اسلایدرنگاه

وقتی پس از ۳۰ سال حمایت از صنعت خودرو به اول خط برمی‌گردیم

 پاتریک پلن، رییس انجمن قطعه سازان جهان با حضور در برنامه دو نیم ساعته شبکه خبر سیما مواردی را مطرح کرد که برای خودروسازان ایران مانند لطیفه های خنده دار و برای مصرف کنندگان ایرانی رویایی 30ساله است. او به خودروسازان گوشزد کرد که باید در نظر داشته باشند، مصرف کننده وقتی هر صبح از خواب بلند می شود، نیازهای جدیدی دارد و خودروساز باید بداند این نیازها چیست و خود را با آن هماهنگ کند.

پاتریک پلن در حالی این سخنان را می گفت که چندی پیش وزیر صنعت، معدن و تجارت از مردم خواسته بود با صبر و شکیبایی بر همین خودروهای بی کیفیت داخلی سوار شوند تا خودروسازان پیشرفت کنند! البته حمایت های بی دریغ جناب وزیر تنها به این مورد ختم نشد و در دفعه بعدی، نعمت زاده به خودروسازان ضمانت افزایش قیمت محصولاتشان را داد. برای بار سوم، نعمت زاده خیلی صریح حمایت دولت از خودروسازان ایرانی را اعلام کرد.

نعمت زاده در حالی بر حمایت از خودروسازان ایرانی تاکید می کند که مصرف کنندگان و مردم ناراضی ایران کمتر سهمی از حمایت های آقای وزیر دارند. خودروسازی ایران درحال حاضر به کودکی می ماند که علیرغم حمایت هایی با سابقه بیش از 30سال، نه تنها بزرگ نشده است بلکه راه رفتن را نیز نیاموخته است. با وجود حمایت های همه جانبه دولت ها از خودروسازان، سال گذشته آنها تا مرز ورشکستگی نیز پیش رفتند. گرچه رنو، پژو و سیتروئن فرانسه در صنعت خودروسازی ایران دارای خط تولید بودند، اما سرانجام نتیجه آن چیزی جز توقف خط تولید نداشتند! بگذریم از این نکته که محصولاتی هم که در ایران تولید می شد محصولات قدیمی این کارخانجات بود.

اما آیا دوره ای بوده است که دولت ها از خودروسازان ایرانی حمایت نکرده باشند؟ «دولت جنگ»، «دولت سازندگی»، «دولت اصلاحات» و «دولت احمدی‌نژاد» همگی در دوران خود به خودروسازی اهمیت می دادند و از آنها هیچ حمایتی را دریغ نمی کردند. به همین دلیل است که بزرگترین بنگاه  صنعت کشور بیش از آنکه اقتصادی باشد به بنگاه های سیاسی تبدیل شده است.

 

* دولت سازندگی؛ حمایت بی چون و چرا

اکبر‌هاشمی رفسنجانی رییس دولت سازندگی، بیشتر حواسش به صنایعی مانند پتروشیمی بود و مستقیما به خودروسازی توجه نمی کرد. در دوران وی قانون خودرو به تصویب رسید؛ ، قانونی که کمک کرد خودروسازی ایران چارچوبی مشخص پیدا کند و هم خودروساز و هم واردکننده خودرو تکلیف خود را بدانند. طبق این قانون، واردات خودرو آزاد شد تا صنعت خودرو ایران بتواند با رقبای جهانی‌اش رقابت کند و ادامه حیات بدهد.

قرار بود که با ابزار تعرفه به صنعت خودرو فرصت داده شود تا بتواند خود را بالا بکشد و مشکلاتش را حل کند. صنعت خودرو هفت سال وقت داشت با تعرفه بالا حمایت شود و پس از آن باید مطابق با برنامه‌ای که سازمان تجارت جهانی برای کشورهای ضعیف به لحاظ صنعتی تدوین کرده بود، پیش برود. تا حدود یک سال و نیم این قانون اجرا شد، اما به دلیل گران شدن ارز و افزایش قیمت خودرو، دولت سازندگی بهانه خوبی برای توقف واردات پیدا کرد. دولت معتقد بود قیمت خودرو و همچنین ارز به دلیل آزاد شدن واردات بالا رفته و به همین دلیل سعی کردند هر طور شده جلوی واردات خودرو را بگیرند.

از همینجا کلید استارت حمایت های بی چون و چرا از خودروسازان زده شد. گرچه دولت جنگ تمایل داشت تا کارخانه های خودروسازی را به گندمزار تبدیل کند اما دولت سازندگی حمایت از خودروسازان داخلی را با ممنوعیت واردات اجرایی کرد.

 

* حساب ویژه مرد عبا شکلاتی بر صنعت خودرو

اصلاح طلبان نیز حساب ویژه ای را بر خودروسازان باز کرده بودند. سید اصلاحات گرچه سخنرانی مستقیمی در زمینه خودرو نداشت اما فعالیت های این دوران نیز نشان می دهد خودروسازان در زمان اصلاحات از حمایت های دولت بی دریغ نمانده اند.

تولید خودرو ملی و احداث سایت‌های تولیدی در شهرستان‌ها و خارج از کشور را باید بزرگ‌ترین حمایت های خودرویی اصلاح طلبان از صنعت خودرو دانست. سمند به عنوان اولین خودرو ملی ایران در اوایل دهه 80 رونمایی شد و خاتمی رییس‌جمهور وقت نیز در مراسم آن حضور یافت تا مشخص شود دولت اصلاحات نیز روی صنعت خودرو حساب باز کرده و علاقه‌مند به آن است. احداث سایت‌های تولیدی در شهرستان‌ها و خارج از کشور یکی دیگر از سیاست های حمایتی دولت سید محمد خاتمی از خودروسازان ایران بود. با تمامی این حمایت ها با وجود گذشت 12سال از رونمایی سمند تغییر خاصی در طراحی اتاق و امکانات آن رخ نداده است و سایت های شهرستان و خارج از کشور نیز با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند.

 

* یک بام و دو هوای دولت مهرورز در خودروسازی

احمدی نژاد در مراسم بهره‌برداری از فاز دوم ایران خودرو خراسان، تابستان 87 گفته بود: «خودروسازی ایران باید در عرض پنج سال به رتبه اول در آسیا برسد و در عرض 10 سال برترین خودروساز دنیا شود.» همین بهانه ای بود تا او هیچگاه پشت خودروسازان را خالی نکند. گرچه در اسفند 91 بود که او از قیمت ها به شدت انتقاد کرد ولی این انتقاد او نیز باعث کاهش قیمت ها نشد. تصویب وام دو هزار میلیاردی برای خودروسازان و ادامه سیاست دولت اصلاحات در تاسیس سایت ها شهرستان از اقدامات حمایتی دولت مهرورز بود. تشدید تحریم ها و وداع خودروسازان خارجی با بازار ایران مهر دولت قبل را به بی مهری تبدیل کرد و خودروسازان به چالش های فراوانی گرفتار شدند.

درحال حاضر نیز دولت خیلی واضح حمایت خود را از خودروسازان اعلام کرده است.گویی قرار است گره حلقه خودروسازان بر دور گردن مردم سفت تر شود/افکار نیوز

3 دیدگاه

  1. با سلام

    این گزارش یه نکته کلی داره و اون اینکه مردم اصلا عددی به حساب نمیاند در این وضعیت و دوم اینکه هیچ تعهدی و هیچ ضمانتی و هیچ تعهد اخلاقی حتی خودروسازها ندارند فقط و فقط سود بیشتر و نادرست و ظالمانه

  2. مشکل ما فقدان مدیریت هست هم در زمینه صنعت خودرو و هم در سایر امور.ما مدیر نداریم متاسفانه در کل صنایع شاهد این ضایعه اسفبار هستیم هر مدیری هم که سر کار میاد اول دنبال خوش رقصی هست بعد هم دنبال سودهای آنچنانی.

    جناب آقای مدیریت سایت لطفا نظر منو به اسم خودم حتما درج کنید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا