سناریو افزایش قیمت خودرو به تعویق افتاد
گروه خودرو: خودروسازان داخلی در حالی قصد داشتند طی هفته جاری قیمت محصولات خود را افزایش دهند که به نظر میرسد انتقاد چند روز پیش وزیر صنعت، معدن و تجارت از حامیان کمپین «خرید خودرو صفر ممنوع»، پروژه آنها را به تاخیر انداخته است.
اواسط هفته گذشته بود که وزیر صنعت با انتقاد از کمپین نخریدن خودروی صفر آن را عملی ناپسند دانست و تاکید کرد نخریدن خودرو داخلی خیانت به کشور است. این اظهارات محمدرضا نعمتزاده با موجی از انتقادات روبهرو شد و حتی از رئیسجمهور نیز تذکر گرفت.
از دید منتقدان، وزیر صنعت در شرایطی به انتقاد از کمپین خودرو پرداخته که به نظر میرسد مشتریان و مردم عادی حامیان و اعضای این کمپین را تشکیل میدهند و از همین رو اظهارات نعمتزاده بهنوعی افکار عمومی را تحتتاثیر قرار داد. هر چه هست، نعمتزاده روزهای سختی را پس از اظهاراتش گذراند و در نهایت با عقب نشینی از موضع قبلیاش، مشتریان را ولی نعمت دانست تا کمی از انتقادها علیه خود بکاهد.
اظهارات وزیر صنعت اما برای خودروسازان نیز بسیار گران تمام شد، چه آنکه آنها (شرکتهای خودروساز) قصد داشتند دیروز قیمت جدید محصولات خود را اعلام کنند، اما با توجه به حواشی مربوط به گفتههای نعمتزاده، این اتفاق رخ نداد.
پروژه افزایش قیمت خودرو به هفته پیش برمی گردد، چه آنکه احمد نعمت بخش دبیر انجمن خودروسازان عنوان کرده، خودروسازان میخواهند قیمت محصولات خود را بالا ببرند و حتی سایپا نیز رسما اعلام کرد قصد افزایش 10تا 12 درصدی قیمت خودروهای خود را دارد. با این حال، تندی اظهارات وزیر صنعت به حدی بوده که خودروسازان صلاح دیدهاند افزایش قیمت را به عقب انداخته و فعلا حرفی از آن به میان نیاورند.
البته به اعتقاد کارشناسان، هیچ بعید نیست وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز از شرکتهای خودروساز داخلی خواسته باشد تا برای تلطیف فضا، فعلا پروژه افزایش قیمت را معلق نگه دارند. در واقع هماکنون حواشی علیه وزیر صنعت به حدی است که کوچکترین حاشیه و اتفاقی در صنعت خودرو کشور میتواند به ضرر شخص وزیر و مسوولان صنعتی کشور تمام شود و حتی با توجه به برنامه پیشین نمایندگان مجلس شورای اسلامی امکان استیضاح وی، نیز وجود دارد.
وقتی شورا موافق است و وزیر صنعت مخالف
وزیر صنعت اما به تازگی عنوان کرده که شورای رقابت موافق افزایش قیمت خودروهای داخلی است، با این حال ما راضی و موافق به این کار نیستیم. وی همچنین تاکید کرده که مسوول تعیین قیمت خودروهای داخلی، شورای رقابت است، اما به هر حال قیمت خودرو بالا نخواهد رفت و پایین هم نمیآید و همین ثابت ماندنش، خود نوعی ارزانی محسوب میشود.
اظهارنظر نعمتزاده مبنیبر مخالفت با افزایش قیمت خودرو در حالی است که وی بارها از شورای رقابت انتقاد و حتی برای حذف آن از پروسه قیمتگذاری خودرو، دو بار به شورای اقتصاد نامه نوشت. نعمتزاده از همان روزهای ابتدایی حضورش در وزارت صنعت، بر طبل مخالفت با شورای رقابت کوبید و عنوان کرد که این شورا حق دخالت در قیمتگذاری خودرو را ندارد و باید از این عرصه کنار برود.
از طرفی، به جز این مورد آخری، نعمتزاده هیچگاه در دوران وزارت دو ساله اش، مخالفتی صریح با افزایش قیمت خودروهای داخلی نداشته است. در واقع وزیر صنعت همواره حامی خودروسازان کشور بوده و با وجود انتقادها و نارضایتیهای مردمی از صنعت خودرو، هیچگاه ابایی از اعلام حمایت خود نداشته است.
با این شرایط، حالا این پرسش پیش میآید که وزیر صنعت چرا مواضع خود در قبال افزایش قیمت خودرو (مهمترین خواسته این روزهای خودروسازان) را تغییر داده است؟ چطور میشود که نعمتزاده از یکسو برای حذف شورای رقابت نامه نگاری میکند تا مانع اصلی افزایش قیمت خودروها را از سر راه بردارد، اما از سویی دیگر حالا که خود شورا بهدنبال بالا بردن قیمت است، او مخالفت میکند.
هر چند وزیر صنعت به صراحت نگفته که موافق پروژه اخیر خودروسازان برای افزایش قیمت است، اما خودروسازان برای تغییر قیمت بهطور حتم نیاز به جلب رضایت مسوولان وزارت صنعت دارند. اما پرسش مهم دیگر اینجاست که وقتی شورای رقابت این روزها عملا وجود خارجی ندارد، وزیر صنعت از کجا میگوید این شورا موافق افزایش قیمت خودرو است؟
در حال حاضر بیش از دو ماه است که جلسات شورا بهدلیل پایان دوره 6 ساله و عدم معرفی اعضای جدید، تشکیل نشده و حتی اگر مسوولان آن اظهارنظری نیز کرده باشند، گفته آنها نمیتواند وجاهت قانونی داشته و به مجوزی برای افزایش قیمت خودرو تبدیل شود.
فرمول گرانی
اما ببینیم خودروسازان با استناد به چه موضوعی قصد افزایش قیمت محصولات خود را داشته یا دارند. ریشه این ماجرا را باید در فرمول ابداعی شورای رقابت برای تعیین قیمت خودروها جستوجو کرد، چه آنکه خودروسازان با استناد به آن، قصد بالا بردن قیمت محصولات خود را دارند.
به اعتقاد آنها، وقتی شورای رقابت فرمولی مشخص را برای افزایش قیمت اعلام رسمی کرده، پس میتوان با جایگذاری اعداد مربوطه در آن، قیمت جدید خودروها را محاسبه کرد. البته گویا خودروسازان پیشتر محاسبات خود را انجام و قیمتهای جدید را نیز کشف کردهاند، چه آنکه به عنوان مثال سایپا از افزایش 10 تا 12 درصدی قیمت محصولات خود (طبق فرمول موردنظر) خبر داده است.
از نظر خودروسازان، وقتی فرمولی مشخص برای قیمتگذاری اعلام شده، دیگر نیازی به شورای رقابت نیست و این شورا بعدا میتواند با استناد به اختیارات و وظایف نظارتی خود، درستی و غلطی قیمتها را بررسی و نظرش را اعلام کند.
این استدلال خودروسازان در حالی است که فرمول موردنظر برای افزایش قیمت خودرو، چند فاکتور مهم را در خود جای داده و مرجع تعیین آنها نیز نهادهایی مانند بانک مرکزی و شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران هستند.
این فرمول، سه فاکتور اصلی «قیمت پایه خودرو»، «شاخص تورم هزینههای تولید خودروسازان» و «شاخص کیفیت» دارد که اتفاقا هر سه آنها باید به تایید شورای رقابت رسیده و سپس اعداد مربوطه در فرمول قرار گرفته و قیمت نهایی به دست بیاید.
در این بین، شاخص تورم را بانک مرکزی اعلام میکند و شاخص کیفیت نیز توسط شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران و با تایید وزارت صنعت، معدن و تجارت مشخص میشود؛ بنابراین پرسش اینجاست که آیا خودروسازان میخواهند اعداد موردنظر را به میل خود در فرمول مربوطه بگذارند؟
وقتی مثلا سایپاییها خبر از افزایش قریبالوقوع قیمت محصولات خود دادهاند، آیا شاخص تورم و کیفیت را خود محاسبه کردهاند؟ اگر این چنین است، پس دیگر چه نیازی به آمار بانک مرکزی و شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران و تاییدیه وزارت صنعت است؟
در این شرایط برخی کارشناسان معتقدند احتمالا وزارت صنعت مجوز افزایش قیمت را به خودروسازان داده، چه آنکه در غیر این صورت، جاده مخصوصیها نمیتوانند بدون پشتوانه، برای بالا بردن قیمت محصولات خود خیز بردارند.
به اعتقاد کارشناسان، احتمالا خودروسازان و مسوولان وزارت صنعت، مذاکراتی پشت پرده با یکدیگر داشته و به این نتیجه رسیدهاند که قیمت خودروها را با استناد به فرمول شورای رقابت و بدون مجوز این شورا، افزایش دهند. آنها همچنین بر این باورند که خودروسازان، افزایش قیمت خود را به تاخیر انداخته و منتظرند تا در فرصتی مناسب، قیمت جدید محصولات خود را اعلام کنند.
دو فرضیه برای افزایش قیمت خودرو
با توجه به اتفاقات رخ داده اما حالا این پرسش پیش میآید که پروژه افزایش قیمت تا چه زمانی در کما خواهد بود؟ در این مورد دو فرضیه وجود دارد؛ اول اینکه خودروسازان تا چند روز دیگر و پس از اتمام حواشی اظهارات وزیر صنعت، پرونده افزایش قیمت محصولات خود را دوباره باز خواهند کرد. بر این اساس، قیمت خودروهای داخلی تا مرز 12درصد افزایش خواهد یافت، آن هم در روزهایی که بازار در رکودی سنگین به سر میبرد و مشتریان شمشیر را برای خودروسازان از رو بستهاند.
برخی بر این باورند که افزایش قیمت خودرو در شرایط فعلی، بیش از پیش مشتریان ایرانی را ناخشنود و نسبت به خودروسازان کشور بیاعتماد میکند؛ زیرا از نظر آنها (مشتریان)، خودروهای داخلی همین حالا هم قیمت بالایی داشته و این قیمتها متناسب با کیفیت شان نیست.
با این حساب اگر قیمت خودرو در این شرایط افزایش یابد، ممکن است مشتریان بیش از پیش نسبت به بازار خودرو بیرغبت شوند و رکودی بس سنگینتر دامان خودروسازان را بگیرد. از طرفی، حتی اگر مشتریان رغبتی هم برای خرید خودرو داشته باشند، بسیاری از آنها با افزایش قیمت احتمالی، شانس خرید را از دست خواهند داد، چه آنکه همین حالا نیز عملا قدرت خرید در بازار خودرو بسیار پایین است.
اما فرضیه دوم این است که پروژه افزایش قیمت خودرو به این زودیها از سر گرفته نشده و مدتها به تاخیر بیفتد. این فرضیه از آنجا ناشی میشود که شاید وزارت صنعت،معدن و تجارت، صلاح نداند قیمت خودرو در شرایط فعلی افزایش پیدا کند؛ زیرا این کار ممکن است به ضرر صنعت تمام شود. بهعبارت بهتر، ممکن است افزایش قیمت خودرو دوباره حواشی علیه وزیر صنعت را زنده کند، آن هم در شرایطی که خود نعمتزاده تاکید کرده موافق بالا رفتن قیمت نیست. اگر فرضیه دوم رخ بدهد، احتمال ورود دوباره شورای رقابت به ماجرای قیمتگذاری خودرو محتمل است و هیچ بعید نیست تا چندی دیگر اعضای جدید این شورا معرفی و جلساتش از سر گرفته شود.
شرکتهای اقماری دلیل اصلی افزایش قیمت خودرو
ایرنا: رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان آنکه دولت باید از تصدیگری در صنعت خودرو خارج شده و وظیفه نظارتی خود را انجام دهد، گفت: وجود شرکتهای اقماری چندلایه در صنعت خودرو باعث افزایش قیمت نهایی خودرو میشود. رضا رحمانی درباره افزایش دوباره قیمت خودروهای تولید داخل، افزود: وقتی تولید خودرو در داخل دچار مشکل است، تنها راه جبران مشکلات، بالا رفتن قیمت خودرو است، درحالیکه باید شمارگان، تنوع و کیفیت محصولات افزایش یابد تا صادرات انجام شود. وی ادامه داد: وقتی هیچیک از این موارد وجود ندارد، تنها راه باقیمانده که بسیار هم غلط است، افزایش قیمت خودروست و تا وقتی که این موارد حل نشود خودروسازان بهدنبال افزایش قیمت هستند.
وی با درخواست از مسوولان برای تلاش جهت حل مشکل صنعت خودرو کشور، افزود: زمانی که در کمیسیون صنایع افزایش قیمت خودرو را بررسی میکردیم به این نتیجه رسیدیم که چون ایرانخودرو و سایپا شرکتهای اقماری و هرکدام از آنها شرکتهای بسیار زیاد دیگری در زیرمجموعه خود دارند، پس باعث افزایش قیمت خودرو میشود. نماینده مردم تبریز در مجلس ادامه داد: شرکت اول قطعه را به شرکت زیرمجموعه خود و آن شرکت قطعه تولیدی را به دیگر شرکتهای زیرمجموعه تا لایههای پایین تر سفارش میدهد و وقتی لایه پایین این قطعه را ساخت و به شرکت بالادست خود تحویل داد تا به دست شرکت اصلی برساند، هر کدام سود کلانی را از آن قطعه دریافت میکنند. وی خاطرنشان کرد: فرض کنید همه این شرکتها که بهصورت یک زنجیره هستند 10 درصد به قیمت یک قطعه اضافه کنند و اگر چهار دست بچرخد، میشود 40 درصد که باعث افزایش قیمت خودرو اصلی خواهد شد. رئیس کمیسیون صنایع مجلس اظهار کرد: یعنی چه لزومی دارد این شرکتهای خودروساز حدود 100 شرکت اقماری داشته باشند، مگر نمیشود کار را به بخش خصوصی سپرد تا قطعه تولید و شرکتهای اصلی خودروساز این قطعات را از شرکتهای خصوصی با بهترین کیفیت و کمترین قیمت خریداری کنند.
توجه توجه توجه
ملت مظلوم و مجبور ایران .
بار دیگر شرکت خودروسازی این مافیای جان و غارتگران مال مردم با بی شرمی و وقاحت هرچه تمام از طریق 2 تن از سرکرده های خود *** از طریق شبکه خبر در تاریخ 94/6/11 اقدام به تهدیدملت مظلوم ایران نمودند.
نامبردگان با بی شرمی و وقاحت تمام اعلان کردند که اگر نان ارزان شد ما هم ارزان میکنیم. ….باید گفت اولا شما در مقابل اراده مردم به التماس افتاده اید و آنقدر متوهم شده اید که نمیداند نان معاش مردم است و شما قاتل جان مردمید. …نان محصول دست رنج کشاورزان این مملکت است شما غارتگران جان و مال این مملکت.
وقاحت تا به چند. …..
نامبردگان به صراحت اعلام کردند نمیگذاریم ماشین خارجی وارد بشود تا مردم مجبور به خرید ماشین ایرانی شوند. …
ملت ایران به شما باج خواران و غارتگران جان و مال اعلام میدارد که نام ایران را بهانه فروش خودرویتان نکنید چون ایرانی نیست. شما دایره مرگ ایرانیها ابا زور طراحی کردید. …افغانستان هم خرید بنجول های شمارا رد کرد .
شما در مقابل اراده مردم ایران و اقتصاد باز و رقابتی جهان شکست خورده هستید.
شما باید پاسخگوی خون مردم ایران باشید. …
لطفاً آنقدر ارسال کنید تا بدست خود این افراد برسد…
درود بر شرفت محمد حسین عزیز
باهات کاملا موافقم
مردم فقط خودمون میتونیم به هم کمک کنیم
کدام قطعه ساز اا طی خبری که در سال 92 انتشتر یافت حدود 85 درصد قطعات از چین و با برند ایستکو و سایپا وارد کشور میشد این ارقام اون سال بود که الان درصد بیشتری وارد میشه مس عملا قطعه ساز نداریم بلکه مونتاژ قطعه داریم دقیقا برعکس ترکیه که قطعه ساز واقعی دارند اونم با استاندارد CE و حتی صادرات به اروپا همین دوماه پیش بود که در جریان نمایشگاه به هیات از ترکیه اومدن و مسقیم رفتندسراق شرکت والئو که در مجموعه خودش استامپ صنعت هم هست مهندس های ترک با دیدن حجم وسیع شرکت های تولیدی این دوشرکت و خروجی اونها و نوع تکنولوژی اونها گفتن شما مثل یک دریای کم عمق هستید
وقتی مدام بک قطعه از رده خارج با نازلترین کیفیت و قطعات چینی و هندی مونتاژ و آماده میشه و برای سوا بیشتر به قول آقای نماینده 10 دست میچرخه تا به کارخانه برسه مشخصا قیمتش افزایش میدا میکنه این بهشی از افزایش هست که خود آقایان تعمدا خواستارش هستن ولی دلیل گرانی بیش از حد قوانین سوده های ناشی از این قوانین حق و حقوقی که ارگان ها و منابعی که ربطی به خودرو ندارن از خودرو طلب میکنن بازار انحصاری و موارد بیشتر هست با این شرایط بعبد مببینم قیمت خودرو واقعی بشه و این اندک کاهش قیمت دردی از مشتری دوا نمیکنه
واقعن مسخرس پس اگر یه قطعه ای از 10 تا شرکت بگذره قیمتش 100 در 100 افزایش پیدا میکنه
خدا رو شکر که فقط لز 4 تا شرکت میگذره که 40 درصد قیمتش بیشتر میشه
کلن سیستم تولید خودرو از پایه مشکل داره
١-رانت خوران صنعت خودرو بايد حذف شوند ،،،،،،٢-محصولات توليد شده سي سال قبل (انواع پژو ها و سمند و غيره ) را ميتونن به بازارهاي هدف خاورميانه صادر كنن واز شر خودروهاي جمع شده تو انبارها و خط توليد خلاص شن ،،،،،،،،،٣-با كاهش تعرفه واردات در كوتاه مدت براي خودروسازان موجود فعلي محصولات به روز و ارزان قيمت و با كيفيت توسط ايشان وارد و با قيمت مناسب عرضه گردد تا به حيات خود در كوتاه مدت ادامه دهند ،،،،،،٤-و در بلند مدت مثلا تا يك سال و نيم اينده ، مونتاژ محصولات وارد شده اغاز گردد،،،،٥-با به كارگيري مديريت لايق از هدر رفت منابع در بخشهاي مختلف توليد (مونتاژ ) جلوگيري گردد،!!!!!!و صد البته اين راهي است كه باعث برون رفت از بحران فعلي ميشه و تا يكي دو سال ديگه ميتونن كمر راست كنن ،،،،،،،والا مشتري ها خودرو نمي خرن و فاتحه خودرو سازا خونده هست ،،،،،حالا هي بگين افزايش قيمت ،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،،
حالا فک کردی چه کشوری میاد 405 و پرایدو سمند از ما بخرن؟ والا فقط بورکینافاسو بخره
هااااااااااااااا چیشد اینا که میگفتن افزایش قیمت خودرو قطعیستتتتتتتتتت!!!!!!!
ما به اینا راضیی نیستیم به شخصه رخ پارس 405 پراید 206 میبینم حالم به هم میخئره بسه دیگه از بچگی تا الان یه شکلن 😐
قیمتشم بیاد پایینم نمی ارزه بخره آدم
ما ماشین به روز مثل سایر مردم دنیا میخوایم این حق مردمه
بسه حمایتای الکی از این صنعت !!!
آقا ما اصلا موافق افزایش قیمت صد در صدی هستیم هیچ مشکلی هم وجود نداره چون خودروسازی دیگر وجود نخواهد داشت فکر کردن اگه با زبون تهدیدو…و یا کاهش قیمت جزیی میتونن مردمو گول بزنن در اشتباهند قیمت خودرو باید نصف بشه همچنان خرید خودرو صفر ممنوع
آخ منم انقد دلم می خواست گرون شه که نگوو، حالم بدجور گرفته شد که نشد. هرچقدر گرون تر کنن کمپین موقف تر میشه
اندکی صبر سحر نزدیک است ….
خیلی جالبه … در تمام دنیا وقتی از یک چیزی استقبال نمیشه یا اصطلاحا تقاضا برای خریدش کم بشه یا گرون بشه و مردم اون جنس رو تحریم بکنن ، مسولین میان و قیمت اون کالا کاهش میدن تا مردم بخرن … ولی در ایران عزیز ما *** قضیه کلا فرق میکنه وقتی مردم یک چیزی رو تحریم بکنن وزارت خانه ها + نمایندگان + مدیر عامل ها + و + و + … میان برای اینکه به بازار رونق بدن
1. تهدید مردم
2. توهین به خواسته مردم
3. توهین به خود مردم و خائن خطاب کردن مردم
4. تهدید به گرانی بیشتر
5.تعریف و تمجید از محصولی که 40 ساله منسوخ شده تا مردم شاید نظرشون عوض بشه
6. غیر ممکن خواندن خواسته مردم
نهایتا میبینن نه مردم دیگه اون مردم 30 سال قبل نیستن و سطح درک و آگاهی شون بالا تر رفته و خواسته بر حقی دارن میان تصمیم میگیرن آقا چاره ای نداریم جز گرانی مردم اگر ببینن این خودرو گرون شده هجوم میارن به سمت خرید ولی نه مردم اگر پراید 100 میلیون هم بشه نخواهند خرید . دیگر بس است سلطه ی شما … مثله کنه خون مردم و کشور و مکیدین هنوز هم سیر نشدین .
دوستان عزیز من هم مثل شما مخالف شدید این لگن سازها و آشغال سازها هستم و امیدوارم هر چه زودتر از بین برن و جاشون خودروهایی بیاد که حداقل ضامن سلامتی مردم باشه . ولی صحبتهای نعمت زاده یه نکته خیلی خوب داشت و اون این بود که باعث شد که مردم نسبت به نخریدن خودرو صفر و آشغال مصمم تر کرد و خودرو سازها رو خرابتر
من همیشه ازاین ناراحت بودم که خودرو تو ایران انحصاریه و خودروساز وطنی داره به ما زور میگه خودرو خارجیه هم که با تعرفه بالا میاد و عملا بیش از دوبرابر قیمت جهانی رو باید بابتش پرداخت کنی و هر دو بمن تحمیل میشه… ولی اخیرا متوجه شدم که من اختیار دارم و کاملا آزادم که خودروی گران، بی کیفیت و بدون خدمات داخلی یا خودروی خیلی گران و بدون خدمات خارجی رو بخرم یا نخرم.
با همین قیمت هم اگه کسی بره بخره سخت پشیمون میشه!
چون خودرو های تولیدی نه کیفیت دارن , نه ایمنی , نه دوام …
هر کدوم رو ببینی تو رنج قیمتی که دارن ارزششون نصف قیمتشون هست.
بحث از حمایت از تولید داخل هم وقتی میتونن بهش اویزون بشن که 80 درصد قطعاتشون وارداتی نباشه اونم از چین و هند!
خودرویی رو میشه گفت ساخت داخل که حداقل 80 درصدش داخلی با کیفیت باشه و قطعات خارحیش هم از کشور های صاحب تکنولوژی یا حداقل از شرکت های معتبر خریداری بشه. نه بالعکس
در این شرایط اگر بخوان به خواسته مردم حتی تا حدودی اهمیت بدن چند راه هست.
1- پایین آوردن تعرفه گمرکی (که بعیده)
2- آزاد کردن واردات خودروی دست دوم از برند های معتبر با کارکرد پایین ومثلا 3 سال کاربا سقف 50 هزار کیلومتر بشرط پاس کردن تست فنی دارای نمایندگی در کشور از برندهایی مثل تویوتا مزدا فولکس هیوندای و .. (کاری که برای خودروی سنگین سال قبل انجام شده و کلا قیمت های کاذب بازار رو شکست)
3-واردات خودروهای ارزان قیمت و با کیفیت خارجی بصورت قطعه و مونتاز در خودروسازی ها بدون پرداخت عوارض و گمرک، کهکارگرهاشونم بیکار نشن! (البته بشرط نظارت روی قیمت ها و نوع خودرو وارداتی) . بطور مثال کیا اپتیما که در منطقه آزاد قیمتش کمتر از 60 میلیون تومان هست قاعدتا با حذف حقوق گمرکی و واردات بصورت قطعه میشه با قیمت بسیار مناسبی توسط گاری سازی ها تولید بشه.
….
تحریم تا نابودی این دو شرکت خائن .
این ملت دیگر کوتاه نخواهد امد چنان طومارتان را در هم بپیچیم که درس عبرت بقیه خائنین شود .
ما تا قیمت خودرو مانند بنزین به قیمت فوب خلیج فارس نرسه خودرو نمی خریم چطور همه چیزو میخوان به قیمت جهانی نزدیک کنند (هر چی به نفع دولته) حالا تا به خودرو میرسه قیمت های جهانی اخه و پیفه؟؟!
دو تا چیز و به قیمت جهانی برسونن ما راضی هستیم1-حقوق و دستمزد2-قیمت خودرو
تحریم تحریم تحریم
یا ورشکستگی یا تولید خودروی با کیفیت و مقرون به صرفه
وسلام.
به قول آقای ظریف، هیچ وقت یک ایرانی رو تهدید نکنید،( با شما هستم آقایون خودرو سازو آقای نعمت زاده).
مگه ایران تولید خودرو داره اااااااااااااا ما چقدر تو کشور پیشرفته زندگی مکنیم نمی دونستیم.