سهم پرداختی خودروسازان به دولت
بهرغم آنکه قیمت خودروهای داخلی با توجه به کیفیت ارائه شده از سوی خودروسازان همیشه مورد انتقاد مشتریان بوده، اما بررسی ساختار مالی شرکتهای تولیدی نشان از آن دارد که بخش مهمی از قیمت خودروها به جیب دولت و نهادهای عمومی میرود. بر این اساس در جدیدترین گزارش صورت گرفته در مركز مطالعات و برنامهريزي یکی از شرکتهای خودروساز که به بررسی وضعیت صنعت خودرو ایران پرداخته است، سهم پرداختی هر خودرو به دولت درسال گذشته 5/ 31 درصد برآورد شده است. به عبارت بهتر، یک سوم درآمد خودروسازان در سال گذشته به جیب دولت و نهادهای عمومی رفته است. این در حالی است که برآوردها نشان از آن دارد که خودروسازان در سال 1393 نیز 30 درصد قیمت هر خودرو را به دولت پرداخت کردند.
این موضوع در شرایطی است که مشتریان خودرو از سال 92 با توجه به افت کیفی محصولات داخلی شاهد سیر صعودی قیمتها بودند و دولت دهم نیز در پاسخ به نارضایتی مشتریان در این زمینه شورای رقابت را مسوول قیمتگذاری خودروهای داخلی کرد. ورود این شورا نیز اگر چه زیاده خواهی خودروسازان را کنترل کرد اما خود مسیر افزایش قیمتها را در پیش گرفت. در هر صورت آنچه در این بین از دید بسیاری از مشتریان پنهان مانده، سهم پرداختی خودروسازان به دولت بود. آنگونه که به نظر میرسد به دلیل نیمهدولتی بودن صنعت خودرو ایران، خودروسازان چارهای جز پرداخت هزینههای تعریف شده به دولت و نهادهای عمومی ندارند. این موضوع در شرایطی اهمیت دارد که صنعت خودرو با 60صنعت پسین و پیشین در ارتباط است که عمده کارخانههای تولیدکننده مواداولیه خودروسازان در اختیار دولت است؛ بنابراین دولت نقش مهمی در قیمت مواد اولیهای چون پتروشیمی، فولاد، آلومینیوم مورد استفاده در خودروسازیها دارد و این موضوع نیز اثر جدی بر قیمت نهایی خودرو دارد. هر چند دستاندرکاران صنعت خودرو کشور به منافع مالی دولت در صنایع پسین و پیشین اشاره دارند اما مهمترین موضوع در قیمت خودرو را سهم مالی مستقیم دولت از قیمت هر خودرو میدانند. براساس گزارش منتشر شده، در سال 1394 خودروسازان بابت تولید نزدیک به یک میلیون دستگاه خودرو درآمدی 35 هزار میلیارد تومانی داشتند که از این رقم 11 هزار و 35 میلیارد تومان سهم دولت و نهادهای عمومی از مجموعه خودروسازی کشور بوده است.
به عبارت دیگر، جمع پرداختیهای خودروسازان به نهادهای دولتی و عمومی در سال گذشته 11هزار و 35 میلیارد تومان بوده است. در صورتی که ساختار مالی شرکتهای خودروساز بررسی شود، متوجه خواهیم شد که پرداختیهای خودروسازان به هشت نهاد دولتی و عمومی بوده است. گمرک، تامین اجتماعی، مالیات عملکرد (دارایی)، مالیات خودرو (ارزش افزوده به اضافه شماره گذاری)، مالیات حقوق و دستمزد، هزینههای مالی (بازپرداخت وام بانکها و سود مشارکت) و در آخر هزینههای بیمه شخص ثالث جمع پرداختیهای خودروسازان به نهادهای دولتی و عمومی است. بنابر پژوهش صورت گرفته، خودروسازان در پایان سال مالی 1394، یک هزار و 120 میلیارد تومان به گمرک پرداخت کردهاند. مبلغ پرداختی به تامین اجتماعی 510 میلیارد تومان و درآمد دارایی تحت عنوان مالیات عملکرد نیز 102 میلیارد تومان بوده است. پس از این نیز مالیات خودرو شامل ارزش افزوده و هزینه شمارهگذاری خودروها است که مبلغ 3 هزار و 850 میلیارد تومان بابت این خودرو از سوی خودروسازان پرداخت شده است. در این میان تولیدکنندگان مبلغ 245 میلیارد تومان نیز تحت عنوان مالیات حقوق و دستمزد پرداخت کردهاند. پس از این هزینه نهادهای عمومی است که اثر جدی نیز بر قیمت خودرو دارد؛ آنگونه که در این گزارش آمده خودروسازان در سال 1394 به میزان 4 هزار و 189 میلیارد تومان بهعنوان هزینههای مالی به بانکها و بابت سود مشارکت پرداخت کردهاند. سودمشارکتی که خودروسازان نسبت به بهره آن همیشه گله داشتهاند.
یکی دیگر از هزینههای مرتبط با نهادهای عمومی، هزینه بیمه شخص ثالث است که خودروسازان در سال گذشته بابت این مورد حدود یک هزار و 18 میلیارد تومان پرداخت کردند هر چند که بلافاصله با افزایش قیمت خودرو آن را از مشتریان اخذ کردند. براین اساس در پایان سال گذشته خودروسازان نزدیک به 11هزار و 35 میلیارد تومان به نهادهای دولتی و عمومی پرداختهاند. این در حالی است که درآمد آنها از بابت فروش 35 هزار میلیارد تومان بوده است. مقایسه میان جمع پرداختی خودروسازان به نهادهای دولتی و عمومی با نسبت درآمد به فروش آنها نشان از آن دارد که خودروسازان نزدیک به یک سوم درآمد خود را به حساب دولت و نهادهای عمومی ریختهاند. پس از بررسی هشتخوانی که خودروسازان باید از آن بگذرند تا یک خودرو را به دست مشتری برسانند و در شرایطی که 5/ 31 درصد قیمت هر خودرو در سال گذشته به دولت پرداخت شده است، این پرسش مطرح میشود که چند درصد قیمت یک خودرو صرف هزینه تولید و چند درصد دیگر سود خودروساز است. بنا به گفته یکی از مدیران شرکتهای خودروساز هزینه تولید در بیشتر شرکتهای خودروساز دنیا حدود 65 تا 75 درصد است که بقیه آن سود شرکت خودروساز است.
همچنین بخشی از هزینه تولید به هزینههای سربار در شرکتهای خودروساز ارتباط دارد که هزینههای سربار خودروسازان بینالمللی همواره 10 درصد است و این خودروسازان تلاش دارند که با ایجاد بهرهوری از آن نیز بکاهند. با وجود این، بررسیها نشان از آن دارد که هزینه تولید در صنعت خودرو ایران چیزی حدود 65درصد است که از این رقم 10 تا 14 درصد آن هزینههای سربار محاسبه میشود. در صورتی که هزینه 65 درصدی تولید را با سهم پرداختی خودروسازان به نهادهای دولتی و عمومی که 30 درصد است جمع بزنیم، قیمت واقعی یک خودرو بهدست میآید. در این بین سوالی که مطرح میشود در مورد سود خودروسازان است که به نظر میرسد تولیدکنندگان بابت تولید هر خودرو سود حدود 5 درصدی دریافت میکنند. هرچند این سود در محصولات مختلف متغیر است. بنابه گفته این مدیر خودروساز هزینه تولید خودرو جدای از هزینههای سربار، ارتباط مستقیمی با نوع محصول و عمق ساخت داخل، سال ساخت و مواردی از این دست دارد؛ بنابراین خودروسازان در یک خودرو که سال ساخت بالایی دارد و عمق ساخت داخل آن بالاست، سود میکنند اما در برخی از محصولات زیان میبینند. تولید برخی از خودروها نیز برای خودروسازان موجب میشود که هزینه تولید با فروش سربهسر شود؛ بنابراین سودی عاید خودروساز نمیشود. یکی از محصولاتی که این مدیر تولید آن در ایران را زیانده عنوان میکند، تندر90 است حال آنکه محصولاتی چون تیبا، 405، سمند یا پراید وضعیت بهتری در سودرسانی به شرکتهای خودروساز دارند/دنیای اقتصاد
بیشترین هزینه مربوط به هزینه های مالی است که نتیجه زیاده خواهی شرکت های خودروساز در ایجادشرکت های مالی و بیمه و بانک است. نمونه آنها هم بیمه و بانک پارسیان که بیشترین سهامدار ان ایران خودرو است. آن زمانی که ایران خودرو و سایپا پول خودرو های تولیدیشون رو پیش پیش از مردم بد بخت می گرفتن و اونها رو به جای سرمایه گذاری و صرف کردن در صنعت خودرو ایجاد زیر ساخت های تولیدی و قطعه سازی و هزینه کرد در امور تحقیق و توسعه و خرید برند های تجاری موفق در زمینه ساخت موتور و نیرو محرکه و طراحی خودرو در ملک و سایر زمینه های تورم زا هزینه می کردند، فکر این روز رو نکرده بودند!
ضمنا الان سهام خیلی از بانک ها و بیمه ها در اختیار همین شرکت های خودرو سازی است که حدود 45 درصد همین هزینه ها رو تشکیل میده! مالیات های ارزش افزوده و شماره گذاری رو هم که عینا از مشتریان می گیرن؟ پس دیگه چرا اینقدر ننه من غریبم در میارن!
اما من اینجا سهم بین بیت و … رو نمی بینم؟ خودروسازها همیشه می گن ما سهم قابل توجهی میدیم به بیت اینجا حذف شده یا خودروسازها بیخود می گن؟
یعنی جاهای دیگه دنیا حقوق ودستمزد نمیدن؟ماشینو بیمه نمیکنن؟هیچگونه هزینه ی گمرکی نمیدن؟اینا همش بهانه و سر مردم کلاه گذاشتنه میدونید کارخونه های خودروسازی در وشورای دیگه چقد هزینه تحقیقات و توسعه میکنن؟چقد بابت گارانتی ماشینها که بعضا تا ده سال گارانتی دارن هزینه میکنن؟دستمزدا چی؟اونجا بالاتره یا اینجا؟ایران از نظر حداقل حقوق اگر اشتباه نکنم نزدیکای مقامای آخره؛اینا دلیل بی کیفیتی و عقب مانده گی خودروسازی ما نمیشه؛ماشالا ما ایرانی ها تو بهانه آوردن همیشه قهرمانیم
به جای اینکه بدون تفکر حرف بزنید به این امار بیشتر دقت کنید.
یک سوم درآمد خودرو ساز به جیب دولت میره.
نگاهی به سهم دستمزد نسبت به گمرک بیاندازید.
نگاهی به نسبت سهم مالیات به قیمت خودرو بیاندازید.
بهتره بگذریم.
نه شما دوست داری بفهمی نه من دوست دارم باور کنم.
کجا قیمه میدن اخوی؟
هميشه برام اين سوال مطرح بود و لي فكر نميكردم اينقدر ديگه!!!!!!پس حمايت از توليد و كارگر ايراني كشكه هر كس به فكر خودشه
اینا همش بهانس وگرنه تو کشورای پیشرفته هم نرخ دستمزدهای کارگری بالاتره و هم نرخ مالیاتی که باید پرداخت کرد.تازه اونا بندهای مالیاتی دارن که ما نداریم.خودروسازها با مدیریت ضعیف و توجه نکردن به تحقیق و توسعه خودشون باعث زیاد شدن هزینه های تولید شدن.
اون خودروساز خارجی که هزینه تولید خودروهاش 65 تا 75 درصد قیمت فروش هست به این دلیله که کلی خرج طراحی های جدید میکنه.هزینه سربازش بالاس چون کلی هرج تحقیق و توسعه و تبلیغات و بازاریابی میکنه چون تو بازار رقابتی باید فروش کنه.اینجا که طراحی جدید اصلا معنی نداره.طرح برا 20 سال پیش هست.تحقیق و توسعه هم که کلا تعطیله و به لطف انحصار هیچ فعالیت تبلیغاتی و بازاریابی هم به اون صورت نیاز نیست.
نظرات همه دوستان و خوندم نظر همه شما هم قابل قبول و منطقیه وای تا وقتی که مافیای خودرو ساز و وارد کنندگان خودرو تو این مملکت خیلی راحت و بدون مزاحم جولان میدن و هر دو ماه یک بار قیمت خودروهارو خودسرانه بالا میبرن چه انتظاری دارین . قشر متوسط جامعه آرزوی داشتن یک خودروی با کیفیت و ایمنو دارن . پول مرسدسو باید بدین تا یک خودروی کره ای سوار شیم
من با این اعداد یکم مشکل دارم اگه از دوستان کسی به حسابداری تسلط داره یه توضیحی بده اگه معیار برای یک میلیون دستگاه باشه یعنی هر دستگاه 35میلیون سود داره ؟؟؟
مسئله بعدی هزینه مالی هست که خودش حدود 40درصدپرداختی مورد ادعا روتشکبل میده ونمیتونن اون رو به عنوان هزینه دولتی لحاظ کنن اونم درجایی که بقول دوستان طی سالیان گذشته پول مردم رو در جاهای دیگه سرمایه گذاری کردن
سوال بعدی اینکه سود دریافتی از سرمایه گذاری شرکت های خودروساز در سایر جاها کجا محاسبه میشه وقتی هزینه های مالیشون رو اینجا میارن نباید اون سودا اینجا مشخص بشه …
و هزاران سوال از این دست که هیچوقت پاسخ روشنی براش نیست وهمچنان مردم باید هزینه بی لیاقتی مدیران رو بپردازند
فکر کنم منظورش اینه که خودرویی که ۳۰ میلیون قیمت داره ۱/۳ اش هزینه هایی هست که دولت اضافه کرده که میشه ۱۰ میلیون از ۳۰ میلیون سود دولته
و ۲۰ میلیون باقی مانده برای خودروساز هست با هزینه ساخت