راهنمای خرید باتری خودرو: مهمترین نکاتی که باید بدانید!
اگر به دنبال خرید باتری جدیدی برای خودرو هستید حتماً راهنمای خرید ما را مطالعه بفرمایید تا باتری مناسب خودروی خود را انتخاب نمایید
به گزارش دنده : هیکی از مهمترین بخشهای هر خودرویی سیستم برقرسانی آن است. اجزای گوناگون وسایل نقلیه از جمله چراغها، سیستم صوتی، بوق و… برای حفظ عملکرد خود به برق نیاز دارند و شاید برای شما این سؤال به وجود آمده باشد که برق موردنیاز این سیستمها از کجا تأمین میشود. باتری خودرو همان قطعهای است که انرژی الکتریکی یا برق موردنیاز سیستمهای گوناگون را در خود ذخیره کرده و باعث تداوم کارکرد آنها میشود. باتری خودرو از جمله باتریهای قابل شارژ بوده و طول عمر نسبتاً بالایی (حدود ۲ تا ۴ سال) دارد. از آنجایی که قیمت باتری نیز همانند دیگر قطعات وسایل نقلیه افزایش چشمگیری داشته بنابراین انتخاب یک باتری مناسب و کارا برای خودرو اهمیت فزایندهای خواهد داشت. ما در این مقاله راهنمای خرید باتری خودرو را ارائه کردهایم تا شما بتوانید پاسخ تمامی پرسشهای خود را بیابید.
انواع باتریهای خودرو
در ادامه رایجترین انواع باتریهای خودرو را خدمت شما عزیزان معرفی میکنیم.
باتریهای اسیدی
این نوع باتریها حساسیت بالایی داشته و به همین خاطر مالک خودرو باید دقت بیشتری در نگهداری آنها داشته باشد. باتریهای اسیدی بیشتر مناسب مناطق گرمسیری هستند و مالکان در صورت نیاز میتوانند به آنها آب اضافه کنند. باتریهای اسیدی به عنوان باتریهای نسل قدیم شناخته شدهاند و قیمت پایینتری دارند که همین امر باعث شده همچنان در بازار جزو گزینههای پرطرفدار باشند.
باتریهای اتمی
باتریهای اتمی حساسیت کمتری نسبت به تغییرات دمایی و محیطی دارند و زمان شارژ آنها نیز کمتر است. این باتریها که با نام سیلد نیز شناخته میشوند طول عمر بیشتری نسبت به باتریهای قدیمی دارند هرچند درصورتیکه شارژ آنها تخلیه شود سریعاً خراب میشوند و باید آنها را تعویض کرد. از آنجایی که در باتریهای اتمی خبری از الکترولیت و اسید نیست بنابراین پس از تخلیه شاهد آسیب دیدن باتری خواهید بود. در باتریهای اتمی چراغ ویژهای تعبیه شده که معمولاً سه رنگ سبز، سفید و مشکی را نشان میدهد و در صورت خرابی مالک از آن مطلع خواهد شد.
باتری خودروهای برقی
خودروهای برقی نسل جدید وسایل نقلیه هستند که برای تردد از قوای محرکه متفاوتی شامل از باتری و موتور برقی استفاده میکنند. در این خودروها باتریهای بسیار متفاوتی نسبت به باتری خودروهای بنزینی و دیزلی بکار رفته و در ادامه به رایجترین انواع باتری خودروهای برقی اشاره میکنیم.
- باتری اسید سرب
تا چند دهه قبل از باتریهای اسید سرب در نسل اول خودروهای برقی استفاده میشد. این باتریها طول عمر کمتری داشتند و اگرچه قیمت آنها پایین بود اما به دلیل سیکل شارژ و تخلیه کمتر سریعتر خراب میشدند و بنابراین کنار گذاشته شدند.
- باتری نیکل فلز هیدرید
نوع دیگر باتریهای بکار رفته در خودروهای برقی نیکل فلز هیدرید است که تراکم انرژی بهتری نسبت به انواع اسید سرب دارند. طول عمر این باتریها بیشتر است و در خودروهایی همچون تویوتا راو ۴ از آنها استفاده شده است. از جمله مزایای این نوع باتریها میتوان به طول عمر بیشتر، استفاده از مواد سمی کمتر و همچنین هزینههای بازیافت پایینتر اشاره کرد.
- باتری لیتیوم یون
باتریهای لیتیوم یون بهطور گستردهای در گوشیهای هوشمند و لپتاپها بکار رفتهاند و طول عمر بالا و تراکم انرژی مطلوبی دارند. در چند سال اخیر این نوع باتریها وارد خودروهای برقی هم شدهاند. باتریهای لیتیوم یون به بلوغ نسبی در صنعت خودرو رسیدهاند و زمان شارژ کم و طول عمر حدود ۱۰ سال دارند. البته باید دانست در خودروهای برقی باتریهای دیگری همچون لیتیوم آهن فسفات، نیکل کبالت منگنز و… نیز بکار میروند هرچند گستره استفاده از آنها کمتر و محدودتر است.
آمپر باتری
یکی از فاکتورهای کلیدی در هنگام خرید باتری خودرو آمپر آن است. آمپرساعت یا Ah نشان دهنده قدرت و طول عمر باتری خودروست و بیان میدارد که در صورت عدم شارژ، باتری چه مدت دوام میآورد. در واقع این پارامتر ظرفیت ذخیرهسازی باتری را به ما نشان میدهد. معمولاً هرچقدر باتری بزرگتر باشد میزان آمپر آن نیز بالاتر خواهد بود. البته ظرفیت باتری اکثر خودروها بین ۵۰ تا ۱۰۰ آمپر است.
به عنوان مثال زمانی که باتری خودروی شما از نوع ۱۰۰ آمپر باشد یعنی این باتری میتواند جریان ۵ آمپر را در مدت ۲۰ ساعت تأمین کند. در واقع ظرفیت ذخیرهسازی این باتری در شرایط شارژ کامل از حاصلضرب جریان در ۲۰ ساعت به دست میآید. معمولاً باتری خودروهایی همچون پراید، تیبا، کوییک و ساینا از نوع ۵۰ تا ۶۶ آمپر هستند درحالیکه باتری پژو ۲۰۶ نیز ۵۰ تا ۶۰ آمپر خواهد بود. این عدد برای باتری پژو ۴۰۵ بین ۶۶ تا ۷۴ آمپر است و باتری خودروی سمند هم از نوع ۶۶ تا ۷۴ آمپر است. در جدول زیر میتوانید آمپر باتری برخی از خودروهای پرفروش بازار را مشاهده کنید.
آمپر باتری مورد نیاز خودروهای پرفروش بازار ایران:
نام خودرو | آمپر باتری خودرو |
پراید | ۵۰ تا ۶۰ |
تیبا | ۵۵ تا ۶۰ |
ساینا | ۵۵ تا ۶۰ |
سمند | ۶۶ تا ۷۴ |
پژو ۲۰۶ | ۵۵ تا ۶۰ |
پژو ۲۰۷ | ۵۵ تا ۶۰ |
پژو ۴۰۵ | ۶۶ تا ۷۴ |
پژو پارس | ۶۶ تا ۷۴ |
دنا | ۶۶ تا ۷۴ |
رانا | ۵۵ تا ۶۰ |
ام وی ام X22 | ۶۰ |
آریزو ۵ | ۶۰ |
گارانتی و خدمات پس از فروش
در شرایط فعلی اقتصادی که تعویض هر قطعه از خودرو با هزینه گزافی همراه است، انتخاب باتری جدید با خدمات پس از فروش و گارانتی مناسب امری ضروری خواهد بود. به همین خاطر باید در زمان خرید به چنین موضوعی دقت کنید. از آنجایی که عمده باتری خودروهای تولید ایرانخودرو و سایپا توسط شرکتهای داخلی تأمین میشوند بنابراین این شرکتها گارانتی لازم را برای باتریهای خود ارائه میکنند؛ بنابراین حتماً خرید خود را از محلهای معتبر انجام داده و به برند باتری انتخابی خود هم دقت کنید. معمولاً تولیدات شرکتهایی همچون صبا باتری، سپاهان باتری، باتری سوزوکی، برنا باتری و… کیفیت مطلوبی دارند و با گارانتی شرکت سازنده عرضه میشوند. برخی برندهای خارجی تولید کننده باتری هم در بازار یافت میشوند که البته باتریهای کرهای جایگاه خاصی دارند و از بین آنها برندهای پوما، فالکون و دلکور جزو بهترینها هستند. البته به نظر نمیرسد که این باتریها دارای گارانتی اصل شرکت در کشورمان باشد هرچند اگر میخواهید باتری خارجی بخرید حتماً از فروشنده درباره گارانتی آن سؤال کنید.
معرفی بهترین برند های باتری خودرو در بازار ایران
عمده باتریهای موجود در بازار را شرکتهای داخلی تولید میکنند و باید به این نکته اشاره کنیم که کیفیت تولیدات این شرکتها کاملاً با مدلهای خارجی قابلرقابت است. در ادامه به برخی بهترین شرکتهای تولید کننده باتری داخلی که زمان خرید باتری خودرو می توان روی آنها حساب کرد اشاره میکنیم.
- صبا باتری
این شرکت جزو بهترین و قدیمیترین شرکتهای فعال در حوزه تولید باتری بوده و محصولاتش هم از کیفیت و هم از قیمت مناسبی برخوردار هستند. صبا باتری در حال حاضر انواع مختلفی از باتریهای اسیدی، اتمی و… را تولید میکند. جدای از این مورد، صبا باتری دارای شبکه گستردهای از نمایندگیهای فروش و پس از فروش باتری در کشور است و بنابراین خیال خریداران از بابت گارانتی باتری خریداری شده راحت خواهد بود.
- سپاهان باتری
یکی دیگر از شرکتهای برجسته فعال در حوزه باتری خودرو سپاهان باتری است که در سال ۱۳۷۶ تأسیس شده و انواع مختلف باتریها با ظرفیتهای گوناگون را تولید میکند. این شرکت نیز شبکه گسترده فروش و خدمات پس از فروش در کشور را داشته و جزو برندهای محبوب بازار است.
- باتری واریان
شرکت صبا باتری تولید کننده این نوع باتری است که کیفیت مناسب و قیمتی مطلوب داشته و بسیاری از رانندگان آن را انتخاب میکنند.
- باتری اوربیتال سپاهان
بیشک این باتری جزو باکیفیتترین نمونههای قابل انتخاب بوده و از تکنولوژی قابلرقابت با برندهای خارجی برخوردار است. جدای از این موضوع، اوربیتال سپاهان قیمت مناسبتری در مقایسه با برندهای خارجی دارد و با گارانتی شرکت سازنده عرضه میشود.
- وایا باتری
این شرکت نسبتاً نوپا سازنده باتریهایی با طول عمر بالاست و انواع اسیدی و اتمی را تولید میکند. محصولات وایا باتری قیمت مناسبتری نسبت به سایر محصولات بازار دارند.
- برنا باتری
همانند صبا باتری و سپاهان باتری، شرکت برنا باتری هم جزو برندهای مطرح ایرانی در تولید باتری خودروست و انواع گوناگونی از باتریها را عرضه میکند. محصولات این شرکت به خاطر طول عمر بالا، عملکرد مناسب و قیمت رقابتی طرفداران زیادی دارند.
پس از معرفی برخی از برندهای ایرانی تولید کننده باتری خودرو نوبت به معرفی محصولات خارجی میرسد که البته اکثراً از نوع کرهای هستند.
- وارتا
این برند آلمانی در سراسر جهان شناخته شده و دلیل آن نیز تولید باتریهایی با عمر طولانی، ظرفیت و کیفیت بالا و مقاومت زیاد در شرایط آبوهوایی نامساعد است. باتریهای وارتا مخصوصاً در خودروهای لوکس که از تجهیزات برقی زیادی استفاده میکنند طرفداران زیادی دارند.
- بوش
بیشک با برند بوش به عنوان یکی از تأمینکنندگان اصلی قطعات خودرویی در دنیا آشنا هستید. این شرکت تولید کننده باتریهای مختلف برای خودروهای سواری، سنگین و حتی مدلهای برقی بوده و محصولاتش از کیفیت مثالزدنی برخوردار هستند.
- هانکوک
برند کرهای هانکوک در کشورمان بیشتر خاطر تولید لاستیکهای باکیفیت شناخته شده اما باتریهای هانکوک هم از نظر کیفیت و کارایی حرفهای زیادی برای گفتن داشته و دوام و طول عمر بالایی دارند.
- دلکور
این برند کرهای در کشورمان به خوبی شناخته شده و باتریهای آن به دلیل دوام و کارایی بالا محبوب شدهاند. در حقیقت اگر به دنبال خرید باتری خارجی در کشورمان باشید اکثر فروشندگان باتریهای دلکور را به شما معرفی خواهند کرد.
نکات کاربردی برای نگهداری باتری خودرو
باتری نیز همانند هر قطعه مصرفی دیگر در وسیله نقلیه طول عمر مشخصی دارد اما با در نظر گرفتن برخی اقدامات میتوان طول عمر آن را افزایش داد. برای مثال نباید خودرو را به مدت طولانی خاموش نگه دارید و ضروری است جهت جلوگیری از تخلیه شارژ باتری، خودرو را هر چند روز یکبار روشن کنید. نکته دیگر در حفظ و نگهداری باتری خودرو تمیز کردن قطبهای مثبت و منفی و جلوگیری از سولفاته شدن آنهاست. همچنین زمانی که خودرو خاموش است نباید به مدت طولانی از سیستمهای برقی از جمله چراغها و سیستم صوتی استفاده کرد. اگرچه باتری خودرو تا حدی در برابر تنشهای دمایی مقاوم است اما نباید باتری در معرض دماهای بسیار بالا یا پایین قرار گیرد. نهایتاً باید گفت به منظور افزایش طول عمر باتری باید گزینه مناسب خودروی خود را انتخاب کرده و شرایط مختلف از جمله مدت استفاده از وسیله نقلیه و آبوهوای محل زندگی را نیز در نظر بگیرید.
سخن پایانی
ما در این مقاله راهنمای جامع خرید باتری خودرو را ارائه کردیم و امیدواریم که با استفاده از آن بتوانید انتخاب مناسبی داشته باشید. برای خرید بهترین باتری برای وسیله نقلیه خود باید موارد مهمی را در نظر بگیرید که ما آنها را بهصورت چکلیست در اختیار شما میگذاریم.
- برند باتری
انتخاب شرکت سازنده باتری یکی از مهمترین نکات در زمان خرید است. قبل از آنکه به دنبال خرید باتری باشید حتماً به دنبال شرکتهای برتر سازنده ایرانی و خارجی باشید. شاید محصولات این شرکتها قیمت بالاتری داشته باشند اما در عوض از کیفیت و طول عمر بالاتری برخوردار هستند و به سیستم برقی خودروی شما آسیب نمیرسانند. این نکته را هم در نظر داشته باشید که تولیدات برندهای مطرح ایرانی کاملاً در حد و اندازه برندهای خارجی است و در اکثر موارد نیازی به خرید گزینههای خارجی نیست.
- ابعاد باتری
هنگام خرید باتری حتماً به ابعاد آن توجه کنید زیرا باتری کوچکتر یا بزرگتر از حد برای قرارگیری در محفظه ویژه خود مشکلساز خواهد بود. اگر باتری بهطور کامل در جای خود قرار نگیرد احتمال آسیب دیدن آن وجود خواهد داشت و حتی شاید به دیگر اجزای خودرو نیز آسیب برساند.
- نوع باتری
در زمان خرید باتری باید تصمیم بگیرید که چه نوع باتری را انتخاب میکنید. همانطور که گفته شد اکثر باتریهای موجود در بازار از نوع اسیدی یا اتمی هستند و تفاوت اصلی آنها به تکنولوژی ساخت مربوط میشود. باتریهای اسیدی نیاز به نگهداری بیشتر داشته و طول عمر کمتری دارند اما باتریهای اتمی اینگونه نیستند هرچند که نقطهضعف باتریهای اتمی هم به از کار افتادن ناگهانی آنها مربوط میشود. از طرف دیگر باتریهای اسیدی قیمت کمتری دارند و بنابراین هنگام خرید باید این موارد را در نظر بگیرید.
- تاریخ تولید باتری
همانند هر قطعه دیگری، باتری نیز تاریخ تولید و انقضای مشخصی دارد و واضح است که باید باتری جدید را بخرید. اگرچه به ندرت پیش میآید که باتریهای داخلی مدت زیادی در انبار باقی بمانند اما حتماً در زمان خرید تاریخ تولید باتری را چک کنید.
- آمپر و ظرفیت باتری
در جدول بالا به آمپر و ظرفیت باتری برخی از خودروهای پرفروش داخلی اشاره کردیم. شما هنگام خرید باید باتری با آمپر مناسب خودروی خود را انتخاب کنید چراکه در غیر این صورت قطعاتی همچون دینام و سیستم برقی خودرو آسیب خواهند دید.
- گارانتی باتری
با توجه به قیمت بالای باتری خودرو، وجود گارانتی برای محصول انتخابی ضروری خواهد بود. اکثر باتریهای خارجی موجود در بازار به خاطر تاریخ تولید چند سال پیش دارای گارانتی نیستند و یا اینکه مدتزمان کمی از گارانتی آنها باقی مانده است و به همین خاطر توصیه میشود هنگام خرید باتری خودرو از باتریهای شرکتهای ایرانی استفاده شود. خرید خود را از فروشگاههای معتبر انجام داده و از وجود گارانتی مطمئن شده و همچنین وضعیت ظاهری باتری را نیز بررسی کنید.