مقایسه پارس خودرو P90 با تندر 90
در ادامه قصد داریم P90 را با تندر ۹۰ و فیسلیفتهای قبلی این خودرو که در ایران با نام پارس تندر و تندر پلاس عرضه شدند مقایسه کنیم.
به گزارش دنده 6 – در سال ۱۹۹۹ زمانی که رنو داچیا را خرید، پروژهٔ X90 برای توسعهٔ خودرویی اقتصادی با قیمت ۵ هزار یورو آغاز شد. پس از حدود چهار سال توسعه، این خودرو نهایتاً در ژوئن ۲۰۰۴ با نام لوگان رونمایی شد. این خودرو که به موفقیت غیرمنتظرهای دست پیدا کرد، با برندهای رنو و داچیا در کشورهای سراسر جهان به تولید رسید و عرضه شد. در کشورمان پس از کشوقوسهای فراوان، لوگان که قرار بود جایگزینی برای پیکان باشد، در سال ۱۳۸۶ روی خط تولید ایرانخودرو و پارسخودرو (سایپا) رفت و با نام تندر ۹۰ در سه تیپ مختلف راهی بازار کشورمان شد درحالیکه ارزانترین تیپ آن با نام E0، بدون حداقل امکانات رفاهی مثل فرمان هیدرولیک، حدود دو برابر پیکان قیمت داشت.
بااینوجود و علیرغم ظاهر ساده و اقتصادی لوگان، این خودرو به لطف کیفیت بالای قوای محرکه و قطعات فنی، توانست جای خود را در بازار کشورمان باز کند. بعداً نیز نسخههای فیسلیفت و اتوماتیک تندر ۹۰ توسط خودروسازان داخلی عرضه شدند. در سال ۱۳۹۹ اما به دلیل تحریمها و خروج رنو از ایران، تولید این سدان اقتصادی فرانسوی در کشورمان پس از ۱۳ سال خاتمه یافت. چندی بعد اما به دلیل محبوبیت لوگان در ایران و همینطور در اختیار داشتن امتیاز پلتفرم و وجود زیرساختهای تولید در کشور، سایپا تصمیم به ساخت بومیسازی ایرانیزه کردن آن گرفت که نتیجهٔ آن خودرویی بنام P90 شد.
P90 که قرار است توسط پارسخودرو تولید شود، اواخر فروردین ۱۴۰۲ رونمایی شد و با توجه به اینکه بهتازگی کاتالوگ آن منتشر شده است، به نظر میرسد فاصلهٔ زیادی با عرضه به بازار ندارد. به همین دلیل، قصد داریم در ادامه این لوگان بومی را با تندر ۹۰ و فیسلیفتهای قبلی آن مقایسه کنیم. لازم به ذکر است، درحالیکه قبلاً به نام کادیلا برای این خودرو اشاره شده بود، به نظر میرسد قرار است با همان نام P90 به بازار عرضه شود زیرا در کاتالوگ مذکور همین نام دیده میشود.
طراحی بیرونی
سایپا نمای جلوی و عقب تندر ۹۰ را بهطور کامل بازطراحی کرده و سعی داشته نمای مدرنی به پیکر قدیمی و سادهٔ این خودرو ببخشد. در قسمت جلوی خودرو مجموعهٔ چراغها، جلوپنجره و سپر بهطور کامل از نو طراحی شده است. این طراحی جدید با جلوپنجرهٔ ششضلعی، چراغهای متفاوت و قاب برجستهٔ مه شکنها در طرفین سپر هرچند شاید بهخودیخود زیباتر از لوگان به نظر برسد اما این فرم تهاجمی هیچگونه هماهنگی با پروفیل جانبی خودرو ندارد زیرا این قسمت کاملاً دستنخورده باقی مانده و هیچ تغییری را نسبت به لوگان تجربه نکرده است. در اینجا طراحان حتی زحمت تغییر آینههای جانبی را هم به خود نداده و از همان آینههای ساندرو و تندر پلاس استفاده کردهاند.
در عقب خودرو شاهد چراغهای جدیدی هستیم که تا روی در صندوق کشیده شده و با فرم جعبهای خودرو هماهنگی بیشتری دارد. در پایین هم سپر با بخش بزرگی از پلاستیک سیاه بازطراحی شده است. بهطورکلی، هرچند شاید طراحی جلو و عقب P90 با نمایی مدرنتر و تهاجمیتر بهخودیخود زیبا باشد اما ناهماهنگی این طراحی جدید با فرم بسیار ساده و قدیمی پروفیل جانبی لوگان تضاد ناخوشایندی ایجاد است. این در حالی است که در فیسلیفتی که داچیا در سال ۲۰۰۸ روی لوگان انجام داد و در سال ۱۳۹۶ توسط ایرانخودرو با نام تندر پلاس در کشورمان عرضه شد، طراحی خودرو با تغییراتی نهچندان بزرگ اما مؤثر و بدون بر هم زدن فرم هماهنگ لوگان، بروزتر و شکیلتر شد.
از سوی دیگر، خود سایپا نیز در پاییز سال ۱۳۸۷ درحالیکه تازه لوگان به ایران آمده بود، فیسلیفتی جزئی روی آن انجام داد که با نام پارس تندر عرضه شد. مهمترین تغییر ظاهری این خودرو در قسمت عقب با چراغهای جدید و انتقال جا پلاک از روی سپر به بالا انجام گرفته بود و نمای جلو دستنخورده باقی ماند. بااینحال، فیسلیفت پارس تندر هم چندان جالب از آب درنیامد و کمکی به زیباتر شدن لوگان نکرد.
داخل
در داخل P90 سایپا از داشبورد و رو دریها ساندرو و تندر پلاس استفاده کرده که هرچند کمی بهتر از داشبورد اولیه و قدیمی تندر ۹۰ به نظر میرسد اما کاملاً رنگ و بوی کهنگی دارد. البته طراحان سایپا با استفاده از نمایشگر لمسی، مجموعهٔ جدید کنترلهای سیستم تهویه و صفحه آمپر جدید سعی در بروز کردن این داشبورد داشتهاند اما این اقدامات جزئی تأثیر چندانی نداشته و در داخل P90 همچنان شاهد همان فضای کهنه و بیروح لوگان هستیم که هیچ شباهتی به یک خودروی مدرن امروزی ندارد. همچنین در این خودرو از غربیلک فرمان کوییک استفاده شده که کاملاً با فرم کلی داشبورد خودرو بیربط است درحالیکه دکمههای بالابر شیشه همچنان روی داشبورد قرار دارند. با توجه به تغییرات بزرگ بیرونی، بهتر بود برای داخل P90 هم داشبورد جدیدی طراحی میشد تا لااقل در داخل حس خودروی جدیدتری را به خریداران بدهد. البته گفته شده نسخهٔ اتوماتیک این خودرو با داشبورد جدیدی ارائه خواهد شد.
داشبورد P90
داشبورد اولیه تندر ۹۰
داشبورد تندر پلاس
تجهیزات
P90 از لحاظ امکانات نسبت به تندر ۹۰ پیشرفت نسبتاً خوبی داشته و سایپا مواردی مثل فرمان برقی D شکل با سیستم، پایش باد تایرها، رینگ آلومینیومی، سیستم تهویه نیمه اتوماتیک، دو ایربگ، تریم داخلی دورنگ، شیشه دودی عقب، تنظیم برقی آینههای جانبی، سنسور دنده عقب، دوربین دنده عقب، چراغهای خودکار، دیلایت، نمایشگر ۷ اینچی، آنتن کوسهای، سنسور باران، کنترل پایداری و ترمز کمکی را در نظر گرفته است درحالیکه تندر ۹۰ در تمام نسخههای قبلی خودروی بسیار فقیری بود و امکانات آن صرفاً به مواردی مثل دو ایربگ، سیستم تهویه دستی، تنظیم برقی آینههای جانبی و فرمان هیدرولیک محدود میشد.
پیشرانه
غیر از طراحی بیرونی، تغییر مهم دیگر P90 زیر کاپوت رخ داده است زیرا ازآنجاییکه امکان تولید پیشرانهٔ اصلی تندر ۹۰ یعنی K4M در کشور وجود ندارد، سایپا تصمیم گرفته در این خودرو از پیشرانهٔ ME16 استفاده کند. این همان موتور EC5 پژو-سیترئن محسوب میشود که در دوران برجام به سایپا رسید. این موتور که از سیستم زمانبندی متغیر سوپاپ بهره میبرد را درواقع باید نسخهٔ سایپا از پیشرانهٔ TU5 پلاس ایرانخودرو دانست. هرچند گفته میشود موتور ME16 در برخی جزئیات مثل بلوک سیلندر با موتور ایرانخودرو متفاوت است اما ۱۱۳ اسب بخار قدرت و ۱۴۴ نیوتن متر گشتاور تولید میکند که دقیقاً با TU5 پلاس یکسان است.
انتقال نیروی این موتور هم توسط همان گیربکس پنج سرعتهٔ دستی مورداستفاده در شاهین صورت میگیرد که توسط مگا موتور تولید میشود و طبق گفتهها از تکنولوژی شرکت آیسین بهره میبرد. همچنین قرار است بعداً نسخهٔ اتوماتیک P90 هم با گیربکس شش سرعتهٔ ساخت شرکت چینی DAE تولید شود. پیشرانهٔ P90 خروجی کمی بیشتری از موتور ۱.۶ لیتری K4M تندر ۹۰ دارد که ۱۰۵ اسب بخار قدرت و ۱۴۰ نیوتن متر گشتاور داشت اما نقطهٔ قوت اصلی لوگان کیفیت بالای قوای محرکه بود که باعث میشد خریداران با ظاهر زشت، کابین قدیمی و امکانات اندک تندر ۹۰ کنار بیایند درحالیکه این موضوع در P90 کمرنگ شده است. البته موتور TU5 هم از پیشرانههای نسبتاً کمایراد داخلی است اما باید ببینیم نسخهٔ سایپا از این موتور چه عملکردی خواهد داشت.
جمعبندی
درمجموع، با وجود تمام تغییراتی که در P90 ایجاد شده، درحالیکه لوگان در بازارهای جهانی هماکنون در نسل سوم خود قرار دارد، تولید دوبارهٔ نسل اول که پیشینهٔ آن به بیست سال پیش بازمیگردد آنهم با پیشرانهٔ پژو و صرفاً چند آپشن بیشتر چه توجیهی دارد آنهم درحالیکه سایپا در سبد محصولات خود سدان مدرنتر شاهین را دارد که قرار است با همین پیشرانهٔ ME16 تولید شود؟ درهرحال، طبق آخرین گزارشها، تولید P90 در تیرماه ۱۴۰۲ آغاز خواهد شد و حدود ۱۰ درصد قیمت کمتری نسبت به شاهین خواهد داشت.