مانند یک حرفهای بنزین بزنیم
بنزین زدن کار عجیب و غریبی نیست، فقط اولش کمی ترسناک است، بخصوص برای خانومها! در این آموزش با ما همراه باشید تا از صفر تا صد سوختگیری برایتان بگویم.
طبیعی است که هرقدر تعداد خودروها بیشتر میشود، صف جایگاههای سوختگیری هم طویلتر میشود. هرقدر که زمان انتظار بالاتر میرود، افراد کم طاقتتر میشوند و انتظار دارند که در زمان کوتاهی سوختگیری را به انجام برسانید. حالا اگر کسی تازهکار باشد، تکلیف چیست؟
خبر خوب این است که این آموزش برای رفع نگرانی و استرس رانندگان تازهکار ترتیب داده شده است و به شما یاد میدهد که چگونه مانند یک کار بلد از عهدهی سوختگیری ماشینتان برآیید. آمادهاید؟ پس با ما همراه باشید.
چه بنزینی بزنم؟
پیش از هر کاری باید سوخت مناسب خودرویتان را شناسایی کنید. در ایران فقط دو مدل بنزین یافت میشود، یکی معمولی و دیگری سوپر. برای یافتن نوع هماهنگ با موتور اتومبیلتان، یک سرچ کوتاه در اینترنت یا مطالعهی دفترچهی راهنما کارتان را راه میاندازد؛ علاوه بر این در قسمت داخلی باک بیشتر خودروها، نوع سوخت مورد نیاز قید شده است.
سوختگیری ماشینی که بنزین معمولی میخواهد با نوع سوپر هیچ مزیتی جز خالی کردن جیبتان ندارد، ولی اگر بنزین سوپر راست کار ماشین شما بود و باک را از بنزین معمولی پُر کردید، به پیشرانه صدمه خواهد رسید که ناک زدن یکی از این مشکلات است.
در باک کدام سمت است؟
حالا که با نوع غذای مورد نیاز اتومبیل خود آشنا شدید، باید بدانید که در باکتان کدام سمت است. در بعضی از خودروها آمپر نشاندهندهی مقدار سوخت در همان سمت در باک است، مثلا اگر آمپر بنزین در سمت چپ مجموعهی نشاندهندهها وجود دارد، میتوان نتیجه گرفت که در باک هم در سمت چپ است. اگر ماشین شما جز آن موارد استثنایی است، خوب به خاطر بسپارید که جهت باکتان در سمت مخالف آمپر بنزین است، به همین راحتی!
توپتان را پُر کنید
درست است که بنزین فعلا به صورت تک نرخی عرضه میشود، ولی برای سوختگیری هنوز هم به کارت سوخت نیاز دارید. توصیه میکنم برای صرفهجویی در زمان، کارت سوخت خود را همیشه به همراه داشته باشید و هزینهی سوختگیری برای یک باک کامل را در جیب داشته باشید.
چرا میگویم باک را تا انتها پُر کنید؟ زیرا در زمان و هزینه صرفهجویی کردهاید، چرا که بنزین علاقهی فراوانی به گاز شدن و فرار از باک دارد، حالا هر چقدر که فضای خالی کمتر باشد شانس فرار از زندان هم برای بنزین کاهش مییابد. برای دانستن ظرفیت باک به دفترچه مراجعه کنید، البته بعد از چند بار بنزین زدن، دیگر میدانید که باکتان با چند لیتر پُر میشود.
مواردی که باید چک کنید
بعد از ورود به جایگاه جوری بایستید که در باک فاصلهای نیممتری با پمپ داشته باشد. قبل از خروج از اتومبیل این موارد حتما بررسی شوند:
- اگر دنده دستی میرانید، دنده را در حالت خلاص و اگر اتوماتیک است روی حالت P قرار دهید.
- ترمز دستی را بکشید.
- ماشین را خاموش کنید. بهتر است چراغها را خاموش کنید.
- به هیچ عنوان با سیگار روشن وارد جایگاه نشوید.
- به هیچ عنوان در حالی که با موبایل در حال مکالمه هستید وارد جایگاه نشوید.
- همهی ما حامل بار الکتریکی هستیم که گاهی به شکل جرقه دیده میشود، برای خالی کردن بار الکتریکی، قبل از خروج دستتان را به قسمتی از بدنهی فلزی بزنید.
- سوئیچ خودرو را به همراه خود خارج کنید.
- در باک را باز کنید، در بعضی از مدلها از داخل به وسیلهی یک دکمه باز میشود، مثل پراید، بعضیها فقط با سوئیچ ،مانند پیکان و بیشتر ماشینها با قفل مرکزی، یعنی زمانی که درها باز هستند در باک هم باز است، مثل سمند.
- بعد از باز کردن در باک، قسمت پیچی را به سمت عقربههای ساعت بگردانید تا خارج شود.
چگونه با دستگاه کارتخوان کار کنم؟
اگر با دستگاه ATM کار کرده باشید، کار کردن با دستگاه کارتخوان برایتان مثل آب خوردن خواهد بود. اگر هم نه، باز هم جای نگرانی ندارد. کافی است مراحل زیر را دنبال کنید:
- کارت بنزین را به گونهای که تراشهی طلایی رنگ به سمت بالا باشد، تا انتها در قسمت اسلات کارت خوان وارد کنید.
- کمی صبر کنید تا عبارت “رمز را وارد کنید” در صفحه نمایان شود. حالا رمز را وارد کنید، توجه کنید که کلید دستگاه کارتخوان را معمولا باید پرقدرت فشار داد!
- اگر رمز کارت را تغییر ندادهاید، به صورت پیشفرض چهار رقم آخر شمارهی کارت ملی مالک ماشین است. مثلا اگر شماره ملی طرف ۴۳۲۴۵۰۷۷۶۴ است، رمز کارت بنزین ۷۷۶۴ است.
- بعد از ورود رمز، دکمهی سبز رنگ تایید را فشار داده تا عبارت “لطفا کمی صبر کنید” بر روی صفحه نقش ببندد، بعد از چند ثانیه پمپ فعال خواهد شد.
چگونه با نازل پمپ بنزین کار کنم؟
اعداد نمایشگر پمپ همگی صفر شدهاند و زمان بنزین زدن است، نازل را از دستگیره بگیرید و به سمت بالا و بیرون خارج کنید. نازل را داخل باک قرار دهید. با فشار دستگیره به سمت بالا بنزین خارج میشود و نشانگرهای پمپ بنزین، مقدار لیتر مصرفی و مبلغ کل را به صورت لحظهای نمایش میدهند.
دقت داشته باشید که دستگیرهی نازل به صورت صفر و یک عمل نمیکند و کاملا آنالوگ است، یعنی با فشار کمتر، بنزین کمتری خارج میشود و بلعکس. پیشنهاد میکنم برای صرفهجویی در هزینه دستگیره را تا انتها فشار ندهید، چرا که احتمال خروج هوا به جای بنزین در این حالت بیشتر است و شما باید هزینهی این هوا را پرداخت کنید!
نکتهی دیگری که در مورد نازلها باید بدانید ضامن قفلکن است، میتوانید برای جلوگیری از کمردرد ضامن را بعد از فشردن اهرم درگیر کنید، ولی همیشه حواستان به نازل باشد، چرا که هر لحظه امکان لرزش و خروج از باک بنزین وجود دارد.
چگونه باک را تا انتها پُر کنم؟
خود من در صورتی که حیوان خانگی کنجکاو یا کودکی در ماشینم نباشد، سوئیچ را به صورت نیمهباز روی ماشین میگذارم تا آمپر مقدار بنزین را به صورت لحظهای نمایش دهد، خیلی راحت نازل را روی ضامن قفل میکنم و همزمان به آمپر بنزین نگاه میکنم، هنگامی که به بالاترین حد رسید دستگیره را از حالت ضامن خارج میکنم و با کمترین فشار به بنزین زدن ادامه میدهم.
بعضی از پمپها برای جلوگیری از سرریز بنزین دارای قطع کن اتوماتیک هستند، بهتر است این مورد را قبل از بنزین زدن با مامور جایگاه چک کنید. اگر پمپ فاقد قطع کن اتوماتیک است به صدایی که از لولهی باک خارج میشود به دقت گوش کنید. اگر صدایی مانند پُر شدن آفتابه به گوشتان میرسد، یعنی باکتان تا خرخره پر شده.
بعد از سوختگیری چه کار کنم؟
قسمت اصلی ماجرا دیگر تمام شده، نفس راحتی بکشید و نازل را از باک خارج کنید، توصیه میکنم هرگز برای خروج آخرین قطرهها از نازل به خروجی باک ضربه نزنید، چرا که احتمال جرقه و انفجار در چنین حالتی دور از انتظار نیست. لولهی نازل را کمی به سمت بالا بگیرید و بدون قطرهای چکه در محل خود قرار دهید.
در پیچی باک را تا جایی که میتوانید سفت کنید، راستی کارت خود را که فراموش نکردهاید؟ دکمهی خروج کارتخوان را فشار دهید و کارت را بردارید.
مبلغ را چگونه پرداخت کنم؟
بستگی به خودتان دارد، یا به وسیلهی اسکناس یا کارت اعتباری، دستگاه کارتخوان در بیشتر جایگاهها وجود دارد، اخیرا دستگاههای پرداخت ستونی هم به جایگاهها اضافه شده که کار را راحتتر کردهاند، کافی است شمارهی پمپی را که استفاده کردهاید از تابلوی بالای دستگاه بخوانید و با ورود همان شماره، مبلغ را به صورت اتوماتیک پرداخت کنید.
کارهایی که نباید زمان سوختگیری انجام دهید
- دیگر صف سوختگیری عضو جدایی ناپذیر جایگاهها شده، پس لطفا صف را رعایت کنید.
- برای جلوگیری از آزار و اذیت رانندهی جلویی، چراغ بزرگ را خاموش کنید.
- اگز زمان برایتان اهمیت دارد، در اوج ساعات ترافیکی سوختگیری نکنید.
- در هوای داغ بنزین چگالی کمتری دارد، این یعنی مقدار کمتری بنزین گیرتان میآید. پس بهتر است در ساعتهای خُنکی هوا، مثلا “اول صبح” سوختگیری کنید.
- اجازه ندهید که چراغ بنزین روشن شود، روشن شدن چراغ احتمال آسیب به مجموعهی سوخترسانی را به همراه دارد.
- اگر تریلی حمل سوخت در حال تخلیهی سوخت است، از سوختگیری در آن جایگاه اجتناب کنید.
منبع: carnoter