به گزارش دنده 6 ، بیرقدار آکینجی (Bayraktar Akinci) پهپادی با استقامت طولانی است که توسط شرکت پهپادسازی ترکیه ای بایکار (Baykar) تولید شده است. این شرکت قبلا به نام بایکار ماکینا شناخته می شد.
بیرقدار آکینجی برای انجام عملیات با پیکربندی های مختلف مهمات طراحی شده است که به شرکت سازنده اجازه می دهد تا فناوری پهپاد خود را مطابق با نیازهای آینده ارتقا دهد. این پهپاد جانشین پهپاد تاکتیکی بیرقدار تی بی2 محسوب می شود و به عنوان پرنده ای پیشرو در کلاس خود خدمت می کند.
این هواگرد بدون سرنشین پیشرفته برای انجام عملیات مختلف برای پشتیبانی از جت های جنگنده طراحی شده است. بیرقدار آکینجی به سامانه های ارتباطی ماهواره ای دوگانه، رادار هوا به هوا، سامانه های پشتیبانی الکترونیکی، رادار اجتناب از برخورد و رادار دیافراگم مصنوعی مجهز شده است.
جزئیات توسعه پهپاد بیرقدار آکینجی
شرکت بایکار در جشنواره هوانوردی، فضا و فناوری تکنوفست استانبول در سپتامبر 2019 رونمایی کرد. نخستین آزمایش پیشرانه این پهپاد در همان ماه و نخستین پرواز نمونه اولیه آن نیز در دسامبر 2019 انجام شد. پهپاد آکینجی نخستین آزمایش شلیک خود را در آوریل 2021 با موفقیت پشت سر گذاشت. تسلیحات مورد استفاده در این آزمایش شامل مهمات میکرو هوشمند هدایت لیزری ساخت شرکت تسلیحاتی ترکیه ای روکتسان (Roketsan) بودند.
آزمایش پرواز برای نخستین هواگرد تولید انبوه بیرقدار آکینجی در ماه مه 2021 انجام شد. این پهپاد در آگوست 2021 به ترکیه تحویل داده شد.
این هواگرد بدون سرنشین در هر دو ماموریت تهاجمی هوا به زمین و هوا به هوا به نیروهای نظامی و امنیتی ترکیه خدمت می کند.
شرکت بایکار نخستین قرارداد صادراتی پهپاد آکینجی را در ژانویه 2022 امضا کرد.
طراحی و ویژگی های پهپاد بیرقدار آکینجی
پهپاد بیرقدار آکینجی دارای معماری سامانه تحمل پذیر خطا و معماری ایستگاه کنترل زمینی افزونه متقاطع است. این پهپاد دارای بدنه و بال هایی با طراحی منحصر به فرد برای افزایش توانایی آن در حمل انواع مختلف محموله است. آکینجی می تواند عملیاتی را انجام دهد که به طور معمول توسط جت های جنگنده انجام می شود.
طول این پهپاد 12.2 متر، ارتفاع آن 4.1 متر و طول بال هایش 20 متر است. بیشینه وزن برخاست از زمین آکینجی برابر با 6000 کیلوگرم است. این هواگرد بدون سرنشین قابلیت برخاستن و فرود روی باند را دارد.
کنترل پرواز و اویونیک
بیرقدار آکینجی به سامانه کنترل پرواز افزونه سه گانه مجهز است. سامانه اویونیک مجهز به هوش مصنوعی دوگانه که در پلتفرم ادغام شده است به بهبود پردازش سیگنال، ترکیب حسگر و آگاهی موقعیتی در زمان واقعی کمک می کند. از ویژگی های پیشرفته پهپاد آکینجی می توان به حالت های پرواز تمام اتوماتیک و نیمه اتوماتیک و همچنین کنترل پرواز و معماری اویونیک منحصر به فرد اشاره کرد.
برای کنترل این پهپاد جنگی می توان از ماهواره های توسعه یافته توسط ترکیه استفاده کرد. آکینجی از ویژگی های هوش مصنوعی پیشرفته برای جمع آوری و پردازش داده های دریافتی از حسگرها و دوربین های آنبورد استفاده می کند.
سامانه هوش مصنوعی می تواند جزئیات کلیدی مربوط به هواگرد مانند زاویه چرخش، پایداری و جهت یابی را تعیین کند.
محموله های حسگر
بیرقدار آکینجی ظرفیت حمل حداکثر 1500 کیلوگرم محموله را دارد. از حسگرهای مورد استفاده در این پهپاد می توان به سامانه الکترو اپتیک/فروسرخ/ لیزر (EO/IR/LD)، رادار آرایه اسکن الکترونیکی فعال (AESA) چند حالته، و سامانه سیگنال هوشمند (SIGINT) اشاره کرد. حسگرهای پیشرفته امکان عملیات شناسایی در نور کم و شرایط نامساعد جو را نیز برای آکینجی فراهم می کند.
محموله های سلاح
پهپاد آکینجی می تواند به تسلیحات مختلف مانند مهمات هوشمند هدایت شونده لیزری، موشک ها، و تسلیحات دور برد مسلح شود.
از محموله های تسلیحاتی قابل حمل توسط پهپاد می توان به موشک جیریت، مهمات هوشمند بوزوک، مام-ال (ترموباریک)، مام-سی (با قابلیت انفجار قوی)، موشک ضد تانک دور برد، بمب های هدایت شونده ام کی-81، ام کی-82، ام کی-83 (JDAM) اشاره کرد. آکینجی همچنین می تواند به موشک های هوا به هوای گوکدوگان و بوزدوغان، بمب هدایت شونده ام کی-82 دارای بال، و موشک SOM-A مسلح شود.
ایستگاه کنترل زمینی
ایستگاه کنترل زمینی از باندهای سه گانه برای اجرای کنترل خط دید (LOS) و انتقال ویدئو استفاده می کند، در شرایطی که کنترل فراتر از خط دید (BLOS) و انتقال ویدئوی پهپاد از طریق ارتباطات ماهواره ای (SATCOM) فعال می شود.
این پهپاد از عملیات BLOS از طریق شبکه های ماهواره ای جهانی و پایانه های داده زمینی پشتیبانی می کند.
ایستگاه کنترل زمینی دارای اجزای مختلفی از جمله سامانه های سرپناه خاص ناتو، سامانه های رادیویی تاکتیکی، سامانه های اینترکام، کنسول خلبان چند منظوره، رادار و کنسول های اپراتور محموله است.
پیشرانه و عملکرد
آکینجی از دو پیشرانه توربوپراپ نیرو می گیرد که هر کدام توانایی تولید 450 اسب بخار نیرو را دارند. گزینه های 850 و 750 اسب بخاری نیز در دسترس هستند.
این هواگرد بدون سرنشین می تواند از انواع سوخت جت-ای1 و جی پی-8 استفاده کند. نیروی رانش رو به بالا توسط پیشرانه تربوپراپ با ملخ پنج پره اعمال می شود.سرعت کروز بیرقدار آکینجی برابر با 150 گره (280 کیلومتر بر ساعت) و بیشینه سرعت آن 195 گره (361 کیلومتر بر ساعت) است. این پهپاد برد عملیاتی 5000 کیلومتری دارد و می تواند تا 24 ساعت در آسمان پرواز کند.
ارتفاع عملیاتی این پهپاد بین 30 تا 40 هزار پا و بیشینه ارتفاع پرواز آن 45118 پا است.