هوش مصنوعی برای ردیابی موشک ؛ برنامه پنهانی پنتاگون
ارتش آمریکا با تحقیقاتی سری تلاش دارد تا هوش مصنوعی را برای ردیابی موشک های دارای کلاهک هستهای و نیز یافتن سامانههای پرتاب این موشکها به کار بگیرد. به نوشته خبرگزاری رویترز کار تحقیقاتی در این زمینه پنهانی صورت گرفته و بودجه این کار در پنتاگون به دقت لاپوشانی شده است.
اطلاعاتی که درز کرد
مقامات رسمی آمریکا که با این تحقیقات آشنا هستند به خبرنگار رویترز گفتهاند که چندین پروژه برای استفاده از هوش مصنوعی برای حفاظت بهتر از کشور در برابر حمله هستهای احتمالی در دست اجرا است.
مقاماتی که خواستند نام آنها فاش نشود گفتهاند اگر چنین تحقیقاتی به نتیجه مطلوب برسد آنگاه سامانههای رایانهای میتوانند برای یافتن کوچکترین نشانهای از تحرکات موشکی، به طور خودکار فکر کنند و با سرعت و دقتی فراانسانی حجم عظیمی از دادهها نظیر تصاویر ماهوارهای را جمعآوری و بررسی کنند.
دولت ترامپ تنها برای یکی از این برنامههای ردیابی و تعقیب موشکها به وسیله هوش مصنوعی ۸۳ میلیون دلار بودجه در نظر گرفته است.
کارشناسان فناوری چه میگویند؟
باب ورک، یکی از پیشگامان فناوری هوش مصنوعی که تا سال گذشته معاون وزارت دفاع آمریکا بود بدون اشاره به پروژه خاصی میگوید: «هوش مصنوعی و یادگیری ماشین به شما کمک میکند سوزن را در انبار کاه پیدا کنید.»
کارشناس دیگری که با پروژههای نظامی جاری آشنایی دارد میگوید یکی از این برنامهها روی کره شمالی متمرکز است، چراکه واشنگتن بسیار نگران موشکهایی است پیونگ یانگ میتواند در تونل، جنگل یا غار پنهان کند.
گرچه این برنامهها به صورت سری دنبال میشوند اما ارتش ایالات متحده تمایلش را به استفاده از هوش مصنوعی پنهان نکرده است. سال گذشته مقامات پنتاگون اعلام کردند در حال به کارگیری هوش مصنوعی برای شناسایی و تشخیص اشیایی هستند که پهپادهای ارتش از آنها تصویر تهیه میکنند.
مسابقه تسلیحاتی بر سر هوش مصنوعی
واشنگتن با پکن و مسکو رقابت میکند تا هرچه بیشتر هوش مصنوعی را وارد ماشین جنگی خود کند. پنتاگون مایل است تا حد ممکن سامانههای خودکارِ هوشمندتری بسازد تا این سامانه ها بتوانند یادگیری برای انجام وظایف خاص را خودشان انجام دهند.
یک مقام رسمی ایالات متحده به خبرنگار رویترز گفت نمونه اولیه ماشینی که میتواند حرکت سامانههای پرتاب موشک را رصد کند پیش از این در ارتش این کشور آزمایش شده است. این پروژه با همکاری مشترک ارتش و چند شرکت تحقیقاتی خصوصی انجام میشود.
خطرات کاربرد نظامی هوش مصنوعی
هواداران و منتقدان کاربرد نظامی هوش مصنوعی یکصدا موافق اند که این کار خطرات بزرگی در پی دارد. هوش مصنوعی در سلاح نظامی میتواند در صورت بروز یک بحران هستهای تصمیماتی بیش از حد سریع اتخاذ کند یا آنکه احتمال بروز خطاهای برآمده از عملکرد کامپیوترها را افزایش دهد و همچنین به رقابت تسلیحاتی بر سر هوش مصنوعی دامن بزند.
متخصصان موسسه پژوهشی راند در ایالات متحده نیز میگویند به احتمال بسیار چین و روسیه تلاش دارند موشکهای خود را از هرگونه سامانه هوشمند دفاع موشکی پنهان نگاه دارند. شواهدی نیز موجود است که نشان میدهد آنها میتوانند در این کار موفق شوند.
به تازگی یک دانشجوی امآیتی با آزمایشی نشان داد چطور یک نرمافزار پیشرفته طبقهبندی تصاویر گوگل میتواند در تشخیص اشیا خطا کند. وی موفق شد در یک مورد این سامانه را به این نتیجهگیری برساند که یک لاکپشت پلاستیکی، یک تفنگ است.
مقاومت کارکنان گوگل و رقیبان فناوری اطلاعات
از سوی دیگر چند روز پیش شرکت گوگل اعلام کرد قرارداد همکاری خود را در زمینه هوش مصنوعی با پنتاگون تمدید نخواهد کرد.
به نوشته نیویورک تایمز شماری از با استعدادترین کارکنان آن گفتهاند این شرکت به اصول آرمانی خود خیانت میکند. بسیاری از کارکنان این شرکت اخیرا اعتراض کردهاند که فناوریای که آنها روی آن کار میکنند میتواند برای اهدافی مرگبار به کار برود.
تصویری که گوگل از خود ارائه می کند متفاوت است و زمانی عبارت «شر نباش» بخشی از شعار این شرکت بود.
اما داشتن پیوندهای تجاری نظامی برای شرکتهای بزرگ دره سیلیکون غریب نیست. رقیبان جدی گوگل در پروژه موسوم به «ماون» در پنتاگون شرکتهای نظیر آمازون و مایکروسافت هستند. آنها، بدون هیچ مشکلی از سمت کارکنانشان، حریصانه پیگیر قراردادهای نظامی پنتاگون بوده و هستند.