرفها است. قدرت پیشرانه ۵۳۶ اسب بخاری ای اکتروس ۳۰۰ از یک باتری ۳۳۶ کیلووات ساعتی استخراج میشد. عملکرد شهری و جادهای آن پس از درک سیستم بازیابی نیروی ترمز، روان و یکدست بود و آن را به یک کامیون بارسبک و شهری مناسب تبدیل میکرد.
مرسدس بنز ای اکتروس ۶۰۰
با این همه، نیاز مرسدس برای تولید یک کامیون پرچمدار برطرف نشد و این شرکت در سال ۲۰۲۳ از ای اکتروس ۶۰۰ (این عدد به محدوده ظرفیت باتری اشاره دارد) رونمایی کرد؛ اشتوتگارتیها در بیانیه رسمی معرفی این محصول اعلام کردند که هجدهچرخ تازهشان، توان پیمایش مسافتی ۵۰۰ کیلومتری را دارد. این توان پیمایشی به لطف بهرهوری از یک بسته باتری ۶۲۱ کیلووات ساعتی ممکن شده است که خود، متشکل از سه بسته کوچکتر ۲۰۷ کیلووات ساعتی میشود. این کامیون ۸۱۵ اسب بخاری از دو موتور برقی استفاده میکند که با قدرت خود را از طریق یک جعبهدنده ۴ سرعتی به چرخها منتقل خواهد کرد.
ای اکتروس ۶۰۰ از همان فناوری ای-اکسل موجود در ای اکتروس ۳۰۰ بهره میبرد اما یک برگ برنده هم دارد؛ برگ برنده این خودرو، همان جعبهدنده ۴ سرعتیاش به شمار میرود. مرسدسبنز اعلام کرده که در هر شرایطی تلاش میکند تا پشتیبانی مادامالعمری از باتریهای LFP (لیتیوم-آهن فسفات) داشته باشد تا خیال مالکان را از این بابت راحت کند. این کامیون از شارژ ۴۰۰ کیلوواتی CCS پشتیبانی میکند اما بهزودی به فناوری شارژ مگاواتی MCS نیز تجهیز خواهد شد. به این ترتیب، راننده برای شارژ باتری از ۲۰ تا ۸۰ درصد در یک ایستگاه شارژ ۱ مگاواتی تنها به ۳۰ دقیقه زمان نیاز دارد.
تجربه رانندگی با ای اکتروس ۶۰۰
نسخه پروتوتایپ ای اکتروس ۶۰۰ در اتوبانهای آلمان و با باری ۴۰ تنی در محفظه آن بررسی شده است تا دیدی واقعی از شرایط بهرهوری از آن فراهم شود. سکوت یا شاید بهتر است بگوییم صدای متفاوت ای اکتروس ۶۰۰ تجربهای تازه را برای راننده فراهم میکند و به او اجازه میدهد تا روی جنبههای متفاوت رانندگی خود بیشتر تمرکز داشته باشد.
فرمانپذیری این کامیون در مسیرهای تنگ مثالزدنی است و با تکیهبر دید مناسبی که برای راننده ایجاد میکند، مانورپذیری خود را به رخ او میکشد. از آنجا که پیشرانه این کشنده تماما برقی است، گشتاور زیادی را از همان دورهای پایین در اختیار راننده قرار میدهد که خود باعث ایجاد شتاب اولیه مناسب خواهد شد. مالکان این خودرو میتوانند از مزیت کاهش سرعت فناوری بازیابی نیروی ترمز هم استفاده کنند که رانندگی را برایشان آسانتر خواهد کرد و درعینحال، باتریها را هم شارژ میکند. درجهبندی سیستم بازیابی نیروی ترمز آنقدر موثر است که درصورت فعالسازی حالت سنگین، میتواند شدت بالایی از نیروی مقاوم را در خودرو ایجاد کند.
این کامیون نوآورانه به سه حالت رانندگی اکو (اقتصادی)، نرمال و پاور (قدرت) مجهز شده است که بهترتیب امکان دسترسی به سرعتهای ۸۰، ۸۵ و ۹۰ کیلومتر بر ساعت را برای راننده ممکن میکنند. عملکرد فرمان الکترو-هیدرولیکی در سرعتهای بالا هم بینظیر است و این کامیون را دقیقا در مسیر انتخابی راننده قرار میدهد. سکوت کابین قابلتحسین است و درکنار سواری نرم و روان تجربهای متفاوت را برای خریداران ای اکتروس ۶۰۰ رقم میزند. سیستم چندرسانهای «اینتراکتیو ۲» دادههای گوناگون مرتبط با شارژ، باتری، مسافت قابلپیمایش، مصرف انرژی برحسب کیلووات بر ۱۰۰ کیلومتر و… را بهصورت لحظهای در اختیار راننده قرار میدهد. کامیون مصرف خود در تست را برابر ۱۱۱ کیلووات بر ۱۰۰ کیلومتر اندازهگیری کرد؛ بنابراین انتظار میرود ای اکتروس ۶۰۰ در جهان واقعی توان پیمایش ۵۴۰ کیلومتر را داشته باشد.
آیا ای اکتروس ۶۰۰ در صنعت جایی دارد؟
بیشک تواناییها و امکانات بالایی که این کامیون به مشتریان خودروهای سنگین مرسدسبنز عرضه میکند، در نوع خود کاملا جدید است و باعث میشود هر راننده کامیونی با نگاه به کیفیت بالای سواری، فرمانپذیری، کابین بهروز و مجهز و توان بالای حمل بار به فکر تهیه یک دستگاه ای اکتروس ۶۰۰ باشد.
البته رقبای مرسدس هم بیکار نخواهند نشست و مدلهای متعددی را برای تصاحب هرچه زودتر بازار کامیونهای ترانزیت برقی رونمایی خواهند کرد. با پیشرفت روزافزون فناوری و معرفی باتریهای چگال حالت جامد میتوان انتظار داشت که گامی بزرگ در راستای برقیشدن صنعت حملونقل برداشته شود و خودروهای سنگین هم مانند خودروهای سبک به گستره مسافت قابلتوجهی دست پیدا کنند. معاون ارشد فروش و بازاریابی مرسدسبنز تراکس در استرالیا، «آقای آسیمو»، درباره این کامیون میگوید:
ای اکتروس ۶۰۰ خارقالعاده، دورنمایی از آینده قابلدسترسی صنعت کامیونها را نشانمان میدهد و تمرکز سبد محصولاتمان را از کامیون شهری ای اکتروس ۳۰۰ فراتر میبرد.
در انتها میتوانید تجربه رانندگی با این کامیون برقی را از طریق ویدئوی زیر تماشا کنید. نظر شما درباره مرسدسبنز ای اکتروس ۶۰۰ چیست؟ آیا برقیشدن صنعت خودروهای سنگین که اتفاقا آلایندههای زیادی هم تولید میکنند، ضروریتر از برقیکردن خودروهای سواری است؟