سایپا سیلک امسال برای رقابت با ریرا تولید خواهد شد
درحالیکه این روزها بحث اعلام قیمت و فروش اولین کراساوور ایرانخودرو داغ است، سایپا هم قصد دارد بهزودی رقیب مستقیمی را برای ریرا روی خط تولید ببرد.
به کزارش دنده 6 – ایرانخودرو سرانجام پس از مدتها تأخیر، فروش اولین کراساوور خود که درواقع محصول پلتفرم پژو ۲۰۰۸ و قراردادهای دوران برجام محسوب میشود را آغاز کرده است. از سوی دیگر، سایپا نیز در همان دوران برجام، قراردادی با شریک پژو یعنی سیتروئن برای مونتاژ کراساووری بنام C3 XR منعقد کرد و حتی این خودرو در سالهای ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ در نمایشگاههای مختلف کشور به نمایش درآمد اما برخلاف پژو ۲۰۰۸، این کراساوور سیتروئن هیچگاه به تولید نرسید و برهم خوردن برجام و بازگشت تحریمها، تمام برنامههای سایپا را به هم ریخت.
بااینحال، ازآنجاییکه قالبهای بدنهٔ C3 XR وارد ایران شده بودند، سایپا تصمیم گرفت با کمک گرفتن از دانگفنگ که بهعنوان شریک سیتروئن در چین به تولید C3 XR میپرداخت، این کراساوور را با داخلیسازی ۴۵ درصدی به تولید برساند. بدین ترتیب، سایپا نهایتاً در اولین نمایشگاه تحول صنعت خودرو در شهریور ۱۴۰۱، این خودرو را با کد M44 رونمایی کرد. ازآنجاییکه قرار است این کراساوور بومیسازی شده در کارخانهٔ کاشان تولید شود، سایپا نام سییَلک را برای آن در نظر گرفته که نام نخستین تمدن ایران مرکزی در کاشان بوده است.
در نمایشگاه تحول ۱۴۰۱، سایپا نسخهٔ اولیه و قدیمی C3 XR را رونمایی کرد اما در نمایشگاه مشهد ۱۴۰۲، این شرکت نسخهٔ فیسلیفت ۲۰۲۱ کراساوور سیتروئن را به نمایش درآورد و نشان داد که قصد تولید جدیدترین نسخهٔ آن را دارد. بااینحال، درحالیکه سایپا از آغاز تولید سیلک نیمهٔ نخست سال جاری خبر داده بود، هماکنون که در اواخر ماه پنجم سال قرار داریم، هنوز خبری از تولید این خودرو نیست و تنها کاری که سایپا انجام میدهد، نمایش سیلک در نمایشگاههای مختلف است. طی چند وقت اخیر، این کراساوور به پای ثابت نمایشگاههای خودروی کشور تبدیل شده و آخرین بار نیز در سومین نمایشگاه تحول صنعت خودرو در ابتدای مرداد ۱۴۰۳ در معرض دید عموم قرار گرفت.
در جدیدترین خبر در مورد این کراساوور پرماجرا اما مدیرعامل سایپا اظهار داشته است که سیلک بهزودی به سید محصولات این شرکت اضافه خواهد شد. البته وی زمان دقیق آغاز تولید سیلک را اعلام نکرده و ازآنجاییکه چیزی تا پایان نیمهٔ نخست امسال باقی نمانده، بعید است که وعدهٔ قبلی سایپا عملی شود اما بهاحتمالزیاد، کراساوور سیتروئن تا پایان سال جاری روی خط تولید سایپا خواهد رفت تا به رقیب مستقیم ریرا تبدیل شود.
جالب اینکه سیلک پلتفرم یکسانی با ریرا دارد زیرا این کراساوور سیتروئن روی پلتفرم PF1 ساخته شده که با پژو ۲۰۰۸ مشترک است و این همان پلتفرمی است که ایرانخودرو از آن برای ساخت کراساوور خود استفاده کرد. سیلک یا همان C3 XR کراساوور کوچکی است که صرفاً برای بازار چین در نظر گرفته شده و اولین بار در سال ۲۰۱۴ معرفی شد. این خودرو بر اساس پژو ۳۰۱ و سیتروئن C-Elysée ساخته شده و اشتراکات فراوانی با این سدانها دارد تا جایی که حتی درهای جلوی سیلک با ۳۰۱ یکسان است. درواقع، C3 XR نسخهٔ کراس هاچبک ۳۰۱ و C-Elysée محسوب میشود و بنابراین، با نسخهٔ ایرانی این سدانها یعنی تارا هم اشتراکات زیادی خواهد داشت.
پیشرانهٔ سیلک در بازار ایران هنوز در هالهای از ابهام قرار دارد. ابتدا مقامات سایپا گفتند این کراساوور با پیشرانهٔ ۱.۲ لیتری سه سیلندر توربوشارژ وارداتی تولید خواهد شد که ۱۱۶ اسب بخار قدرت و ۱۹۰ نیوتن متر گشتاور دارد اما بعداً در نمایشگاه خودروی مشهد ۱۴۰۲، مدیرعامل سایپا استفاده از این موتور سه سیلندر را رد کرد و خبر از تولید سیلک با پیشرانهٔ ME16 داد. این موتور نسخهٔ سایپا از همان پیشرانهٔ ۱.۶ لیتری چهار سیلندر تنفس طبیعی آشنای TU5 محسوب میشود که خط تولید آن فروردین ۱۴۰۲ در مگا موتور افتتاح شد و قرار است بهزودی روی شاهین پلاس به بازار عرضه شود. این موتور طبق اعلام سایپا ۱۱۱ اسب بخار قدرت و ۱۵۰ نیوتن متر گشتاور دارد.
بنابراین، هنوز بهطور دقیق مشخص نیست که سیلک با کدام پیشرانه تولید خواهد شد اما هرکدام از این موتورها که در سینهٔ کراساوور مونتاژی سایپا قرار گیرند، بسیار ضعیفتر از موتور EF7P توربوشارژ ریرا با ۱۶۰ اسب بخار قدرت و ۲۴۰ نیوتن متر گشتاور خواهند بود. سایپا برای انتقال نیروی این موتور هم از یک گیربکس شش سرعتهٔ اتوماتیک استفاده خواهد کرد که بهاحتمالزیاد همان نمونهٔ ساخت شرکت چینی DAE است که در شاهین پلاس، ریرا و تارا میبینیم. هنوز از قیمت سیلک هم خبر نداریم ولی با توجه به شرایط کنونی کشور و قیمتی که ایرانخودرو برای ریرا در نظر گرفته، بهاحتمالزیاد سایپا هم کراساوور مونتاژی خود را با قیمتی در حدود یک میلیارد تومان به بازار عرضه خواهد کرد.