توربیون به چه معنا است ؟
در روزهای اخیر معرفی بوگاتی توربیون سر و صدای زیادی در محافل خودرویی ایجاد کرده اما نام توربیون به چه معنی است؟
به گزارش دنده 6 – در حرکتی که شاید برای برخی افراد سورپرایز کننده باشد، بوگاتی برای نامگذاری ابر خودروی جدید خود مستقیماً از دنیای ساعتهای لوکس و گرانقیمت الهام گرفته است. بسیاری از خبرنگاران در زمان معرفی خودروی بوگاتی توربیون نتوانستند توصیف دقیقی از این واژه داشته باشند و حتی برداشت خود بوگاتی از توربیون نیز به نوعی اشتباه بوده است. به همین خاطر تصمیم گرفتیم با بررسی منابع قابلاعتنا به تشریح واژه توربیون و کارکرد آن بپردازیم. اما توربیون چیست؟ توربیون در زبان فرانسه به معنی گردباد است و به یک قطعه مکانیکی ظریف در ساعت اشاره دارد که همانند گردباد باعث حرکت چرخشی میشود. این قطعه در سال ۱۷۹۵ اختراع شد و آبراهام لوئیس برگیت، مؤسس شرکت تولید ساعتهای لوکس برگیت که امروز هم در بازار حضور دارد آن را در سال ۱۸۰۱ ثبت تجاری کرد؛ اما توربیون چه کاری انجام میدهد؟ در آن زمان برگیت توربیون را به عنوان وسیلهای طراحی کرد تا ساعتهای جیبی مکانیکی زمانسنجی دقیقتری داشته باشند.
باید دانست حرکات ساعت مکانیکی به موقعیت آن روی سطوحی همچون میز بسیار حساس است زیرا موقعیت آنها تعیین میکند که قطعات ریز زمانسنجی چگونه تحت تأثیر نیروی جاذبه یا گرانش قرار گیرند. یک فنر مارپیچ کوچک را تصور کنید که دائماً (۲. تا ۵ بار در ثانیه) در حال باز و بسته شدن است و گرانش حرکت این فنر را بسته به موقعیت آن تحت تأثیر قرار میدهد. آنچه توربیون انجام میدهد این است که فنر یاد شده و سایر قطعات را در یک قابل کوچک دائماً در حال چرخش قرار دهد تا همیشه موقعیت خود را تغییر دهند و بنابراین نحوه تأثیرگذاری گرانش روی این قطعات تغییر میکند تا به این ترتیب بجای بهبود دقت خود باعث تداوم دقت حرکات قطعات شود.در حقیقت توربیون نام قابی چرخان است که حاوی قطعات مهم زمانسنجی تحت تأثیر گرانش خواهد بود. با چرخش مداوم و آرام این قطعات، توربیون تأثیر منفی گرانش را بهطور مساوی بین موقعیتهای مختلف پخش میکند تا ساعت مکانیکی عملکرد بهتر و یکنواختتری داشته باشد. شاید در برخی تبلیغات ساعتسازان دیده باشید که میگویند توربیون اثرات گرانش را از بین میبرد اما اینگونه نبوده و توربیون یک دستگاه ضد جاذبه نیست. اما حالا که فهمیدید توربیون چیست شاید از خود سؤال کنید که چرا بوگاتی ابر خودروی جدید خود را با این نام معرفی کرده است. دلایلی وجود دارد که همگی کاملاً برازنده این هایپرکار هیجانانگیز هستند. اول اینکه خودروی جدید بوگاتی نه تنها از نام ساعتهای ردهبالا استفاده میکند بلکه دارای ویژگیهای دیگری نیز هست:توربیون از ظرافت و فرایند ساخت همیشگی و ظریف ساعتسازان استفاده کرده و اولویت خود را طراحی آنالوگ میداند. پشت آمپرهای این خودرو توسط ساعت ساعات سوئیسی تولید شده و دارای بیش از ۶۰۰ قطعه است
پشت آمپرهای بوگاتی توربیون دارای قطعات ساختاری و چرخدندههای مشابه بکار رفته در ساعتهای لوکس است و طراحی این بخش کابین نیز ما را به یاد ساعتهای سوئیسی میاندازد. همچنین شرکت جیکوب اند کو به عنوان همکار رسمی بوگاتی با این پروژه همکاری داشته است؛ اما چرا توربین محبوب است و یک ویژگی اضافی گرانقیمت در ساعتها به شمار میرود؟ برعکس آنچه که انتظار دارید، این قطعه برای بهبود تواناییهای عملکردی در ساعت نصب نمیشود بلکه علت گران بودن آن به جذابیت تماشای عملکردش است.
توربیون یکی از جذابترین ویژگیهای ساعتهای مکانیکی به شمار میرود زیرا دارای قطعات نوسانی هیجانانگیز است. این قطعات در یک قابل زیبا قرار میگیرند و به آرامی در جهت حرکت عقربههای ساعت میچرخند. تقریباً تمامی توربیون های بکار رفته در ساعتها دارای یک چرخش کامل در هر ۶۰ ثانیه هستند. این زمان برای تماشای حرکت آن به حد کافی سریع است و برای ظرافت موجود نیز به حد کافی کند خواهد بود.با اینکه در زمان اختراع توربیون توسط برگیت خبری از ساعتهای مچی نبود اما این امر باعث نشد ساعتسازان به ویژه در ۲۰ تا ۳۰ سال اخیر روشهای جذابتری برای نصب توربیون در محصولات خود را انتخاب نکنند. کلکسیونرها چندین سال است درباره اینکه توربیون ها باعث بهبود دقت ساعتهای مچی میشوند یا خیر بحث میکنند اما به نظر میرسد همه آنها با یکچیز موافق هستند و آن اینکه توربیون جزو خاصترین و مسحورکنندهترین ویژگیهای ساعتهای مکانیکی است.
و البته تنها بوگاتی نیست که مرزهای مهندسی و ساخت مدرن را جابجا میکند چراکه دنیای ساعتسازان نیز چنین چیزهایی را نشان میدهد. برندهای سطح بالایی همچون جیکوب اند کو با استفاده از ماشینهای CNC پنج محور و نرمافزار کد برای طراحی و تولید پروتوتایپ، توربیون های چند محوری تولید کردهاند و گاها دو، سه و حتی توربیون را تنها در یک ساعت بکار بردهاند. بیشک چنین امری باعث بالا رفتن ریسک تصادف خواهد شد زیرا راننده تقریباً نخواهد توانست چشمان خود را از ساعت گرانقیمتش بردارد!
اما اگر در متن دقت کرده باشید ما گفتیم که بوگاتی در زمان معرفی توربیون یک برداشت اشتباه از این قطعه داشته است. میت ریمک مدیرعامل بوگاتی در کانال یوتیوب خود گفته توربیون مکانیسمی در ساعتهای گرانقیمت است که دقت آنها را افزایش میدهد؛ اما همانطور که گفته شد توربیون تأثیری روی بهبود دقت ساعتها ندارد و اکثر ساعتهای مچی ۵۰ تا ۵۰۰ هزار دلاری گواهی زمانسنجی را دریافت نمیکنند؛ اما علت این امر چیست؟ علت آن است که چرخش جذاب توربیون باعث میشود تنظیم حرکات قطعات برای دقت بسیار بالا سخت باشد درحالیکه ساعتهای فاقد توربیون با متریال و دقت شگفتانگیز تولید میشوند. هماکنون ساعتهای مچی دارای تأییدیه زمانسنجی با قیمت حدود ۱۰۰۰ دلار عرضه میشوند اما ثروتمندان به راحتی مبلغ ۱۰۰ هزار دلار را برای ساعت دارای توربیون که دقت کمتری دارد میپردازند و این یک حقیقت است که باید آن را پذیرفت.