اخباراخبار داخلیاسلایدشو

آیین نامه واردات خودرو جانبازان در سال ۱۴۰۴ تصویب شد

هیئت وزیران دولت چهاردهم با مشارکت بنیاد شهید و امور ایثارگران، آیین نامه جدید واردات خودرو جانبازان در سال ۱۴۰۴ را اعلام کرد.

در حالی که انتظار می‌رفت دولت در سال ۱۴۰۴ با کاهش تعرفه‌های واردات خودرو، گامی در جهت تسهیل دسترسی مردم به خودروهای باکیفیت و متنوع بردارد، رویکردی مغایر با این موضوع اتخاذ شد. نه تنها تعرفه‌ها کاهش نیافتند، بلکه هزینه‌های مربوط به واردات خودروهای برقی و هیبریدی که پیش از این کمتر از ۲۰ درصد بود، با یک افزایش چشمگیر به ۱۰۰ درصد رسید.
علاوه بر این، دولت طرحی را به تصویب رسانده بود که بر اساس آ خودروهای وارداتی دست دوم نیز مشمول مالیات و عوارض ۱۰۰ درصدی مشابه خودروهای صفر کیلومتر می‌شدند. این مصوبه که با هدف جلوگیری از واردات خودروهای فرسوده و بی‌کیفیت مطرح شده بود، با انتقادات گسترده‌ای مواجه شد و در نهایت با دستور مجلس شورای اسلامی، اجرای آن به طور موقت متوقف گردید.در سوی دیگر، تسهیلات و معافیت‌های در نظر گرفته شده برای جانبازان با درصد جانبازی بالا، اگرچه اقدامی ارزشمند در راستای حمایت از این قشر ایثارگر جامعه محسوب می‌شود، اما به تنهایی نمی‌تواند به ساماندهی آشفته‌بازار خودرو کمکی کند.
واردات خودروهای گران‌قیمت ۲۵ تا ۳۵ هزار یورویی، طبیعتاً سود بیشتری را برای فروشندگان به همراه دارد و در نتیجه، این خودروهای لوکس با قیمت‌های ۵ تا ۱۰ میلیارد تومان، عمدتاً به دست ثروتمندان جامعه می‌رسند. در این بخش از اخبار خودرو به بررسی آیین نامه واردات خودرو جانبازان در سال ۱۴۰۴ می‌پردازیم.

جزئیات آیین نامه واردات خودرو جانبازان در سال ۱۴۰۴

آیین نامه واردات خودرو جانبازان

در تاریخ ۲۷ فروردین ۱۴۰۴، هیئت وزیران با استناد به بند (ب) تبصره (۶) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور و بر اساس پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت و با همکاری بنیاد شهید و امور ایثارگران، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و وزارت امور اقتصادی و دارایی، آیین نامه اجرایی واردات خودرو جانبازان را به تصویب رساند.این مصوبه، چارچوب و شرایط واردات خودرو برای جانبازان را مشابه سال ۱۴۰۳ تعیین می‌کند، اما با جزئیات دقیق‌تر. ارزش خودرو وارداتی در کشور مبدأ برای جانبازان ۷۰ درصد (دو پا یا دو دست قطع از مچ و یا قطع نخاع یا نابینایی دو چشم یا ترکیب دو آسیب از آسیب‌های مذکور) تا سقف ۳۵,۰۰۰ یورو، سایر جانبازان ۷۰ درصد تا سقف ۳۰,۰۰۰ یورو، و برای جانبازان ۵۰ درصد تا ۶۹ درصد تا سقف ۲۵,۰۰۰ یورو است.لازم به ذکر است که این سقف ارزش، مربوط به قیمت خودرو در کشور مبدأ است و شامل هزینه‌های حمل و نقل، بیمه، تعرفه‌های گمرکی و سایر هزینه‌های مربوط به واردات نمی‌شود.

 

متن آیین نامه اجرایى بند (ب) تبصره (۶) ماده واحده قانون بودجه ۱۴۰۴

آیین نامه واردات خودرو جانبازان

ماده ۱- در این آیین‌نامه، اصطلاحات زیر در معانى مشروح مربوط به کار می‌روند؛

۱- وزارت: وزارت صنعت، معدن و تجارت.

۲- بنیاد: بنیاد شهید و امور ایثارگران

۳- بانک مرکزى: بانک مرکزى جمهورى اسلامى ایران.

۴- بانک عامل: هریک از بانک‌های جمهوری اسلامى ایران به تشخیص و اعلام بانک مرکزى.

۵-کمیسیون: کمیسیون پزشکى بنیاد.

۶- شرکت: کلیه شرکت‌های خودروسازى داخلى یا داراى مجوز از وزارت، حسب مورد

۷- خودرو: خودروهای سوارى مناسب و خودکار (اتوماتیک) داخلى یا وارداتى (حسب مورد) متناسب با وضعیت جانبازى مشمول.

۸- مشمولین واردات خـودرو: جانبازان ۵۰ درصد و بالاتر که در سنوات گذشـته از تسهیلات موضوع ماده (۴۵) قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران مصـوب ۱۳۸۶ اسـتفاده نکرده‌اند.

۹- مشمولین خودروهایى داخلى: جانبازان ۲۵ درصد الى ۴۹ درصد که به تشخیص کمیسیون، از نظر جسمى محدودیت حرکتــى دارند، همسـر و فرزندان شاهد و آزادگانى که به تشخیص کمیسیون، معلول شناخته می‌شوند.

۱۰- تبصره (۶): تبصره (۶) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور.

ماده ۲- در این آیین‌نامه ، ملاک درصد جانبازى، نوع جانبازى (جسمى – حرکتى) و معلولیت، نظریه کمیسیون است.

ماده ۳- بنیاد موظف است ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ این آیین‌نامه، فهرسـت مشمولین را تدوین و به ترتیب اولویت به وزارت اعلام نماید.

ماده ۴- وزارت مکلف است از تاریخ ارسال فهرست مشمولین از ســوى بنیـاد و بر اساس ظرفیت‌های اعلامى توسط شرکت، حداکثر ظرف سه ماه پس از واریز ۱۰۰ درصد بهاى خودرو نسبت به تحویل خودرو اقدام نماید.

ماده ۵- در صورت فوت مشمولین پس از احـراز شـرایط توسط بنیاد، ورثه متوفى قائم‌مقام ایشان در تکمیل فرایند واگذارى خودرو و تحویل آن هستند.

ماده ۶- بانک مرکزى موظف است طبق اعلام صورت گرفته از سوى شرکت، از طریق بانک‌های عامل و پس از اخذ تضامین قانونى از مشـمولین خودروهاى داخلى، مبادرت به پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه موضوع تبصره (۱۵) به میزان مندرج در این آیین‌نامه در اقساط ۶۰ ماهه و با کارمزد حداکثر ۴ درصد در وجه شرکت اقدام کند. مبدأ شـروع اقـساط تسهیلات، یک ماه پس از تحویل خودرو است.

خودروهای وارداتی

ماده ۷- مشمولین می‌توانند کل یا بخشى از بهای خودرو را به صورت نقدى پرداخت کنند و عدم دریافت تسهیلات بانکى موضوع این آیین‌نامه، مانع استحقاق مشمولین از دریافت خودرو نخواهد بود.

تبصره- مشمولین واردات خودرو می‌توانند با انصراف از واردات، نسبت به دریافت خـودروى داخلى بدون نوبت و با واگذارى فورى بهره‌مند شوند.

ماده ۸- استفاده از دیگر تسهیلات خرید خودرو با نرخ مصوب هیئت عالى بانک مرکزى خارج از چهارچوب این آیین‌نامه، مانع دریافت این تسهیلات نخواهد بود.

ماده ۹- بانک مرکزى، مسـئول نظارت و پیگیرى تکالیف بانک‌های عامل اسـت و وزارت، مسئول نظارت و پیگیرى تکالیف محول به شرکت‌ها در این آیین‌نامه است.

ماده ۱۰- واگذارى خودروى داخلى به مشمولین بر اساس اولویت زیر است:

۱- مشمولینى که بدون استفاده از تسهیلات، بهاى خودرو را نقدأ پرداخت نمایند.

۲- جانبازان ۲۵ درصد تا ۴۹ درصد که به تشـخیص کمیسیون از نظر جسمى محدودیت حرکتـى دارند، با رعایت اولویت تعیین درصد جانبازى تا پایان سال ۱۴۰۳.

۳- آزادگانى که به تشخیص کمیسیون، معلول شناخته می‌شوند.

۴- فرزندان شهدا که به تشخیص کمیسیون، معلول شناخته می‌شوند.

۵- همسران شهدا که به تشخیص کمیسیون، معلول شناخته می‌شوند.

ماده ۱۱- مشـمولینى که از امتیازات واگذاری خودروی موضـوع مـاده (۴۵) قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران مصوب ۱۳۸۶ یا بودجه‌های سـنواتى اسـتفاده کرده‌اند، مشـمول واگذارى خودروى داخلى نمی‌باشند.

ماده ۱۲- شرکت موظف است طبق فهرست اعلامى از سـوى وزارت اســامى و مشخصــات مشمولین خودروى داخلى را به همراه اعلامیه بهاى خودروى تخصیص‌یافته به بانک عامـل تعیین‌شده ارسال کند و حداکثر ظرف سه ماه پس از واریزى ۱۰۰ درصد بهاى خودرو نسبت به تحویل خودروى تخصیص‌یافته به مشمول اقدام نماید.

ماده ۱۳- مبلغ سی و پنج هزار میلیارد (۳۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تسـهیلات قرض‌الحسنه که در صورت افزایش عملکرد جذب منابع قابل افزایش است، به موضوع خرید خودروی داخلى توسـط بانک مرکــزى از طریق بانک‌های عامل اختصـاص می‌یابد. میزان تسهیلات اعطایى به هریک از مشمولین جهت خرید خودروى داخلى تا سقف مبلغ سه میلیارد و پانصد میلیون (۳.۵۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال به صورت فردى و فارغ از قیمت خودرو است. پرداخت باقی‌مانده بهاى خودرو مازاد بر تسهیلات اعطایى به عهده مشمول است. بانک عامل موظف است طبق اعلام شـرکت، پس از اخذ تضامین قانونى از مشمولین و همزمان با واریز متقاضى (حداکثر یک ماه قبل از تاریخ نوبت تعیین‌شده براى تحویل) نسبت به پرداخت تسهیلات در وجه شرکت اقدام نماید.

ماده ۱۴- به منظور تسهیل در فرایند اخذ تضامین قانونی، بانک عامل می‌تواند بهای خودرو را تا سقف مبلغ تسهیلات با رضایت متقاضی بیمه عمر مانده بدهکار نمایند و هزینه آن به عهده متقاضی است.

ماده ۱۵- در صورت هرگونه تأخیر در تحویل، ملاک قیمت‌گذاری خودرو، مقررات مربوط بوده و شرکت نمی‌تواند بهای بیشتری را مطالبه کند.

خودروهای وارداتی

ماده ۱۶- شرکت مکلف است در صورت پرداخت بهای خودرو تا تاریخ نوبت تعیینی برای تحویل، نسبت به تحویل خودرو به مشمول اقدام نماند و در صورت تأخیر، طبق ضوابط مسئول خسارات وارده خواهد بود.

ماده ۱۷- وزارت مکلف است نسبت به صدور مجوز یک دستگاه خودروی نو یا کارکرده تا سقف ۵ سال به شرکت‌های خودروساز داخلی یا شرکت‌های مورد تأیید وزارت با رعایت قوانین و مقررات مربوط، متناسب با وضعیت مشمولین (با معرفی بنیاد) به انضمام قطعات و تجهیزات موردنیاز برای مناسب‌سازی خودرو با شرایط زیر اقدام نماید:

۱- ارزش خودروی وارداتی در کشور مبدأ برای جانبازان ۷۰ درصد (دو پا یا دو دست قطع از مچ و یا قطع نخاع یا نابینایی دو چشم یا ترکیب دو آسیب از آسیب‌های مذکور) تا سقف ۳۵۰۰۰ یورو، سایر جانبازان ۷۰ درصد تا سقف ۳۰۰۰۰ یورو، و برای جانبازان ۵۰ درصد تا ۶۹ درصد تا سقف ۲۵۰۰۰ یورو باشد.

۲- نظام اولویت‌دهی امکان واردات خودرو توسط مشمولین، متناسب با درصد جانبازی و همچنین منابع و ظرفیت‌های موجود خواهد بود. مشمولینی که در سنوات گذشته از هیچ‌گونه تسهیلات اعم از واردات و خرید خودرو استفاده نکرده‌اند، در اولویت قرار دارند.

۳- مشمولین می‌توانند با توجه به غیرتجاری بودن، بدون کارت بازرگانی پس از سفارش با تشخیص تأیید بنیاد رأسا نیز اقدام به واردات خودرو طبق شرایط بند (۱) این ماده نمایند، مشروط به این که خودروی وارداتی دارای تأییدیه‌های فنی سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان ملی استاندارد ایران و خدمات پس از فروش باشد.

۴- کارمزد افتتاح، تمدید و ویرایش ثبت سفارش خودروهای موضوع این آیین‌نامه مطابق قوانین و مقررات مربوط دریافت می‌شود.

۵- وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است ثبت سفارش تجمیعی برای شرکت‌های واردکننده مورد تأیید آن وزارت را برای جانبازان متقاضی با برخورداری از معافیت‌های مندرج در این آیین‌نامه ایجاد کنند.

ماده ۱۸- سود بازرگانی خودروهای (متناسب جانبازان) موضوع این آیین‌نامه و تجهیزات موردنیاز متناسب‌سازی خودرو برای جانبازان موضوع این تصویب‌نامه صفر تعیین می‌شود.

ماده ۱۹- بانک مرکزی مکلف است نسبت به تخصیص ارز تا سقف مجاز برای واردات هر خودرو به شرکت با اولویت تخصیص از منابع ارزی (جهت واردات) وزارت صنعت، معدن و تجارت اقدام کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا