چهارمین سمینار ملی فناوریهای جایگزین حیوانات آزمایشگاهی برگزار میشود
چهارمین سمینار ملی فناوریهای جایگزین حیوانات آزمایشگاهی در روزهای ۳۰ و ۳۱ خردادماه سال ۱۴۰۳ در محل سالن همایشهای پژوهشگاه رویان برگزار میشود.
به گزارش دنده6 به نقل از پژوهشگاه رویان، دکتر سید ابوالحسن شاهزاده فاضلی؛ دبیر علمی چهارمین سمینار ملی فناوریهای جایگزین حیوانات آزمایشگاهی در مورد ضرورت برگزاری این سمینار گفت: امروزه اثبات شده است که اغلب گونههای حیوانی مورد استفاده در امور علمی دارای سیستم عصبی تکاملیافته و همچنین دارای احساس و ادراک وسیعی هستند. این حیوانات در بسیاری از پروژههای علمی، مجبور به تحمل درد، ترس، اضطراب، اندوه و افسردگی میشوند و اغلب موارد نیز در پایان کار، کشته میشوند. در طی دهههای اخیر موضوع رعایت اصول اخلاقی در «استفاده از حیوانات در امور علمی» اهمیت بسیار یافته است.
وی ادامه داد: استفاده از حیوانات در امور علمی باید با توجه به سه اصل «استفاده از روشهای جایگزین حیوانات یا Replacement، کاهش استفاده از حیوانات یا Reduction و بهینهسازی شرایط مراقبت از حیوانات یا Refinement انجام شود. این اصول در دنیا تحت عنوان اصول ۳Rs شناخته شدهاند. اصل «استفاده از روشهای جایگزین حیوانات» به این معنا است که چنانچه راهکار جایگزینی برای استفاده از حیوانات زنده در امور علمی مقدور باشد، استفاده از حیوانات مذکور از نظر اخلاقی مجاز نیست و استفاده از روشهای جایگزین در اولویت است.
رئیس دانشکده علوم پایه و فناوریهای نوین علوم پزشکی جهاد دانشگاهی خاطر نشان کرد: وبینار «فناوریهای جایگزین حیوانات آزمایشگاهی» با هدف آشنایی جامعه علمی با فناوریهای جایگزین حیوانات آزمایشگاهی، ابتدا در سال ۱۳۹۹ و سپس در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ توسط «پژوهشگاه رویان» با همکاری «دانشکده علوم پایه و فناوریهای نوین علوم پزشکی جهاددانشگاهی» برگزار شد.
وی در مورد زمان برگزاری این سمینار در سال جاری گفت: چهارمین سمینار ملی فناوریهای جایگزین حیوانات آزمایشگاهی 4th National Seminar on Alternative Technologies to Laboratory Animals در تاریخ چهارشنبه ۳۰ خرداد ۱۴۰۳ (از ساعت ۸ تا ۱۶:۳۰) و پنج شنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۳ (از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۶:۳۰) به صورت حضوری در سالن همایش های پژوهشگاه رویان برگزار میشود.
دکتر شاهزاده فاضلی در مورد محورهای اصلی این سمینار توضیح داد: این سمینار دارای دو محور اصلی «هوش مصنوعی» و «مدلسازی سلولی» است. همچنین نشستهایی با عنوان «ضرورت کاربرد فناوریهای جایگزین حیوانات آزمایشگاهی در پژوهش و آموزش»، «هوش مصنوعی: گذشته، حال و آینده»، «ارگانوییدها و ساختارهای سه بعدی زیستی»، «کاربرد هوش مصنوعی در پژوهشهای بیولوژیک»، «اصول اخلاقی در کار با حیوانات آزمایشگاهی» و «مدلسازی سلولی: گذشته، حال و آینده» در این سمینار برگزار میشود.
دبیر علمی چهارمین سمینار فناوریهای جایگزین حیوانات آزمایشگاهی در مورد مخاطبان این سمینار گفت: همه گروههای علوم پزشکی، علوم زیستی، علوم پایه، دامپزشکی، پژوهشگران، دانشجویان و گروههای آموزشی استفاده کننده از حیوانات آزمایشگاهی میتوانند از این سمینار بهرهمند شوند.
وی خاطر نشان کرد: این سمینار همچنین دارای امتیاز بازآموزی برای اعضای نظام پزشکی و اعضای نظام دامپزشکی است. علاقهمندان جهت ثبتنام در «چهارمین سمینار ملی فناوریهای جایگزین حیوانات آزمایشگاهی» میتوانند به لینک وبسایت معاونت آموزش پژوهشگاه رویان مراجعه و یا برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۰۲۱۲۳۵۶۲۱۷۷ تماس حاصل کنند.