اخبارفناوری و تکنولوژی

با این چسب حرارتی، مثل مرد عنکبوتی از دیوار بالا بروید

دانشمندان سنگاپور، چسبی قوی با قابلیت چند بار استفاده را بر اساس پلیمر حافظه‌داری ساخته‌اند که با تغییر دما به سطوح می‌چسبد و از آن‌ها جدا می‌شود. با این دستاورد، می‌توان همانند مرد عنکبوتی از دیوار بالا رفت.

به گزارش دنده6 :  این پلیمر با نام «اپوکسی E44» در دمای اتاق، پلاستیک شیشه‌ای سختی است، اما پس از گرم شدن، شکلی نرم و لاستیکی به خود می‌گیرد و می‌تواند به شکاف‌های دیگر سطوح نفوذ کند؛ جالب‌تر این‌که اگر در همان حال سرد شود، پیوندهایی بسیار قوی ایجاد می‌کند. برای جدا کردنش کافی است که دوباره آن را گرم کنید.

دانشمندان دانشگاه فناوری نانیانگ (NTU) سنگاپور در آزمایش‌ها دیدند که این چسب روی طیف وسیعی از بافت‌های مختلف می‌چسبد و هیچ اثر چسبندگی از خود بر جای نمی‌گذارد. محققان دریافتند که بهترین شکل برای این ماده، مجموعه‌ای از ساختارهای شبیه مو به نام «فیبریل» است که هرکدام چند میلی‌متر عرض دارند.

به‌عنوان مثال، در یکی از دستگاه‌ها از فیبریل‌هایی با سطح مقطع ۱۹٫۶ میلی‌مترمربع استفاده شد که هرکدام می‌توانند تا ۱٫۵۶ کیلوگرم را تحمل کنند. افزودن فیبریل‌های بیشتر، حداکثر وزنی را که ماده می‌تواند تحمل کند، افزایش می‌دهد.

پروفسور جیمی هسی (Jimmy Hsia)، نویسنده اصلی این مطالعه می‌گوید: «این فناوری برای دستگیره‌های چسبنده و ربات‌های کوهنورد بسیار مفید خواهد بود و ممکن است روزی به انسان‌ها اجازه دهد مانند یک مرد عنکبوتی واقعی از دیوارها بالا بروند».

بااین‌حال هنوز برای مرد عنکبوتی شدن زود است. این چسب حافظه‌دار برای استفاده تجاری کاملاً آماده نیست. برای شروع فرآیند چسبیدن، چسب باید تا ۶۰ درجه سانتی‌گراد حرارت داده شود تا از سطح جدا شود و رسیدن به آن دما با استفاده از سشوار، یک دقیقه طول می‌کشد. پس از فشرده شدن روی سطح، حدود سه دقیقه زمان لازم است تا چسب به اندازه کافی خنک شود تا در جای خود قفل شود. این دما و سرعت عمل برای بسیاری از کاربردها مناسب نیست و هرچند ممکن است برای مصارف صنعتی مانند گیره‌های رباتیک که بارهای سنگین را حمل می‌کنند، کارگشا باشد، اما محققان می‌گوید که با کار بیشتر می‌توان این محرک‌ها را تغییر داد.

دکتر لینگهو چانگهونگ (Linghu Changhong)، نویسنده اول این مطالعه می‌گوید: «یافته‌های ما نشان می‌دهد که کاهش زمان انتظار تا چندین ثانیه امکان‌پذیر است و دما را می‌توان به دمای نزدیک بدن کاهش داد که به طور چشمگیری امکان استفاده از آن در شرایط مختلف را ممکن می‌کند. محرک‌های تغییر ماده از یک حالت به حالت دیگر نیز می‌تواند متفاوت باشد، مانند استفاده از جریان الکتریکی یا نور به جای دما».

درنهایت، محققان می‌گویند که این روش می‌تواند برای ساخت ربات‌هایی استفاده شود که می‌توانند از سطوح بالا بروند یا برای وسایل بالا رفتن مانند دستکش و چکمه برای انسان، مفید واقع شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا