باکتری که ظرف ۱۴ روز به کفش تبدیل می شود!
یک کفش چرم مصنوعی از نوعی باکتری در آزمایشگاه و طی ۱۴ روز ساخته و طوری برنامه ریزی شده تا خود را به رنگ سیاه دربیاورد.
به گزارش دنده6: به نقل از تلگراف، این محصول گیاهی که عاری از پلاستیک است توسط محققان امپریال کالج لندن از میکروب های مهندسی ژنتیکی، کشت شده است. این نخستین باری است که باکتری طوری طراحی شده تا ماده و رنگدانه خود را به طور همزمان تولید کند.
محققان معتقدند این فرایند را می توان برای تولید مواد گیاهی با رنگ های درخشان و حتی طرح دار به کار گرفت و در حقیقت جایگزینی برای پارچه هایی مانند کتان و کشمیر به حساب می آید.
پروفسور تام الیس مولف ارشد پژوهش در این باره می گوید: خلق یک روش جدید و سریع تر برای تولید چرم جایگزین حافظ محیط زیست و خود رنگ شونده دستاوردی مهم در حوزه مد حافظ محیط زیست به حساب می آید. سلولز باکتریایی ذاتا ماده ای گیاهی است و پرورش آن فقط نیازمند بخش اندکی از آب، زمین و زمانی است که برای پرورش گاو جهت استفاده از چرم آن به کار می رود. از سوی دیگر کربن کمتری منتشر می کند.
او در ادامه می افزاید: سلولز برخلاف چرم های مصنوعی مبتنی بر پلاستیک بدون مواد پتروشیمیایی تولید می شوند و در محیط زیست تجزیه می شوند و هیچ گونه ماده سمی در محیط زیست تولید نمی کنند.
چرم خودرنگ با اصلاح ژنهای گونهای از باکتریها ایجاد شد که ورقههای سلولز میکروبی تولید میکنند . ورقه سلولز در حقیقت مادهای قوی و انعطافپذیر. است که هم اکنون معمولاً در مواد غذایی، لوازم آرایشی و منسوجات استفاده میشود. اصلاح ژنتیک طوری انجام می شود که همان میکروب هایی که در کشت ماده به کار می روند رنگدانه کاملا مشکی را تولید کنند.
سلولز دور قالبی به شکل کشت کشت می شود تا شبیه رویه کفش باشد و پس از ۱۴ روز فرایند شکل گیری آن کامل می شود. برای آنکه رنگ کفش تیره شود، در معرض دمای ۳۰ درجه سانتیگراد قرار می گیرد تا فرایند تولید رنگدانه سیاه از باکتری فعال شود و به این ترتیب ماده از داخل رنگ می گیرد.
محققان همچنین با یک شرکت طراحی زیستی به نام Modern Synthesisهمکاری کردند و یک کیف پول مشکی از دو ورقه سلولزی جداگانه ساختند. آنها ورقه ها را به اندازه دلخواه برش زدند و به یکدیگر دوختند.