اخبارفناوری و تکنولوژی

مگس‌ هم در فضا دیده شد

فضانوردان مأموریت شنژو 19 در ایستگاه فضایی تیان‌گونگ میزبان همراهانی بالدار هستند. این فضانوردان 29 اکتبر (8 آبان 1403) وارد ایستگاه فضایی شدند و اقامت شش‌ماهه خود را در مدار زمین آغاز کردند. در ادامه، 15 نوامبر (25 آبان‌)، مأموریت تدارکاتی تیان‌ژو 8 با محموله‌ای شامل 15 مگس میوه بالغ و 40 شفیره به ایستگاه فضایی رسید و این موجودات به پروژه‌های علمی درحال انجام پیوستند.

به گزارش دنده6 :  محققان قصد دارند روند رشد و رفتار مگس‌های میوه را با هدف انجام تحقیقات در حوزه‌هایی مانند ژنتیک و علوم اعصاب بررسی کنند. «ژنگ ویبو»، محقق مؤسسه فیزیک فنی شانگهای وابسته به آکادمی علوم چین، در گفتگو با تلویزیون مرکزی چین (CCTV) اعلام کرد:

«این آزمایش با هدف بررسی مکانیسم‌های مولکولی مگس‌های میوه در شرایط میکروگرانش و محیط‌های زیرمغناطیسی (Sub-magnetic Environment)، تحلیل ویژگی‌های حرکتی و ارزیابی تغییرات احتمالی در ریتم‌های زیستی آنها طراحی شده است.»

محیط زیرمغناطیسی در فیزیک به محیطی اطلاق می‌شود که میدان مغناطیسی در آن نسبت به مناطق اطراف خود به‌طور قابل‌توجهی ضعیف‌تر است یا پارامترهای میدان مغناطیسی، مانند شدت و جهت، نسبت به مقیاس بزرگ‌تر متفاوت رفتار می‌کنند.

مطالعه تأثیرات میکروگرانش و میدان‌های زیرمغناطیسی بر مگس‌های میوه

این مطالعه اولین پژوهشی است که با هدف ارزیابی تأثیرات ترکیبی میکروگرانش و میدان‌های زیرمغناطیسی بر موجودات زنده و درک پیامدهای آن انجام می‌شود.

ویبو توضیح داد: «همان‌طور که می‌دانیم، میدان‌های مغناطیسی تأثیر قابل‌توجهی بر موجودات زنده دارند. در آینده، در کاوش‌های اعماق فضا، در محیط‌هایی زیرمغناطیسی قرار خواهیم گرفت، درحالی‌که در مدار پایین زمین، همچنان تحت‌تأثیر میدان مغناطیسی زمین خواهیم بود؛ به همین دلیل، ما در داخل ایستگاه فضایی 2 محیط آزمایشی شامل محیطی زیرمغناطیسی و محیطی با میدان مغناطیسی زمین، برای مقایسه ایجاد کرده‌ایم.»

«لی یان»، مدیر پروژه، اعلام کرد پس از پایان مأموریت، نمونه‌های منجمد مگس‌های میوه به زمین بازگردانده خواهند شد. در زمین، بیان ژن این نمونه‌ها با گروه‌های موازی (گروه کنترل از مگس‌های میوه که در زمین قرار داشته‌اند) مقایسه خواهد شد تا تأثیرات میکروگرانش، نبود میدان مغناطیسی و اثر ترکیبی هر 2 شرایط بر مگس‌ها به‌صورت دقیق تحلیل و ارزیابی شود.

مگس‌های میوه به‌دلیل چرخه زندگی کوتاه و توانایی تولیدمثل سریع، به‌طور گسترده در آزمایش‌های ژنتیکی استفاده می‌شوند؛ به همین دلیل، سابقه طولانی در مأموریت‌های فضایی دارند.

این مگس‌ها اولین بار سال 1947 به جو بالایی زمین فرستاده شدند و تاکنون در چندین مأموریت فضایی شرکت کرده‌اند. یکی از مهم‌ترین مأموریت‌ها، سال 2015 انجام شد که این موجودات به ایستگاه فضایی بین‌المللی فرستاده شدند تا به درک بهتر نحوه مقابله بدن انسان با عفونت‌ها کمک کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا