سمند EFD برای سال 95 ؟
پروژه مهمی که بی سوخت مانده است
خودرو دیزلی؛ شاید اولین وسیله نقلیهای که به ذهنمان پس از شنیدن این عبارت میرسد،کامیونهای خاور باشند که سالهاست زحمت باربریهای بین شهری را بر دوش میکشند. و دیزل؛ سوختی ارزانقیمت که تا چند سال گذشته، اغلب در خودروهای سنگین مورد استفاده قرار میگرفته و سهم اندکی در خودروهای سواری را به خود اختصاص داده بود. اما بالا رفتن هزینههای سوخت و از طرفی پیشرفت تکنولوژی در حوزه ساخت موتورهای دیزلی، معادلات را به هم زده و مدتهاست که در سراسر اروپا و ایالات متحده استقبال خوبی از این گونه خودروها میشود.نویسنده : بابک چهارباشیان
ایران خودرو به عنوان بزرگترین سایت خودروسازی ایران قصد ندارد بیش از این، از غافله عقب بماند و مدتی است گروه به کمک کارشناسان بومی خود در مرکز تحقیقات موتور ایران خودرو (ایپکو)، اقدام به مطالعه و ساخت موتورهای دیزلی کرده است. این پروژه که سالهاست در ایران خودرو جریان دارد سرانجام به نمونه نهایی نزدیک میشود تا سکوت نزدیک به نیم قرن خودروهای دیزلی را در ایران بشکند و تعریفی جدید با این سوخت پاک، کممصرف و بهصرفه در مقایسه با بنزین را به بازار ارائه کند که قطعا در صورت تابوشکنی سمند با این پیشرانه در پی آن بازار وارداتیها و دیگر خودروسازان نیز به سمت دیزل کشیده میشوند. مطمئنا تا کنون بارها مزایا و معایب سوخت دیزل در مقایسه با بنزین را شنیده اید. مواردی نظیر مصرف کمتر، گشتاور بیشتر، آلایندگی کمتر و قیمت بهتر سوخت از جمله مزایای این سوخت هستند اما افزایش استهلاک و قیمت خودرو به دلیل تفاوت تکنولوژی ساخت پیشرانه از جمله معایب دیزل به شمار میروند. پیشرانه دیزلی ایران خودرو که از خانواده EF است و در حقیقت به عنوان چهارمین عضو پیشرانههای به ظاهر ملی شناخته میشود مطمئنا راه کوتاهی تا ورود به بازار ایران ندارد اما مرکز تحقیقات موتور ایران خودرو معتقد است که این پروژه آماده ورود به خطوط تولید ایران خودرو و آغاز فصلی جدید در صنعت خودرو کشور است اما شواهد از عرضه این پیشرانه روی خانواده سمند حداقل طی سال آینده را نمیدهند . با این حال حتی اگر قرار نباشد به این زودیها شاهد ورود خانواده دیزلی سمند، سورن و دنا به بازار باشیم مردم ایران حق دارند با این پیشرانه انقلابی جدید ایران خودرو آشنا شوند و تفاوتهای عملکرد آن روی سمند در مقایسه با موتور بنزینی را بشناسند. گروه تست خودرو امروز با همین هدف مدتی قبل با همکاری ایران خودرو آزمایشی روی این خودرو انجام داد که در ادامه مشروح آن را با شما بازخوانی میکنیم و به بررسی سمند با موتور توربودیزل 1.5 لیتری میپردازیم.
پیش از هر چیز شاید پیش خودتان بگویید مگر ما در ایران مرکزی برای طراحی موتور داریم که چهارمین فرزند ملیاش این موتور دیزلی باشد؟ برای یافتن پاسخ این سوال باید به دهه 70 شمسی بازگردیم؛ جایی که موتور پیکان و ارتقای آن بهانهای برای آغاز تحقیقات فنی در ایران خودرو شد. «مرکز تحقیقات موتور» در سال 1376 تاسیس شد. در سال 1377 اولین آزمایشگاه موتور خود را راه اندازی کرد و با جلب همکاری 16 نفر از متخصصین حوزه موتور، اجرای طرحهای تحقیقاتی و کاربردی مورد نیاز صنعت را شروع کرد. در سال 1378 طرح افشانهای کردن موتور پیکان را در دستور کار قرارداد و ایران خودرو در سال 1379 آنرا به بازار ارائه کرد. در سال 1378 همایشهای بین المللی دوسالانه موتور را پایه گذاری کرد که به عنوان تنها همایش تخصصی موتور در ایران، متخصصین و علاقمندان این حوزه را گردهم می آورد. در سال 1381 در حالی که جمعیت شرکت به 158 نفر رسید طرح ایجاد شرکتهای رده اول در گروه صنعتی ایران خودرو قوت گرفت. لذا «مرکز تحقیقات موتور» به سمت ایجاد شرکت رده اولی «تحقیق، طراحی و تولید موتور» جهت گیری کرد. سپس این شرکت با هدف استفاده از فناوریهای روز دنیا به ساخت موتور دیزلی پرداخت .
کوچک اما قدرتمند
این موتور بنا به گفته مسئولان مرکز تحقیقات موتور با داشتن حق مالکیت ایرانی و استفاده از دانش روز جهان و با اتکا به کارشناسان بومی و با حداکثر استفاده از قطعات مشترک بین موتور EF7 و موتور EFD جهت بهینه کردن هزینههای ساخت در تیراژ انبوه و کاهش سرمایههای اولیه طراحی شده است . بهرهگیری از حق مالکیت ایرانی همان موضوعی است که سالها با عنوان ملی به گوش مردم رسیده است و مردم نیز در پاسخ گفته اند که این خودرو یا پیشرانه اشتراکاتی برای مثال با پژو دارد و نمیتوان نامش را ملی گذاشت. حق مالکیت ایرانی موضوعی است که مطمئنا مشتری ایرانی در بازار نمیتواند آن را لمس کند اما خودروساز ایرانی به داشتن این حق میتواند هر زمان هر تغییری که خواست را روی آن ایجاد کند و بازارهای صادراتی محصولش را نیز خودش تعیین کند لذا ما نیز تلاش میکنیم در شناخت این پیشرانه از کلمه ملی دوری کنیم و بیشتر روی حق مالکیت ایرانی آن تمرکز داشته باشیم . اشتراک قطعات این پیشرانه با دیگر اعضای خانواده EF نیز در مراحل ساخت میتواند موجب کاهش فراوان هزینهها شود و این موتور دیزلی که معمولا موجب افزایش قیمت خودرو میشود تا حد امکان دستیافتنیتر باشد . اگر تصور میکنید Carry Over یا استفاده از قطعات مشابه در پیشرانهها فقط مختص ایران است سخت در اشتباهید چرا که حتی لوکس سازان جهان خودرو نیز در نسلهای جدید به پیشرانههای نسل قبل متکی هستند و در حقیقت آنها را در ابعاد مختلف بهسازی میکنند.
پیش از این به علت عدم عرضه گازوئیل کم گوگرد، عملا امکان تردد اینگونه خودروهای سواری امکانپذیر نبود اما پس از تجهیز ناوگان سوخترسانی کشور به گازوئیل یورو 4 اتحادیه اروپا، تا حدی این مهم مرتفع شده که این بار وارد کنندگان و سازندگان خودرو کمی از معرکه عقب مانده و در عرضه اینگونه خودروها کم فعالیت هستند .چقدر گرانتر از مدل بنزینی است؟
و حالا مسئله اصلی و آن هم قیمت و جیب مشتری. در ابتدا باید به یاد داشته باشید که همواره هزینه ساخت خودروهای دیزلی بیشتر از خودروهای بنزینی است و این یعنی برای خرید با پایه سوخت دیزلی شما حدودا 10 الی 20 درصد بیش از مدل بنزینی بیشتر بایستی هزینه کنید . اما از طرفی سوخت دیزل، ارزانتر از بنزین است و حالا این شما و این ماشین حساب .
آرام و پر توان
با هماهنگیهای به عمل آمده، خودرو را از شرکت ایپکو تحویل گرفته و برای تست آماده شدیم . تستی که با توجه به پایین آوردن دور موتور مجاز برای کات آف به منظور حفظ موتور از فشارهای احتمالی در تستهای میدانی، امکان آزمایش دقیق و بررسی تمامی توان موتور را عملا امکان ناپذیر کرده بود و صرفا با اتکا بر رفتارهای موتور در شرایط مختلف به نتیجه گیری عملکرد موتور خواهیم پرداخت .
موتور خودرو نرمتر از آن چیزی که تصور داشتیم عمل میکرد و با توجه به تقویت سیستم عایقبندی درب موتور صدای کاملا معقولی به داخل کابین وارد میشد که آزاردهنده نبود . حداکثر گشتاور موتور در دور 1750 به دست میآمد که قدرت و صلابت حرکت به خوبی گویای تمام 256 نیوتون متر گشتاور بود . انتقال قدرت در خودرو مورد آزمایش توسط همان گیربکس 5 سرعته دستی صورت میگرفت که روی مدلهای بنزینی EF7 نصب میشود لذا عدم هماهنگ سازی ضرایب و رفتارهای گیربکس با این پیشرانه موجب میشد که در طول آزمایش نتوانیم به رفتار درستی از سمند دیزلی دست پیدا کنیم . این گیربکس که با کد BE شناخته میشود سالهاست با کمترین تغییرات روی خانواده پژو 405، پارس و سمند نصب میشود و این الزام را پیش از پیش پر رنگ میکند که ایران خودرو در کنار طراحی پیشرانههای جدید باید در فکر طراحی گیربکسی جدید و همگام تر با پیشرانههای خانواده EF نیز باشد .
با سرعت گرفتن خودرو، قدرت موتور به خوبی محسوس بود، قدرتی معادل 120 اسب بخار که به راحتی و با تمام محدودیتهای در نظر گرفته شده برای کات آف موتور ( روی دور موتور حدود 4100 ) سرعت خودرو را به همراه 3 سرنشین به سرعت 150 کیلو متر در ساعت رساند . قدرتی که بیشتر از موتورهای قبل، مناسب پیکربندی نسبتا درشت سمند است .
با ورود به مسیرهای کوهستانی و پر شیب، حرکت روی سطح شیب دار را مورد آزمایش قرار دادیم که باز هم به علت ضریبهای نا مناسب فعلی گیربکس، کمی مایوسکننده ظاهر شد که قطعا با نصب جعبه دنده جدید این مشکل مرتفع خواهد شد .
اما برای بررسی قدرت موتور در مسیرهای مختلف به جادههای پر پیچ خم رفته و با نزدیک کردن خودرو به لیمیت حرکتی، شرایط را بررسی کردیم . قدرت خودرو برای خروج از پیچها بسیار امید وارکننده بود و همواره راننده قدرت مناسب برای کنترل خودرو را زیر پای خود احساس میکند .
واقعیت این است که تمامی این مطالب و تستها زمانی مفید خواهد بود که خودروهایی با چنین موتورهای سبزی که به خوبی و با کیفیت بالا توسط کارشناسان داخلی طراحی و در راستای مدیریت سوختهای اتمامپذیر فسیلی طراحی شده است، روانه بازار شود و به دست مصرفکنندگان اصلی برسد. خوشبختانه با توجه به تمامی مشکلات پیش رو مانند تحریمها و تعاملات با سازمان بهینه سازی مصرف سوخت و غیره، طراحی این موتور تمام و وارد مرحله صحهگذاری شده است. موانع قانونی توسط مجلس شورای اسلامی از سر راه این خودرو برداشته شده و در صورت تکمیل جایگاههای سوخت مناسب این خودروها توسط وزارت نفت، این خودرو از سوی ایران خودرو طی یک تا 2 سال آینده وارد خیابانهای کشورمان خواهد شد؛ خودرویی که به صراحت میتوان موتور آن را از بهترین موتورهای نصب شده در خودروهای گروه صنعتی ایران خودرو دانست.
این پیشرانه در صورت نصب روی سمند با توجه به شرایط اقتصادی و زیست محیطی میتواند فصلی جدید در بازار خودرو ایران آغاز کند.
امیدوارم نشه مثل دنا که قرار بود با موتور توربو شارژ بیاد الان ی موتور بد گذاشتن روش کلی هم جرو بحث دارن سره قیمتش، وگر نه انشاا.. ده سال آینده میاد ..
مشخصات رو کاغذش خوبه ولی کنار اومدن با موتور دیزلی برای راننده های ماشین بنزینی یکم سخت به نظر میاد خصوصا که گیر بکسشم هماهنگ نیس،
به نظر من باید واسه این موتور گیربکس اتوماتیک بذارن، دستی ج نمیده
این سمند هم ی دستی به سرو گوشش بکشن بد نمیشه! البته اینا دست میکشن روش منتها نمیدونم چرا اسمشو عوض میکنن.. سورن و دنا و..
سلام وعرض ادب
بنده از سال 89 به صورت حرفه ای برای کسب در آمد و کاهش هزینه های سوخت ، گول وانت نیسان دیزل و رو خوردم وزیر با رهزینه ی پنج میلیون تومان بالاتر رفتم ونیسان سال دوگانه سوز رو تبدیل به دیزل کردم…خلاصه میکنم….
دیزل اگه واقعه بین باشیم با زیر ساختهای فعلی از نظر جایگاه وسرویس دهی مراکز خدمات و تامین و نگهداری شخصی تفاوت وسختی های زیادی نسبت به خودروی بنزین سوز داره….
سری که درد نمی کنه دستمال نمیبندن دوستان
1-با سواری میری مسافرت هرجا گاز نباشه ، نصف شب میتونی بنزین بزنی…ولی نود درصد جایگاه ها ساعت 5 گازوئیل تموم کردن…باید همیشه بیست لیتری همرات باشه … اونم گرفتارهای خودش و داره گازوئیل تو بیست لیتری آب میندازه ، سوزن انژکتورش فوری خراب میشه.
2-بااتمام سوخت ویا پاره گی یا گوچکترین شل بودن بستها موتور هوا میکشه ، و ماشین خاموش میشه …کثافت کاری زیاد داره
3-حداقل یک یا دو تا فیلتر مجزا ابگیر وگازوئیل داره ….تند تن باید تعویض بشه وهر بار نیاز به پمپ زدن وهوا گیری داره فک کن توجاده شب سوخت تموم کنی.
4-تو جایگاه یک کامیون میخواد 500لیتر سوخت گیری کنه ببین چقدر زمان بره.راننده کامیونها به نیسان که 40لیتر میخواد سوخت گیری کنه اجازه نمیدن خارج از نوبت بزنه چه به سواری.
5-تند تن باد فیلتر هوا تعویض بشه چون سوپرش روغن بکشه خراب میشه6-اگه بیشتر از 15دقیقه در جا کار کنه عمر سوپر یا هما توربو شارژ به دلیل روغن کشیدن کوتاه میشه.
7-خوروهای معمولی هرجا دیاگ شون پیدا نمیشه چه برسه به دیاگ دیزل
8-خوردو های معمولی کلی سنسور دارن این مورد در دیزل به مراتب بیشتر ودرد سرشم بیشتره
9-وبسیاری موارد دیگر
پس عزیزان هموطن من بنده به عنوان برادر کوچکتر من با اینکه کامپیوتر ومکانیک خوندم ولی تجربه کسب در آمد با وانت دیزل چند ساله دارم. خودم ترجیح میدم سمند معمولی دوگانه EF7 سوار بشم تا اینکه با زن و بچه تو بیابون شب ونصف شب بمونم
امید اینکه دیزل با گرفتاریهای CNG وارد خونه ها وجاده های ایرانیان عزیز نشه.
دیزل ….اول زیر ساخت ها ومکانیک های کار آمد . جایگاه های بخصوص 24 ساعته . وپشتیبانی قطعات حتی در دور افتاده ترین نقاط کشور . این یعنی خودروی ملی
به فکر درمان درد باید با پیشگیری از بروز بیماری بود
یا علی مدد
از شما متشکرم که اطلاعات دقیقی گذاشتین. من تصورم همیشه به ضعیف بودن موتورهای دیزلی نسبت به بنزینی بود ولی الان برام بطور واضح روشن شد که این موتورها گشتاور بالایی تو دور پایین تر ارایه میدهند . هم توان و کشش مناسب هم الایندگی کمتر و مصرف پایین تر .فکر کنم یه ارزو که همچین فناوری داخل کشور مشاهده کنیم و امیدوار باشیم .
امیدوارم هرچه زودتر به بازار بیاد
بنظر من ef7 خیلی بهتره هم قدرتش بیشتره هم …
والا برای من خیلی عجیبه، الان که تو نمونه ای که عکسشو گذاشتن یه موتور TU5 است نه دیزل! یعنی دوباره یا ایرانخودرو کلک زده یا عکس تزیینی است. دست از سر این سمند بد بخت ور دارید، شما موتور هواپیما هم روش نصب کنید هیچ فایده نداره. خیلی زشته این ماشین، مربوط به 15 سال پیش است طراحیش
شما پژو 405 سوار شو اتاقش مال 25 سال پیشه.
بازم صد رحمت به سمند اتاقش یه شباهتی به بی ام و های قدیم داره.
عدد ۱۶۰۰ بار در ریل سوخت عددی اشتباه است، در َسیستم CRD یا Common rail diesel عموما فشار سوخت بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ بار است، احتمالا ۱۶۰۰ psi است.
سال 95 هم تموم شد و خبری از این خودرو سواری دیزلی نشد …..
دیزلی خیلی خوبه مصرف سوخت پایین وقیمت کم….
عالیه الان اینا تازه یادشون افتاده
خیلی وقته تو دنیا خودرو دیزل تولید میشه.
دیگه روی آوردن به خودرو هایه هیبریدی….
با درود
اگر این موتور دیزلی که بر روی سمند قرار میدهند دارای تسمه تایم است همان بهتر که تولید نشه
فکر کنم چند سال پیش سمند دیزلی که به بلغارستان و کشورهای روسیه و اقمارش صادر و مونتاژ میشد از سال 1385 تا کنون دیزلی شده و موتورش فکر نکنم EFD باشد و احتمالا” موتور و پیشرانه ایی زنجیر تایم دار بر رویش نصب شده