خط و نشان ایران خودرو برای چینی های بازار
گروه خودرو: ایرانخودروییها دیروز طی مراسمی در تبریز با حضور مقامات مختلف دولتی و انتظامی، خط تولید وانت پیکان را متوقف کردند تا پس از 9 سال، آخرین بازمانده خاندان پیکان نیز به خاطرهها بپیوندد.
وانت پیکان که گفته میشود پر سودترین محصول ایرانخودرو در سالهای اخیر بوده، تا 9 سال پس از رفتن پیکان به موزه، میهمان آبیهای جاده مخصوص بود، اما بالاخره در مقابل فشار نهادهایی مانند سازمان استاندارد و محیط زیست، کم آورد و جایش را به وانتی جدید به نام «آریسان» داد.
البته آنطور که ایرانخودروییها میگویند، قرار است از این پس قطعات وانت پیکان راهی عراق شود و در این کشور به مونتاژ برسد و با این حساب این یادگار خاندان پیکان همچنان به حیات خود در عراق ادامه خواهد داد.
اما در مراسم خداحافظی با وانت پیکان، محسن صالحینیا معاون وزیر صنعت، هاشم یکهزارع مدیرعامل ایرانخودرو، معاونان سازمان استاندارد، سازمان محیط زیست و نمایندگان مجلس حضور داشتند و طی آن، آخرین وانت تولیدی، به صورت نمادین از خط تولید خارج شد. حدودا هفت سالی میشد که تبریزیها میزبان وانت پیکان بودند و آنطور که غلامرضا صادقیان، مدیرعامل شرکت ایرانخودروی تبریز در مراسم دیروز عنوان کرد، طی این مدت در مجموع بیش از 562 هزار دستگاه از این خودرو به تولید رسیده است. به گفته وی، به ازای تولید هر دستگاه وانت پیکان، برای 5/ 1 نفر اشتغالزایی ایجاد شده بود و حالا هم قرار است «آریسان» جایگزین شود، خودرویی که قوای محرکه آن نیز در تبریز ساخته خواهد شد.
از آن سو اما هاشم یکهزارع، مدیرعامل ایرانخودرو نیز در مورد آغاز تولید وانت جدید آریسان در تبریز نیز گفت که سال آینده علاوه بر تولید موتور این خودرو در تبریز، تجهیزات خط رنگ آن نیز از اردیبهشت نصب و در دی ماه راهاندازی خواهد شد. به گفته وی، سال آینده یک محصول از تولیدات ایرانخودرو نیز برای تولید به ایرانخودرو تبریز منتقل میشود. مدیرعامل ایرانخودرو این را هم گفت که قیمت وانت آریسان در بازار کمتر از ۲۵ میلیون تومان خواهد بود و با این شرایط، رقبا اندکی دچار مشکل خواهند شد؛ از طرفی، هرچند شورای رقابت مسوول تعیین قیمت خودرو است، اما وانتها باید از سوی شرکت تولیدکننده، تعیین قیمت شود.
سختگیری بر پژو
مراسم دیروز اما تحتتاثیر اخبار مربوط به همکاری جدید ایرانخودرو و پژوی فرانسه قرار گرفت، چه آنکه نه تنها رسانههای مختلف پرسشهایی را در این مورد مطرح کردند؛ بلکه مدیرعامل ایرانخودرو نیز خود گریزی به جزئیاتی از قرارداد آتی این شرکت با پژوییها زد.
یکهزارع عنوان کرد که براساس توافق حاصله میان ایرانخودرو و پژو، یک شرکت مشترک با سهم 50 درصدی هر یک از طرفین، تاسیس خواهد شد، افزود: قرار است اولین محصول حاصل از این شراکت یعنی «پژو 301» نیز در کارخانه مشترک ایرانخودرو و پژو به تولید برسد.
وی با اشاره به اینکه ایجاد چنین شرکتی برای اولین بار در ایران اتفاق میافتد و طبق آن، محصولات جدیدی در کشور به تولید خواهد رسید، تاکید کرد که طبق برنامهریزی انجام شده، ایرانخودرو تا سال 1404 تیراژ خود را به یک میلیون و 800 هزار دستگاه خواهد رساند و حداکثر 50 درصد این تولید با مشارکت پژو، رنو، سوزوکی و یک شرکت اروپایی خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه در آینده یک شرکت اروپایی به جمع شرکای خارجی ایرانخودرو اضافه خواهد شد، گفت که طبق توافق انجام شده با پژو، این شرکت باید 30 درصد تولید مشترکش با ایرانخودرو را صادر کند و اگر این اتفاق نیفتد، فروش محصولات پژو در بازار ایران نیز کاهش خواهد یافت؛ بهعبارت بهتر، پژو باید از هر 100 خودرو تولیدی در ایران، 30 دستگاه آن را صادر کند و اگر مثلا 10 دستگاه صادر بشود، به همان نسبت از حجم عرضه خودروهای پژو در بازار داخل نیز کاسته میشود و این یعنی برای پژو، «بازار ایران» به «صادرات» گره خورده است. مدیرعامل ایرانخودرو در ادامه از برنامهریزی برای ایجاد مرکز تحقیقات مشترک بین این شرکت و پژو خبر داد و تاکید کرد که سرمایه اولیه این شرکت در ایران، ۱۰۰ میلیون یورو است و در ادامه به 250 میلیون یورو خواهد رسید. به گفته یکهزارع، شروط ایران برای پژو در مقابل سرمایهگذاریای که انجام میدهد علاوهبر صادرات ۳۰ درصدی در محصولات، انتقال دانش فنی نیز هست و این شروط برای سایر خودروسازانی که میخواهند با ایران شراکت کنند نیز به اجرا درخواهد آمد. وی همچنین از هموطن پژو نیز صحبت به میان آورد و گفت که رنو نیز برای مذاکره با خودروسازان داخلی اقداماتی را صورت داده است و این نشان از جذابیت بازار ایران برای شرکتهای خارجی دارد.
نگرانی از حضور چینیها
اما در شرایطی که حضور خودروسازان چینی در بازار ایران روندی رو به رشد داشته است، اظهارات دیروز مدیرعامل ایرانخودرو نشان داد که جاده مخصوصیها به شدت نگران اوج گرفتن چشم بادامیها در بازار ایران هستند. آن طور که یکهزارع در مراسم دیروز عنوان کرد، ایرانخودرو طی دو سال و نیم آینده حداقل سه محصول جدید طراحی و روانه بازار خواهد کرد و هدف اصلی از این کار، گرفتن بازار خودرو کشور از چینیها است. یکهزارع تاکید کرد که ایرانخودرو قصد بیرون کردن چینیها از بازار ایران را ندارد، اما میخواهد جای آنها را تنگ کند و برای این کار، قصد دارد محصولی عرضه کند که کیفیت بالاتر و قیمت ارزانتری نسبت به خودروهای چینی داشته باشد.
وی با اشاره به سهم 37 درصدی ایرانخودرو در بازار خودرو داخلی طی سال گذشته، گفت که در حال حاضر این رقم به 54 درصد رسیده و هدف اصلی شرکت، رسیدن به سهم 60 درصدی در بازار تا سال 1404 است.
به گفته یکهزارع، وزارت صنعت برنامه تولید 530 هزار دستگاه خودرو را برای ایرانخودرو در سال جاری تدوین کرده بود؛ اما این شرکت 600 هزار دستگاه تولید خواهد کرد.
رحمانی: ایرانخودرو را به تبریز منتقل کنید
دیگر سخنران مراسم دیروز رضا رحمانی نماینده تبریزیها در مجلس شورای اسلامی بود که درخواستی عجیبی را از مدیرعامل ایرانخودرو کرد. رحمانی با اشاره به ظرفیتهای موجود در استان آذربایجان شرقی، از یکهزارع خواست تا ایرانخودرو بهطور کامل از تهران جمع و به تبریز منتقل شود.
واکنش مدیرعامل ایرانخودرو به این خواسته نماینده تبریز نیز در نوع خود جالب بود، چه آنکه وی عنوان کرد این موضوع را بررسی خواهد کرد.
اما نماینده تبریز در ادامه با بیان اینکه در دورهای تولید خودرو به شدت کاهش یافت، گفت: این اتفاق بیشتر ناشی از بیتدبیری بود تا تحریمهای خارجی. به گفته رحمانی، ایران دارای جمعیت 80 میلیونی و جمعیت همسایگان آن نیز به 300 میلیون نفر میرسد؛ بنابراین همه این جمعیت میتواند مصرفکننده خودروهای تولیدی در کشور باشد. رحمانی در ادامه تاکید کرد که هم اکنون مشکل رشد تولید خودرو در کشور حل شده و باید به سمت افزایش کیفیت و تنوع محصولات تولیدی حرکت کنیم، اما در ادامه مراسم دیروز، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز با اشاره به تحقق بیش از 95 درصد برنامه تولید خودرو در سال جاری، گفت که برنامه تولید خودرو در سال جاری معادل یک میلیون و 200 هزار دستگاه بوده است.
محسن صالحینیا البته تاکید کرد که تا پایان سال حدود یک میلیون و 130 هزار دستگاه انواع خودرو در کشور تولید خواهد شد. به گفته وی، توسعه صنعت خودرو در دستور کار وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار دارد و میخواهیم اهداف چشمانداز 1404 در این حوزه محقق شود؛ همچنین طبق اهداف پیشبینی شده یک سوم خودروهای تولیدی در کشور باید صادر شوند که لازمه آن ارتقای کیفیت این محصولات است.
تشکر از حذف وانت پیکان
دیگر میهمان مراسم دیروز تبریز احمد رستمی، معاون پلیس راهور ناجا بود که در ابتدای سخنرانی، پیام سردار اسکندر مومنی رئیس پلیس راهور ناجا را برای حضار خواند. در این پیام، مومنی از ایرانخودروییها بابت کنار گذاشتن وانت پیکان که به مصرف سوخت و آلایندگی بالا معروف و جزو خودروهای پر سانحه کشور است، تشکر کرده بود.
رستمی اما در ادامه صحبتهایش تاکید کرد که ایران در مقایسه با سایر کشورهای دنیا عقب است و برخی خودروسازان حداقل استانداردها را نیز رعایت نمیکنند، حال آنکه در دنیا خودروسازان استانداردهای بالاتری را نسبت به کف استانداردها در نظر میگیرند. به گفته وی، خودروسازان نباید منتظر اجبار از طریق استانداردها باشند؛ بلکه باید بالاتر از استانداردهای کارخانهای تولیدات خود را روانه بازار کنند.
سه شاسیبلند جدید در ایران خودرو تولید می شوند
مجتبی استادرحیمی در نشست خبری اظهار کرد: تا سال 1398 تنوع محصولات تولیدی ایران خودرو به 21 مدل خودرو افزایش خواهد یافت.
وی با بیان اینکه در این مدت حداقل سه خودروی شاسی بلند در ایران خودرو تولید خواهد شد خاطرنشان کرد: تولید سواری دیزلی نیز در این برنامه قرار دارد.
معاون کیفیت گروه صنعتی ایران خودرو ادامه داد: میانگین کیفیت محصولات این شرکت در سال 93 معادل 10 درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
وی افزود: با توجه به رشد کیفیت محصولات، افزایش صادرات نیز در دستور کار قرار گرفته به گونهای که در سال آینده 30 هزار دستگاه از خودروهای تولیدی صادر خواهد شد.
استاد رحیمی با بیان اینکه البته میزان بهبود کیفی محصولات در سال جاری از نظر مدیریت ارشد شرکت راضی کننده نیست، تصریح کرد: در این زمینه به دنبال افزایش بیشتر کیفیت محصولات تولیدی هستیم.
وی ادامه داد: شاخص میزان رضایت مشتریان از کیفیت خودروهای تولیدی در شش ماهه اول امسال بهبود 0.3 درصدی نسبت به سال گذشته داشته است.
معاون کیفیت گروه صنعتی ایران خودرو افزود: در شاخص c100 که مربوط به میزان برگشتی قطعات از شبکه خدمات پس از فروش است نیز بهبود 51 درصدی نسبت به سال گذشته داشتهایم.
وی با بیان اینکه هم اکنون دو سیستم ارزیابی پژو و رنو را در ارزیابی کیفیت محصولات تولیدی داریم خاطرنشان کرد: در آینده نزدیک نیز سیستم ارزش یابی خاص ایران خودرو در این حوزه فعال خواهد شد.
استاد رحیمی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که گفته می شود داخلی سازی برخی قطعات خودروها به کاهش کیفیت این محصولات منجر شده است، اظهار کرد: کاهش تعداد منابع تامین قطعه و مشترک سازی برخی قطعات از جمله راهکارهای ما برای فعالیت در شرایط تحریم بود که البته این موضوع تاثیر کیفی بر محصولات نداشته است.
معاون کیفیت گروه صنعتی ایران خودرو ادامه داد: در زمینه سیستم تعلیق و گیربکس محصولات تولیدی کارگروهی در این شرکت تشکیل و از مشاوران خارجی نیز بهره گرفته می شود، در آینده نیز برنامهای برای جایگزینی گیربکسهای جدید در محصولات تولیدی داریم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا کیفیت خودروهای صادراتی ایران خودرو بیشتر از کیفیت خودروهای عرضه شده به بازار داخل است اظهار کرد: کیفیت خودروهایی که صادر میشود مانند کیفیت خودروهای عرضه شده در بازار داخل است و اساسا فرقی در روند تولید خودروها از نظر بازار هدف عرضه آنها، وجود ندارد.
استاد رحیمی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر ورود قطعا بی کیفیت چینی به خطوط تولید خودروسازان خاطرنشان کرد: اگرچه تعداد ناچیزی از قطعات مورد نیاز ممکن است از کشور چین وارد شود اما در این زمینه نظارتهای کیفی وجود داشته و هیچ قطعه بی کیفیتی وارد خطوط تولید نمی شود.
معاون کیفیت گروه صنعتی ایران خودرو در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر مقایسه کیفیت خودروهای چینی با خودروهای تولید داخل گفت: به طور کلی در خودروهای وارداتی گذشته از موضوع کیفیت آنها، بحث خدمات پس از فروش نیز مطرح است. زیرا هیچ کدام از خودروهای وارداتی دارای شبکه خدمات پس از فروشی به گستردگی ایران خودرو و سایپا نیستند و در چند سال آینده این مشکل خود را نشان خواهد داد.
اقا من یک سوال دارم
مگه ایرانخودرو به جر مونتاژکاری کار دیگه ای هم بلده که بخواد برا کسی خط و نشان بکشه
ما هنوز بالای 75 درصد متعلقات ماشین هایی مثل پژو و پراید رو وارد میکنیم بعد میسازیم
ایرانخودرو همون چینه اگه چینی ها نبودن ایرانخودرو دوچرخه هم نمیتونست بسازه
بعد هم ایرانخودرو اگه راست میگه تو 1 بازار ازاد بیاد برا کسی خط و نشون بکشه نه تو این بازار بسته و انحصاری
فکر کردند خیلی کار خفنی انجام دادند یک ماشین که تو دنیا 100 ساله از رده خارجه الان تو سال 2015 از رده خارج کرند 3 تا چینی هم جدید اوردن
واقعا وقتی ما صنعت خودرو سازی نداریم چرا دولت پشت اینها وامیسته…بابا اینها کلی خط و نشون دارن که بکشن…بگذارین بکشن…
این دوستان درباره محصولات ایران خودرو صحبت میکردن یا تویوتا !؟
با این هندونه هایی که زیر بغل هم گذاشتن من درست متوجه نشدم!
ایران خودرو !؟ افزایش کیفیت !!؟؟ قبل مراسم دوستان چیزی استعمال کرده بودن!؟
بابا خجالت بکشین یه مشت دزد دور هم دیگه جمع شدین هی مراسم میگیرین! اگه عرضه دارین بعد این همه سال یه ماشین از خودتون طراحی کنین بدین بیرون بجای عوض کردن چراغ و سپر و …
خجالت بکشیدین بابا
🙂
برای فروشنده هاشون خط و نشان می کشند
بستگی داره که با چه قیمت و با چه آپشنهایی تولید کنند. اگه مثل خیلی چیزهای دیگه از سر و تهش بزنند یا با قیمت بالا بخوان بفروشند نمیتونند خیلی با چینیها رقابت کنند. چینی فول آپشن با قیمت متناسب بهتر از تولیدات پژو ولی با قیمت بالا و با اپشنهای حذف شده است.
واقعا منظور اين دوستان از افزايش كيفيت متوجه نميشيم ، ٢٠٦ و يا پرشيا بيست سال پيش ، كه ماشين صفر تحويل ميگيرن و ميبرن تعميرگاه ،،،،، با قعطاتي كه از چين وارد ميشه ، و ساخته ميشه ، حالا ميخوان براي چيني هاي تو بازار خط و نشون بكشن با وعده و وعيد محصولاتي كه ،هنوز توليد نكردن ، معلوم نيست كي توليد بشه و برسه بازار و كيفيت و قيمت چقدر باشه ،،،، عمرا بتونن با چيني هاي تو بازار رقابت كنن ، چيني هاي فعلي بازار هم كه مونتاژ ميشه در حال افزايش كيفيته و داره از داخلي ها بهتر ميشه ، ،،،،،بساط انحصار تون جمع خواهد شد ،،،،،
من نمیدونم چه اصراری هست که ما بگیم خودرو ساز هستیم،خوب بابا جان نیستیم،تو بعضی زمینه های دیگه شاید حرفی برای گفتن داشته باشیم ،ولی خودرو ساز نیستیم،صنعت مونتاژ ما با کره جنوبی شروع شده ،اونها کجا هستند و ما کجا..
خدا پدر چینی ها را بیامرزد که خوروهای متنوع بازار کشور را از عتیقه های دهه نود میلادی سایپا و ایران خودرو
نجات دادند تا مردم حق انتخاب اندکی در این بازار هم داشته باشند.
همون دنا رو اگه تونستین با 44 میلیون وارد بازار کنین واسه چینی ها که سهله واسه آلمانی هم خط نشون بکشین