معرفی لپتاپهای OLED
کیفیت بصری بسیار خوب و پاسخدهی سریع را میتوان جزو مهمترین ویژگیهای لپتاپهای OLED دانست.
به گزارش دنده6 : در گذشته نمایشگرهای OLED گران بودند و فقط تعداد محدودی از کاربران توان خرید آنها را داشتند. اما با توسعه و پیشرفت تکنولوژی، این نمایشگرها در دسترس عموم کاربران قرار گرفتند و برخی لپتاپهای OLED با قیمت کمتر از ۱۰۰۰ دلار نیز در بازار پیدا میشوند. اما سؤال این است که آیا این لپتاپها ارزش خرید دارند؟ پاسخ این سؤال به نیاز شما و ویژگیهای مدنظرتان بستگی دارد.
این لپتاپها کیفیت بالایی در نمایش محتوا دارند و تجربه خوبی از تماشای فیلم و گیم برای کاربران فراهم میکنند اما مشکلاتی مانند سوختن نمایشگر و مصرف بالای انرژی باعث شده برخی کاربران در خرید این لپتاپها تردید کنند. در ادامه، مزایا و معایب لپتاپهای OLED را بیشتر بررسی میکنیم. پس تا انتها همراه دیجیاتو باشید.
تعریف اولیهای از نمایشگرهای OLED
OLED مخفف عبارت Organic Light Emitting Diode است. این نمایشگرها برخلاف مدلهای LCD، نیاز صفحهنمایش به نور جداگانه پسزمینه را از بین میبرند و با تنظیم روشنایی پیکسلها، تصاویر را با کنتراست و عمق رنگ مناسب نمایش میدهند. این ویژگیها باعث شده گروههای مختلف کاربران از این نمایشگرها استقبال کنند؛ گیمرها از کنتراست بالا و زمان پاسخدهی سریع بهره میبرند و طراحان نیز دقت رنگ و شادابی OLED را عامل مهمی برای کارشان میدانند؛ عموم کاربران تجربه بصری زیبایی از این نمایشگرها دارند. قابلیتهای نمایشگرهای OLED را جزئیتر بررسی میکنیم.
مزایای لپتاپهای OLED
کیفیت نمایش
لپتاپهای اولد معمولاً یکپله بالاتر از سایر رقبا ایستادهاند؛ زیرا تقریباً کل مقیاس رنگی DCI-P3 را پوشش میدهند و کاربران محتوای مدنظرشان را با غنای رنگ مناسب و کیفیت بالا تماشا میکنند. این دقیقاً همان چیزی است که گیمرها و علاقهمندان به فیلم و سریال میخواهند. در واقع هنگام تماشای محتوا در این دسته از نمایشگرها، متوجه پوشش عمیق رنگها و نمایش عمیق سیاهی میشوید که تجربه بصری خوبی برای شماست.
لپتاپهای سبکتر
ازآنجایی که این فناوری به نور پسزمینه نیاز ندارد، نمایشگرهای OLED ضخامت بسیار کمی دارند و همین مسئله وزن لپتاپ را کاهش میدهد. درحالیکه پنلهای LCD نیاز به نور پسزمینه جداگانه برای روشنایی دارند. به گفته لنوو، السیدیها شامل لایهای از کریستالهای مایع بین دو الکترود شفاف هستند که به افزایش وزن لپتاپ منجر میشود. این تنها مزیت نمایشگرهای OLED نیست، آنها در عین سبکی، زاویه دید وسیعتری را در مقایسه با السیدی ارائه میدهند.
صفحهنمایش لمسی
اگر طراح و گرافیست هستید، میتوانید با استفاده از صفحهنمایش لمسی در طراحی و کشیدن طرحها دقت و راحتی بیشتری داشته باشد. در واقع این ویژگی تعامل دقیق و بهتری را با طرحها ممکن میکند و سریعتر میتوانید ایدههای ذهنیتان را روی کاغذ بیاورید. با این قابلیت در کنار بازتولید غنی رنگها و سیاهی عمیق، کیفیت بصری آثار هنری ارتقا مییابد و اشکال طراحیشده زندهتر و واقعیتر به نظر میرسد؛ بنابراین لپتاپهایی با این قابلیت برای طراحان که به ویژگیهای تعاملی نیازمند دارند، عالی هستند.
پاسخدهی سریع
نمایشگرهای اولد به پاسخدهی بسیار سریع مشهور هستند و هر پیکسل در پنل میتواند رنگ و روشنایی خود را بالافاصله تنظیم کند. چنین قابلیتی با انتقال پیوسته بین فریمها، تصاویر را واضحتر نمایش میدهد و تأثیرش هنگام بازی و هدستهای VR بیشتر به چشم میآید.
معایب لپتاپهای OLED
سوختگی
سوختن نمایشگر یا Burn in، اصطلاحی است که در آن بخشی از تصویر نمایشگر دچار رنگرفتگی دائمی شده و شکل آن میتواند به فرم نوشته، متن یا خطوط و الگوهای خاص باشد. این مشکل معمولاً زمانی ایجاد میشود که بعضی پیکسلها در اثر عبور جریانهای الکتریکی سطح بالا بهمرور زمان فرسوده و تخریب میشوند و نمیتوانند مانند سابق جریان الکتریکی را از خود عبور دهند. همچنین این فرسودگی با نمایش مداوم تصاویر در تنظیمات روشنایی بالا تشدید میشود؛ در نتیجه برخی پیکسلها سریعتر از بقیه تخریب میشوند.
سوختن اینطور اتفاق میافتد که ابتدا تصویر ثابتی موقتاً روی بخشی از صفحهنمایش باقی میماند و پس از مدتی از بین میرود. برای جلوگیری از تشدید این موضوع، بهتر است روشنایی صفحه را کاهش دهید و از ویژگیهایی مانند screen saver استفاده کنید. اگرچه مشکل Burn in خیلی شایع نیست، این اقدامات احتیاطی میتواند به افزایش عمر و حفظ کیفیت بصری نمایشگرهای OLED کمک کند.
قیمت
همانطور که اشاره شد، این فناوری در دسته تکنولوژیهای گران قرار داشت اما دیگر اینطور نیست. برای مثال، نسخههایی از ایسوس Zenbook 14 OLED با تگ قیمتی کمتر از ۹۰۰ دلار به فروش میرسند. در واقع بااینکه لپتاپهای OLED جزو گزینههای ارزان بازار نیستند، تعادل خوبی بین قیمت و عملکرد آنها برقرار است و ارزش خرید بالایی دارند.
باتری
عمر باتری لپتاپهای اولد ممکن است در دستگاههای مختلف متفاوت باشد؛ برای مثال ایسوس Zenbook 14 OLED در حالت عادی ۱۶ ساعت عمر باتری دارد، درحالیکه عمر باتری HP Spectre x360 14 با قیمت بالاتر و وضوح بهتر فقط حدود ۱۱ ساعت است. این نشان میدهد نمایشگرهای OLED چگونه میتوانند بر مصرف انرژی اثر بگذارند.
اگر مسافرید و دستگاهتان همیشه همراهتان است، به عمر باتری بالایی نیاز دارید و اگر گیمر یا تدوینگرید، قابلیتهای دیگری مدنظرتان خواهد بود؛ بنابراین اگر میخواهید لپتاپهای OLED بخرید، باید شرایط و قابلیتهای مدنظرتان را مشخص کنید و لپتاپتان را بسته به نیاز و ترجیحات شخصی انتخاب کنید.