تویوتا fj در برابر جیپ رانگلر
مجید رقیبی – پس از 7 سال تولید با کمترین تغییر ظاهری و فنی ممکن، این Trail Team Ultimate Edition آبی موروثی یکی از آخرین FJ کروزرهای تولیدی تویوتاست. این نسخه که تولیدش محدود خواهد بود به 2.500 دستگاه، چیزی فراتر از یک پکیج خداحافظی به یادبود FJ40 است؛ این نسخه در اصل یادگاری تویوتاست برای بیش از 200 هزار خریداری که چند سال گذشته، FJ Cruiser را برای خرید انتخاب کردهاند. این FJ کروزر تا دندان مسلح است. Wrangler Unlimited Willys Wheeler Edition 2014 نیز یادبودی است برای جیپهای دیروز که با تمرکز بر فاکتورهای سودمندی، توانمندی و ارزش کلی ارائه شده. این نسخه برپایه مدل پایه Wrangler Sport توسعه یافته و با پسوند Willys Wheeler، به یک دیفرانسیل لغزش محدود، محور محرکه 3.73 سوار شده روی محور عقب Dana 44، تایرهای BF Goodrich KM Mud Terrain و یک جفت پارکابی مجهز شده؛ آپشنهایی که اگر بهصورت جداگانه سفارش داده شوند، قیمت رنگلر به مراتب بالاتر از اینها تمام میشود. جیپ در رنگلر ویلیز ویلر ادیشن همانقدر که به ارتقای قابلیتهای آفرودی خودرو توجه داشته، به سر و وضع آن نیز خوب رسیده. از آنجایی که هر دو این آفرودرها سرآغازی مشترک دارند و نظر به اینکه FJ Cruiser رفته رفته به پایان تولید خود نزدیک میشود، مناسب دیدیم تا این دو را در این مقایسه آخر، رو در روی یکدیگر قرار دهیم.
این مقایسه در نگاه اول کاملا پایاپای به نظر میرسد. از نظر فنی، هم جیپ و هم تویوتا، با پیروی از فلسفهای مشترک ساخته شدهاند. هر دو این SUVهای «شاسی و بدنه جدا»، 4در هستند و از موتور V6، گیربکس 5 سرعته خودکار و سیستم چهار چرخ متحرک مخصوص کار سنگین با جعبه انتقال دوسرعته بهره میبرند. درضمن با وزنی نزدیک به 2 تُن، هر دو نهتنها تقریبا هم وزن هستند، بلکه تقریبا هماندازه نیز هستند؛ البته با این تفاوت که FJ کروزر بدنهای کشیدهتر دارد و روی دو محور با فاصلهای کوتاهتر سوار است. با این تفاسیر، تعجبی ندارد که هر دو در پیست عملکردی شانه به شانه دارند. جیپ که از یک موتورV6 3.6 لیتری 285 اسب بخاری، 353 نیوتن متر گشتاور میگیرد، در 7.8 ثانیه از حالت سکون به تندی 96 کیلومتر در ساعت دست مییابد. FJ کروزرِ سنگینتر که البته موتوری حجیمتر دارد، با وجود بیشینه گشتاور 377 نیوتن متری پیشرانه 4.0 لیتری 270 اسب بخاری خود، 0.2 ثانیه دیرتر به تندی 96 کیلومتر در ساعت دست مییابد. رنگلر در 400 متر هم 0.1 ثانیه سریعتر از FJ کروزر است و این مسافت را در 16.1 ثانیه، با حداکثر سرعتی برابر با 134.5 کیلومتر در ساعت میپیماید. شتاب 400 متر FJ کروزر، 16.2 ثانیه است و در این محدوده، حداکثر سرعتش به 135.8 کیلومتر در ساعت میرسد. عملکرد دو خودرو در بخش ترمزگیری و هندلینگ هم تقریبا یکسان است. جیپ در ترمزگیری از سرعت 96 کیلومتر در ساعت، پس از طی مسافت 40.2 متر به توقف کامل میرسد. FJ Cruiser اما برای توقف کامل، به 0.3 متر فاصله بیشتر نیاز دارد. این برتری جزئی در تست سرعت در مسیر 8شکل به FJ کروزر تعلق دارد؛ جایی که در آن، با ثبت زمان 30 ثانیهای برای هر دور، 0.6 ثانیه سریعتر است از رنگلر جیپ.
بیرون از جاده، این هیکل نیرومند FJ، مستحکم است و سریع. کمکهای Bilstein و فنرهای TRD توان حکمرانی بر دشتهای باز را به
FJ Cruiser Ultimate میدهند. احساس آسیبناپذیری که سوار بر این تویوتا احساس میکنید، تنها در هیولاهایی همچون فورد رپتور قابل لمس است. فرقی ندارد که روی زمینی خاکی با بستر سفت باشید و یا شن روان، FJ Cruiser با قدرت از آن میگذرد. اگر به دنبال خودرویی آفرودی هستید که بتوانید با آن به سرعت از مهلکهای نزدیک به آخرالزمان فرار کنید و یا اگر دوست دارید با هر بار گاز دادن، پشت سر، دیواری از گرد و خاک به پا کنید، حتما FJ کروزر را در لیست کوتاه انتخابهای خود قرار دهید. البته قرار به سواری آفرودی حرفهایتر که باشد، این غول ژاپنی به خاطر اوورهنگ بزرگ جلو و عقب خود، به لکنت زبان میافتد. FJ کروزر چنان ژستی دارد که گویی از نظر فنی، توان عبور از هر مسیر سختی را دارد اما در مسیرهای ناهموار، به دفعات صدای برخورد سپر جلو یا گیره اتصال یدککش عقب با زمین را خواهید شنید. دلیل اصلی نیز زاویه ورود 34درجه به شیب و زاویه خروج 31 درجه از آن است؛ مقادیری که تقریبا 10 درجه کمتر از زوایای ورود و خروج جیپ هستند.
در طرف مقابل، رنگلر بیرون از جاده توقفناپذیر احساس میشود. درست است که در دشتهای باز، نمیتوانید رنگلر را مثل FJ کروزر تختهگاز برانید اما باز هم هرآنچه که میخواهید را با کمال میل انجام میدهد. در مسیرهای باریک و فنی، هرگز به قابلیتهای جیپ شک نخواهید کرد. مانعی را نشانه بگیرید و جیپ را سمت آن گلوله کنید؛ از پس آن برمیآید، آنقدر هم دردسر ندارد. این جیپ خیلی راحت سربالاییها و سرازیریهای تُند و مسیرهای سنگلاخی پیچ در پیچ را پشت سر میگذارد و به نظر، باز هم مسیر سخت طلب میکند. با رنگلر، تنها جرات عبور از چالههای آبی مسیر را نداشتیم.
این دو شاسیبلند آفرودی اگر چه هم در جاده و هم بیرون از جاده، عملکردی تقریبا یکسان دارند، اما کمی فاصله قیمت بین آنها وجود دارد. Wrangler Unlimited Willys Wheeler Edition قیمت پایه 32.890 دلاری دارد که برای مدل رقابت این هفته، با گیربکس اتومات و سیستم اطلاعات و سرگرمی اولیه Uconnect، این مبلغ به 34.880 دلار رسیده است. قیمت پایه FJ Cruiser Trail Teams Ultimate Edition اما 37.455 دلار است که برای ما، با سیستم اگزوز آپشنال TRD، گیره یدککشی و کفپوش مخصوص، 39.439 دلار تمام شد.
در نهایت تنها یک پیروز میتوانیم داشته باشیم و برتری، نصیب خودرو اصیلتر میشود: Jeep Wrangler Unlimited Willys Wheeler Edition. نه با تویوتا و نه با جیپ، نمیتوانید بیش از حد خطر کنید اما جیپ چیزی اضافی دارد که شما را وادار میکند کمی بیشتر ادامه دهید. شخصیت از سر و روی رنگلر میبارد؛ کافی است زمانی کوتاه را در آن سر کنید تا بلافاصله تبدیل شود به عضوی از خانواده شما. ختم کلام اینکه جیپ رنگلر شما را وسوسه میکند سقف را کنار بکشید، از جاده بیرون بزنید و در جستوجوی هیجان و ماجراجویی باشید. با تویوتا FJ کروزر اما، راضی هستید آخر هفته را در خانه بمانید و بعدا، هر وقت شد، به جاده بزنید.
آزمون به نظر بیهوده قابلیتهای عملکردی این خودروهای آفرودی در پیست که به پایان رسید، نوبت سواری گرفتن در شرایط شهری بود. هم تویوتا FJ کروزر و هم جیپ رنگلر در کاربری روزمره عملکرد خوبی دارند. سوار رنگلر که میشوید، خود را در کابینی خوشساخت و کاربردی مییابید. این احساس خوب کابین در حرکت نیز ادامه دارد. موتور Pentastar V6 گروه کرایسلر این جیپ را خیلی سریع به حرکت در میآورد، طوری که هرگز احساس نیاز به قدرت بیشتر نخواهید داشت. گیربکس 5 سرعته خودکار این جیپ را در بهترین حالت میتوان مناسب یا کافی معرفی کرد اما با این حال، محور محرکه 3.73 استاندارد نسخه ویلیز ویلر تلاش بسیار میکند تا گستره قدرت پیشرانه Pentastar را پایدار نگاه دارد. رنگلر هرگز به خوشفرمان بودن معروف نبوده اما با پسوند ویلیز ویلر، بسیار قابل نشان میدهد. اگرچه جعبه فرمان از روی عمد، کمی کند است، اما بازخورد خوبی ارائه میدهد و همواره این اجازه را به راننده میدهد که بداند چرخها دقیقا در چه جهتی پیچیدهاند. در طرف مقابل، FJ کروزر سالخورده بودنش را کاملا نشان میدهد. برخلاف جیپ که از آغاز عرضه نسل فعلی رنگلر در سال 2007، بهطور مداوم آن را با موتور، مجموعه انتقال قدرت و کابین جدید، به روز کرده، FJ Cruiser 2014 با مدل 2007 آن مو نمیزند! البته باید اذعان داشت که این سالخورده بودن در ظاهر FJ اصلا پیدا نیست؛ نه در بدنه و نه حتی در کابین. کابینِ بسیار کار شده این شاسیبلند شرقی نقاط ضعفی دارد، همچون کامپیوتر شرکتی و تعدد دکمههای فاقد احساس، اما در کل باید گفت بسیار جذاب است. گیجهای بالای داشبورد (زاویهسنج، دماسنج و قطبنما) آپشنی هستند ارزشمند، کاملکننده کنسول میانی سقف نیز کنترل حرکت در سرپایینی و سوئیچ قفل دیفرانسیل عقب است که بسیار خوب جلوه میکنند. آنچه در FJ کروزر، تاریخ مصرف گذشته احساس میشود، موتور V6 4.0 لیتری آن است که آخرین بار سال 2010 به روز شد. این موتور اگرچه شتاب خوبی به خودرو میدهد، اما با تخته کردن پدال گاز، موتور در حین سرعت گرفتن چنان صدای بد و گوشخراشی تولید میکند که احساس میکنید کاری از FJ کروزر خواستهاید که نمیخواهد انجام دهد. بر سر پیچها، جعبه فرمان FJ Cruiser کمی سریعتر از Wrangler احساس میشود اما دقت کمتری دارد. این تویوتا اگرچه در شتابگیری و هندلینگ، اندکی در مقابل رقیب آمریکایی کم میآورد، اما بیشک سواری بهتری دارد. نه اینکه بخواهیم بگوییم رنگلر سواری آزاردهندهای دارد، فقط سیستم تعلیقی که TRD مخصوصا برای سواری آفرودی سریع ساخته، در جاده بسیار آرام و راحت است. کمک فنرهای Bilstein به راحتی از پس هر ناهمواری مسیر برمیآیند و در واقع، چالهها و دستاندازهای جاده را محو میکنند.
عصر خودرو
انتخاب من اف جی کروز هست
تو افرود یه چیز خیلی مهمی وجود داره به نام کیفیت و قابل اعتماد بودن
که تویوتا همیشه مقام اول رو کسب میکنه
ولی کمپانی فیات کرایسلر همیشه اخره
از نظر هزینه های خودرو تو 10 سال جیب دهن صاحبش رو سرویس میکنه