صنعت خودرو کرهجنوبی چگونه جهانی شد؟
خودروسازی ایران در شرایطی میخواهد به واسطه همکاریهای مشترک با شرکتهای خودروساز خارجی، در مسیر رشد قرار گیرد که تجربه برخی کشورها مانند کرهجنوبی نشان میدهد اینگونه مشارکتها بدون وصل شدن به بزرگان طراحی و مهندسی و همچنین تامینکنندگان بزرگ جهان، برای توسعه این صنعت کافی نیست.هرچند در اینکه ارتباط گرفتن با خودروسازان معتبر دنیا به نوبه خود سبب ارتقای صنعت خودرو کشور خواهد شد، شکی نیست، با این حال تجربههای جهانی نشان میدهد «خودروساز شدن» به معنای واقعی، از مسیر طراحی و تامین (قطعات) میگذرد.به عبارت بهتر، آنچه از برخی شرکتهای تقریبا هم سن و سال با صنعت خودرو ایران، خودروسازانی مقتدر و صادرات محور پدید آورده، دست یافتن به قدرت طراحی محصول و همچنین ایجاد زیرساختهای قطعه سازی بوده است.
داستان از این قرار است که شرکتهای موردنظر، به جای آنکه شروع فعالیت خود را با خودروسازان بزرگ و معتبر کلید بزنند، به سراغ موسسههای طراحی و مهندسی و همچنین تامینکنندگان قطعه در کلاس جهانی رفته و ستونهایشان را با کمک آنها بنا نهادهاند.در نتیجه این اقدام، برخی خودروسازان در حال حاضر صاحب سبک و طراح دنیا که اتفاقا عمری تقریبا یکسان را با صنعت خودرو ایران دارند، ابتدا الفبای خودروسازشدن یعنی «دستیابی به قدرت طراحی محصول و ساخت و تامین قطعات» را یاد گرفته و پس از آن وارد فضای تولید داخلی شدند. از همین رو شرکتهای موردنظر هماکنون بیآنکه محتاج شرکای خارجی بوده و رشد و توسعه شان به آنها وابسته باشد، خود به واسطه دارا بودن قدرت طراحی محصول و همچنین تامین قطعات موردنیاز، در زمره خودروسازان بزرگ جهان قرار دارند.
این در شرایطی است که صنعت خودرو ایران همچنان فقط به دنبال شراکت با خودروسازان خارجی است و اقدامی جدی و موثر در راستای دستیابی به علم طراحی انجام نداده و از همین رو همچنان محتاج شرکتهایی مانند پژو و رنو است.در واقع ازآنجاکه خودروسازی ایران از خود قدرت طراحی نداشته و قطعه سازان داخلی نیز ارتباط چندان عمیقی با همتایان تراز اول جهانیشان ندارند، این صنعت بزرگ کشور به نوعی در حال درجا زدن بوده و نتوانسته در معیار بینالمللی، چندان عملکرد قابلقبولی را ارائه دهد. اوضاع به شکلی است که خودروسازان بزرگ داخلی پس از حدود پنج دهه فعالیت، هنوز به قدرت طراحی دست نیافته و به جای آنکه به معنای واقعی، «خودروساز» باشند، همچنان بهعنوان پایگاه مونتاژ شرکتهای خارجی عمل میکنند.
الگوی کرهای برای خودروسازی ایران
اما برای بررسی بهتر نقش «طراحی و مهندسی» در خودروساز شدن شرکتهای مختلف، نگاهی میاندازیم به یک تحقیق دانشجویی که در آن به روند شکل گیری و توسعه خودروسازان کرهای بهخصوص هیوندایی موتور پرداخته شده است.در این تحقیق که ازسوی دانشجویان دانشگاه صنعتی امیرکبیر انجام گرفته، مسیر طی شده ازسوی شرکت هیوندایی از بدو تاسیس تا تبدیل شدن به یک برند معتبر و طراح در صنعت خودرو جهان، بررسی و از آن بهعنوان الگویی مناسب برای خودروسازی ایران یاد میشود.بر این اساس، خودروساز کرهای توانسته با در نظر گرفتن یک استراتژی 25 ساله، نه تنها به شرکتی طراح و معتبر در کره تبدیل شود، بلکه به یک جایگاه مناسب بینالمللی نیز در عرصه صادرات دست پیدا کند.
اصل حرف این تحقیق دانشجویی این است که هیوندایی برای رشد و توسعه و تبدیل شدن به یک خودروساز واقعی، به جای شرکتهای خودروساز جهانی، به سراغ طراحان و تامینکنندگان درجه یک دنیا رفته و شالوده خود را روی زیرساختهای فنی و مهندسی و طراحی بنا نهاده است.این شرکت همچنین در کنار چنین رویکردی، مدیران ارشد خودروسازی جهان را به خدمت گرفت یا با آنها ارتباط برقرار کرد و با مجموع این اقدامات توانست به دانش کامل طراحی، توسعه و تولید محصول جدید دست پیدا کند. در واقع نزدیک شدن به شرکتهای طراحی، مهندسی و تامینکنندگان خارجی، مهمترین راهبردی بود که هیوندای برای انتقال و اکتساب فناوری از منابع خارجی، در پیش گرفت تا به جای یک شرکت مونتاژکار، به تولیدکنندهای طراح در سطح بینالمللی و صادرات محور تبدیل شود.
اگر نگاهی به تاریخچه شکل گیری هیوندایی موتور بیندازیم، متوجه میشویم این شرکت با حمایت مستقیم دولت وقت در سال 1967، تاسیس و در همان بدو آغاز به کار، سراغ فورد آمریکا رفت و برای انتقال محصول خارجی به داخل کره و راهاندازی خطوط تولید خود، با این شرکت وارد مذاکره شد.در همین گیر و دار بود که دولت کره حمایت از خودروسازان داخلی را منوط به عقد قرارداد جوئینتونچر میان آنها و خودروسازان معتبر دنیا کرد و از همین رو هیوندایی و فورد در سطحی جدید وارد مذاکره با یکدیگر شده و در نتیجه یک توافقنامه موقت سرمایهگذاری مشترك را به امضا رساندند.
هرچند این دو شرکت حدود دو سال با یکدیگر روزگار گذراندند، اما در نهایت به این نتیجه رسیدند که اهداف راهبردی شان با یکدیگر در تضاد است، تضادی که در برگیرنده تمام حوزه کسبوکار، میزان صادرات و همچنین مدیریت شرکت مشترک بود. در نهایت ائتلاف این دو خودروساز از بین رفت و پس از آن بود که هیوندایی اولین قدمها را در مسیر تبدیل شدن به یک خودروساز تراز اول دنیا برداشت. این شرکت که به نوعی تجربهای ناکام را در همکاری با خودروسازان خارجی به ثبت رسانده بود، این بار برای انتقال فناوری و توسعه محصولات داخلی به شرکتهای طراحی، مهندسی و تامینکنندگان خارجی روی آورده و سعی کرد نیاز خود را به جای خودروسازان جهانی، از آنها تامین کند.
بر این اساس، هیوندایی موتورز با طی کردن مسیری 25 ساله که از «واگذاری پروژههای طراحی محصول به شرکتهای طراحی مهندسی خارجی» شروع شد و با «طراحی، توسعه و تولید خودروی کاملا داخلی» به پایان رسید، به یک خودروساز واقعی در سطح جهان تبدیل شد.طبق آنچه در تحقیق دانشجویی موردنظر عنوان شده، فعالیت هیوندایی برای انتقال فناوری را میتوان در سه دوره مختلف مورد بررسی قرار داد؛ دوره اول که از سال 1973 آغاز و تا نیمههای دهه بعد میلادی ادامه مییابد؛ دوره دوم که از نیمههای دهه 1981 آغاز و تا اوایل دهه 1991 طول میکشد و سرانجام دهه سوم که هفت سال زمان میبرد و در این بازه، خودروساز کرهای به دانش کامل طراحی، توسعه و تولید محصول دست پیدا میکند.
به عبارت بهتر، در دورهای که به دوره انتقال، اکتساب و توسعه فناوری مشهور است، هیوندایی با یک برنامهریزی بلندمدت و به واسطه چند روش مختلف، در مسیر اکتساب دانش فنی روز خودروسازی جهان قرار گرفت. بر این اساس، «همکاری با شرکتهای مهندسی در زمینه طراحی و آزمون خودرو»، «مشارکت با شرکتهای صاحب فناوریهای تولید و همچنین تامینکنندگان طراز اول جهان»، «آموزش مهندسان شرکت با اعزام آنها به خارج از کشور»، «سرمایهگذاری در راهاندازی مراکز تحقیق و توسعه داخلی و خارجی»، «بهرهمندی از مدیران خارجی در سمتهای ارشد مدیریتی شرکت» و همچنین «همکاری با خودروسازهای بزرگ جهانی بهمنظور تکمیل حلقههای مفقوده حاصل از همکاری با تامینکنندگان»، ازجمله اقدامات مهم هیوندایی در راستای دستیابی به دانش فنی و علم طراحی محصول بهشمار میروند.
نگاهی به این اقدامات نشان میدهد این خودروساز کرهای سعی کرده پایههای خود را در صنعت خودرو، به درستی بنا نهد و از همان ابتدا سراغ زیرساختهای لازم برای «خودروساز شدن» برود.یکی از مهمترین این اقدامات اما نزدیک شدن به شرکتهای طراحی و مهندسی و تامینکننده خارجی بود که به نوعی از هوش بالا و آینده نگری درست مدیران وقت هیوندایی سرچشمه میگیرد. این مدیران در همان ابتدای کار به خوبی فهمیدند که راه دستیابی به محصولات و برندهای داخلی، نه مشارکت با خودروسازان، بلکه همکاری نزدیک و عمیق با شرکتهای طراحی و مهندسی معتبر دنیا است. از همین رو هیوندایی سراغ شرکتهای مختلف از کشورهایی مانند ایتالیا، ژاپن و انگلستان رفت تا به واسطه آنها، قدرت طراحی پیدا کرده و محصولات متعلق به خود را تولید کند.این شرکتها به هیوندایی کمک کردند تا رفتهرفته به دانش طراحی بدنه و موتور و در نهایت یک محصول کامل دست پیدا کرده و قدمی بزرگ در راه خودروساز شدن بردارد.
اما دیگر اقدام مهمی که هیوندایی در راستای تبدیل شدن به یک خودروساز واقعی انجام داد، آموزش نیروهای داخلی ازسوی خارجیها و همچنین استفاده از مدیران موفق خودروسازی جهان بود که سهم بسزایی در طی شدن مسیر موفق این شرکت در عرصه خودروسازی داشت. کار بزرگی که خودروساز کرهای در این مورد انجام داد، گنجاندن بندی در قراردادهای خارجی مبنی بر لزوم آموزش نیروهای داخلی این شرکت بود. هیوندایی البته برخی نیروهای خود را نیز برای آموزش راهی خارج از کشور کرد تا آنها را از نزدیک با آنچه در صنعت خودرو جهان میگذرد، آشنا کند. اما نکته ظریفی که در استراتژی 25 ساله خودروساز کرهای به چشم میآید، اقدامات این شرکت برای کاهش تدریجی وابستگی به همکاران خارجیاش است. بر این اساس، هیوندایی با ایجاد مراکز تحقیق و توسعه در داخل و خارج از کره، همزمان با همکاریهای خارجی خود، وابستگی به شرکایش را کم کرد، هرچند همچنان به سرمایهگذاری در حوزه تحقیق و توسعه ادامه داد.اما طبق آنچه در تحقیق دانشجویی موردنظر در این گزارش آمده، هیوندایی با استخدام مدیران بزرگ خودروسازی جهان، قدمی مهم را در طراحی و توسعه محصول برداشت که یکی از مهمترین این اقدامات، استخدام کردن مدیران و مهندسان ارشد خودروسازی انگلستان بود. نتیجه چنین اقدامی این بود که هیوندایی به نوعی در حوزه طراحی شاسی محصول، صاحب سبک و استاندارد مخصوص به خود شد.
در نهایت اما هیوندایی در ادامه مسیر توسعه خود، همکاری با خودروسازان جهانی را نیز در دستور کار قرار داد، آن هم در شرایطی که پیشتر به واسطه همکاری با شرکتهای تامین کننده تراز اول جهانی و سایر موسسات طراحی و مهندسی خارجی، بسیاری از نیازهای خود در بخشهای مختلف خودرو را برطرف کرده بود.هدف هیوندایی از این اقدام، دستیابی به حلقههایی مفقوده در خودروسازی بود که این شرکت احساس میکرد هنوز به آنها دست نیافته و میتواند به واسطه مشارکت با خودروسازان دنیا، این حلقههای مفقوده را بیابد.هر چه بود، هیوندایی توانست در عرض 25 سال و به واسطه یک برنامهریزی دقیق و مشارکت با بزرگان جهان در حوزه طراحی و مهندسی و تامین قطعات و البته همکاری با خودروسازان معتبر به جایگاهی قابل قبول در صنعت خودرو دنیا رسیده و به یک «خودروساز واقعی» تبدیل شود.
مسیر عکس در خودروسازی ایران
اما اگرچه این الگوی کرهای میتواند الگویی مناسب و موفق برای رشد و توسعه صنعت خودرو ایران باشد، با این حال به نظر میرسد ایرانیها به نوعی عکس مسیر کرهایها را در خودروسازی طی کردهاند. درحالیکه هیوندایی تصمیم گرفت شالوده خود را به کمک شرکتهای طراحی و مهندسی و تامین قطعه بسازد، خودروسازی ایران تقریبا از همان ابتدا به دنبال شرکای خودروساز رفت و به جای طراحی برند داخلی، قدم در مسیر مونتاژ گذاشت.
در حال حاضر نیز که حدود نیم قرن از فعالیت صنعت خودرو در ایران میگذرد، این صنعت صرفا درگیر مشارکت با خودروسازان دنیا و مونتاژ محصولات آنها بوده و اقدامی جدی و تعیینکننده در راستای دستیابی به قدرت طراحی برداشته نشده است. به عبارت بهتر، خودروسازی ایران همچنان آینده خود را در مشارکت با شرکتهای خودروساز خارجی ترسیم میکند و از همین رو پس از عمر حدودا 50 ساله اش، هنوز به یک خودروساز واقعی (خودروسازی صادرات محور با قابلیت طراحی محصول) تبدیل نشده و بیشتر به یک مونتاژکار شباهت دارد.این در شرایطی است که به نظر میرسد اگر خودروسازی کشور قدم در مسیری مانند آنچه کرهایها رفتند، گذاشته و به سراغ ایجاد زیرساختهای لازم در حوزه طراحی و تامین برود، میتواند در آیندهای البته شاید نهچندان نزدیک، به معنای واقعی تبدیل به «خودروساز» شود.بدون تردید، رسیدن به این هدف، یک برنامهریزی دقیق را به همراه مشارکت با شرکتهای بزرگ طراحی و مهندسی دنیا میطلبد و اگر قرار به همکاریهای صرف با خودروسازان جهان باشد، ایران همچنان پایگاه مونتاژ آنها باقی خواهد ماند و «خودروساز» نخواهد شد.
تا وقتی شرکت دولتی هیچ اتفاقی توش نخواهد افتاد
مقاله بسيار خوبي بود با تشكر از نگارنده اما انچه كه معلوم هست خودروسازي ايران تنها بدنبال كسب سود بيشتر در لحظه مي باشد از اين رو سياست هاي خودرويي كره جنوبي با ايران بسيار متفاوت است و به قولي در تخته با هم جور مي شوند منظورم خودروسازي ايران فرانسه است كه بعد از نزديك به يك قرن خودروسازي هنوز هيچ جايگاهي در رنكينگ جهاني ندارد ولي امروز كره جنوبي سرلوحه بسياري از كشورها نه تنها ايران و نه تنها در صنعت خودرو بلكه در تمامي عرصه ها شده است بنابراين تا مادامي كه لابي فرانسوي در دو غول صنعتي كشور يعني ايران خودرو و سايپا اينگونه رخنه كرده و همگي بر سر يك سفره مشغول خوردن هستند هيچ جاي ارز اندامي براي سايرين با خط مشي متفاوت باقي نمي ماند و به طور سيستماتيك منتقد از بازي خارج مي شود و اين در سيستم هاي فاسد اجتناب ناپذير است
پس شما هرچه سریعتر بشتابید برای بوسه زدن به سنگ فرشهای کشور عزیزتون کره!
این وسط در جا زدن ایران چه ربطی به فرانسه داشت!؟
فرانسه که ماشین سال اروپارو میسازه و الانم اپل رو خرید و خیلی خوب داره کار میکنه!
مگه کره ماشین آشغالی مثل پراید رو به ایران نندات! ملت رد دادن دیگه!
آفرین بر این گفتار شما جناب پونی کار دست روی اصل قضیه گذاشتید درواقع ماحصل مجموع سخنان شما را من در یک جمله کوتاه خلاصه نویسی کنم : “فرانسه صنعت خودوری ایران را بلعید”
فرانسه صنعت خودري ايران را ايدزي كرده و همانند بيماران هموفيلي سال ٦٤ كه هرسال به انها دارو رايگان مي دهد و وابسته به فرانسه شده اند تا پايان عمر خودروسازي مارا هم با همان سياست ايدزي كرده و در حال تلاش براي تمام صنعت ايران است فريب اين فاشيست ها را نخوريد
مرحبا این واقعیت محض است
واقعا هيچ كشوري در دنيا وجود ندارد كه ظرف چهل سال اينگونه در صنعت خودرو پيشرفت كند و از لحاظ توليد و فروش با ژاپن و المان و امريكا رقابت نزديكي داشته باشد
https://fa.m.wikipedia.org/wiki/فهرست_کشورها_بر_پایه_تولید_خودرو مطابق ليست فوق كشور كره جنوبي در كنار بزرگاني همچون ژاپن و المان و امريكا قرار دارد كه البته چين بواسطه جمعيت يك ميليارد چهار صد ميليوني كه به تنهايي يك چهارم جمعيت جهان را در خود جاي داده است در صدر قرار دارد اما كره جنوبي با جمعيتي كم با اين ميزان توليد و صادرات واقعا قابل تحسين است
درست كره جنوبي در رنكينگ جهاني با جمعيت چهل ميليوني در رده پنجم و فرانسه در رده يازدهم اما بازهم چيزي از ارزش هاي اين خودرو ساز اروپايي كم نخواهد شد
ممنون از رضا واقعا نمي دونستم كه كره جنوبي در رنكينگ جهاني جايگاه پنجم اون هم تنها با چهل سال خودرو سازي اگر به نسبت جمعيت و بازار داخلي حساب كنيم كره جنوبي اول چون جمعيت چين و امريكا خيلي بيشتر و بازارهاي داخلي بهتري رو دارند
اگه به تعداد فروشه که چین با اختلاف از آلمان و آمریکا و ژاپن بالاتره و کره باید پیش چین درس پس بده!
اگه به تعداد فروشه که فرانسه از انگلیس و ایتالیا بالاتره پس از اونا بهتره!؟ نه!
ماذا فاذا!!!
ها ولك عجب جايي رسيده اين كره بوام مي گفت قديما اين كره اي ها ميومدند ابودان كارگري مارو مي كردند يعني الان زده رو دست ابودان
کره جنوبی به نقل از فوربس دریال 2020 به مقام سومین تولید کننده جهان تبدیل خواهد شد تولیدات سامسونگ به تنهایی دو برابر تمامی برندهای موبایل هست در مورد خودرو امسال کیا استینگر برارین خودروی نمایشگاه دیترویت 2017 و هیوندای ای 30 جدید جرو 5 خودردی استیشن برار نمایشگاه ژنو شد
کیا نیرو کم مصرفترین خودروی رکورد گینس و کیا اپتیما برارین و بهترین خودروی سگمنت مدیوم سایز سدان جهان شد این ارقام و رنکینگ ها بصورت تصادفی و ساختگی ایجاد نمیشوند اینها مستلزم برنامه ریزی دقیق طراحی بی نقص و استفاده از طراحان آلملنی زبده و طراحان انجین و گیرباکس این کشور است افراد مجرب و استادان بی بدیلی چون کریس بنگل پیتر شرایر و لوک
دونکروولکه سر طراحی بنتلی و نیز طراح ارشد موتورهای بی ام دبلیو
لطفا مقاله ای هم راجع به کوچ اکثر مغز های متفکردنیا به هیوندای کیا منتشر کنید بعنوان مثال “آلبرت بیرمن ” طراح موتورهای اسپرت bmw به هیوندای کیا (هیوندای RN30 معرفی شد؛ ورود به قلمروی خودروهای اسپرت)
بدرستی که برند کیا هیوندای در حال حاضر جایگاه ویژه ای در جهان با این صنعت نوپا برای خود رقم زده
اكثر مغزهاي متفكر دنيا به كره كوچ كرده اند؟؟؟؟!!!
دوستان من هي ميگم ايشون كره رو با آمريكا اشتباه گرفته كسي باور نميكنه!!!!!
از ریختن نمک زیادی دوری کنید بجای این ملعبه که چند وقته در پیش گرفتی کمی سرچ کن ببین چه نوابغی به کیا هیوندا کوچ کردند در این مورد چندین مقاله جامع در سایت های پدال و دنده 6 وجود داره در مجله ماشین و هفته نامه دنیای خودرو تللته اگر اهل مجله و مقاله باشید والسلام
لطفا مراقب نوع گفتارتون باشيد.ديگه بر همگان كاملا مشخصه كه چه كسي ملعبه دست ميگيرد و به نوعي در تمامي سايتهاي خودرويي شناخته شده است به طوري كه در ٢سايت مجاور هيچكس حتا جواب شما را نميدهد و كلا شما و نظراتتان را ناديده ميگيرند
وای سانمارتین 4 تا پست دیگم میزاشتی تو پوست خودش نمیگنجه بچم!?
من نمیدونم این کره ای پرستا فازشون چیه که انقدر ذوق میکنن اون یکی که میخاد سنگ فرشاشو بوس کنه این یکیم یه جوری میگه انگار از مفاخر کشورش داره تعریف میکنه!
میخوای بدونی رتبه کشور محبوبت کره تو اقتصاد جهانی کجاست!?
https://fa.m.wikipedia.org/wiki/فهرست_کشورها_بر_پایه_تولید_ناخالص_داخلی
رتبه یازدهم! اره عزیزم کره رتبه 11 جهان رو داره
فرانسه کجاست!? رتبه ششم! چی!? بله رتبه 6
ابرقدرتهای اقتصاد جهانی به ترتیب :
1. امریکا
2. چین
3. ژاپن
4. آلمان
5. انگلیس
6 فرانسه
.
.
.
11. کره جنوبی
پس اقتصاد کره با این همه بالا پایین پریدن شما زیر اقتصاد فرانسه است عزیز اونم با اختلاف دو برابری! این از این
حالا این باعث میشه من مثل شما ذوق کنم که فرانسه ششمه!? نه چرا!? چون به من ربطی نداره! فرانسه بشه رتبه 1 اقتصاد دنیا بمن چه!? چه فایده ای برای من داره!? من وقتی ذوق میکنم که اقتصاد ایران بجای رتبه 27 برسه به رتبه 20 میفهمی که چی میگم!?
پس بجای بوس کردن سنگ فرشهای کشورهای دیگه و سنگ اونا رو به سینه زدن که هیچی دقت کن هیچی برای شما نداره از پیشرفت مملکت خودتون لذت ببرین و اینجوری ذوق کنین!
داداش دست از سر فرانسه بردار من با سانمارتين صحبت مي كنم بي خيال اين فرانسه و كره شين اينجا بحث خودرويي چه ربطي به توليد ناخالص كشورها داره اينقدر سنگ فرانسوي هاي ايدزي و كره اي هاي سگ خور به سينتون نزنيد همون فرانسوي ها بودن كه ايدز وارد ايران كردن و تا ابد ايدز در ايران جان مردم مي گيره فاشيست هاي كثيف فرانسوي
سانمارتین پونی یا هر اسمی با اسم خودت کامنت بزار پسرم!
اگه بحث خودروییه چرا انقدر ایدز ایدز فاشیست و سگ خور و … میکنی اینجا رو با کجا اشتباه گرفتی داداش!?
تو تمیز فرانسوی ها و کره ای ها و کل جهان کثیف باشه ببم جان!????
داداش شما که انقدر ایدز ایدز میکنی چرا نمیگی کره ای ها با پراید ایمنشون جون هزاران ایرانی رو گرفتن و الانم دارن میگیرن!؟
اگه بحث خودرویه پس چه ربطی به ایدز و فاشیست و … داره!؟
اقايان احمد و يا امين از كمپين فرانسوي دوستان و پوني كار و سانمارتين از كمپين كره اي دوستان به نظر شما با بودجه ١٣٠ ميليون يك سواري صفر كيلومتر بهترين گزينه چيه و كاركرده بهترين گزينه چيه و چرا؟
گزینه ها زیاده شما اول اولویتهاتون رو بگید تا بهتر بشه راهنمایی کرد + اینکه شاسی باشه یا سدان
با تشكر از امين احمد راستش براي يك خانواده ٣ نفره طراحي زيبا برند خوب خوش فروش بودن و كم هزينه و لوازم يدكي و خدمات فراوان و مناسب برامم فرقي نمي كنه كره اي يا فرانسوي يا ژاپني اگر صفر كيلومتر هم معرفي كنيد ممنونم از فني ماشين اصلا سر در نميارم يه چيزي باشه كم دردسر
اگر رو ١٣٠ تومن صفر بخواهيد به نظرم النترا بگيريد.خوب فروش ميره
به نظر من تیانا 1392 high
برادر من داره و ماشین فوق العاده ای هستش.
الان با 120 تومن میشه تمیز کم کارکرد بدون رنگش رو گرفت و سالهای سال سوار شد.هزینه سرویس هاش هم زیاد بالا نیست.شتابش نمیدونم چند ثانیه هستش اما ماکسیما رو میگیره
نگران قیمتش هم نباشید.قیمت هایی که تو سایت میزنند فضاییه.با 120 تومن راحت میتونید یه دونه خیلی خوبش رو بخرید
فکر کنم اسمم رو اشتباه نوشتم!!!!!!
بانگ تقلب فرانسوی ها را دیگر خاجه شیراز هم شنید 25 سال تقلب در تمامی تست های زیست محیطی و مصرف واقعا ننگ بر فرانسوی ها باد با 130 تومان میتوانید کیا سراتو 5 سااره ایمنی به 167 اسب بخار قدرت و تمامی آپشن ها از جمله گرمکن و سرد کن و آینه دارای نقطه کور بگیرید این خودرو فوق العاده است یا اپتیما 2 سال کارکرده 2015 تمیز که طراحی زیبایی قدرت و امکاناتش بر تمامی محصولات متقلب جهان فرانسه ارجهیت دارد سراع مزدا 3 هم نروید
خواجه درست است نه خاجه!!!!
شما كه ادعا داريد خبرنگار هستيد ديگه چرا؟؟؟؟!!!!
بله تصحیح مینمایم ببخشید امیدوارم که بتوانیم حداقل در سال پیش روی نفس راحتی بکشیم و از شر موتور سیکلت های بی پروا در پیاده رو ها پراید های انتحاری در هر کوی و برزن و داخل و خارج از جاده و از گزند ترلی و کمپرسی های دودکش قرن های متمادی و خودروهای چینی نا ایمن بخصوص اتوبوس های ویرانگر و کشنده های هووی چینی خلاص شویم
به امید 2 کلاس سواد برای شما بابت غلطهای املایی در حد کودکان دبستانی و کم شدن از شدت حرص خوردنتون در سال جدید
عید همگی دوستان مبارک
بنظر من گزینه صفر مزدا 3 گزینه خوبیه با حدود 120 صفرشو میتونین بگیرین کارکرده هم تینا خوبه ولی نظر من رو آریون 2010 هست فوق العادست
سال نوي همگي دوستان و كاربران و مديران سايت دنده٦ پيشاپيش مبارك باد با آرزوي سالي بسيار خوب و پر از موفقيت براي تمامي دوستان موافق و مخالف و پر از خبرهاي خوب خودرويي و با آرزوي به دست آوردن خودروي دلخواه توسط تمامي دوستان در سال جديد
با اجازه از دوستان تا پايان تعطيلات از خدمتتون مرخص هستم.
تعطيلات بهتون خوش بگذره