اخبار خارجیاسلایدشو

چرا پیشرانه B58 بی ام و نسخه مدرن موتور 2JZ تویوتا محسوب می‌شود؟

از لحاظ پتانسیل تیونینگ، تعداد کمی از پیشرانه‌ها قابلیت‌ها و توانایی‌های موتور ۲JZ تویوتا را دارند اما پیشرانهٔ B58 ب‌ام‌و بسیار به آن نزدیک است.

به گزارش دنده 6 – از هر طرفدار خودرویی بخواهید نمادین‌ترین پیشرانهٔ شش سیلندر خطی تاریخ را نام ببرد، به‌احتمال‌زیاد به ۲JZ تویوتا اشاره خواهد کرد. این پیشرانهٔ مشهور که از سال ۱۹۹۱ تا ۲۰۰۷ تولید شد، با قرار گرفتن در سینهٔ نسل چهارم سوپرا به یک افسانه تبدیل شد. هرچند سوپرا در حالت کارخانه‌ای حداکثر ۳۳۰ اسب بخار قدرت داشت اما تیونرها به‌سرعت اسرار ۲JZ را کشف کردند و با پمپاژ یک تن بوست، قدرت‌های چهاررقمی از این موتور بیرون کشیدند. این پیشرانه به دلیل جان‌سختی، قابلیت اطمینان و قابلیت تیونینگ بالا شهرت پیدا کرد.

بااین‌حال، ۲JZ حالا هفده‌ساله شده و تکنولوژی در دنیا بسیار پیشرفت کرده است. به همین دلیل، زمانی که تویوتا نسل پنجم سوپرا را توسعه داد، مجبور شد یک پیشرانهٔ ۳ لیتری شش سیلندر خطی جدید برای آن در نظر بگیرد اما بجای ساخت یک ۲JZ جدید، سراغ ب‌ام‌و رفت و موتور B58 را گرفت. بااین‌وجود، موتور B58 ب‌ام‌و را می‌توانیم معادل واقعی امروزی ۲JZ بدانیم. پیش از اینکه هرچه ناسزا میدانید روانهٔ ما کنید و برای همیشه پدال را تحریم کنید، بگذارید دلیل چنین ادعایی را توضیح دهیم.

B58 و ۲JZ، نزدیک‌تر چیزی که فکر می‌کنید
پیش از اینکه به تجزیه‌وتحلیل دقیقی فنی دو موتور بپردازیم، لازم به ذکر است که در مشخصات اولیه، شباهت‌های زیادی بین B58 و ۲JZ وجود دارد. هرچند تفاوت‌هایی بین این دو موتور وجود دارد اما اعداد و ارقام آن‌ها بسیار به هم نزدیک است. پیشرانهٔ ب‌ام‌و قدرت و گشتاور بیشتری و محدودهٔ دور موتور گسترده‌تری تولید می‌کند اما با توجه به پیشرفت‌هایی که در تکنولوژی توربوشارژر، سوخت‌رسانی و موارد دیگر صورت گرفته، فاصلهٔ این اعداد کمتر از حد انتظار است. همچنین وقتی عمیق‌تر بررسی کنیم، شباهت‌های فنی بین دو موتور بسیار زیاد خواهد بود.

قطعات فورج‌کاری شده
یکی از نقاط قوت اصلی ۲JZ در دنیای تیونینگ، قابلیت تولید قدرت‌های چهاررقمی بدون نیاز به تعویض قطعات کارخانه‌ای بود. به‌سادگی با رساندن سوخت بیشتر و افزایش بوست توربوها، می‌شد قدرت این موتور را سه برابر کرد بدون آنکه به قابلیت اطمینان پیشرانه لطمهٔ چندانی وارد شود. البته امروزه بیرون کشیدن ۱۰۰۰ اسب بخار قدرت از پیشرانه‌ها با تیونینگ کار خیلی سختی نیست ولی کمتر پیشرانه‌هایی را می‌توان پیدا کرد که مثل ۲JZ یا LS جنرال موتورز بتواند با تغییراتی جزئی قدرت‌های بزرگ تولید کند. بااین‌حال، پیشرانهٔ B58 ب‌ام‌و نیز می‌تواند به همین اعداد چهاررقمی برسد و هرچند برای این کار توربوشارژرها، انژکتورها و دیگر قطعات جانبی تعویض می‌شوند اما بخش داخلی موتور B58 تا حد زیادی بدون تغییر باقی می‌ماند زیرا این پیشرانه به‌صورت کارخانه‌ای با میل‌لنگ و شاتون‌های فولادی فورج‌کاری شده تولید می‌شود. ۲JZ نیز به میل‌لنگ فولادی فورج‌کاری شده مجهز بود و به همین دلیل می‌توانست قدرت‌های بسیار بالایی را تحمل کند.

امکان استفاده در خودروهای مختلف
در طول تاریخ، پیشرانه‌های فوق‌العاده‌ای ساخته شدند که فقط در یک خودرو مورداستفاده قرار گرفتند و از سوی دیگر، بسیاری از پیشرانه‌های عالی هم بوده‌اند که زیر کاپوت ده‌ها خودرو قرار گرفتند. ۲JZ و B58 هردو در دستهٔ دوم قرار می‌گیرند. هرچند سوپرا مشهورترین خودرویی است که به موتور ۲JZ مجهز شد اما می‌توان لیستی شامل بیش از ۱۰ خودرو تهیه کرد که از نسخه‌های مختلف این پیشرانه استفاده کردند. البته همهٔ این خودروها پرفورمنس محور نبودند و بسیاری از آن‌ها مثل لکسوس GS300 خودروهای لوکسی بودند که از شخصیت نرم و آرام و همین‌طور قابلیت اطمینان بالای ۲JZ بهره بردند. از سوی دیگر، موتور B58 از زمان معرفی در سال ۲۰۱۵ تاکنون در ۱۷ خودروی مختلف استفاده شده که حتی برخی از آن‌ها محصول ب‌ام‌و نیستند. این پیشرانه همچنین در تمام خودروهای محرک عقب ب‌ام‌و استفاده شده است. خودروهایی که از موتور B58 استفاده کرده‌اند عبارت‌اند از:

تفاوت‌های ۲JZ و B58
هرچند این دو پیشرانه از بسیاری جهان بسیار شبیه هم هستند اما در چند بخش کلیدی نیز تفاوت‌هایی دارند. ازآنجایی‌که بین زمان توسعهٔ این دو موتور ۲۰ سال فاصله وجود دارد، طبیعی است که تکنولوژی‌های توسعهٔ آن‌ها باهم متفاوت باشد. به‌عنوان‌مثال، درحالی‌که ۲JZ بلوک چدنی داشت که در برابر استفاده‌های خشن مقاومت می‌کرد، B58 از بلوک آلومینیومی استفاده می‌کند.
آیا B58 لایق جانشینی ۲JZ است؟
مقایسه دو پیشرانه از دو سازندهٔ مختلف و دوره‌های متفاوت دشوار است زیرا شبیه مقایسهٔ سیب و پرتقال خواهد بود. همچنین باید توجه داشته باشیم که جهان چقدر تغییر کرده و خودروهای مدرن چقدر به وسایل الکترونیکی متکی هستند. به همین دلیل، احتمالاً قابلیت اطمینان B58 از ۲JZ ضعیف‌تر خواهد بود اما لازم به ذکر است که بسیاری از مشکلات B58 از قطعات جانبی آن ناشی می‌شود نه قطعات اصلی؛ بنابراین، به نظر می‌رسد بتوان B58 را جانشین مناسبی برای ۲JZ دانست. عملکرد عالی در حالت استاندارد، پتانسیل تقویت بالا با قطعات افترمارک و عرضهٔ گسترده که نشان از قابلیت اطمینان بالا دارد از ویژگی‌های این پیشرانهٔ ب‌ام‌و هستند. B58 چه برای کسانی که خواهان پیشرانه‌ای بی‌دردسر هستند و چه کسانی که پرفورمنس بالا می‌خواهند گزینهٔ مناسبی است. همچنین اینکه تویوتا برای نسل پنجم سوپرا موتور B58 را انتخاب کرده را می‌توان تأیید رسمی شرکت ژاپنی بر این ادعا دانست که B58 واقعاً معادل امروزی ۲JZ محسوب می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا