اخباراخبار داخلینگاه

ادعای عجیب در مورد CNG

رئیس اتحادیه جایگاه داران با اشاره به لزوم تجدید نظر در استفاده دوباره از LPG به جای CNG گفت: CNG یک گاز پالایش نشده است و استفاده از آن علاوه بر آلودگی هوا باعث استهلاک خودروها می‌شود.

به نقل از ایلنا، بیژن حاج محمدرضا، رئیس اتحادیه جایگاه داران سوخت در خصوص لزوم استفاده از جایگاه‌های با سوخت LPG گفت: قبل از دولت احمدی نژاد تصور نمی‌شد که از گاز CNG بتوان برای مصرف سوخت اتومبیل استفاده کرد چون گاز پالایش نشده است که از اعماق زمین استخراج می‌شود که باعث شد مشکلات آلودگی هوا بیشتر شود.

وی افزود: LPG گاز پالایش شده است و مواد اضافه و مضر آن گرفته شده و چیزی شبیه بنزین سوپر است البته قیمت آن نیز بالاتر است.

حاج محمدرضا تصریح کرد: استفاده از LPG ابتدا از شیراز شروع شد سپس به تهران رسید و کلا 14 تا 15 جایگاه این سوخت را در کشور توزیع می‌کردند و با توجه به اینکه آلایندگی کمتری داشته و مشکلی هم برای خودروها ایجاد نمی کرد می‌توانست جایگزین مناسبی برای بنزین باشد اما در حال حاضر تعداد جایگاه های عرضه کننده این سوخت انگشت شمار است.

وی ادامه داد: در کشورهایی مثل اروپا و امریکا نیز بیشتر از LPG استفاده می‌شود و CNG نمی‌تواند به عنوان سوخت مورد مصرف اتومبیل باشد.

رئیس اتحادیه جایگاه داران سوخت خاطرنشان کرد: تنها مزیت CNG ها بحث قیمت بود یعنی زمانی که بنزین با نرخ 100 و 400 تومان فروخته می‌شد نرخ CNG 27 تومان بود که می‌توانست به صرفه باشد اما در حال حاضر این مزیت را نیز ندارد.

وی تاکید کرد: زمان وارد کردن CNG به چرخه سوخت ارزان و پاک بودن آن مطرح بود اما در واقع سوخت پاک محسوب نمی‌شود ضمن اینکه باعث خراب شدن موتور اتومبیل‌ها نیز می‌شود.

حاج محمدرضا تصریح کرد: نصف خودروهای آن زمان تهران از رده خارج بوده و خودروهای جدیدتر نیز که از این سوخت استفاده می‌کردند باعث بهم ریختن و ایست کردن موتور می‌شد با این وجود استفاده از این سوخت کماکان ادامه دارد مضاف بر اینکه تفاوت قیمت آن نیز با بنزین کاهش یافته است.

وی ادامه داد: در حال حاضر قیمت هر کیلو CNG 600 تومان است در حالی که بنزین با نرخ 700 تومان عرضه می‌شود در حالی که در همه جای دنیا 20 درصد قیمت بنزین است اما در ایران تنها 10 درصد اختلاف وجود دارد.

رئیس اتحادیه جایگاه داران اظهار داشت: مصرف CNG علاوه بر استهلاک خودروها و مشکلات آلایندگی، افزایش قیمت نیز باعث می‌شود استقبال از CNG کمتر شود ضمن اینکه استفاده از آن باعث کم شدن سرعت و حتی خاموش شدن خودرو شود.

وی تصریح کرد: در حال حاضر مصرف کنندگان CNG و خودروهای عمومی مجبورند گاز را قطع و برای روشن وخاموش کردن اتومبیل از بنزین استفاده کنند یعنی در واقع پایه گاز سوز نیستند.

 

دنده 6 : گفتنی است که استفاده از CNG به عنوان سوخت خودرو، در کشورهایی چون ایران (2.8 میلیون دستگاه) پاکستان (2.8 میلیون دستگاه)آرژانتین (2.7 میلیون) ، برزیل (1.7 میلیون دستگاه)،هند (1.1 میلیون دستگاه) و برخی دیگر از کشورهای حوزه آسیای شرقی و آمریکای لاتین رایج است.

اما از LPG یا AUTO GAS در بسیاری کشورهای پیشرفته از آمریکا و ایتالیا گرفته تا ژاپن ، استرالیا،ترکیه و کره جنوبی به عنوان سوخت خودرو استفاده می شود.

11 دیدگاه

  1. نگین این حرفا رو،مردم چی میگن؟
    منم که یک مهندس درپیت شیمی هستم می دونم چوپانای سرخس هم می دونن ،ماهی چرونای خلیج فارس هم میدونن
    بابا از وقتی اون گاز طبیعی پدر مرده رو با هزار تا کلک واما از چاه می کشن بیرون این قد تو واحد های مختلف پالایشگاه بالا پایینش میکنن که پدرش در میاد میشه گاز شهری بعد تو جایگاه با کمپرسور (دستگاهی شبیه موتور یخچال اونم از نوع ساید بای سایدش!!!!!!!!)فشرده می کنن و به زور می چپونن تو کپسول سوخت.این همه نوشتم یادم رفت بنویسم تو پالایشگاه واحد سولفید ذدایی داریم که گوگرد رو از گاز چاه جدا می کنه.واحد نم زدایی داریم که آب رو از گاز چاه جدا میکنه واحد آروماتیسه داریم که مشتقات بو دارو جدا میکنه و خیلی از واحد های دیگه.
    اون آقای رییس جایگاه داران بهتره به جای این که بگه گاز فشرده طبیعی پالایش شده نیست کاش می گفت کاتالیستای اگزوز موورهای بنزین سوز کارایی لازم رو برای سی ان جی ندارن وباید از کاتالیست های مخصوص به خودش استفاده بشه (البته تو ایران ما خیلی به کاتالیست و کسینجر و تعویض به موقع اون اهمیت میدیم چون به محض خرید خودروی خشک اول میریم کاتالیستو بر میداریم تا نفس موتور باز بشه)
    حالا ال پی جی
    به نظر اکابر و بزرگان علم صاف کردن نفت و گاز (بخوانید پالایش) تولید ال پی جی بسیار هزینه بر است با توجه به اینکه ال پی جی جزو محصولات بالای برج تقطیر(محصولات سبک) است و عملیات به علت مصرف زیاد انرژی حرارتی پر هزینه ترین عملیات تصفیه خانه نفت استحالا بماند که ال پی جی یک محصول سنتزی است و بعد از خارج شدن چندین نوع هیدروکربن از برج و گذشتن از راکتور با بستر کاتالیستی و اعمال فشار بالا تبدیل به مایع می شود و این ها همه یعنی هزینه زیادی.تازه ال پی جی از مشتقات نفت است که خود جمع اوری نفت خام از چاه بسیار پر هزینه تر از جمع آوری گاز ترش از چاه است.
    البته بنده فکر میکنم چون هزینه نگهداری جایگاه های سی ان جی بسیار بالاست و دخل و خرج نمیخونه این حرف زده شده تا شاید دوباره روزی جایگاهداران به سودهای آنچنانی برسند.چقدر فک زدم.
    آقا خلاصه به پیر به پیغمبر گاز طبیعی تو پالایشگاه گاز پالایش میشه.

    1. از توضیحات مبسوط شما متشکریم، منتهی سوال اینکه چرا کشورهای پیشرفته تر به جای CNG از LPG استفاده میکنند؟

  2. به 2دلیل بجای cng از lpg استفاده میشه.1-ارزش گرمائی بسیار بالاتر ال پی جی از سی ان جی به دلیل اینکه سی ان جی بیشتر از گاز سبک متان تشکیل شده و ال پی جی از گازهای سنگینتر پروپان ,بوتان و پنتان تشکیل شده و گاز مایع ویژگیهائی نزدیک به بنزین دارد.2- ارزانتر بودن سی ان جی نسبت به ال پی جی .ضمنا ما با کمبود گاز مایع روبرو هستیم و بخشی از گاز مایع مورد استفاده وارداتیست.
    گفته های آقای جمال در حالت کلی کاملا درست است و گاز طبیعی استخراجی قبل از استقاده مورد فرایند پالایش قرار میگیره ولی اینکه تا چه حد پالایش میشه مورد بحث است حتی گاها گاز شهری بسیار بدبوست و گاهی با کمترین بوی بد که ناشی از پالایش غیر یکنواخت میباشد.
    مشکل اصلی استفاده از گاز سی ان جی در موتورهای پایه بنزین سوز این است که هر سوختی وقتی در محفظه احتراق میسوزد تبدیل به ذرات ریزتری میشود که هر کدام از این ذرات مسئولیت خارج کردن بخشی از گرمای تولیدی موتور را دارند.وقتی بنزین میسوزد تعداد ذرات بیشتری تولید میشود و ذرات گرمای بیشتری را خارج میکنند در نتیجه متناسب با ان سیستم خنک کاری موتور طراحی میشود با سوختن گاز ذرات کمتری تولید میشود و در نتیجه گرمای کمتری از محفظه خارج میشود و دمای موتور بالا میرود حال اگر ماشین بنزینی ر ا گاز سوز کنیم و مابقی اجزاء موتور مخصوصا سیستم خنک کاری را متناسب با دمای بالاتر در حال استفاده از گاز تغییر ندهیم همین گرمتر کار کردن موتور از حالت اولیه باعث خوردگی و آسیب به موتور میشود و ضمنا اگر تمامی ترکیبات گوگرد دار گاز ترش گرفته نشده باشه تحت شرایط فشار و دما و رطوبت محفظه احتراق تبدیل به ترکیبات اسیدی که بسیار خورنده هستند میشوند.

  3. سمند EF7 پایه گازسوز هیچ کدوم از این مشکلاتی که گفته شده نداره چون موتورش برای CNG طراحی شده.یعنی تنها ماشین گازسوز واقعی در ایران بعد از بنز E280 NGT مدل 2008 که به تعداد انگشت شمار وارد کشور شد.در ضمن آقای رئیس گاز CNG تو کشورهای پیشرفته مثل ایالت متحده آمریکا نیز استفاده میشه.عموی خودم تو آمریکا زندگی میکنه وانت فورد سری F داره.ماشینش دوگانه سوز بنزین-CNG هست.

  4. ابته در خودروهاي پايه گاز سوز ميشه با گاز استارت زد ولي استارت با بنزين باعث افزايش عمر قطعات موتور استارت مي شود بخاطر همين امر استارت با بنزين بصورت پيشفرض انتخاب شده است.در مورد آلايندگي نمي تونم نظر بدم ولي بعنوان مصرف كننده باتوجه به اينكه مالك يك خودرو روا سال مدل 89 پايه گاز سوز هستم و با وجود بيش از 100000كيلومتر كاركرد هنوز هيچ مشگلي از نظر فني برام پيش نيومده قابل توجه كه 80درصد كاركرد بنده با سي ان جي است و حتي در جاده هاي كوهستاني و سربالايي مثل گردنه حيران هم مشكلي از بابت افت شتاب يا قدرت ماشين رخ نمي دهد و در كل راضي هستم اين درحالي است كه خودروهاي بهتري هم بعنوان پايه گاز سوز ازقبيل 206 اس دي،سمند و ال نود عرضه شده اند و حتي شرايط مطلوبتري نسبت به خودرو بنده دارند بطوري كه بعنوان مثال خودرو 206 پايه گاز سوز بايكبار سوختگيري و صرف هزينه حدود 8000تومان قادر به طي مسافتي در حدود 350 كيلومتر در جاده و 300 كيلومتر در شهر مي باشد كه به نظر بنده خيلي ايده ال است

  5. الان همه میشن مهندس پتروشیمی و مهندس پالایشگاه و میان نظرات کارشناسی رو میگن واقعا چرا مردم ایران اینجوری هستن فکر میکنن همه چی رو میدونن …. ؟!!!

  6. آخه دوست عزیز رسول خان مگه روآ سال هم فنی داره که بخواد به مشکل هم بخوره ؟ عین موتور تراکتوره هر چی بریزی توش کار میکنه …. ضمنا افت شتاب تو ماشین اتفاق میافته نه روآ سال چون ذاتا خودروی شما نمیتونه براتون شتاب ایجاد بکنه تا شما تفاوت افت شتاب و شتاب رو تشخیص بدین ….!

    1. آقاي علي عزيز خودرو روا تنها ماشين بنده نيست و تنها ماشيني هم نيست كه سوار شدم پس صحبتهاي بنده از روي تعصب كور كورانه نبوده چون كه اصلا روا خودرويي نيست كه آدم بخواد درباره اش تعصب داشته باشه بنده فقط با توجه شرايط موجود كشور و وضع سوخت و خودروهاي توليدي نظر تجربي خودم رو اعلام كردم ضمناى بنده اكثر خودروهاي توليدي داخلي رو داشتم و استفاده كردم در مقايسه با سمند و 405 و پارس كم خرج تر بوده ولي 206 و ال نود بهتر از اين خودرو هستند ببين نظر من صرفاً بازدهي اقتصادي در مصرف طولاني مدته چون در طول مدت 4 سال كه من اين ماشين رو خريدم اونو براي كارهاي دم دستي و جاهاي ناجور استفاده كردم وخيلي هم كم بهش رسيدم ولي هنوزهم مثل روز اولشه ولي در حالي است كه سمند ال ايكس بعد از5000 كيلومتر نياز به تعويض گيربوكس داشت كه فروختم پارس بعد از 2000كيلومتر سيستم هيدروليك فرمونش كاملا از كار افتاد و ديگه 405 رو نگو كه خيلي عذابم داد.با اين وجود در حالي كه بنده يك خودرو ورا كروز مدل2012 دارم هنوز هم روا رو سوار ميشم و سواريش برام عذاب آور نيست يعني در حد خودش خوبه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا