رونمایی اینتل از سری Core Ultra 200V ؛ کممصرفترین پردازندههای x86
این پردازندهها مصرف انرژی بهینهای دارند و طبق ادعای اینتل، میتوانند پردازندههای کوالکام و AMD را در زمینه شارژدهی باتری شکست دهند.
به گزارش دنده6 : اینتل از جدیدترین پردازندههای خود با اسم رمز Lunar Lake (لونار لیک) رونمایی کرد. این پردازندههای اینتل که با نام Core Ultra 200V روانه بازار میشوند، تمرکز ویژهای روی هوش مصنوعی و شارژدهی باتری دارند و رقیب تراشههای اسنپدراگون ایکس الیت کوالکام و AMD Strix Point محسوب میشوند.
اولین پردازندههای لپتاپ جدید اینتل در ۲۴ سپتامبر روانه بازار میشوند و طبق ادعای اینتل، به سریعترین هسته CPU مجهز شدهاند و از بهترین GPU مجتمع بهره میبرند. علاوهبر این موارد، باید منتظر عملکرد خیرهکننده این پردازندهها درزمیه هوش مصنوعی باشیم. درنهایت اینتل میگوید با کممصرفترین پردازندههای x86 روبهرو هستیم که شارژدهی بالایی را برای کاربران به ارمغان میآورند.
مشخصات پردازندههای اینتل Core Ultra 200V
پردازندههای اینتل Core Ultra 200V در مدلهای مختلف روانه بازار میشوند. قدرتمندترین عضو این خانواده، Core Ultra 9 228V نام دارد که از ۸ هسته و ۸ رشته بهره میبرد. این هستهها شامل ۴ هسته قدرتمند و ۴ هسته کممصرف میشود. حداکثر فرکانس هسته P و E این پردازنده بهترتیب برابر ۵.۱ و ۳.۷ گیگاهرتز است. همچنین با ۱۲ مگابایت حافظه کش هوشمند روبهرو هستیم.
از سایر مشخصات پردازنده پرچمدار اینتل میتوان به پردازشگر گرافیکی Intel Arc 140V با ۸ هسته X و حداکثر فرکانس ۲.۰۵ گیگاهرتز، ۶ واحد پردازش عصبی Gen4 با قدرت 48 TOPS، توان طراحی حرارتی پایه ۳۰ واتی و حداکثر توان طراحی حرارتی ۳۷ وات و پشتیبانی از حداکثر ۳۲ گیگابایت رم LPDDR5X اشاره کرد.
پردازنده بعدی با نام Core Ultra 7 268V هم به ۸ هسته و ۸ رشته مجهز شده که شامل ۴ هسته قدرتمند و ۴ هسته کممصرف میشود. این پردازنده به ۱۲ مگابایت حافظه کش هوشمند مجهز شده و حداکثر فرکانس هسته E آن به ۳.۷ گیگاهرتز میرسد. بااینحال حداکثر فرکانس هسته P آن نسبت به برادرش کاهش داشته و به ۵.۰ گیگاهرتز رسیده است. از نظر میزان پشتیبانی از رم و واحد پردازش عصبی (NPU) تفاوتی میان این پردازنده و مدل قبلی وجود ندارد، بااینحال پردازشگر گرافیکیاش قدرت کمتری دارد.
پایینترین عضو این خانواده، Core Ultra 5 226V نام دارد که از همان ۸ هسته مدلهای قبلی بهره میبرد. بااینحال حداکثر فرکانس هسته قدرتمند و کممصرف آن بهترتیب برابر ۴.۵ و ۳.۵ گیگاهرتز است. همچنین با ۸ مگابایت حافظه کش روبهرو هستیم. این پردازنده از پردازشگر گرافیکی Intel Arc 130V با ۷ هسته X با حداکثر فرکانس ۱.۸۵ گیگاهرتز بهره میبرد.
پردازنده Core Ultra 5 226V به ۵ واحد پردازش عصبی Gen4 با قدرت 40 TOPS مجهز شده است. این پردازنده از حداکثر ۱۶ گیگابایت رم LPDDR5X پشتیبانی میکند. توان طراحی حرارتی پایه این پردازنده برابر ۱۷ وات است و در بالاترین حالت به ۳۷ وات میرسد. مشخصات سایر پردازندههای اینتل Core Ultra 200V را میتوانید در تصویر بالا مشاهده کنید.
همانطور که گفتیم، اینتل در این پردازندهها تمرکز ویژهای روی شارژدهی باتری داشته است. برای مثال نسخه جدید لپتاپ دل XPS 13 با نمایشگر و باتری یکسان با نسل قبل، در هنگام اجرای ویدیوهای 1080p نتقلیکس با روشنایی ۱۵۰ نیت، شارژدهی برابر با ۲۶ ساعت دارد. شارژدهی نسل قبل این لپتاپ در شرایط یکسان برابر ۱۸ ساعت بود.
در زمینه گیمینگ هم این پردازندهها عملکرد قابلقبولی دارند. طبق ادعای اینتل، پردازنده پرچمدار Core Ultra 9 288V در بازیها تا ۶۸ درصد فریم ریت بهتری نسبت به اسنپدراگون X1E-84-100 مورد استفاده در گلکسی بوک۴ اج و تا ۱۶ درصد فریم ریت بهتری نسبت به AMD HX 370 در ایسوس ذنبوک S 16 دارد.
اینتل همچنین مدعی شده که پردازندههای Core Ultra 200V در زمینه هوش مصنوعی عملکرد بهتری نسبت به تراشههای جدید کوالکام دارند و ویژگیهای هوش مصنوعی ادوبی پریمیر و لایتروم را سریعتر اجرا میکنند.
ویژگیهای ارتباطی پردازندههای Intel Core Utlra 200V
اینتل در زمینه ارتباطات برای پردازندههای جدیدش سنگ تمام گذاشته است. پردازندههای اینتل لونار لیک از وایفای ۷، بلوتوث ۵.۴ و حداقل دو پورت تاندربولت ۴ پشتیبانی میکنند. همچنین میتوان به لپتاپهای مجهز به آنها حداکثر سه مانیتور 4K متصل کرد.
درنهایت باید به این موضوع اشاره کرد که پردازندههای جدید اینتل حداکثر از ۳۲ گیگابایت رم پشتیبانی میکنند که میتواند برای برخی کاربران دردسرساز باشد. علاوهبراین، حتی در بالاترین مدل هم با ۸ هسته روبهرو هستیم. همچنین اینتل فناوری Hyperthreading را کنار گذاشته است. درحالت کلی اینتل در پردازندههای سری Core Ultra 200V تمرکز خود را روی مصرف انرژی بهینه و عملکرد هوش مصنوعی گذاشته است.
باید منتظر ماند و دید این پردازندهها در دنیای واقعی چه عملکردی از خودشان نشان میدهند و آیا میتوانند پردازندههای تازهنفس کوالکام و AMD را شکست دهند یا اینکه دوباره با وعدههای توخالی از سوی اینتل روبهرو میشویم.