اخباراخبار داخلیایرانینگاه

حضور ایران خودرو و سایپا در الجزایر؛ ریسک یا هنر سرمایه گذاری؟

خودروسازان ایرانی در بازار الجزایر چه می کنند؟
خبرگزاری شبستان:بعد از تاسیس پنجمین خط تولید سایپا در الجزایر حال نوبت ایران خودرو است تا با توجه به نیاز بازار الجزایر به ۴۰۰ هزار خودرو در سال به فکر گرفتن سهمی از بازار این کشور باشد.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: خودروسازان ایران چندی است که توجه ویژه ای به بازارهای خارجی جدا از بازار داخلی دارند و بر اساس بررسی هایی که انجام داده اند بدنبال سرمایه گذاری در کشور الجزایر هستند چرا که بر اساس برآوردها این کشور نیازمند 400 هزار خودرو در سال است و این نیاز بهترین فرصت را برای شرکت های خودروسازی ایران برای سرمایه گذاری فراهم کرده است.

 سمند سورن-1

بنابراین گزارش، باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از سعید تفضلی، معاون صادرات ایران خودرو در مراسم امضای قرارداد این شرکت با شرکت خصوصی خودرو سازی الجزایر به اسمfamoval  گزارش داده است که: “در این قرار داد طبق فاز بندی صورت گرفته در ابتدا تجهیزات جانبی 10 تا 30 قلم ( صندلی و چراغ و تجهیزات خودرو) ارسال خواهد شد. همچنین سایت مجزایی درالجزایر توسط شرکت ایران خودرو به صورت تولید بدنه خودرو تا 7 تا 9 ماه آینده نصب و راه اندازی می‌شود براساس بندهای قرار داد ذکر شده از سال 2017 ورود خودرو مونتاژ شده به کشور الجزایر ممنوع است.

شرکت خودور سازی خصوصی الجزایر می‌خواهد شرایط را برای ایجاد فضای رقباتی بین خودروهای ایرانی و اروپایی در الجزایر فراهم کند. شرکت ایران خودرو در این قرار داد به هیچ‌وجه سرمایه گذاری انجام نداده و تمام سرمایه گذاری برای ایجاد خط تولید، آموزش دانش فنی و بخش های فنی و خرید و غیره به عهده خود شرکت famovalاست. محصولات تولیدی شرکت الجزایری ازplat form  خانواده سمند، سورن، دنا  و رانا و پی کاپ اریسان با برند خود ایران خودرو است و تا پایان سالجاری قرار است1500  دستگاه از همین خودرو همچنین 15هزار دستگاه نیز درطی سال 2016 صادر خواهد شد. با توجه به اینکه نیاز بازار الجزایر 400هزار خودرو در سال است به همین ایران‌خودرو در تلاش است که سهم زیادی از بازار را به خود اختصاص دهد همچین این شرکت در نظر دارد بعد از الجزایر به بازار تونس و قزاقستان وارد شود.”

 سمند سورن-15

این گزارش می افزاید: پنجمین خط تولید خارجی سایپا طبق مذاکرات انجام شده، قرار است در الجزایر فعال شود که برای این کار 20 میلیون دلار سرمایه‌گذاری پیش‌بینی شده که 25 درصد آن توسط سایپا و 75 درصد بقیه نیز از سوی الجزایر تأمین خواهد شد. براساس قرارداد امضا شده میان ایران و الجزایر شرکتی به نام «سایپا الجزایر» تاسیس می شود و خط تولید آن تا سال 2016 با ظرفیت 20 هزار دستگاه در سال راه اندازی خواهد شد. مشارکت و سرمایه گذاری سایپا در قالب انتقال تکنولوژی، دانش فنی، خدمات فنی مهندسی و تجهیزات ساختنی خواهد بود. برآورد شده است که این سایت در شهر ستیف (شهری در 270 کیلومتری غرب الجزیره پایتخت الجزایر) در زمینی به مساحت 20 هکتار ایجاد شود. در فاز نخست، سایت مونتاژ و تولید خودرو را ایجاد می شود و در قالب این همکاری مشترک، خط تولید تا سال 2016 با ظرفیت 20 هزار دستگاه در سال راه اندازی خواهد شد. در فاز نخست، محصولات سایپا 132، سایپا 111، سایپا 151 (وانت) «تیبا صندوق دار» و «تیبا هاچ بک» در الجزایر تولید خواهد شد و به موازات آن، خط تولید زنجیره تامین قطعات نیز در الجزایر ایجاد خواهد شد. سطح قیمتی در نظر گرفته شده برای محصولات تولیدی در الجزایر (بدون آپشن و بیمه) بین 6 هزار و500 تا هشت هزار دلار پیش بینی شده است.

قیمت تیبا 2

توليد 5 محصول سایپا در الجزایر؛ تکرارتجربهتلخ گذشته کمی آنطرف تر خبرگزاری ميزان­ درست در روزهایی که خودروسازان کشور با بحران مالی و نبود اقبال در فروش محصولات خود مواجه هستند، خبری به گوش میرسد؛ خبری که مخابره آن خطر تشدید بحران مالی در شرکتهای خودروساز و شکست در سرمایهگذاریهای خارجی این بخش از صنعت را یادآوری میکند.

صنعت خودروسازی

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ميزان، گروه خودروسازی سایپا قصد توليد پنج محصول خود در الجزایر را دارد. مهدی جمالی، مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا در این زمينه گفته است: «براساس قرارداد منعقد شده از اواسط سال 2016، پنج نوع محصول گروه سایپا در کشورالجزایر توليد خواهد شد. براساس این قرارداد که با یک شرکت الجزایری به امضا رسيده است، توليد پنج نوع محصولات گروه خودروسازی سایپا شامل اس 100، تيبای 1 و 2، ساینا و پراید در الجزایر از ميانه سال 2016 آغاز میشود.» در سالهای نهچندان دور، دو غول خودروسازی بزرگ کشور را وسوسه صادرات و البته اجبار دولتیها به راهاندازی سایت توليد در کشورهای دیگر تحریک کرد. وسوسهای که گوشت تن خودروسازان را آب کرد و جيبشان را خالی. بعد از گذشت چند سال با تغيير دولت و عدم موفقيت صنعت خودروی ایران در توليد و صادرات محصولات در کشورهایی نظير ونزوئلا، بلاروس، سنگال و سوریه صورت گرفته بود، مدیران وقت خودروسازیها از اجباری بودن این سرمایهگذاریها خبر دادند.

کرولا-تیبا-2

حالا در همين روزها، مدیرعامل سایپا که با توجه به سبقه کاریاش انتظار میرفت دقت بيشتری در مطالعه بازار هدف و سرمایهگذاریهای اینچنينی داشته باشد خبر از احداث توليد مشترک در کشوری دیگر میدهد. نخستين نکتهای که پس از شنيدن این خبر قابل تأمل است؛ ترس از تکرار تجربه تلخ سالهای نهچندان دور صنعت خودرو در همان قاره است. زمانی که خودروسازان بر خود غره شدند و برای توسعه روابط بينالملل و همکاریهای اقتصادی در آن منطقه اقدام به راهاندازی خط توليد در سنگال کردند و خيلی زود متوجه اشتباه خود شدند زیرا بابریدن روبان افتتاح و راهاندازی سرد کارخانه، برق پایتخت سنگال قطع شد و به گفته محمدرضا نعمت زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت، سرمایهگذاری 100 ميليون دلاری همانطور متوقف ماند.

سورن پرشیا یا لیفان 620

علی علمی، معاون صادرات و امور بينالملل ایران خودرو یکسال پيش در گفتوگو با «فرصت امروز»  سرمایهگذاری در سنگال را یک اشتباه خواند و درباره آن توضيح داد: «سرمایهگذاری در سنگال از ابتدا اشتباه انجام شده است. موانعی در راهاندازی این سایت وجود داشت که این موانع از ابتدا قابل پيشبينی بودهاند. کشوری که برق ندارد، ما در آن کارخانه خودروسازی راه اندازی کرده ایم. هنگام راه اندازی کارخانه برای آزمایش بدون بار دستگاهها، برق شهر مجاور و نصف پایتخت قطع شده است. این موارد از ابتدا قابل پيشبينی بودهاند. همچنين موضوع اندازه بازار مورد توجه قرار نگرفته است. اندازه بازار سنگال هم اكنون برای خودروی نو، 7 هزار دستگاه است. این در حالی است که ظرفيت کارخانه راهاندازی شده در یک شيفت توليد 10 هزار خودرو است.» سایتهای اینچنين در کشورهایی نظير سنگال و ونزوئلا، قرار بود خطهای توليد مشترک دو خودروسازی ایران خودرو و سایپا را رونق بخشند اما هنوز با گذشت سالها نهتنها خبری از توليد محصول در این کشورها نيست، بلکه فقط سرمایه این دو خودروساز را به هدر دادهاند.

خدا کند دوباره برق نرود

بعد از یکسال از اقرارهای آشکار و نهان توسط متوليان صنعت خودرو، از وزیر صنعت گرفته تا مدیران این شرکتها، خبر توليد پنج محصول سایپا کمی آن طرفتر از محل وقوع اشتباهی که 100 ميليون دلار سرمایه را به باد داد؛ به گوش میرسد. خدا کند که دوباره برق نرود و کفگير سایپا با چهار هزار ميليارد زیان انباشته، کف دیگ را خط نيندازد. خط توليد در کشورهای دیگر در نخستين گام نيازمند مطالعه بازار است، موضوعی که سرمایهگذاران خارجی بيشترین زمان را صرف آن میکنند و حتی شرکایی که در دوره تحریمها از ایران رفتهاند و سبقه حضور در بازار ایران را دارند، برای بازگشت به همين بازار دستکم دو سالی است که مشغول مطالعه هستند. بهرام شهریاری، کارشناس صنعت خودرو درباره مواردی که باید در سرمایهگذاریهای اینچنين رعایت شود، به «فرصت امروز» میگوید: «مهمترین موضوعی که باید در نظر گرفته شود شناخت رقبا در بازار هدف است. آیا شرکت سایپا با این خودروهای قدیمی میتواند در الجزایر رقابت کرده و عرض اندام کند. در گذشته در احداث سایتها، مهمترین موضوع این بود که سرمایهگذاریهای صورت گرفته با استفاده از سرمایه در گردش شرکتها بود و همين موضوع یکی از دلایل عدم گردش نقدینگی در صنعت خودرو شد.»

او میافزاید: «قبل از انجام سرمایهگذاری اصولاً کالا به بازار صادر میشود که استقبال بازار سنجيده شود، چگونه است که وقتی قرار است سرمایهگذاران خارجی در صنعت خودروی ایران سرمایهگذاری کنند ابتدا از واردات استفاده میشود، حالا چرا برای شروع سرمایهگذاری سایپا در الجزایر ابتدا مسير از صادرات آغاز نشده است؟ نکته دیگر مشخص شدن حجم سرمایهگذاری طرف مقابل است، درباره سایر سایتها هيچ سرمایهگذاری از طرف کشورهای شریک به غيراز در اختيار دادن زمين، صورت نگرفت. به اعتقاد من این اقدام تجربه مجدد یک تجربه غلط است.» تسویه بدهیها یا سرمایهگذاری خارجی؟داشتن مزیت صادراتی و توان رقابتی، صرفه اقتصادی و توليد در مقياس اقتصادی با بازدهی مثبت و مطالعه دقيق و کارشناسی زیرساختها و توانمندیهای بازار هدف، از جمله مواردی است که پيش از انجام یک سرمایهگذاری خارجی باید صورت بگيرد. تاکنون هيچ خبری از اعزام هيأت کارشناسی سایپا برای بررسی این موارد حداقل رسانهای نشده است.

در حالی که چینی ها با قدرت به ایران آمده اند، خودروسازان ایرانی به بازار کشورها افریقایی و آمریکای جنوبی فکر می کنند.

موضوع دیگر این است که مهدی جمالی شش ماه است که سکان هدایت سایپا را به دست گرفته و این زمان برای انجام همه این موارد کافی نيست.شهریاری در اینباره بيان میکند: «شش ماه برای مطالعه یک بازار با حجم سرمایهگذاری بالا کافی نيست. البته که آقای جمالی میتواند ادعا کند این پروژه پيش از حضور او کليد خورده است اما پرسش مهمتری که باید به آن پاسخ دهد این است که آیا این سياست درست است؟ آیا الان که سایپا به قطعهسازان بدهکار است، حق دارد سرمایهگذاری خارجی انجام دهد؟»هزارها ابهام در انجام این سرمایهگذاری با توجه به شرایط شرکت خودروسازی سایپا وجود دارد که باید قبل از انجام این سرمایهگذاری به آن پاسخ داده شود. تاکنون فقط اعلام خبر سرمایهگذاری اینچنينی در چند کشور آنسوتر از سنگال فقط تکرار یک تجربه تلخ خواهد بود و بس.

کانال خبری دنده 6 بر روی تلگرام

  کانال خبری ، صرفاً بر روی نسخه بروز شده تلگرام کار می کند،می توانید با استفاده از لینک های زیر تلگرام خود را آپدیت کنید.

 لینک آپدیت تلگرام برای اندروید:

‏«Telegram» را در بازار:
http://cafebazaar.ir/app/?id=org.telegram.messenger

برای آی‌او‌اس (آیفون و آیپد):
https://itunes.apple.com/en/app/telegram-messenger/id686449807?mt=8

تلگرام نسخه دسکتاپ (ویندوز):
https://tdesktop.com/win

محتوای مجله دنده 6 با مطالب درج شده در وب سایت متفاوت بوده و برخی اخبار کوتاه و جالب از چهار گوشه صنعت خودروسازی را شامل می شود.

از این که با شما هستیم، خوشحالیم.

14 دیدگاه

  1. پیش بینی شخصی :

    اینا بلند میکنن میرن الجزایر کلی هزینه و سرمایه گذاری میکنن بعد میبینن الجزایری ها مث ما مغز خر نخوردن کسی ماشین نمیخره تازه اگر به مرحله تولید برسه اونجا … بعد با کلی ضرر و بدهی بر میگردن اینجا برا جبران ضرر میگن چی کنیم؟؟ خب ماشین های که مونده رو دستمون رو با وام 25 تومنی بدیم به ملت

    ملت همیشه در صحنه هم میگن درسته این ماشین ها دقیقا به اندازه پول وامش مال همون 25 سال گذشته هست ولی با 5 تومن پراید و 405 میخریم میریم مسافرکشی خرجش رو در میاریم ( تفکر جهان سومی ) تو دو روز تمام موجودی مازاد دو شرکت تموم میشه

    نقطه

    1. برد با ایران خودرو که بدون سرمایه گذاری وارد شده و تمام هزینه ها با اون شرکته

    2. اینم یکجور زرنگیه. با توجه به اینکه الجزیره در آفریقای شمالی هست و از نظر زیرساخت برای زدن کارخونه نسبت به بقیه کشورهای آفریقای شمالی مناسبترینه تجهیزات خط تولید آشغالهایی مثل 405 و سمند رو از ایران بار کشتی میکنن و میبرن الجزیره خودروسازی راه میندازن و به کشورهای بدبخت آفریقای شمالی مثل نیجر و موریتانی و مغرب و لیبی و چاد با قیمتی پایین میفروشن و درآمدزایی میکنن و برای مردم اونجا هم کلی اشتغال زایی ایجاد میشه که با توجه به اینکه کشورهای آفریقای شمالی اکثرا مسلمان هم هستند نوعی تبلیغ هم هست. اگر یه نگاهی به نقشه آفریقا بندازید متوجه خواهید شد که هرکس این طرح رو داده آدم خیلی باهوشی بوده.

      1. شاید هم شبیه به عراق شد که چینی ها اومدن و خط تولید شرکت همکار رو به دست گرفتن و ماشینهای خودشونو تولید کردن. به هر حال به نظرم ماشینهای چینی به نسبت قیمتشون (البته قیمت واقعی و نه قمیت داخل کشورمون) داشته های بیشتری دارن که به مشتری بدن و مشتری بعد از مدتی از ماشین ایرانی زده میشه و میره سمت چینی

  2. ونزوئلا که راضی بودن و سوریه هم تا قبل جنگش میگفتن خوبه!
    الانم که تو عراق راه انداختن! از فرصت باید استفاده کنن تو عراق و ونزوئلا و خودرو جدید ببرن و بومی کنن و… .
    توی این کشور جدید هم‌دستگاه های سنگال و سوریه و … رو ببرن استفاده کنن!
    زرنگ باشن سود میکنن!

  3. باید از مدیران ایرا خودرو پرسید اون سایتهای تولیدی که در اکراین و روسیه و ونزوئلا تاسیس کردید و الان تعطیل هستند
    چه سودی برای شما داشت که الان هوس راه اندازی سایت دیگری را در سر دارید.!!؟تمام این هزینه ها را متاسفانه مردم از
    جیبشان با خرید محصولات گران شما پرداخت می کنند.!!

  4. اگه سرمایه گزاری توی این کشورها سود داشت و فروش خودرو زیاد بود تا الان چین ده تا کارخونه خودروسازی زده بود.
    آدم زرنگ دو دفعه از یه سوراخ نیش نمیخوره.
    اما . . .

  5. خطوط تولید خودروهای قدیمی رو میبرن الجزایر ولی هدف اصلیشون بازارهای کشورهای آفریقایی است کشورهایی که نه استاندارد آلایندگی براشون مهمه نه کیفیت نه ایمنی نه آپشن و به روز بودن فقط قیمت پایین براشون مهمه. با توجه به نزدیکی الجزایر به چنین کشورهایی

  6. از جیب ما اونجا خرج میکنن.جیب های روسا واقایون که پر شد از این مثلا سرمایه گذاری بعد میگن سایت زیان ده بود.مثل بقیه سایت های خارجیشون.بعد هم ضررش را دوباره با گران فروشی به ملت همیشه در صحنه که ماباشیم جبران میکنن….سیکل معیوب تکراری….

  7. مطمئن باشید دراین هاگیر و واگیر عده ای تطمیع میشن و پول خوبی به جیب مبارک میزنن خودروسازها مث گربه ارونقی هستن هر جوری پرتشون کنی پایین چهاردست و پا میان زمین شما غصه سود زیان این افعی ها رو نکنید خوب از پس رتق و فتق امور محوله بر میان یرید فکری بحال آلودگی هوا و قیمت های سرسام آور آب و برق و گاز تلفن و گوشت و برنج اجاره خانه و خودرو و کرایه تاکسی بکنید که شال بعد نزدیکه

  8. در این مملکت که هیچ چیزیش جای خودش نیست و همه چی برعکسه …ملت جای اینکه خوشحال بشن که صادرات غیر نفتیه بالاخره و افزایش درآمد دولت (که طبعا کمتر فکر گرون سازی میافته که این خوبه)
    یادمه یکی از مسولای فروش سایپا می گفت ایرانی هایی که به عراق می رن مشورت های استثنایی ای به عراقی ها می دن که خودروی ایرانی پراید ایمن نیست و سمند کیفیتش کمه و 405 آتش می گیره و این باعث شده که صادرات خودروی ایرانی به یک هفدهم کاهش پیدا کنه.
    واقعن اینها دشمن اگه اسمش رو نذاریم هموطن هم شاید نباشن.

    1. عزیز من شما وقتی در یک بازار انحصاری جنسی رو از فروشنده که یکی از دغل بازترین و کللاشترین هاست و به خاطر اینکه میدونه خریدار مجبوره جنسش رو هرچقدر هم آشغال و بدردنخور باشه بخره
      بعد از اینکه مجبورشدی جنستو ازش بخری میای پیش این و اون تعریف خوب و تبلیغات برای فروشنده میکنی
      یا از خون دلی که سالها برای پس انداز و جمع کردن پولی که براش زحمت کشیدی و براحتی دادینش به اون کلاهبردار میگی و جنسی که یه قرون هم بدرد نمیخوره میگی
      این مردم مجبورن همین آشغالهای وطنی رو بخرن و هر سال هم کشته شدن و یا زنده زنده سوختن عزیزانشون داخل این ارابه های مرگ بودن ولی چون قدرت کافی و از همه مهمتر اتحاد ندارن بخاطر همین عقده و کینه از این خودروسازها رو تو دلشون دارن
      به نظرت اگه همین آشغال سازها میومدن با کیفیت و امنیت بیشتر خودرو میساختن و حداقل کمی از نیازهای مشتریانشون رو بر طرف میکردن باز هم این تبلیغات منفی اتفاق میافتاد
      در کل میشه از نظر شما میشه برداشت کرد که اگه کسی تا دسته … تو … ما اعتراض نکنیم که هیچ بلکه ازش تشکر هم بکنیم و بگیم بیشتر فشار بده
      دقیقا مثل داستان اون پادشاه و پل که برای عبور هر کسی از رو پل مالیات میزاره میبینه مردم اعتراض نمیکنن بعدش یه نفر و میزاره که یه چک و کشیده هم بخابونه در گوش عابرین و آخرش هم مردم ضمن تشکر از پادشاه میگن که تعداد چک زنها کمه وقتشون تلف میشه ،چک زنها رو زیاد کنن

      1. کار خیلی خوب و شرافتمندانه و انسانی انجام میدن که به مردم عراق اطلاع رسانی میکنن و میگن ماشینهای ایرانی بی کیفیت و مزخرف هستند.

  9. سلام امشب يه مطلبى توكانال در دفاع از تيبا خوندم,دراين خصوص خواستم عرض كنم جالبه ايشون ماشين صفر رو اينهمه توصيه ميكنن كه بعداز تحويل از روغن گيربكس و موتور گرفته تا ديسگ و صفحه تعويض كنيد تا بلكه ديگه اذيت نكنه!! دوست عزيز ماشين صفر اونم با اين قيمت حداقل تا ٢سال نبايد هيچ آزارى داشته باشه! بعد شما از محاسن اين ماشين ميگين؟! يكى از دوست هاى من تيبا ٢ داره روي دست انداز داخل شهر ايربگ شاگرد باز شد!!!! خود شما فرمودين ١٥ماهه ماشين رو دارين وبراى يه مشكل ٢بار قطعاتى رو تعويض كردين و برطرف نشده!! اونوقت ميفرمايين فقط عيب هارو انعكاس ندين؟ اينا فقط عيب نيست، اين همه مشكل مختلف تواين ماشين رسمأ فاجعه اس!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا