اخبارفناوری و تکنولوژی

موفقیت دانشمندان در نابودی ۹۹ درصدی سلول‌های سرطانی

گروهی از دانشمندان از چند دانشگاه آمریکایی موفق به توسعه‌ای روشی بر مبنای مولکول‌های ارتعاشی شدند که ۹۹ درصد از سلول‌های سرطانی را در آزمایشگاه نابود کرده است.

به گزارش دنده6 :  از پایگاه اطلاع‌رسانی ساینس‌الرت، گروه تحقیقاتی دانشمندانی از دانشگاه رایس (در هیوستون آمریکا)، دانشگاه ای و ام تگزاس و دانشگاه تگزاس روشی قابل توجه برای از بین بردن سلول‌های سرطانی کشف کرده اند. این روش شامل تحریک مولکول‌های آمینوسیانین با نور نزدیک به مادون قرمز است که باعث می‌شود مولکول‌های آمینوسیانین به‌ طور هماهنگی به ارتعاش درآیند تا غشاهای سلول‌های سرطانی را از هم جدا کنند.

البته مولکول های آمینوسیانین در حال حاضر در تصویربرداری زیستی به عنوان رنگ‌های مصنوعی استفاده و معمولاً در دزهای پایین برای تشخیص سرطان استفاده می‌شود. آنها در آب پایدار می مانند و در چسبیدن خود به خارج سلول‌ها بسیار خوب هستند.

این دانشمندان گفتند رویکرد آنها پیشرفت قابل توجهی نسبت به نوع دیگری از ماشین‌های مولکولی کشتار سرطان دارد که قبلا ساخته شده بود.

 

موفقیت دانشمندان در نابودی ۹۹ درصدی سلول‌های سرطانی
 تصویری از یک سلول‌ سرطانی‌شده

این نوع موتورهای مولکولی مصنوعی که ماشین‌های مولکولی هستند به نام موتورهای برنارد فرینگا (دانشمند شیمی‌دان اهل هلند) شناخته می‌شوند و توانایی چرخش جهتی پیوسته تحت یک ورودی انرژی را دارند. باوجود اینکه اصطلاح موتور مولکولی به طور سنتی به یک پروتئین طبیعی داده می‌شود، برخی دانشمندان از این اصطلاح برای اشاره به موتورهای مصنوعی غیرزیستی استفاده می‌کنند. بسیاری از شیمیدانان به دنبال سنتز چنین موتورهای مولکولی هستند.

برنارد فرینگا شیمی‌دان هلندی و متخصص در نانوفناوری مولکولی و کاتالیزور همگن اهل هلند در سال ۲۰۱۶ میلادی جایزه نوبل شیمی را برای طراحی و ابداع ‎دستگاه‌های مولکولی، به صورت مشترک با وی، ژان-پیر سوواژ فرانسوی و فراسر استودارت از بریتانیا گرفت. این دانشمندان مولکول‌هایی را پدیدآورده‌ اند که حرکتشان قابل کنترل است. این ریزماشین‌ها می‌توانند برای انتقال دارو درون بدن به کار گرفته شوند و به عنوان مثال دارو را مستقیم به سلول‌های سرطانی برسانند.

 

موفقیت دانشمندان در نابودی ۹۹ درصدی سلول‌های سرطانی

جیمز تور شیمیدان از دانشگاه رایس، در این مورد گفت: این یک نسل کاملاً جدید از ماشین های مولکولی است که ما آنها را چکش مولکولی می نامیم. آنها در حرکت مکانیکی خود بیش از یک میلیون برابر سریعتر از موتورهای نوع فرینگای سابق هستند و می توان آنها را با نور مادون قرمز نزدیک به جای نور مریی فعال کرد.

استفاده از نور نزدیک به مادون قرمز مهم است؛ زیرا دانشمندان را قادر می سازد تا به عمق بدن نفوذ کنند و بدون نیاز به جراحی بافت سرطانی‌شده را در استخوان‌ها و اندام‌ها درمان کرد. در آزمایش‌هایی که روی سلول‌های سرطانی کشت‌شده آزمایشگاهی انجام شد، روش چکش مولکولی نابودی ۹۹ درصدی سلول‌ها را در پی داشت. این رویکرد همچنین روی موش‌های مبتلا به تومور ملانوما آزمایش شد و سرطان در نیمی از حیوانات درمان شد. ساختار و خواص شیمیایی مولکول های آمینوسیانین به این شکل است که آنها با محرک مناسب؛ مانند نور مادون قرمز نزدیک هماهنگ می مانند. همچنین هنگامی که در حرکت هستند، الکترون‌های درون مولکول‌ها چیزی را تشکیل می‌دهند که به عنوان پلاسمون شناخته می‌شود. پلاسمون‌ها موجودات ارتعاشی جمعی هستند که حرکت را در کل مولکول هدایت می کنند.

سیسرون آیالا-اورزکو شیمیدان از دانشگاه رایس گفت: ما توضیح دیگری برای نحوه عملکرد این مولکول ها کشف کرده‌ایم. این اولین باری است که از یک پلاسمون مولکولی به این روش برای تحریک کل مولکول و دستیابی به یک هدف خاص، در این مورد، پاره کردن غشای سلول‌های سرطانی استفاده می شود.

وی افزود: پلاسمون‌ها در یک طرف بازویی دارند که به اتصال مولکول ها به غشای سلول های سرطانی کمک می‌کند؛ در حالی که حرکات ارتعاشات آنها را از هم جدا می کند. نیاز به تحقیقات بیشتری داریم، اما این یافته های اولیه بسیار امیدوارکننده هستند.

گزارش کاملی از این دستاورد در نشریه شیمی نیچر منتشر شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا