اخباراخبار داخلی

نقش عربستان در بازار خودروهای وارداتی ایران در پسا تحریم

هیات‌وزیران در شرایطی طی جلسه اخیر خود ورود کالا از مبدا عربستان را ممنوع کرد که به اعتقاد کارشناسان، این موضوع نمی‌تواند اثر چندانی بر واردات خودرو به کشور بگذارد.

پس از آنکه سفارت عربستان در ایران مورد حمله قرار گرفت، مسوولان این کشور روابط سیاسی و تجاری خود را با ایران قطع کردند و بلافاصله برخی دیگر از کشورهای حاشیه خلیج‌فارس نیز با موضع گرفتن در برابر این اتفاق (حمله به سفارت عربستان) از کاهش سطح روابط سیاسی و تجاری خود (با ایران) صحبت به میان آوردند. در پی این اتفاقات، دولت ایران نیز پنج‌شنبه گذشته تصمیم گرفت ورود انواع کالا از عربستان را ممنوع کند تا به‌نوعی پاسخ اقدام ریاض را در حوزه تجاری داده باشد. ازآنجاکه طی سال‌های گذشته به‌دلیل اعمال تحریم‌های بین‌المللی، امکان واردات مستقیم خودرو (از شرکت‌های اصلی) وجود نداشت، کشورهای حوزه خلیج فارس و البته عربستان، در نقش پایگاهی برای صادرات خودرو به ایران ظاهر شدند.

واردات-1

به‌نحوی‌که مبدا حدودا 95 درصد خودروهای وارداتی به ایران طی چند سال گذشته کشورهایی مانند امارات، عمان، عربستان و… بوده است. در واقع، آنچه واردکنندگان داخلی را به سمت واردات خودرو از کشورهای حاشیه خلیج فارس سوق داد، تحریم‌های بین‌المللی بود و این موضوع البته حواشی و دردسرهای خاص خود را نیز به همراه داشت. حالا اما با توجه به مواضعی که ایران و اعراب در برابر یکدیگر گرفته‌اند، موازنه تجاری میان آنها به هم خواهد خورد و در نتیجه این مساله در اذهان عمومی شکل گرفته که واردات خودرو نیز متاثر از این رویارویی، به مشکل خواهد خورد. اما آیا واقعا قرار است واردات خودرو به کشور تحت‌تاثیر قطع روابط دیپلماتیک ایران و عربستان، قرارگیرد؟

برای پاسخ به این پرسش، باید نگاهی بیندازیم به روند ورود خودروهای خارجی به ایران از مبدا کشورهای عربی. طبق آمار موجود، در بین کشورهای حاشیه خلیج فارس، امارات و عمان، شاهرگ اصلی ورود خودروهای خارجی به ایران محسوب می‌شوند و به‌عبارت بهتر، بیشترین خودروها از این دو مبدا به کشور می‌آیند. هرچند کشورهایی مانند عربستان و کویت نیز خودرو به بازار ایران ارسال کرده‌اند، اما اولا بیشتر این خودروها باز هم به عمان یا امارات آمده و سپس راهی بازار ایران شده‌اند و ثانیا تعداد بسیاری محدودی (در مقایسه با ورودی از امارات و عمان) بوده‌اند. با این حساب، اگر قرار باشد اتفاق حادی در واردات خودرو به کشور (به‌دلیل قطع ارتباط ایران و عربستان) رخ بدهد، از ناحیه امارات یا عمان که بیشترین سهم (در صادرات خودرو به ایران) را دارند، خواهد بود نه عربستان. اگرچه امارات نیز عنوان کرده که سطح روابط خود با ایران را کاهش داده و از معاملات تجاری اش خواهد کاست، اما به اعتقاد کارشناسان، این موضوع نیز نمی‌تواند اثر چندان مخربی بر واردات خودرو به کشور بگذارد.

قانون جدید واردات خودرو

در این مورد، فربد زاوه یکی از کارشناسان خودرو کشور به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: امارات طی چند سال گذشته روابط تجاری مناسبی با ایران داشته و رقم معاملات دوجانبه آنقدر بالا هست که مسوولان این کشور نتوانند به‌راحتی چشم روی آن گذاشته و مثلا صادرات خودرو به ایران را قطع کنند. وی با اشاره به تجارت10 میلیارد دلاری ایران و امارات، می‌افزاید:این امکان وجود دارد که مسوولان ابوظبی امارات، به تبعیت از عربستان صادرات کالا از جمله خودرو به ایران را ممنوع و محدود کنند، اما بسیار بعید به‌نظر می‌رسد مقامات دبی دست به چنین کاری بزنند.

وی در ادامه تاکید می‌کند: به فرض آنکه اصلا چنین اتفاقی هم رخ بدهد، به دو دلیل بازار خودروهای وارداتی کشور دچار شوک نخواهد شد. زاوه در تشریح دلیل اول می‌گوید: بازار خودروهای وارداتی کشور در حال حاضر با رکود دست و پنجه نرم می‌کند؛ بنابراین به فرض آنکه ورود خودروها محدود شود، این موضوع نمی‌تواند تاثیر چندانی بر روند فعلی بازار بگذارد. این کارشناس، دلیل دوم را نیز به لغو تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران ربط داده و تاکید می‌کند: به‌زودی شاهد کنار رفتن تحریم‌ها خواهیم بود و با این حساب، امکان خرید مستقیم خودروهای خارجی از شرکت‌های مادر فراهم می‌شود و در نتیجه واردکنندگان ایرانی به‌نوعی بی‌نیاز از کشورهای حوزه خلیج فارس شده و می‌توانند از مبادی اصلی اقدام به واردات خودرو به کشور کنند.

واردات خودرو-2

زاوه اما در ادامه با اشاره به اینکه لغو تحریم‌ها می‌تواند حتی موازنه واردات خودرو به کشور در کشورهای حاشیه خلیج فارس را نیز تغییر دهد، می‌گوید:حتی اگر امارات به‌طور کل صادرات خودرو به کشور را ممنوع کند، عمان با توجه به روابط حسنه اش با ایران، می‌تواند جایگزین آن شود، چه آنکه همین حالا نیز حدود 40 درصد از خودروهای خارجی از مبدا عمان می‌آیند.

وی در نهایت با تاکید بر اینکه کمتر از 10‌درصد خودروهای خارجی از مبدا عربستان راهی ایران می‌شوند، این‌گونه نتیجه گیری می‌کند که قطع روابط تجاری ایران و عربستان، نمی‌تواند تاثیر چندانی بر روند واردات خودرو به کشور بگذارد و با لغو تحریم‌ها، بازار خودروهای خارجی کشور ظرف 6 ماه به «حالت عادی» بازخواهد گشت. به گفته زاوه، این «حالت عادی» زمانی است که حدود 95 درصد خودروهای خارجی، از مبدا شرکت‌های اصلی (مادر) وارد ایران شوند و دیگر خبری از کشورهای حوزه خلیج فارس در این ماجرا نباشد.

ممنوعیت واردات خودرو

اظهارات زاوه در شرایطی است که بنابر گفته وزیر امور خارجه آمریکا، تحریم‌ها علیه ایران به‌زودی لغو خواهند شد و بنابراین امکان تجارت مستقیم و آزاد کشور با دنیا فراهم خواهد آمد. با این حساب، واردکنندگان کشور می‌توانند به جای خرید خودرو از مبدا کشورهای حاشیه خلیج فارس، مستقیما به سراغ شرکت خارجی رفته و بدون واسطه اقدام به واردات محصولات آنها کنند. در این شرایط، دیگر چندان فرقی ندارد که امارات، عربستان یا هر کشور عربی دیگر، روابط تجاری خود با ایران را قطع کنند؛ زیرا در پساتحریم دیگر نیازی به آنها در حوزه واردات خودرو به کشور نخواهد بود.

کانال خبری دنده 6 بر روی تلگرام

  کانال خبری ، صرفاً بر روی نسخه بروز شده تلگرام کار می کند،می توانید با استفاده از لینک های زیر تلگرام خود را آپدیت کنید.

 لینک آپدیت تلگرام برای اندروید:

‏«Telegram» را در بازار:
http://cafebazaar.ir/app/?id=org.telegram.messenger

برای آی‌او‌اس (آیفون و آیپد):
https://itunes.apple.com/en/app/telegram-messenger/id686449807?mt=8

تلگرام نسخه دسکتاپ (ویندوز):
https://tdesktop.com/win

محتوای مجله دنده 6 با مطالب درج شده در وب سایت متفاوت بوده و برخی اخبار کوتاه و جالب از چهار گوشه صنعت خودروسازی را شامل می شود.

از این که با شما هستیم، خوشحالیم.

7 دیدگاه

  1. پس به این ترتیب امیدواریم در پسا تحریم اوضاع خودرویی کشور هم خوب بشه ،فقط به یک شرط که دندون طمع رو بکشیم و سر هم کلاه نگذاریم…

  2. ماشین های سفارش عربستان تو بازار خیلی کم اند.حتی خود عربستان هم از امارات و عمان ماشین وارد میکنه.همون بهتر که اصلا معاملات تجاری هم نداشته باشند.من که از وارداتی ها فقط نمونه عمانی رو دوست دارم چون از اماراتی ها هم فول تره و واقعا تو کشورهای حاشیه خلیج فارس تکه.به امید روزی که مستقیم از کشور مبدا خودرو وارد کشور بشه و دست دلالان عرب هم از بازار ایران کوتاه بشه.

  3. باتشکر از دوستان – عزیزم نظر کارشناسانو ول کن – مقامات دبی اگه بخوان با ایران قطع کنند میکنند الکی ملتو با این حرفا ببخشید خر نکنین کارشناسان
    همه میدونیم دبی به کل کره زمین جنس و خودرو صادر میکنه ایران هماز لیست واردات خارج شه هیچ اتفاق نمیوفته
    اونقدر تویوتا و نیسان و لکسوس و… که تو ایران هست 95% از کشور های عربی بوده از جمله امارات
    دوست عزیز با این کار بازار ماشین های ژاپنی از جمله تویوتا و نیسان تو ایران خرابتر میشه چون دیگه ماشینی نمیاد و خودرو های صفر و کارکرده ژاپنی دوبرابر میشه
    از دوستان گل دنده شش خواهش میکنم متنی که مینویسن منطقی باشه و با عقل جور دربیاد
    من همیشه دنده شش رو تو تلگرام دنبال میکنم و از مطالبشون استفاده میکنم ولی این مطلبتون خوب نبود
    داداش گلم من خیلی دبی رفتم و همه میدونیم که تو دبی 10% جمعیت عربه
    دوستان مقامات دبی اگه بخواد میتونه با ایران قطع کنه و حتی سوزن هم وارد ایران نکنه
    دوستان واردات خودرو به روابط ایران با کشور های ایران بستگی داشت که خراب تر شد
    90 % مناطق ازاد ( ارس – اروند – کیش – انزلی و… ) ماشیناشون رو از دبی و عربستان وارد میکردند که با ای وضع بازارمون خیلی بد و بسیار گرون میشه
    من کمری اس ای مدل 2007 رو گرفتم 78 تومن هفته پیش و با جرات میگم اگه بعد عید میگیرفتم یا یه ماه دیگه قیمتش 100 تومن میشد
    خیلیا حرف منو باور ندارد ولی با منطقتون فکر کنین
    ممنون دوستان عزیزم

    1. خب عزیزم وقتی وارد کننده بتونه با شرکت مادر وارد تجارت بشه چه نیازی به کشورهای حاشیه خلیج فارس هست؟؟
      اتفاقا قیمت خودرو پایینتر هم خواهد اومد. چون واسطه حذف میشه و معامله مستقیم صورت میگیره!

    2. داداش یه کمری دست دو مال 9 سال پیش تازه خریدی حالا اومدی اینجا بازاریابی میکنی و برای ماشینت قیمت تعیین میکنی و 22 میکشی رو قیمتش؟؟؟
      از شما که امارت رفتی بعیده که این حرف رو بزنی.امارات هیچ وقت مبادلات تجاریشو فدای سیاست نمیکنه و حتی اگه جنگ هم بشه بازم دست از تجارت با ایران بر نمیداره.چون این ایران بود که الان امارات شده امارات و خودتون بهتر میدونی چه قدر حجم معالات این دو کشور که اغلب امارات صادر کننده و ایران وارد کنندس زیاده.در ثانی من خودم تو گمرک بوشهر رفتم.بر خلاف ادعای شما اصلا ماشین عربستانی یا به قول اونوری ها KSA Specs ندیدم و اکثرا از عمان و امارات اومدن و خیلی محدود از خود کره یا آلمان

    3. اولا که خیلی بعیده امارات بخواد چنین کاری بکنه
      چرا که مقامات این کشور از سعودی ها بسیار حساب شده تر کار می کنن
      دوما اگر در حال حاضر چنین اتفاقی بیافته تاثیر خواهد گذاشت اما با توجه به شرایط و رکود بازار تاثیر اون کوتاه مدت خواهد بود
      یه سوال هم از شما دارم؛ امارات به دنیا ماشین صادر میکنه؟؟؟ مثلا تویوتا ماشین هاشو میاره تو امارات بعد امریکا و اروپا میان برمیدارن میبرن و ب ام و هم برای ژاپنی ها این کارو میکنه؟؟ میشه بگین این دنیای خیالی شما کجاست؟؟؟

  4. دوستان گلم سلام ما نمیتونیم مستقیم از زاپن وارد کنیم چون تاجرامون در اون حد نیستن و اگرم باشن 10 برابر میکشن رو قیمت
    دوستان گلم طبق گفته مقامات امارات ( تجارت ایران – امارات حتی یک چهارم کل تجارت دبی نیست و قطع رابطه با این کشور هیچ ضرری نخواهد داشت
    عزیزی که میگین 22 میکشی رو قیمت گلم من قیمت نمیکشم من خرید و فروش و کارم تیونینگ و ………
    داداشای گلم کمی منطقی باشین – ماشینی که تو ایران مونتاز میشه – قطعاتش مستقیما از عربا خریداری میشه – دوستانی که تویوتا دارن و در استان خوزستان و همدان و کردستان و … هستند 90 درصد از کشور امارات و عربستان قطعات کمری و پرادو و…. میارن
    چون قیمت دبی کجا و قیمت ایران کجا حداقلش هر جنسی 300 فرق میکنه
    داداشای گلم شماها منطقی فکر نمیکنین – و چون با عرب ها ضد هستین – دوستان من با عربا مخالف نیستم و موافق هم نیستم
    اکثر مردم فش میدن به عربا دوست گلم شهاب پیشانیدار بهترین دریفتر ایرانه – افتخار ماشین بازانه مردم که فحش و … میدن به عربا به این فکرم نیستن که افتخار های ایران با چه رویی میتونن وارد کشور بشن و ی…….
    دوستان گلم قرار بود المپیک در کشور امارات باشه – کشور عربی – دوستان وقتی خواهان قطع رابطه هستین و خواهان خراب شدن بازار ژاپنی ها تو ایران به این فکرم باشین که افتخاران ایران زمین ( وزنه بردارا – اتومیل رانا – دریفترا – وووو ) چطوری میتونن وارد کشور های عربی بشن
    بحث سیاسی نیس
    ولی من خدم میخوام پایدار بمونه رابطه بین ایران و امارات
    بهتون اینجا میگم اگه این اتفاق افتاد و امارات با ما ضد شد بعد عید ماشین خیلی گرون میشه – صفر و کارکرده ژاپنی ها
    منطقی باشین
    وطنم پاره تنم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا