نهنگهای مینکی فراصوت را میشنوند
اولین آزمایش موفقیتآمیز روی نهنگهای مینکی وحشی نشان میدهد آنها شنوایی فراصوت (اولتراسونیک) دارند.
به گزارش دنده6 : گروهی از زیستشناسان دریایی نروژ، آمریکا و دانمارک اولین آزمایش شنوایی را روی یک نهنگ زنده انجام دادند. گزارش پژوهش آنها که در مجله سایِنس (Science) منتشر شده نشان میدهد این گروه امواج مغزی یک جفت نهنگ مینکی وحشی را ثبت کردند.
نهنگ مینکی پس از یوزنهنگ کوتوله، کوچکترین نهنگ بیدندان است.
دانشمندان علوم دریایی تلاش میکنند درباره تواناییهای شنوایی حیوانات بیشتر بدانند زیرا نگران تأثیر سروصداهای انسانها بر موجوداتی هستند که در دریا زندگی میکنند.
در این پژوهش جدید، گروه پژوهشی ابزاری را ابداع کردند تا امواج مغزی یک جفت نهنگ مینکی وحشی را حین گوشدادن به صداهای ضبطشده ثبت کنند.
این گروه، نهنگهای مینکی را برای پژوهش خود انتخاب کردند زیرا جثه آنها در مقایسه با نهنگهای دیگر نسبتاً کوچک است. پژوهشگران مسیرهای شنای این نهنگها را در یک کانال باریک بین دو جزیره در سواحل نروژ بررسی کردند؛ سپس موانع توری در نزدیکی منطقه قرار دادند تا آنها را به یک محوطه کوچک هدایت کند.
پس از به دام انداختن دو نهنگ، توری را زیر آنها کشیدند و آنها را به سطح زمین منتقل کردند؛ این اقدام به پژوهشگران اجازه داد الکترودهایی را به سر نهنگها بچسبانند تا امواج مغزی آنها را ثبت کنند؛ زیرا نهنگها به صداهای پخششده از بلندگوهای اطراف پاسخ میدادند. پژوهشگران پس از انجام آزمایش، نهنگها را رها کردند.
ضبط امواج مغزی نهنگها اولین آزمایش موفق در نوع خود بهشمار میرود. پژوهشگران متوجه شدند نهنگها به بیشترِ صداها واکنش نشان میدهند؛ آنها این موضوع را با توجه به پژوهش قبلی خود و بررسی ساختار گوش نهنگهای مرده، پیشبینی میکردند. پژوهشگران همچنین نکته غیرمنتظرهای را کشف کردند: نهنگها قادر بودند فراصوت (امواج صوتی دارای بسامدی بیشتر از بازه بسامدی شنوایی انسان) را بشنوند؛ یافتهای که نشان میدهد ممکن است همه نهنگهای بیدندان قادر به شنیدن چنین صداهایی باشند.
این یافته به آن معناست که دانشمندان دریایی باید به بررسیهای خود ادامه دهند تا بفهمند نهنگها به سونار (ناوبری و تشخیص عمق و فاصله توسط صدا)، عمقیاب صوتی و سروصداهای کشتیها چه واکنشی نشان میدهند.