کارکرد صفحهنمایش لمسی
اگر پاسخی ساده برای این سؤال بخواهید، جواب این است که شما با استفاده از انگشتتان، برای مختل کردن جریان الکتریکی وارد عمل میشوید.
به گزارش دنده6 : فناوری صفحهنمایش لمسی به بخشی از زندگی روزمره ما تبدیلشده است. وقتی در اینستاگرام میچرخیم و پست یکی از دوستانمان را لایک میکنیم، شاید هیچوقت به این موضوع فکر نکنیم که این صفحه لمسی چطور کار میکند… اما اگر اندکی به این پرسش فکر کنید، برای آن جوابی دارید؟
واقعیت این است که برای کار کردن صفحهنمایش لمسی به سه جزء نیاز است که با هم کار میکنند تا جادوی قابلیت صفحه لمسی ایجاد شود: سنسور لمسی، کنترلر و نرمافزار.
انواع سنسورهای لمسی
سنسور لمسی یا مقاومتی است یا از نوع موج صوتی سطحی و یا خازنی که البته مدلهای مقاومتی و خازنی رایجتر و کاملاً مبتکرانه هستند. در سیستمهای مقاومتی، دولایه فلزی به هم متصل شده و همین باعث تغییر در جریان الکتریکی میگردد. این تغییر بهعنوان یک رویداد صفحهنمایش لمسی، ثبتشده و برای پردازش به کنترلکننده کامپیوتر ارسال میشود و میتوان با استفاده از انگشتان یا قلم این کار را انجام داد.
در سیستمهای خازنی از لایهای از مواد خازنی استفاده میشود که این مواد میزان بار الکترواستاتیکی در نقطهای که تماس برقرارشده را تغییر میدهند و فقط با انگشتان دست، کار میکند.
در سیستمهای موج صوتی سطحی، امواج صوتی در سراسر شیشههای سطح فرستاده میشوند، اما زمانی که با قلم لمس شود، جذب میگردند.
کنترلرها وارد عمل میشوند
بر اساس این جذب، کنترلر محل قرارگیری قلم را تعیین میکند. کنترلر، اطلاعات را از حسگر دریافت کرده و تعیین میکند که لمس دقیقاً کجا انجامشده است؛ سپس این اطلاعات به نرمافزار ارسال میشود و نرمافزار به لمس واکنش نشان میدهد.
ممکن است این فرآیند طولانی به نظر برسد، اما زمان واقعی آن در حد نانوثانیه است.
چند مثال در این راستا
اگر بخواهیم چند مثال ملموس از این فناوری بزنیم، میتوان از صفحهنمایش لمسی تلفن هوشمند گرفته تا دوربینهای دیجیتال و کیوسکهای سفارش اتوماتیک در ایستگاههای مترو یا رستورانها نام برد.
در سالهای اخیر، استفاده از کیوسکهای خودکار در داروخانهها، کتابخانهها و خواربارفروشیها رواج یافته؛ بدین ترتیب که از وایتبردهای تعاملی و یک طرح نمایش دادهشده بر روی سطح آن استفاده میشود و بدین ترتیب میتوان تصویر را با استفاده از دست یا ابزار قلم دستکاری کرد. دستگاههای کتابخوان الکترونیکی ازجمله Nook یا Kindle که در آن کاربر برای حرکت در صفحات، صفحه تعاملی را لمس میکند، این امکان را برای کاربر فراهم میکند که بدون نیاز به حجم زیادی از وسایل فیزیکی، کار مدنظرش را انجام دهد.
نکات جالب در مورد صفحهنمایش لمسی
• فردی به نام E.A. جانسون، در بین سالهای ۱۹۶۵ تا ۱۹۶۷ اولین سیستم صفحهنمایش لمسی را طراحی و تولید کرد. یافتههای او درباره فناوری صفحهنمایش لمسی و کنترل ترافیک هوایی در سال ۱۹۶۸ منتشر شد.
• اولین تلفن با صفحهنمایش لمسی، Simon Personal Communicator بود که در سال ۱۹۹۲ توسط IBM راهاندازی شد. از جمله ویژگیهای این تلفن میتوان به برقراری تماس تلفنی، امکان ارسال ایمیل و فکس و بهرهگیری از تقویم و ساعت اشاره کرد.
• بیل کاوول، مهندس شرکت Elo Touch Systems، اولین رابط صفحهنمایش لمسی شیشهای خمیده را در سال ۱۹۷۷ توسعه داد. این اولین باری بود که گفته شد دستگاهی دارای فناوری “صفحهنمایش لمسی” است.
• هر دستگاهی که از فناوری صفحه لمسی استفاده میکند، یک درایور صفحهنمایش لمسی دارد. این برنامه کامپیوتری همان چیزی است که لمس را به فرمانی در کامپیوتر تبدیل میکند.
• در دهه ۱۹۸۰ جنرال موتورز، اولین فناوری صفحهنمایش لمسی را در خودروهایش معرفی کرد؛ اما به دلیل هزینههای بالای تعمیرات، این گزینه، بهزودی از بازار خارج شد.
• تا سال ۱۹۷۳، CERN (سازمان اروپایی تحقیقات هستهای) از یک کامپیوتر صفحه لمسی برای کنترل یک شتابدهنده ذرات استفاده میکرد.