اخبارنگاه

از لزوم تحول تا امیدواری؛ آینده صنعت خودروسازی ایران

الزامات تحول در صنعت خودروسازی

 دکتر علینقی مشایخی
استاد دانشگاه صنعتی شریف

چند ماهی است خودروهای داخلی دیگر برای مصرف کنندگان جذابیت ندارند و رکودی عمیق بر بازار این صنعت سایه‌انداخته است. این اتفاق درحالی رقم می‌خورد که هر سال حتی در بدترین شرایط با شروع فصل تابستان و افزایش مسافرت‌ها، خرید و فروش در بازار خودرو رشد می‌کرد و موجب بازگشت رونق به بازار آن می‌شد. اما امسال تا چند روز آینده تابستان تمام می‌شود و همچنان از رونق بازار خبری نیست. فعالان بازار و مردم علت این رکود بی‌سابقه را بی‌کیفیتی خودروهای داخلی و گران بودن آن به نسبت کیفیت می‌دانند و حتی این اواخر فراخوانی با عنوان نخریدن خودروی صفر به سبب بی‌توجهی خودروسازان به خواسته‌های مردم و کیفیت پایین خودروهای داخلی شکل گرفت که این فراخوان بخوبی گویای مطالبات خریداران خودروی ایرانی از خودروسازان است. در این شرایط شاید تنها موضوعی که می‌تواند باعث جذابیت دوباره صنعت خودرو در بازار و در نتیجه رونق آن شود، کاهش قیمت خودرو داخلی و ارتقای کیفی آن باشد که اکنون حتی خودروسازان نیز آن را قبول دارند. در چند روز گذشته صنعتگران این عرصه برای احیای سهم خود در بازار داخلی، به مردم قول ارتقای کیفی تولیدات را داده‌اند. حال قرار است که این صنعت بزرگ کشور برای ماه‌های آینده خود را آماده یک جهش کیفی کند و تا جای ممکن به خواسته مردم از خودروی داخلی پاسخ دهد.
در سال‌های اخیر برای شبکه خودروسازی کشور اعم از صنعت خودرو‌سازی و صنایع وابسته نظیر فولاد، شیشه، پلاستیک، لاستیک، رنگ و… مقدار زیادی سرمایه گذاری شده است و اکنون این صنعت با سهمی 3 درصدی از تولید ناخالص داخلی و اشتغال کشور یکی از بخش‌های مهم اقتصاد به شمار می‌رود که حیات صنایع بیشماری به آن وابسته است. حال از دست دادن این صنعت و کمرنگ شدن نقش آن به مفهوم تضعیف اقتصاد کشور است و در این راستا لازم است خودروسازان و قطعه سازان با پاسخگویی به نیاز مشتریان از این اتفاق ناگوار جلوگیری کنند. در این موقعیت دو راه حل پیش روی خودروسازان و قطعه سازان است که باید در مسیر عمل به آن حرکت کنند. اول؛ ارتقای کیفی محصولات تولیدی و دوم؛ کاهش هزینه‌های تولید و قیمت محصولات. این دو راه حل پاسخی به درخواست مصرف کنندگان داخلی است که سهم خودروی داخلی را در بازار حفظ و تقویت می‌کند و اجازه نمی‌دهد ظرفیت‌های خالی بازار به واسطه خودروهای خارجی پر شود. اکنون همت خودروسازان برای ارتقای کیفیت خودروی داخلی امیدوار کننده است اما کافی نیست چراکه خودروسازان به تنهایی نمی‌توانند بازار خودرو به عنوان بخشی از اقتصاد کشور را متحول کنند و در این راستا ارتقای کیفی تولیدات قطعه سازان به عنوان زیرساخت‌های صنعت خودروسازی مهم تر تلقی می‌شود و باید این بخش به شکل قابل ملاحظه‌ای تقویت شود. اگر قطعه سازان بتوانند تولیدات خود را با استانداردهای جهانی تطبیق دهند نه تنها خودروی ایرانی به کیفیت مد نظر مصرف کنندگان دست خواهد یافت بلکه در شبکه خودروسازی بین‌المللی نیز توان رقابت با تولیدات خارجی خواهد داشت. بنابراین نیاز است که قطعه‌سازان تولیدات خود را ارتقای کیفی دهند و باید برای تحقق این موضوع، دولت الزامات و شروطی تعیین کند که قطعه سازان و خودرو سازان ظرف چند سال آینده به شبکه خودروسازی دنیا متصل شوند. در این صورت نه تنها بازار داخلی خودروهای ایرانی حفظ خواهد شد بلکه ایران می‌تواند صادر کننده  قطعات و خودرو نیز باشد. ناگفته نماند که ارتقای کیفی خودروهای داخلی می‌تواند بازار این صنعت را حفظ کند اما ظرفیت گسترش این بازار در داخل کشور بیش از رشد سالانه آن وجود ندارد. اما امکان توسعه صنعت قطعه‌سازی و اتصال به شبکه خودروسازی جهانی و به تبع آن بهبود شاخص‌های اقتصادی کشور وجود دارد و اکنون لازم است قطعه سازان و خودروسازان به این بخش توجه ویژه‌ای داشته باشند. صنعت خودرو و صنایع وابسته به آن با ارتقای کیفی می‌توانند ارزش افزوده‌ای بیش از میزان کنونی برای اقتصاد به ارمغان بیاورند و اکنون زیرساخت‌های ایجاد این ارزش افزوده فراهم است.

روزنامه ایران

در صنعت خودرو داخلی آینده خوبی در انتظار مردم است

عضو هیات مدیره کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: به دلیل وجود مشکلات و کیفیت پائین محصولات داخلی مردم حق دارند که نظر دهند و این نظر هم کاملا منطقی و قابل قبول است و خودروسازان نیز باید در راستای افزایش کیفیت و رضایت مندی مردم عزیز کشور حرکت کنند.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، عذرخواهی مدیرعامل سایپا از مردم به دلیل پائین بودن کیفیت محصولات این گروه خودروساز را نشان از مردمی بودن این مدیر و شناخت دقیق و درک بالای مشکلات در حوزه کاری خود عنوان کرد.

رحیم زارع، با اشاره به محدودیت هایی که در زمان تحریم در صنعت خودرو ایجاد شده گفت: متاسفانه در سال های گذشته و به دلیل تحریم های ناجوانمردانه کشورمان صنعت خودرو داخلی با مشکلات متعددی همراه بوده و مواد اولیه و بعضی از قطعات خودروها به سختی تامین می شد.

وی افزود: رونق در این صنعت باعث کاهش نرخ بیکاری و رشد اقتصادی کشور می شود و لذا باید از صنعت خودرو و تولید داخل حمایت شود.

عضو هیات مدیره کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: البته به دلیل وجود مشکلات و کیفیت پائین محصولات داخلی مردم حق دارند که نظر دهند و این نظر هم کاملا منطقی و قابل قبول است و خودروسازان نیز باید در راستای افزایش کیفیت و رضایت مندی مردم عزیز کشور حرکت کنند.

وی افزود: فلسفه وجودی اقتصاد مقاومتی مبتنی بر تولید داخل است و با توجه به اینکه مردم کشورمان، مردمی عزتمند، مقتدر و شرافتمند هستند و اجازه دخالت به هیچ بیگانه ای را نمی دهند، از تولیدات داخلی حمایت خواهند کرد.

نماینده مردم آباده در مجلس شورای اسلامی با اشاره به کمپین نخریدن خودروی داخلی که در فضای رسانه ای و مجازی کشور ایجاد شده گفت: متاسفانه مدت زمانی است که این کمپین در فضای مجازی کشور ایجاد شده که قطعا این نوع رفتارها خارج از چارچوب اقتصاد مقاومتی است و زمینه عدم حمایت از تولید داخلی را تقویت می کند.

وی افزود: واضح است که بعضی از مسائل مطرح شده در این کمپین صرفا برای ضربه زدن به تولید داخل مطرح می شود و خارج ازخواست های مردمی است و باید در این زمینه دقت زیادی انجام شود و مدیران شرکت های خودروساز نیز با ایجاد خلاقیت در مسیر خواست های مشتریان حرکت و همراهی کنند.

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به عذرخواهی مدیرعامل گروه سایپا از مردم به دلیل کیفیت پائین محصولات تولیدی این شرکت گفت: این رفتار ناشی از خلاقیت مدیریتی دکتر جمالی است و بسیار پسندیده و برای اولین بار در صنعت خودروسازی داخلی انجام شده است.

وی افزود: مدیری که خودش را از جنس مردم بداند در راستای خواست مردم حرکت می کند و به دلیل مشکلات در حوزه کاری خود از آنها عذرخواهی می کند و این رفتار برای مردم نیز ارزشمند است و قطعا در این مسیر مردم نیز در جهت حمایت از تولید ملی با او همراهی خواهند کرد.

زارع افزود: دکتر جمالی با وجودی که مدت کوتاهی در این حوزه مشغول به فعالیت است ولی با شناخت دقیق و درک بالا در راستای ایجاد امید و نشاط در بین مردم و در یک حرکت بسیار زیبا از مردم عذرخواهی کرد و مردم مطمئن باشند که برنامه های خوبی در گروه خودروسازی سایپا در جهت افزایش کیفیت و تولید خودروهای ایمن درحال اجرا است و آینده خوبی در انتظار مردم عزیز کشور خواهد بود.

عصر ایران

6 دیدگاه

  1. ان شالله هر وقت رفتید کیفیت خودروها رو بالا بردید و قیمت ها را عاقلانه کردین در مورد خرید خودرو با هم صحبت میکنیم.فعلا این دو آشغال ساز داخلی توسط مردم تحریم هستند.

  2. دقیقا این دو گاری ساز شدن مثله اون بچه که میگفت بام؟ شیب دار؟ …………موشچول؟ موشچول نداره که خیلیم خوب!!!!
    اینا دیگه واقعا پررو ان… بخدا پسفردا پا میشن شیشه های عقب پراید برقی میکنن میگن بفرمایید اینم تغییر و تحول تاریخی…..
    فقط یه چیز میگم : خواهش میکنم نخریید تا سطح کیفیت و قیمت به حد معقول و درستش برسد….

  3. نماينده مجلس چه منفعتى دارد كه براى معذرت خواهى اين آقا به او مى گويند خلاقيت به خرج داده بابا خلاقيت مال مردمه كه ديگه لگن نمى خرند توليد دولتى يعنى رانت،فساد و آبروريزى اين كارخونه ها را به برندهاى معتبر واگذار كنين تا ما هم يه روزى مثل ژاپن و كره وووو خودروسازى افتخار آميز را تجربه كنيم شما اين كاره نيستين اگر دولت فقط نظارت كند و به اميد آن روز

  4. درووووغ دروووغ درووووغ یه دروغ دیگه واسه فریب مردم ولی دم مردم گرم تغییرات داره کم کم احساس میشه,.

  5. شما اميدوار به حماقت مجدد مردم اميدوار به هدايت شما گمراهان به مسير درست از قديم گفتن بى پير مرو در خرابات بايد برند معتبر (پير خرابات) بيايد و اگر قرار باشد شريك داخلى بگيرد با استاندارد بالا و با بخش خصوصى واقعى و به انتخاب خودش همكارى كند توليد و قيمت گذارى دولتى ممنوع! دولت فقط ناظر باشد و قيمت گذارى آزاد و رقابتى !تعرفه واردات حداقلى ! عوارض توليد در حد ماليات مشاغل توليدى ! خواهيم ديد كه بهترين برندها خواهند آمد توليد صادراتى و اشتغالزايى تامين و در آمد دولت هم افرايش مى يابد و صنايع ديگر هم به تبع رشد خواهند كرد مردم هم به جايكاه انسانى خود مى رسند!

  6. بله اتفاق هاى خوب پشت سرهم مى تواند بيفتد به شرط آنكه باور وايمان داشته باشيم حركت مردم به سمت تعالى جويى آغاز شده بايد تقويتش كرد و هر مقامى كه غير از اين بخواهد از جنس مردم نيست .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا