چگونه در مواقع اضطرارى خودرو را متوقف كنيم؟
هر راننده اى بايد بداند كه بهترين راه براى متوقف كردن خودرو در زمانى كه ترمز كار نمى كند چيست. با سنگين كردن دنده مى توانيد سرعت خودرو را كم كنيد.
متوقف كردن خودرو در مواقع اضطرارى، مهارتى است كه بايد تمام رانندگان با آن آشنا باشند. شرايط بسيارى وجود دارد كه ممكن است خودرو از كنترل راننده خارج شود، در اين شرايط راننده بايد بداند كه چگونه خودرو را به راحتى متوقف كند. ممكن است ترمز به طور كامل از كار بيفتد يا حتى خودرو بر روى يك سطح خيس سر بخورد، اگر بدانيد كه چه كارى بايد انجام دهيد و آگاهى لازم را داشته باشيد از يك تصادف بزرگ و يك وضعيت خطرناك به راحتى نجات پيدا خواهيد كرد.
حالت اول: زمانى كه ترمز كار نمى كند.
يك اتفاق بسيار ترسناك در حين رانندگى زمانى است كه متوجه مى شويد ترمز خودروى شما كار نمى كند. اين وضعيت بسيار خطرناك است و حتى به معنى به خطر افتادن جان راننده است. مطلب زير به صورت مرحله به مرحله به شما آموزش مى دهد تا در چنين شرايطى چگونه جان خود و ساير افراد داخل جاده را حفظ كنيد.
مرحله ى اول: فوراً دنده را سنگين كنيد. با اين كار سرعت خودرو كاهش پيدا مى كند. اين كار براى هر دو مدل گيربكس اتوماتيك و دنده اى عملى است.
در خودروهاى دنده اى، دنده را به آرامى سنگين كنيد. به هيچ عنوان خودرو را خاموش نكنيد چون هدايت خودرو برايتان سخت خواهد شد. خودرو را در حالت خلاص نيز قرار ندهيد چون در اين حالت توانايى شما براى كاهش سرعت كم مى شود.
مرحله ى دوم: پدال گاز را فشار ندهيد. اگرچه ممكن است اين توصيه عاقلانه به نظر نرسد ولى رانندگان در شرايط خطرناك و زمانى كه ترسيده اند و تحت فشار قرار دارند كارهاى خطرناكى انجام مى دهند.
ممكن است در اين شرايط به اشتباه پاى خود را بر روى پدال گاز قرار دهيد، بالا بردن سرعت تنها اوضاع را وخيم تر مى كند.
مرحله ى سوم: از ترمز اضطرارى استفاده كنيد. اين ترمز ممكن است باعث توقف كامل خودروى شما شود، ولى حتى اگر باعث توقف كامل خودرو نشود، حداقل سرعت شما را كاهش مى دهد. ترمز اضطرارى در بين وسايل نقليه ى مختلف بسيار متقاوت است، بنابراين شما بايد از قبل بدانيد كه ترمز اضطرارى خودروى شما چگونه كار مى كند.
مرحله ى چهارم: اگر برايتان امكان پذير بود هرچه سريع تر به سمت راست جاده حركت كنيد. اين كار شما را از ديگر خودروها دور مى كند و به شانه ى جاده يا خروجى بزرگراه ها نزديك تر مى كند.
مرحله ى پنجم: به بقيه ى رانندگان و افراد داخل خيابان اطلاع دهيد كه خودرو از كنترل شما خارج شده است. فلاشر را روشن كنيد و بوق بزنيد.
افرادى كه در اطراف شما هستند بايد بدانند مشكلى وجود دارد تا از سر راه شما كنار بروند و ايمن بمانند.
مرحله ى ششم: سعى كنيد خودرو را متوقف كنيد. اگر سرعت خودرو به اندازه ى كافى كاهش يافت آن را به سمت كنار جاده هدايت كنيد تا متوقف شود.
در شرايطى كه فضا كم است، شما مجبور هستيد تا با مانعى برخورد كنيد، بايد سعى كنيد با نرم ترين مانع ممكن برخورد كنيد. مثلاً برخورد با نرده به مراتب بهتر از برخورد با يك درخت بزرگ است.
حالت دوم: زمانى كه خودرو سر مى خورد.
زمانى كه خودرو شروع به سر خوردن مى كند توانايى شما براى كنترل خودرو به شدت كاهش مى بايد، ولى به اين معنى نيست كه در اين موقعيت شما هيچ كنترلى بر روى خودرو نداريد. سر خوردن، بيشتر در خودروهاى قديمى رايج بود زيرا فاقد سيستم ترمز ضد فقل (ABS) بودند. اما ممكن است اين اتفاق براى خودروهاى داراى اين نوع سيستم ترمز نيز رخ دهد.
مرحله ى اول: ترمز را به آرامى براى يك ثانيه فشار دهيد و رها كنيد. اگر ترمز را به سرعت فشار دهيد، سر خوردن خودرو بدتر مى شود.
در ذهنتان عدد هزار و يك را بگوييد، در مدت زمانى كه اين عدد را در ذهنتان مى گوييد پدال ترمز را نيز فشار دهيد. بعد در حين گفتن عدد هزار و دو پدال ترمز را رها كنيد و به همين ترتيب ترمز را بگيريد و رها كنيد.
مرحله ى دوم: ترمز گرفتن و رها كردن ترمز را ادامه دهيد. اين كار را تا زمانى كه سرعت كاهش يابد و مجدداً كنترل خودرو را به دست آوريد ادامه دهيد.
اين روش، ترمز كردن پى در پى نام دارد.
مرحله ى سوم: آرامش ذهنى خود را به دست بياوريد. هنگامى كه دوباره كنترل خودرو را در اختيار گرفتيد، خودرو را در كنار جاده متوقف كنيد تا آرامش ذهنى خود را دوباره به دست بياوريد و آرام شويد.
حالت سوم: ظاهر شدن ناگهانى چيزى در مقابل خودرو
موقعيت ديگرى كه ممكن است احتياج داشته باشيد تا خودرو را متوقف كنيد زمانى است كه هنگام رانندگى به طور ناگهانى چيزى در جلوى خودروى شما ظاهر مى شود. مثلاً ناگهان يك آهو به وسط جاده مى آيد يا زمانى كه در جلوى خودروى شما تصادفى رخ مى دهد و خودروها متوقف مى شوند. در اين حالت شما بايد خودرو را به درستى هدايت كنيد و آن را متوقف كنيد تا با مانع روبروى خود برخورد نكنيد.
مرحله ى اول: بر اساس امكانات خودرويتان تصميم بگيريد كه چه كارى انجام دهيد. بسته به اينكه آيا خودروى شما داراى سيستم ترمز ضد قفل(ABS) هست يا نه، راه حل هاى متفاوتى وجود دارد.
اگر خودرو داراى سيستم ABS است، تا جايى كه امكان دارد ترمز را هرچه سريع تر و محكم تر فشار دهيد. اگر خودرو داراى سيستم ABS نيست، در اين حالت نيز ترمز را محكم فشار دهيد ولى شما فقط قادر به اعمال حدود ٧٠٪ از توانايى ترمز هستيد. براى هدايت بهتر خودرو و جلوگيرى از قفل شدن چرخ هاى عقب فقط يكبار ترمز را رها كنيد و دوباره آن را فشار دهيد.
صرف نظر از اينكه به چه دليل و چگونه مى خواهيد خودرو را هرچه سريع تر متوقف كنيد، مهمترين مسئله اين است كه آرامش خود را حفظ كنيد. در اين شرايط ترسيدن مى تواند توانايى شما را براى كنترل خودرو كاهش دهد و وضعيت را بدتر كند. از يك تعميركار بخواهيد كه ترمزهاى شما را بررسى كند تا مطمئن شويد در بهترين حالت ممكن قرار دارند.
ممنون خیلی مفید بود
سلام. این پست های خیلی مفید هستند ، لطفا بیشتر از این دست مطالب قرار بدید. سپاس
یکی از نکاتی که در مورد کاربرد سیستم ABS در حالت سوم (ظاهر شدن مانع ناگهانی) باید بهش توجه کرد این هست که با استفاده از عدم قفل شدن چرخ ها و فرمانپذیری خودرو سعی کرد مسیر حرکت خودرو رو برای عدم برخورد یا کاهش خسارت کمی تغییر داد. درحالی که در خیلی از مواقع راننده فقط به ترمز کردن اکتفا می کنه و فراموش میکنه که در اون موقعیت از فرمون هم میشه استفاده کرد!
این کار اتفاقا خیلی هم اشتباهه
چون علاوه بر اینکه به احتمال زیاد کنترل ماشین از دستتون خارج میشه و چپ میکنه، برعکس تصور عمومی احتمال برخورد رو میبره بالا
بهترین کار اینه که حتی اگه نتونین ماشین رو متوقف کنین، یه برخورد کنترل شده و محدود داشته باشین و خسارت کمتری ببینین تا اینکه با فرمون دادن و ناپایدار کردن وضعیت ماشین شرایط رو بدتر کنین
نمونه ساده اش اینه که زیاد اتفاق افتاده که سرِ یه فرمون دادن ساده توی خیابون بخاطر رد شدن از ماشینی که دوبله پارک کرده یا تاکسی ئی که یهو واسه مسافر سوار کردن ترمز میزنه تصادف شده