اخبارفناوری و تکنولوژی

تولید گوشت مصنوعی از باقلا و نخود

یکی از شرکت‌های فناور با استفاده از ایزوله‌های پروتئینی دو گیاه، موفق به تولید گوشت گیاهی حاوی ۸۵ تا ۹۰ درصد پروتئین شدند که شباهت زیادی در طعم و بو با بافت گوشت حیوانی دارد و به گفته آنها این گوشت به‌زودی وارد بازار می‌شود.

صادق شجاعی، مدیر عامل این شرکت فناور در گفت‌وگو با دنده6 ، یکی از موضوعات مطرح در کشور را موضوع امنیت غذایی دانست و گفت: مفهوم امنیت غذایی به دسترسی افراد به غذای سالم و به مقدار کافی تعبیر می‌شود و این موضوعی است که در همه اسناد بالادستی، سند امنیت غذایی ۱۴۱۰ و نقشه جامع علمی کشور وارد شده است.

وی یکی از راهکارهای تحقق امنیت غذایی را تولید گوشت‌های مصنوعی عنوان کرد و یادآور شد: این نوع گوشت‌ها می‌تواند بر پایه سلول، گیاهان و یا قارچ‌ها باشد و در دنیا نیز تولید این نوع گوشت‌ها در این ۳ محور تمرکز شده است، به گونه‌ای که شاهدیم دنیا به سمتی حرکتی می‌کند که دیگر نیازی به کشتن حیوانات نیست؛ چرا که این توانمندی حاصل شده که سلول حیوانات به بافت گوشت تبدیل می‌شود.

شجاعی ادامه داد: برای این منظور سلول حیوانات در شرایط آزمایشگاهی پرورش داده می‌شود و این امر موجب شده که در کاهش مصرف آب، کاهش انتشار آلودگی و کشتار حیوانات مؤثر شود.

مجری طرح با بیان اینکه این روش مزایای دیگری همچون کاهش هزینه‌ را در پی دارد، اظهار کرد: طبق آمارها تا سال ۲۰۵۰ جمعیت جهان به ۹ میلیارد نفر بالغ می‌شود و این سطح از اراضی زیر کشت جهانی، جوابگوی نیازهای غذایی این تعداد جمعیت نخواهد بود و نیاز داریم تا سال ۲۰۵۰ تولید مواد غذایی را تا دو برابر افزایش دهیم. در این صورت اگر قیمت موادغذایی افزایش یابد، ناامنی غذایی را داریم، ضمن آنکه افزایش فاصله میان اغنیا و فقرا را نیز ایجاد می‌کند.

این محقق اضافه کرد: با توجه به اینکه به دلیل استفاده ناآگاهانه از اراضی کشاورزی، چرای بیش از حد دام و ساخت‌وسازها، زمین‌های کشاورزی درحال تخریب هستند و از سوی دیگر شاهد تغییر اقلیم در کشور  و تغییر و جابه‌جایی فصول مانند بهار زود رس و زمستان زود رس هستیم و این عوامل دست به دست هم داده تا در آینده شرایط نامساعدی برای کشت گیاهان ایجاد شود. این امر بر افزایش قیمت گوشت نیز اثرگذار است، همانگونه که در حال حاضر تهیه گوشت در کشور و در سایر کشورها هزینه‌های بالایی می‌طلبد و برای بسیاری اقشار پایین تهیه گوشت برایشان دشوار شده است.

مدیر عامل این شرکت فناور یکی از راهکارهای رفع این چالش را تولید گوشت‌های آزمایشگاهی ذکر کرد و یادآور شد: در شرایط آزمایشگاهی می‌توان گوشتی را تولید کرد که دقیقا بافت، طعم و بوی بافت گوشت حیوانی را دارد. تولید گوشت به این شیوه مزایای زیادی را در پی دارد، از جمله آنکه دارای کلسترول پایین و چربی پایین‌تری است، ضمن آنکه افرادی که از این نوع گوشت‌های مصنوعی مصرف می‌کنند، همان میزان پروتئینی را دریافت می‌کنند که از گوشت حیوانی دریافت کرده‌اند.

وی اضافه کرد: علاوه بر اینها در گوشت گیاهی امکان تولید شخصی‌سازی نیز وجود دارد، به این معنا که برای افراد مختلفی که به بیماری‌های متفاوتی مبتلا هستند، می‌توان بر اساس نیاز آنها، گوشت گیاهی در قالب سوسیس، ناگت و همبرگر تولید کرد.

به گفته این فناور، در امارات شرکت بزرگی برای تولید این نوع گوشت‌های گیاهی ایجاد شده که از پادشاه این کشور مشوق بزرگی دریافت کرده است، به این دلیل که این شرکت توانسته است فرهنگ گیاه‌خواری را ترویج دهد، ضمن آنکه هواپیمایی این شرکت بر اساس این نوع گوشت ۴۶ نوع غذا به منوی خود اضافه کرده است.

وی قیمت پایین‌تر نسبت به گوشت‌های حیوانی را از دیگر مزایای این طرح عنوان کرد و یادآور شد: هزینه گوشت گیاهی یک سوم تولید گوشت حیوانی را دارد. در دنیا شرکت‌های بزرگی در تولید گوشت گیاهی فعال شده‌اند که مجوزهای سازمان غذا و داروی امریکا را دریافت کرده‌اند و دارای رنگ،‌ بو و بافت گوشت حیوانی هستند؛ یکی از این شرکت‌های بزرگ متعلق به کشور امریکا ماهانه حدود ۴ میلیون دلار فروش برگر دارد و رکورددار فروش برگر گیاهی در دنیا است و بسیاری از شرکت‌های بزرگ دنیا مانند مک دونالد به سمت بهره‌گیری از گوشت گیاهی در حرکت هستند.

شجاعی، تولید گوشت گیاهی در این شرکت را بر اساس ایزوله‌های پروتئینی خالص‌سازی از گیاهان مختلفی همچون سویا، باقلا، نخود، جوی دو سر و ماش دانست که این ایزوله‌های پروتئینی حاوی ۸۵ تا ۹۰ درصد پروتئین خالص هستند.

وی تاکید کرد: این مواد غذایی نه تنها برای بدن مضر نیستند، بلکه مصرف روزانه آنها کمک به سالم نگه داشتن بدن خواهد شد.

مجری طرح تاکید کرد: ما نمی‌گوییم گوشت گیاهی می‌تواند جایگزین گوشت حیوانی باشد، بلکه گوشت گیاهی می‌تواند مکمل گوشت حیوانی باشد، به این معنا که می‌توان یک وعده از غذا را با گوشت گیاهی تکمیل کرد به دلیل ارزش غذایی غنی‌ای که دارد.

شجاعی با بیان اینکه هزینه تولید گوشت گیاهی یک سوم گوشت حیوانی است، یادآور شد: تاکنون اثبات نشده است که گوشت گیاهی برای بدن آسیب‌زا باشد. یکی از شرکت‌های آمریکایی مجوز سازمان غذا و داروی این کشور را اخذ کرده است.

وی با بیان اینکه برای تولید این نوع گوشت در فاز دریافت مجوزها هستیم، گفت: ما به دانش فنی این محصول دست یافته‌ایم و به گوشتی رسیده‌ایم که بافت، رنگ و مزه گوشت حیوانی را دارد.

به گفته مدیرعامل این شرکت فناور، در تولید گوشت گیاهی از ایزوله‌های پروتئینی بر مبنای باقلا و نخود استفاده شده که به زودی وارد بازار کشور می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا