چرا جنگنده F-22 رپتور دارای سایبان طلایی است؟
درباره سایبان طلایی جنگنده F-22 رپتور چه میدانیم؟
جنگنده F-22 رپتور، حاصل همکاری شرکت لاکهید مارتین با بوئینگ و Pratt & Whitney است که با تمرکز ویژه بر قابلیت پنهانکاری توسعه یافته است. اف-22، به دلیل طراحی رادارگریز منحصر به فرد خود که متکی بر شکل بدنه، مواد به کار رفته و پوششهای خاص آن بوده، در تمامی عرصهها، از شناسایی گرفته تا نبردهای هوایی، از برتری قابل توجهی برخوردار است. تمامی جزئیات کوچک در کنار یکدیگر گرد آمدهاند تا یک جنگنده با سرعت فوقالعاده و قابلیت شناسایی دشوار را به وجود آورند.
جتهای جنگنده معمولاً از طریق امواج رادیویی با فرکانس بالا شناسایی میشوند که قادرند موقعیت و ابعاد آنها را با دقت بالایی تعیین کنند. بنابراین، F-22 میبایست به گونهای طراحی میشد که این امواج را به سمت منبع رادار بازتاب ندهد. نکته جالب اینکه اغلب، خود جت قابل شناسایی نیست، اما خلبان درون آن قابلیت شناسایی دارد. به منظور مقابله با این مسئله، اف-22 به یک سایبان پنهانکار پیشرفته مجهز شده که امواج رادار را پراکنده میکند تا از تعیین دقیق موقعیت جلوگیری شود. علاوه بر سایبان طلایی، شکل ظاهری اف 22 نیز به منظور بهبود تواناییهای پنهانکاری آن با دقت در نظر گرفته شده است.
بدنه با انحنای پیوسته این جنگنده، به دلیل تغییر مداوم شعاع، امواج رادیویی را در جهات گوناگون منحرف میکند. در همین حال، لبههای تیز بدنه، از جمله لبههای بالها و دم، امواج رادار را در زوایایی بازتاب میدهند که تشخیص دقیق آنها را دشوار میسازد. با این وجود، درزهای موجود در بدنه اف ۲۲ به عنوان یک نقطه ضعف در زمینه شناسایی محسوب میشوند.
راهکار ارائه شده برای این مشکل، استفاده از مواد جاذب امواج رادار (RAM) در شکافهای بدنه F-22 بوده است. اگرچه نحوه عملکرد دقیق این مواد محرمانه است، اما RAM پرتوهای رادار ورودی را بارها منحرف کرده و با هر برخورد، انرژی آنها را کاهش میدهد. تمامی این عناصر طراحی در کنار یکدیگر، اف 22 را به یکی از برترین جتهای پنهانکاری که تاکنون ساخته شده است، تبدیل کردهاند.