مرسدس بنز A180: مشخصات فنی و آپشن های کوچکترین سدان لوکس آلمانی در ایران
در این میان، مرسدس بنز A180 یکی از خودروهایی است که مورد توجه واردکنندگان قرار گرفته و توسط دو شرکت «ستاره ایران» و «راسا موتور» به کشور وارد میشود. این خودرو، به عنوان کوچکترین و اقتصادیترین مدل بنز با بهرهمندی از امکانات و کیفیت ساخت بالای این برند آلمانی میتواند گزینهای جذاب برای جانبازان باشد. رفی نسخه وارداتی سدان مرسدس بنز A180
مرسدس بنز کلاس A، به عنوان کوچکترین و مقرونبهصرفهترین محصول در سبد خودرویی این برند آلمانی، جایگاه ویژهای در تاریخچه مرسدس بنز دارد. این خودرو کامپکت برای اولین بار در سال ۱۹۹۷ معرفی شد و نه تنها یک محصول جدید برای ورود به سگمنت خودروهای کوچک بود، بلکه نخستین خودرو دیفرانسیل جلو (FWD) مرسدس بنز نیز به شمار میرفت.
در طول نسلهای بعدی، کلاس A دستخوش تحولات چشمگیری شد. طراحی آن از یک هاچبک جمعوجور به سمت ظاهری اسپرتتر و جذابتر حرکت کرد. این تکامل طراحی، به همراه بهروزرسانیهای فنی و امکانات رفاهی، کلاس A را به یک رقیب جدی در میان هاچبکهای لوکس تبدیل کرد. نسل چهارم کلاس A که از اوایل سال ۲۰۱۸ به بازار عرضه شد، جهش بزرگی را در طراحی و تکنولوژی تجربه کرد. در این نسل مرسدس بنز برای اولین بار نسخه سدان کلاس A را نیز معرفی کرد تا طیف مشتریان بیشتری را پوشش دهد.
نکته جالب توجه، عرضه نسخه کشیده (Long Wheelbase) کلاس A سدان با پسوند “L” به طور اختصاصی برای بازار چین است. این مدل که حدود ۷ سانتیمتر طول بیشتری نسبت به نسخه استاندارد دارد، در چین توسط جوینت ونچر پکن بنز تولید میشود. در خصوص واردات کلاس A به ایران، شرکت «راسا موتور» اقدام به واردات نسخه L از چین میکند، در حالی که شرکت «ستاره ایران» نسخههای استاندارد سدان و هاچبک کلاس A را به بازار ایران عرضه کرده است.
طراحی ظاهری Mercedes-Benz A180
نسل چهارم مرسدس بنز کلاس A در بخش طراحی، رویکردی تکاملی و محافظهکارانه را در پیش گرفته و تغییرات آن نسبت به نسل قبلی، بیشتر در جزئیات قابل مشاهده است. یکی از برجستهترین ویژگیهای ظاهری کلاس A نسل چهارم، چراغهای جلوی مثلثی شکل آن است. این چراغها با طراحی زاویهدار و تیز خود، چهرهای مصمم و به اصطلاح «خشمگین» به خودرو بخشیدهاند.
در میان این چراغها، جلوپنجره عریض با تریم کرومی کلاسیک مرسدس بنز و لوگو بزرگ ستاره سه پر خودنمایی میکند. این جلوپنجره ضمن حفظ اصالت برند، ظاهری مدرن و جذاب به نمای جلوی خودرو میبخشد. در نمای جانبی، طراحان مرسدس بنز سعی کردهاند تا سادگی و ظرافت را حفظ کنند. خط سقف صاف و بدون انحنای ناگهانی، از ورود کلاس A سدان به قلمرو سایر محصولات این برند جلوگیری میکند.
در نمای عقب، هر دو نسخه سدان و هاچبک کلاس A از چراغهای مشابهی بهره میبرند، اما نسخه هاچبک به دلیل فرم بدنه نمای اسپرتتری دارد. طراحی چراغها با خطوط افقی و باریک، عرض خودرو را بیشتر نشان میدهد و ظاهری پویا به آن میبخشد. نسخه هاچبک ۴,۴۲ میلیمتر طول، ۱,۹۹۲ میلیمتر عرض و ۱,۴۲۳ میلیمتر ارتفاع دارد درحالیکه این اعداد در نسخه سدان به ترتیب ۴,۵۵۸ میلیمتر، ۱,۹۹۲ میلیمتر و ۱,۴۲۹ میلیمتر هستند.
A کلاس نسخه L کشیده هم طول بیشتری برابر با ۴,۶۳۰ میلیمتر دارد. با توجه به ابعاد ذکر شده، میتوان دریافت که نسخه سدان کلاس A، حدود 130 میلیمتر طول بیشتری نسبت به نسخه هاچبک دارد. همچنین، نسخه L (کشیده) با طول 4,630 میلیمتر فضای پای بیشتری را برای سرنشینان عقب فراهم میکند.
مشخصات فنی و تجربه رانندگی با بنز A180
قلب تپنده مرسدس بنز A180، یک پیشرانه 1.3 لیتری چهار سیلندر توربوشارژ با کد M282 است که با همکاری رنو-نیسان توسعه یافته است. این موتور قادر به تولید 136 اسب بخار در 5,500 دور در دقیقه و 230 نیوتن متر گشتاور در بازه 1,460 تا 4,000 دور در دقیقه است. علاوه بر این، مرسدس بنز برای بهبود مصرف سوخت و کاهش آلایندگی A180 را به یک سیستم هیبریدی ملایم (Mild Hybrid) مجهز کرده است. این سیستم شامل یک موتور الکتریکی کوچک 48 ولتی است که 14 اسب بخار قدرت اضافی تولید میکند و در هنگام شتابگیری به پیشرانه بنزینی کمک میکند.
همچنین، این موتور الکتریکی به عنوان استارتر-ژنراتور نیز عمل میکند و سیستم استارت/استاپ را بهینهتر میسازد. نیروی تولیدی پیشرانه از طریق یک گیربکس ۷ سرعته دوکلاچه به چرخهای جلو منتقل میشود. این گیربکس با تعویضهای سریع و نرم، به بهبود شتاب و کاهش مصرف سوخت کمک میکند.
شتاب 0 تا 100 کیلومتر بر ساعت برای مدل هاچبک ۹.۲ ثانیه، برای سدان ۹.۳ ثانیه و برای مدل کشیده ۱۰ ثانیه است. حداکثر سرعت این خودرو ۲۱۵ کیلومتر بر ساعت است و مصرف سوخت ترکیبی آن برای نسخه هاچبک با سیستم هیبریدی ملایم ۶.۴ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است. شتاب صفر تا صد کیلومتر بر ساعت 9.2 ثانیهای برای نسخه هاچبک، نشان از عملکرد قابل قبول A180 در رده خودروهای کامپکت دارد. البته، نسخه سدان به دلیل وزن بیشتر، کمی کندتر است. نسخه کشیده L نیز به دلیل وزن بیشتر و عدم بهرهمندی از سیستم هیبریدی ملایم، عملکرد ضعیفتری دارد.
A180 به صورت استاندارد با رینگهای 17 اینچی آلومینیومی و لاستیکهای 205/55 R17 عرضه میشود. یکی از نقاط قوت A کلاس، راحتی و آرامش در رانندگی است. عایقبندی مناسب کابین باعث میشود تا صدای باد و موتور به سختی شنیده شود. همچنین ضریب درگ 0.25 Cd نیز نقش مهمی در کاهش نویز باد و بهبود راندمان سوخت دارد.
با وجود بهبود هندلینگ نسبت به نسلهای قبلی، A180 همچنان یک خودرو اسپرت و هیجانانگیز برای رانندگی نیست. فرمان خودرو نیز با وجود نرمی و سهولت در مانورهای شهری، فاقد حس و بازخورد کافی است. سیستم هیبریدی ملایم در A180 بسیار روان و بیصدا عمل میکند. خاموش و روشن شدن پیشرانه بنزینی به شکلی نامحسوس انجام میشود و راننده به ندرت متوجه عملکرد آن میشود.
طراحی کابین و فناوریها
طراحی داخلی A کلاس جذاب، مدرن و متمایز است. خطوط افقی و ساده، حس وسعت و فضایی بیشتر را به سرنشینان القا میکنند. دریچههای تهویه مطبوع دایرهای شکل با طراحی توربینی، یکی از عناصر شاخص در طراحی داخلی A کلاس به شمار میروند و جلوهای اسپرت و لوکس به آن میبخشند. استفاده از پلاستیکهای نرم در قسمتهای مختلف داشبورد و رودریها، حس بهتری را به سرنشینان منتقل میکند و از ایجاد حس ناخوشایند پلاستیک خشک جلوگیری میکند.
بزرگترین و مهمترین پیشرفت A کلاس، سیستم اطلاعاتی-سرگرمی MBUX (Mercedes-Benz User Experience) است. این سیستم از طریق دو نمایشگر عریض 10.25 اینچی ارائه میشود که به صورت یکپارچه در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند و جلوهای بسیار مدرن و چشمنواز به داشبورد میبخشند. این سیستم از قابلیتهای متعددی مانند کنترل صوتی پیشرفته، ناوبری سه بعدی، اتصال به اینترنت و پشتیبانی از اپل کار پلی و اندروید اتو پشتیبانی میکند.
موقعیت رانندگی در A کلاس بسیار عالی است و به لطف تنظیمات فراوان صندلی و فرمان، یافتن حالت راحت برای رانندگان با هر جثهای آسان خواهد بود. صندلیهای A کلاس، از نظر راحتی و ارگونومی بسیار خوب هستند و حتی در مسافتهای طولانی نیز خستگی زیادی به راننده و سرنشینان وارد نمیکنند.
در ردیف عقب، فضای سر برای سرنشینان بلند قد نیز کافی است. با این حال، فضای زانو کمی محدود است و ممکن است برای سرنشینان قد بلند در مسافتهای طولانی کمی آزاردهنده باشد. البته، در نسخه L (Long Wheelbase) که فاصله محوری بیشتری دارد، این مشکل برطرف شده است و فضای زانو در ردیف عقب به طور قابل توجهی افزایش یافته است.
همچنین، حجم صندوق بار A کلاس در نسخه سدان 405 لیتر و در نسخه هاچبک 355 لیتر است. با تاشدن صندلیهای عقب میتوان فضای بار را به طور قابل توجهی افزایش داد. در این حالت، حجم صندوق بار در نسخه سدان به 1195 لیتر و در نسخه هاچبک به 1210 لیتر میرسد. صندوق بار A کلاس، از طراحی مناسبی برخوردار است و دسترسی به آن نیز آسان است.
امکانات رفاهی و ایمنی مرسدس بنز A180
از مجموع آپشن های این سدان تازه وارد میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- نمایشگر لمسی ۱۰.۲۵ اینچی مرکزی MBUX
- کلاستر تمام دیجیتالی ۱۰.۲۵ اینچی راننده
- سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک
- سیستم نورپردازی کابین
- قابلیت تغییر حالات رانندگی (اسپرت، اکو، کامفورت و…)
- سیستم صوتی حرفهای با ۶ بلندگو
- تنظیم برقی صندلیهای جلو
- گرمکن صندلیهای جلو
- سنسور پارک جلو و عقب
- کروز کنترل تطبیقی
- رادار حفظ حرکت خودرو میان خطوط
- دوربین دید عقب
- سنسور باران
- نوربالای هوشمند
- سانروف
- و…
یکی از نکات قابل توجه در مورد نسخههای وارداتی A180، تفاوت در آپشنها بین نمونههای وارد شده توسط راسا موتور و ستاره ایران است. به عنوان مثال در حالی که در نمونههای وارداتی ستاره ایران سنسور باران وجود ندارد، این آپشن در نمونههای وارداتی راسا موتور موجود است. برعکس در نمونههای وارداتی راسا موتور گرمکن صندلیهای جلو وجود ندارد، در حالی که این آپشن در برخی از نمونههای وارداتی ستاره ایران دیده میشود.
مقایسه با رقبای قدرتمند وارداتی
سدان مرسدس بنز A180 به عنوان خودرویی خاص و لوکس، با تعداد محدودی وارد کشور میشود و به همین دلیل، در بین خودروهای صفرکیلومتر وارداتی رقبای زیادی را در برابر خود نمیبیند. اصلیترین رقیب این سدان آلمانی، آئودی A3 است که توسط نادین خودرو وارد میشود. آئودی A3 به پیشرانهای ۱.۴ لیتری توربوشارژ مجهز است که توانایی تولید ۱۴۷ اسب بخار قدرت و ۲۵۰ نیوتن متر گشتاور را دارد.
علاوه بر آئودی، بامو 120i وارداتی پرشیا خودرو نیز میتواند یکی دیگر از رقبای A180 در بازار کشورمان باشد. این خودرو هاچبک از یک پیشرانه ۱.۵ لیتری سه سیلندر توربو بهره میبرد و به سیستم هیبریدی خفیف مجهز است. این پیشرانه میتواند ۱۷۰ اسب بخار قدرت و ۲۸۰ نیوتن متر گشتاور تولید کند، که عملکردی بهتر و قویتر نسبت به A180 ارائه میدهد.
مزایا و معایب مرسدس بنز کلاس A
کابین لوکس و زیبای مرسدس بنز A180 یکی از بزرگترین مزایای آن است. طراحی داخلی مدرن و استفاده از مواد با کیفیت، فضایی دلپذیر را برای سرنشینان فراهم میکند. همچنین فضای داخلی به عنوان خودرویی کوچک جادار است و برای استفاده روزمره و سفرهای کوتاه کافی به نظر میرسد.
پیشرانه کممصرف با حجم ۱.۳ لیتر و استفاده از تکنولوژیهای بهینه، منجر شده تا این خودرو مصرف سوخت پایینی داشته باشد. همچنین A180 مجهز به فناوریهای چشمگیری نظیر سیستمهای کمکراننده، نمایشگرهای بزرگ و امکانات اتصال هوشمند است که تجربه رانندگی مدرن و ایمنی را فراهم میآورد.
در مقابل، سواری خشک یکی از انتقاداتی است که به A180 وارد است و در مسیرهای ناهموار و دستاندازها آزاردهنده است. هندلینگ خودرو چندان اسپرت و جذاب نیست و فرمانپذیری ممکن است انتظارات رانندگان علاقهمند به رانندگی دینامیک را برآورده نکند. قیمت غیرواقعی در ایران به دلیل محدودیتهای واردات و نرخ ارز، بسیار بالاست و موتور ۱.۳ لیتری A180 صدای نسبتاً زیادی دارد که در دورهای بالا ممکن است آزاردهنده باشد.
قیمت در بازار ایران
همانطور که اشاره شد، مرسدس بنز A180 در ایران از طریق دو شرکت ستاره ایران و راسا موتور وارد شده است. اما نکته قابل توجه این است که این واردات به صورت ویژه و از طریق طرح اختصاصی جانبازان انجام شده است. این بدان معناست که امکان خرید این خودرو برای عموم مردم از طریق سامانه یکپارچه خودرو وجود ندارد.
این محدودیت در واردات، باعث شده است که مرسدس بنز A180 به یک کالای بسیار کمیاب در بازار ایران تبدیل شود. تعداد محدودی از این خودروها که پلاک شدهاند، در حال حاضر در بازار آزاد با قیمتهای بسیار بالا و غیرمنطقی به فروش میرسند. قیمت مرسدس بنز A180 در بازارهای جهانی از حدود ۳۰ هزار یورو آغاز میشود. با در نظر گرفتن نرخ ارز و هزینههای واردات، قیمت نهایی این خودرو در ایران باید به مراتب کمتر از ارقام نجومی باشد که در بازار آزاد مشاهده میشود.
اما متاسفانه، به دلیل محدودیتهای وارداتی و عرضه محدود، قیمتهای بسیار عجیبی برای این بنز ارزان در بازار ایران به ثبت رسیده است. گزارشها حاکی از آن است که برخی از فروشندگان، قیمتهایی حدود ۱۴ تا ۲۰ میلیارد تومان را برای مرسدس بنز A180 اعلام میکنند!