10 انقلاب شجاعانه در طراحی خودرو
دنده 6 – حمید رضا زنگنه: مبحث طراحی خودرو معقوله ای بسیار حساس است.
یک طراحی فوق العاده می تواند باعث فروش خودرویی متوسط شود و بارها بسیاری از خودروهای بسیار خوب در بازار فروش قربانی طراحی متوسط و ضعیف شده اند.
از طرف دیگر برخی خودروسازان مانند ب ام و پس از پیدا کردن یک رویه شناخته شده در دام تکرار گرفتار شده اند و حالا تقریبا در طراحی محصولات خود با چالش مواجه اند. از این رو تغییر در متد طراحی بسیاری از خودروسازان رعایت می شود تا چنین گرفتاری از پدید نیاید.
بعضی از خودروسازان با گذر زمان و ارائه نسل جدید دست به تغییرات اصولی در طراحی بدنه خودرو می زنند. برای این اقدام خودروسازان یک عامل اساسی وجود دارد که همان فروش بهتر می باشد. اما بعضی از مدل ها مانند پورشه 911 که خودرویی مدرن کلاسیک محسوب می شود نیازی به این تغیبرات عمده طراحی ندارند، زیرا خریداران به ظاهر کلاسیک آن علاقمند هستند.
نمونه ای دیگر از این خودروها فولکس بیتل افسانه ای است که هنوز اصالت نمونه کلاسیک در نمونه های مدرن آن قابل مشاهده است. در سمت دیگر خودروهایی معمولی وجود دارند که برای بقا در بازار پر تلاطم خودرو نیاز به طراحی مجدد دارند، تا بتوانند نظر مشتریان را جلب کنند.
در واقع برخی از این طراحی های مجدد فروش پایین نسل قبلی را جبران می کند، مانند هوندا سیویک که از اشتباهات طراحی نسل قبل درس های خوبی آموخت و با ارائه نسل جدید توانست جایگاه خود را در بازار خودرو بدست آورد.
در ادامه قصد داریم تا 10 خودرو با طراحی نه چندان خاص را معرفی کنیم که در طی نسل گذشته خود دچار دگردیسی های شجاعانه ای را تجربه کردند تا از افتادن به ورطه تکرار و کاهش جذابیت رها شوند.
10 – فورد اسکیپ Escape
فورد اسکیپ یکی از محصولات فورد در کلاس کراس اوور است که در سال 2001 به بازار خودرو معرفی شد. دومین نسل فورد اسکیپ که در سال 2008 تا 2012 تولید شد نتوانست به خوبی با رقبایی خود در کلاس کراس اوورها مقابله کند.
اما طراحان برجسته کمپانی فورد با ارائه نسل سوم که از طراحی پویاتری بهره می برد توانستند به بازار فروش خوبی دست یابند. نسل سوم این خودرو که برای مدل 2017 مورد فیس لیفت قرار گرفته بخوبی از عهده رقابت با هوندا CR-V و تویوتا راو4 برآمده است.
9 – هوندا سیویک
اواخر دهه نود تیونینگ خودرو و مسابقات خیابانی با نام بزرگانی همچون سیویک گره خورده بود. در آن دوران طراحی ظاهری این خودرو آن چنان جذاب بود که تیونرهای مستقل و کمپانی های بزرگ تیونینگ خودرو بصورت گسترده به بهینه سازی این خودرو می پرداختند.
اما نام سیویک بعد از ارائه نسل هفتم رو به زوال رفت، این روند تا جایی پیش رفت که بیشتر علاقمندان به خرید و فروش مدل های دهه 90 می پرداختند.
اما طراحان هوندا با ارائه مدل 2016 سیویک دوباره روح اسپرت را در این نام بزرگ دمیدند. نسل جدید سیویک با وجود خطوط نرم، چهره ای پویا تر به این زیبای ژاپنی بخشیده است. حال علاقمندان به سیویک می توانند منتظر ارائه نسخه هاچبک و نمونه های اسپرت تر Si و تایپ R باشند.
8 – هیوندای سوناتا
احتمالا به دلیل وجود دو نسل اخیر سوناتا در ایران تغییر چشمگیر طراحی این خودرو را بیشتر حس می کنید. هیوندای در چند سال اخیر به جهانیان نشان داده که دیگر یک خودروساز رده پایین نیست و می تواند به رقیب سرسخت برای دیگر کمپانی ها بدل شود.
هیوندای بعد از به اتمام رسیدن تولید نسل پنجم در سال 2009 تصمیم به تغییر چهره کامل این مدل گرفت تا بتواند با طراحی روز صنعت خودروسازی پیش رود. بنابراین در سال 2010 به معرفی نسل ششم این سدان متوسط پرداخت.
این نسل از سوناتا که تحت عمل جراحی زیبایی قرار گرفته بود توانست توجه خریداران را به خود جلب کند و به یکی از پرفروش ترین سدان های متوسط بازار تبدیل شود.
7 – شورولت مالیبو Malibu
هدف از تولید نسل های پیشین مالیبو رقابت با هوندا آکورد و تویوتا کمری بوده است. در واقع شورولت با ارائه مدل 2016 این خودرو قدمی بزرگ برای رقابت با خودروهای این کلاس برداشته است و برای رسیدن به این مهم، طراحان شورولت سپر تا سپر این خودرو را مورد باز طراحی قرار داده اند تا دیگر مالیبو از ظاهر کسالت آور رنج نبرد.
با وجود تمام این تغییرات، هنوز مالیبو به موفقیتی که مدیران شورولت پیش بینی کرده بودند دست پیدا نکرده است.
6 – نیسان ماکسیما
همانند سوناتا و مالیبو، ماکسیما نیز به یک تغییر چهره اساسی نیازمند است تا بتواند نظر مشتریان سخت گیر را جلب کند. نیسان برای مدل 2016 برای ماکسیما چهره کاملا جدیدی در نظر گرفته است و با مشاهده دو نسل آخر می توانید به این تغییرات عمده پی ببرید.
این طراحی جدید، شخصیت تازه ای به ماکسیما بخشیده است که در کنار خطوط بدنه کاریزماتیک می تواند نظر هر مشتری سخت گیر را به خود جلب کند.
این خودرو از نظر فنی نیز کاملا چابک و فرز است که آن را مدیون پیشرانه 6 سیلندر 3.5 لیتری خود می باشد که قدرت 300 اسب بخار را به چرخ های جلو ماکسیمای جدید اهدا می کند.
5 – مرسدس بنز C کلاس
در بحث بازطراحی خودروها، محافظهکاری خودروسازان آلمانی همیشه مورد توجه بوده است. پورشه 911 در طی سالیان سال تغییر چندانی از نظر طراحی نداشته و ب ام و سری 3 و 4 نیز در طی سالها تغییر عمدهای را به خود ندیدهاند.
مرسدس بنز نیز از همین قانون پیروی می کند اما با عملکرد خوب آئودی در بازار اوضاع تغییر کرده است. زمانی که وقت معرفی C کلاس جدید فرارسید، مرسدس نگاهی به گذشته انداخت و محصولی برجسته را معرفی کرد.
کل طراحی خودرو شبیه با دیگر خودروهای تولیدی مرسدس مخصوصا کلاس S است اما وقتی که عملکرد کمپانی مورد پسند مشتری قرار بگیرد، مانعی برای این کار وجود ندارد. تغییرات در نسل جدید C کلاس اساسی و قابلتوجه بوده است.
4 – تویوتا پریوس
تویوتا با عرضه نسل جدید پریوس قصد داشت روح اسپرت را در باطن این خودروی کسالت آور بدمد. البته نسل جدید پریوس آنچنان برای رسیدن به این هدف موفق نبوده است و طراحی جدید آن نیز چنگی به دل نمی زند.
در واقع طراحان تویوتا با اضافه کردن خطوط تیز به بدنه پریوس قصد پویاتر کردن چهره خسته نسل قبل را داشتند که البته با زیاده روی طراحان ملقمه ای نه چندان دلچسب پدید آمده است.
3 – فورد موستانگ
فورد موستانگ یکی از معروفترین و شناخته شده ترین خودروهای اسپرت آمریکایی است. طراحان فورد برای ارائه نسل قبلی این خودرو بسیار محتاطانه عمل کردند و از ارائه هرگونه ایده جدید پرهیز کردند. اما نسل جدید این خودرو با طراحی جسورانه ای همراه است که چهره خشمگین و مبارزه طلبانه ای به این ستاره آمریکایی بخشیده است.
البته حائز اهمیت است که این تغییرات ظاهری در کنار حفظ اصالت این خودرو صورت گرفته و هرگز به پیشینه تاریخی موستانگ لطمه ای وارد نکرده است. همچنین مهندسان فورد در کنار نمونه استاندارد مدل شلبی GT350 را نیز عرضه کرده اند که دارای پیشرانه 8 سیلندر 2.2 لیتری است که توان تولید 526 اسب بخار را دارد.
2 – فورد GT
سال گذشته فورد بعد از گذشت تقریبا نیم قرن دوباره تصمیم به تولید مدل افسانه ای GT گرفت. فورد جی تی جدید واقعا طراحی زیبا و خیره کننده ای دارد و در کنار چهره ای مدرن هنوز شباهت های فراوانی با نمونه کلاسیک این مدل دارد.
فورد با ارائه این نمونه یکی از جذاب ترین خودروهای مدرن را به خودرو دوستان هدیه کرده است که حتی قابلیت های فنی ای بالاتر از نمونه کلاسیک جی تی دارد. این خودرو مطمعنا یکی از بهترین باز طراحی ها در صنعت خودروسازی خواهد بود.
1 – آکورا NSX ، هوندا NSX
اما بهترین و اصولی ترین بازطراحی در این سال ها به طراحی نسل جدید آکورا NSX تعلق دارد. این خودرو دیگر از پیشرانه 6 سیلندر بنزینی نسل قبل بهره نمی گیرد، بلکه به یک پیشرانه هیبریدی مجهز شده است که توان تولید 573 اسب بخار را دارد.
در زمان عرضه آکورا NSX از این خودرو به عنوان اولین سوپراسپرت ژاپنی یاد می شد که بعد از عرضه نیسان GT-R به آرامی به دست فراموشی سپرده شد. اما آکورا NSX دوباره باز گشته و قصد تصاحب قلب خودرو دوستان را دارد.
در واقع این لیست می توانست بسیار بلند تر از این باشد، اما این 10 خودرو بهترین باز طراحی را در چند سال اخیر تجربه کردند که باعث فروش و رضایت بیشتر مشتریان شده است. حتی در برخی از این خودروها شکست های نسل قبلی به بخاطر بازطراحی هوشمندانه طراحان جبران شده است.
عکسی که از فورد اسکیپ ، گذاشتین مربوط به نسل ۲۰۱۶ هست .
مدل ۲۰۱۷ میشه گفت کپی هیوندا سانتافه طراحی شده.
موتور شلبی gt350 هم ۸ سیلندر ۵.۲ لیتری هست نه ۲.۲!!!
به نظرم بهترین تغییر شماره ۸ ، سوناتا بود ، هیوندا رو از رده خودروهای ارزان بالا کشید و به خاطر طراحیش میشد مبلغ بیشتری نسبت به قبل براش داد و از مواردی مثل کیفیت ، سابقه شرکت چشم پوشی کرد.
و به موفق های بازار مثل کمری ، آکورد و . . . ترجیحش داد.
مقایسه پراید سال 81 و پراید سال 95 رو از قلم انداختید!!
واقعا آمريكايي ها عالي هستند.فورد موستانگ هوش از سر آدم ميبره
مالیبو و سوناتا و آکورا واقعا زیبا و دلربا طراحی و انگاشت شده اند این انقلاب در طراحی باعث بوجود آمدن رقابت در طراحی های هنری و با بیشترین حجم سازی در دهه اخیر شده است
به نظر من که تویوتا پریوس چه نسل قدیم چه نسل جدیدش فوق العاده زشت و بد ترکیب شده اند و لایق قرار گیری تو این لیست از نظر طراحی نیست