پلاک گذر موقت ؛ شرایط، هزینه تبدیل و هر آنچه باید بدانید
احتمالاً شما نیز در خیابانها شاهد تردد خودروهای خارجی با پلاک گذر موقت بودهاید؛ اما شرایط ورود خودروهای گذر موقت به کشور چیست؟ آیا برای این خودروها میتوان پلاک ملی دریافت کرد؟ در این نوشتار به پاسخ پرسشهای یاد شده خواهیم پرداخت.
به گزارش دنده 6 – قبل از آنکه به شرایط تردد خودروهای پلاک گذر موقت در کشور بپردازیم بهتر است درباره ویژگیهای این نوع پلاک صحبت کنیم. خودروهایی که از طریق مرزها و گمرکات وارد کشور میشوند و پس از طی زمانی مشخص میبایست از کشور خارج شوند خودروهای گذر موقت گفته میشود. ممنوعیت واردات خودرو سبب شده است بر تعداد طرفداران خودروهای گذر موقت در کشور افزوده شود اما باید دقت داشت این دسته از وسایل نقلیه تابع قوانین مشخصی هستند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
خودروهای پلاک گذر موقت که وارد کشور میشوند بر اساس کشور مبدأ به سه دسته تقسیم میشوند. یک دسته از خودروها از مبدأ کشور امارات وارد میشوند و به مدت یک ماه اجازه تردد در کل کشور را دارند. مالک پس از پایان یک ماه نمیتواند دوباره مجوز تردد خود را تمدید کند و میبایست خودرو را از کشور خارج نماید. دسته دوم خودروهایی از مبدأ افغانستان یا کشورهای حاشیه خلیجفارس به جز امارات هستند که امکان تردد با آنها در کشور به مدت دو ماه وجود دارد. نهایتاً به خودروهای خارجی میرسیم که مبدأ ورود آنها به کشور به جز امارات و افغانستان است که مجوز تردد سهماهه را دارند و پس از گذشت این زمان نیز میتوان مجوز تردد آنها را تمدید کرد.
هزینه تبدیل پلاک گذر موقت به پلاک ملی
اگر آگهیهای فروش خودرو را در ماههای اخیر بررسی کرده باشید شاهد فروش خودروهای پلاک گذر موقت خواهید بود اما باید بدانید خریدوفروش چنین خودروهایی قانونی نیست. در واقع پلیس نیز به کرات دراینباره هشدار داده است. سردار سید تیمور حسینی جانشین رئیس پلیس راهور فراجا در مورد خرید خودروهای دارای پلاک گذر موقت هشدار داده و گفته است: با وجود اینکه معامله تمامی خودروهای گذر موقت در کشور ممنوع است و وجاهت قانونی ندارد، تبلیغات نسبتاً گستردهای از خریدوفروش این خودروها به خصوص در پایتخت دیده میشود.
او میگوید معاملات خودروهای گذر موقت فقط در مناطق آزاد باید صورت گیرد و در غیر این صورت غیرقانونی است. سردار حسینی خریدوفروش گذر موقت را اکیداً ممنوع میداند و میافزاید: فردی که خودرویی را بهصورت گذر موقت وارد کشور میکند، تنها کسی است که مجاز به استفاده از این خودرو است. او همچنین خاطرنشان میسازد تمامی تبلیغات درباره خریدوفروش خودروهای گذر موقت به غیر از مناطق آزاد نیز غیرقانونی است و خریداران نمیتوانند مالک خودرو شوند. سردار حسینی قیمت پایین و لوکس بودن خودروهای گذر موقت را یکی از عوامل وسوسه خرید این خودروها میداند و میگوید: هیچگونه خدماتی از جمله کارت سوخت، کارت خودرو و دیگر موارد به این خودروها تعلق نخواهد گرفت و برگ سند آن نیز در معاملات منتقل نمیشود. پس با توجه به گفتههای این مقام مسئول میتوان گفت هرگونه خریدوفروش و حتی اجاره دادن خودروهای گذر موقت ممنوع است. ضمن اینکه مالک خودرو پس از پایان مهلت تردد در داخل کشور میبایست ظرف مدت ۱۰ روز نسبت به خارج کردن آن از کشور اقدام نماید در این غیر این صورت با مجازات قانونی مواجه خواهد شد.
شرایط پلاک گذر موقت
کسانی که به دنبال دریافت پلاک گذر موقت هستند میبایست پاسپورت غیر ایرانی داشته و حداقل سه ماه در کشور مبدأ زندگی کرده باشند. این دسته از رانندگان برای دریافت این پلاک باید با در دست داشتن مدارک زیر به مراکز پلاک گذاری راهور مراجعه نمایند:
- پاسپورت معتبر
- گواهینامه بینالمللی
- مدارک شناسایی خودرو
- معرفینامه از گمرک
- مجوز تردد در کشور
استعلام پلاک گذر موقت
استعلام خلافی و سایر اطلاعات مربوط به خودروهای یاد شده مشابه خودروهای دارای پلاک ملی است و با استفاده از روشهایی همچون مراجعه به پلیس + ۱۰، استفاده از وبسایت راهور ۱۲۰، ارسال شماره VIN خودرو به سر شماره ۱۱۰۱۲۰۲۰۲۰ و… خلافی خودرو را استعلام نمود.
تفاوت پلاک منطقه آزاد و گذر موقت
پلاک منطقه آزاد بر روی خودروهای وارداتی به مناطق آزاد کشور نصب میشوند و تنها در همین محدوده مجوز تردد دارند. البته این دسته از خودروها در سال میتوانند به مدت مشخصی از محدوده ترددی خارج شده و وارد شهرهای دیگر نیز بشوند؛ اما خودروهای دارای پلاک گذر موقت امکان تردد در کل کشور را دارند هرچند پس از گذشت مدت یاد شده باید از گمرک به سرزمین اصلی خود بازگردند.
نحوه خرید ماشین گذر موقت
بر اساس اظهارات مقامهای مسئول در کشور، خریدوفروش و حتی اجاره خودروهای گذر موقت غیرقانونی است و در صورت تخلف خودرو به عنوان کالای قاچاق توقیف خواهد شد.