آوادی
آوادی پیشرانهٔ درونسوز نوآورانهای است که با حذف نیمی از قطعات موتورهای سنتی، وزن سبکتر و طراحی سادهتری را در کنار قدرت و گشتاور بالا به همراه دارد.
به گزارش دنده 6 – «مایکل آرسنائو» بیست سال پیش موتور آوادی را به امید تولید یک پیشرانهٔ کاملاً جدید برای کاهش مصرف سوخت طراحی کرد و سپس در سال ۲۰۱۵، توسعه و ساخت این موتور آغاز شد. در این نوع پیشرانه، میللنگ داخل محفظهٔ موتور میچرخد اما برخلاف موتورهای وانکل، در آوادی پیستون معمولی وجود دارد که با دو شاتون با حرکتی قیچی مانند به میللنگ متصل میشود. همهٔ این قطعات روی چرخدندهٔ حلقهای ثابتی میچرخند که مستقیماً به شفت خروجی متصل است. برای ورود هوا و خروج دود نیز از سوپاپهای چرخشی استفاده شده است. وبسایت آوادی این پیشرانه را اینطور توصیف میکند:
دو شاتون و چرخدندههای پینیون روی چیزی قرار دارند که ما آن را نیم میللنگ میدانیم.این نیم میللنگ را میتوان به قلب طراحی آوادی تشبیه کرد زیرا این در اصل قطعهای است که حرکت رفت و برگشتی پیستون را به حرکت چرخشی تبدیل میکند. در این پیشرانه برخلاف موتور وانکل، میللنگ سنتی بهطور کامل حذف میشود زیرا خود پیستون در طول حرکت بالا و پایین در داخل محفظهٔ سیلندر میچرخد؛ بهعبارتدیگر، شیوهٔ کارکرد این پیشرانه بسیار شبیه چیزی است که در دیفرانسیل عقب خودروها میبینیم. آوادی چند سال پیش پروتوتایپ این پیشرانه را به نمایش گذاشت. این یک نمونهٔ ۲۵۰ سیسی بود که ۱۶ اسب بخار قدرت و ۳۰ نیوتن متر گشتاور تولید میکرد و ۱۰ کیلوگرم وزن داشت.
پیشرانهٔ ۲۴۲ سیسی تک سیلندر هوندا GX240 میتواند گزینهٔ مناسبی برای مقایسه با پیشرانهٔ آوادی باشد. این پیشرانه با ۳۵ کیلوگرم وزن، ۸ اسب بخار قدرت و ۱۷ نیوتن متر گشتاور تولید میکند. علاوه بر این، به ادعای آوادی، بازده حرارتی این موتور ۴۲.۱ درصد است. برای مقایسه، زمانی که پیشرانهٔ ۲.۵ لیتری چهار سیلندر A25K-FKS تویوتا به راندمان حرارتی ۳۹ درصد رسید، دستاورد بسیار بزرگی محسوب میشد. این در حالی است که بازده حرارتی پیشرانههای بنزینی معمولی تنها حدود ۲۰ درصد است.
بااینحال، پس از حضور آوادی در نمایشگاه CES سال ۲۰۲۲، خیلی خبری از این شرکت آمریکایی نشد تا اینکه در می ۲۰۲۳ آوادی در وبسایت خود خبر از جایگزینی آرسنائو با «دیمیتریوس داردالیس» بهعنوان مدیر ارشد تکنولوژی شرکت داد. همچنین طراحی سوپاپ دوار هم مشکلات غیرقابلحلی در جریان هوا داشت که به گفتهٔ آوادی با بازنگری در طراحی سوپاپ برطرف شده است. البته سوپاپ دوار مفهوم جدیدی نیست و در دههٔ ۷۰ بهطور گستردهای در پیشرانههای دو زمانه استفاده میشد اما بعداً با سوپاپهای معمولی امروزی جایگزین شدند.
ما با مدیرعامل و یکی از بنیانگذاران آوادی «لندون ویلکینسون» تماس گرفتیم تا ببینیم شرایط این پروژه در ژوئن ۲۰۲۴ چطور است و ویلکینسون اینطور پاسخ داد:طراحی بازنگری شدهٔ موتور بهخوبی پیش میرود. ما هفتهٔ گذشته با طراحی جدید سوپاپ به نتایج مثبتی دست پیدا کردیم و آزمایشات اجرایی را در آیندهٔ نزدیک آغاز میکنیم.
ما مشتاقانه منتظر نتیجهٔ این پروژه هستیم. البته تلاش برای ورود با یک پیشرانهٔ درونسوز جدید به دنیایی که بهسرعت در حال الکتریکیسازی است باید سخت باشد ولی درعینحال هنوز هم پیشرانههای درونسوز زیادی در حال استفاده هستند و به این زودیها کنار نخواهند رفت.