تایید مقامات رسمی
رئیس انجمن واردکنندگان خودرو گفت: نمایندگی رسمی شورولت تمام مراحل خود را در ایران طی کرده و از طریق کره جنوبی خودروهای آمریکایی شورولت وارد بازار ایران شده است.
فرهاد احتشامزاد در گفتوگو با فارس، در مورد آخرین وضعیت بازار واردات خودروی آمریکایی به ایران، اظهار داشت: نمایندگی شرکت شورولت که از طریق کره جنوبی فعالیتش را در ایران آغاز کرده تمام مدارک و گواهیهای لازم در زمینه استاندارد،محیط زیست و غیره را به طور قانونی طی و دریاقت کرده است.
احتشامزاد در مورد تمایل ورود شرکتهای مختلف خودروساز خارجی به بازار ایران اینگونه توضیح داد که تقاضا برای حضور در بازار خودروی ایران افزایش یافته که بیشتر به منظور واردات خودروی آماده است.
به زعم احتشام انتقال تکنولوژی جدید مزیت واردات خودروهای خارجی به کشور است و افزود: نمایندگیها باید بتوانند خود را با تکنولوژی روز مجهز کنند و موظف به ارائه خدمات پس از فروش مناسب هستند که در کنار آن آموزشهای به روز نیز داده میشود.
وی خطاب به واردکنندگان خودرو گفت: از آنجایی که مردم در ایران به خودرو نگاه سرمایهای دارند برندهایی در ایران ماندگار خواهند بود که سرمایهگذاری بلندمدتی داشته باشند چرا که خدمات پس از فروش به مشتری یکی از ارکان اصلی در بازار ایران است و در عین حال باید تکنولوژی خودروسازان خارجی در ایران به روز باشد.
احتشامزاد در مورد آمار واردات خودرو که در سال گذشته با 50 درصد کاهش روبهرو بوده اینگونه توضیح داد که در سال 93، به دلیل کاهش شدید تولید داخل در سال 92، و لجامگسیختگی بازار و نبود نظارت کافی آمار واردات خودرو به دو برابر رسید.در حالی که از سال 90 به بعد نیاز واردات خودرو در کشور سالانه 50 هزار دستگاه بوده است.
وی تصریح کرد: در سال 94 واردات خودرو به رقم واقعی خود یعنی همان 50 هزار دستگاه رسید که برای سال 95 هم همین رقم پیشبینی میشود.
به گفته رئیس انجمن واردکنندگان خودرو، دولت پیشبینی کرده است که در سال 1404، 10 درصد میزان تولید داخل خودرو وارد شود که اکنون این رقم 4 درصد است.
رئیس انجمن واردکنندگان خودرو همچنین در پاسخ به اینکه امسال نیز معیار خودروی لوکس حجم بالای موتور 2500 سیسی در نظر گرفته شده در حالی که قرار بود قیمت نیز مد نظر قرار گیرد با اظهار تأسف از اینگونه معیارها گفت: ما توضیحات و تحلیلهای فنی خود را بر اساس مدلهای دنیا به سازمان توسعه تجارت ارائه کردهایم و معتقدیم تعیین مشخصات فنی محصول نشانگر لوکس بودن نیست بلکه قیمت آن هم باید مد نظر قرار گیرد.
مدل های شورولت برای بازار ایران
در طی چند روز گذشته مجددا اخبار واردات برند شورولت به کشور نقل محافل خبری و خودرویی شده است که دراین خصوص آقای مسیح فرزانه ” مدیر عامل گروه صنعتی جی فاکتور درخصوص مدلهای احتمالی وارد شده می گویند : خودروهایی که تا این لحظه در لیست ثبت سفارش –وزارت صنعت و معدن و تجارت قرار گرفته و مجوز واردات به کشور را دریافت نمودند همگی از کره جنوبی راهی ایران خواهند شد و گنجایش موتور آنها زیر 2500 است که از این مدلهای می توان به کراس اوور کاپتیوا با موتور 2.4 لیتری ، Aveo و ترکس با موتورهای 1.4 و 1.8 لیتری و کروز و سونیک با پیشرانه های 1.8 و 1.6 نام برد که از سوی شرکت سهام پژوهان مهر عرضه خواهند شد.
وی همچنین خاطرنشان می کند در تاریخ 24 آذر ماه سال گذشته بود که طی بخش نامه ای رسمی از سوی مدیرکل صنایع خودرو و نیرو محرکه وزارت صنعت مجوز ثبت سفارش این برند با رعایت آیین نامه ضوابط فنی واردات خودرو و رعایت سایر مقررات و مطابق با مدل های مندرج در گواهی نمایندگی صادره مرکز اصناف و بازرگانان با اعتبار ۱۳۹۸.۰۹.۲۹ صادر گردید . آقای فرزانه درپایان خاطر نشان می کنند جهت شماره گذاری این خودرو نیاز به گذراندن استاندارد 80 و چند گانه و همچنین پروسه هومولوگیشن است که بعضا حدود 6 تا 12 ماه بطول می انجامد .
ماشین نیوز – جی فکتور
از طریق کره جنوبی با ساخت کره فرق داره!
طراحی شورلت با طراحی دوو با آرم شولت فرق داره!
یا ساخت کره اند یا ساخت و طراحی کره!
کره البته یعنی دوو!
مونتاژ کشور کره جنوبی هستند.یعنی در کره تولید میشه.مثل کامارو که در کانادا هم مونتاژ میشه
چه فایده وقتی قیمت نجومی میخورن
به این قسمت توجه کنید ?
(احتشامزاد در مورد تمایل ورود شرکتهای مختلف خودروساز خارجی به بازار ایران اینگونه توضیح داد که تقاضا برای حضور در بازار خودروی ایران افزایش یافته که بیشتر به منظور واردات خودروی آماده است.)
یه جوری گفته که انگار خود شورولت با خواهش و التماس میخواد خودرو وارد کنه !!!
یه گروه که گردن کلفت بودن و تونستن مجوز واردات بگیرن ، اومدن و بدون اینکه نمایندگی رسمی شورولت باشن اقدام به خرید خودرو با پیش پرداخت مردم ، از کره میکنن و با چند برابر قیمت به مردم طی 6 تا 12 ماه میفروشن?
مثل بیشتر نمایندگی ها که حتی شرکت خودروساز اسمی از اونها به عنوان نمایندگی نیاورده!
ما که پول خریدش رو نداریم حداقل از نزدیک میبینیم
لعنت بر لگن سازان ، قوطی سازان ، حلبی سازان
ماشین امریکایی که دیدن نداره
اگر به دیدن باشه که بهتر از ایناشو همین الان هم داریم میبینیم
این ماشین ها فقط برای عده ای که 30 ساله تو تاریخ موندن و ارزوی سوار شدن ماشین های امریکایی به خیال ماشین های 40 سال پیش رو دارن خوبه
اگر ماشین امریکایی انقدر که فکر میکنید خوب بود کمری و اکورد پرفروشترین های امریکا نبودن
پر فروشترین ماشینهای آمریکا بازهم آمریکائی هستند فورد اف 150 سال قبل 800هزار دستگاه فروش کرده در حالی که کمری نزدیک به 400 هزار دستگاه .دلیل اصلی فروش بالای کمری نه اینکه ماشین بدی باشه ولی از همکلاسهای آمریکائیش و یا اروپائیش بهتر نیست بلکه ارزانتر بودن و خدمات پس از فروش خوب شرکت تویوتا و استهلاک مقداری پائینتر از نوع آمریکائیست.
دیدن ماشین آمریکائی از نزدیک واقعا یه احساس خوبی در آدم ایجاد میکنه .موستانگ ,کامارو ,چارجر از چراغ جلوش لذت میبری تا خوی خشنش.من که خیلی لذت میبرم .یکی از بستگان تو عید رفته بود کیش گفت یه کامارو اجاره کردیم حرف جالبی میزد میگفت بیشتر به خاطر پسر کوچیکش که 5سالشه اینکارو کرده .گفت وقتی نشستیم و رانندگی کردیم پسرم بهم گفت بابا اون ماشین آزرای پدربزرگ در برابر این لوسه(خیلی کلمه جالبی بکار برده (لوسه)).از اون وقت به بعد یکی از شاخصهای ما وقتی در باره یه ماشین صحبت میکنیم همینه لوس بودن یا نبودن.
كمپاني توليد كننده اينها جنرال موتورز كره هست كه قبل از ٢٠١١ (از ٢٠٠٢ تا ٢٠١١) اسمش جنرال موتورز – دوو بود
٥ تا مدلي كه توسط اين كمپاني ساخته ميشه و اسمشون تو مقاله اومده:
Captiva
نسل ١ هست و از ٢٠٠٦ داره توليد ميشه و در ٢٠١١ فيس ليفت شده (در كل ١ نسل)
Trax
از ٢٠١٣ توليد ميشه (در كل ١ نسل)
Aveo/Sonic
نسل ٢ هست و از ٢٠١١ توليدش شروع شده (در كل ٢ نسل)
Cruze
نسل ١ هست و از ٢٠٠٨ تا ٢٠١٦ توليد شده و آخرين فيس ليفت در ٢٠١٤ انجام شده (در كل ٢ نسل)
به جز اين ٥ تا، ٣ مدل شورلت ديگر هم توليد ميكنه:
Spark نسل ٤ از ٢٠١٥ (در كل ٤ نسل)
Malibu نسل ٨ از ٢٠١٣ تا ٢٠١٥ (در كل ٩ نسل)
Orlando نسل ١ از ٢٠١١ (آخرين نسل)
رهبر عزیزمون اجازه نخواهد داد پای آمریکا و خودرو امریکایی به این مرز و بوم باز بشه…
به نظر من اگه ماشینای امریکایی با قیمت زیر 200 میلیون وارد شه دیگه کسی ماشینای کره ای یا حتی ژاپنی رو نمیگیرن.جدا از مقایسه قیمت و کیفیت ماشین ها کلا مردم ایران علاقه خاصی نسبت به ماشینای امریکایی داشته و دارن