کلاسیک

عوامل افزایش قیمت جهانی خودروهای کلاسیک

دیگر برای همه واضح و روشن است که خودروهای کلاسیک ارزش مادی و معنوی قابل توجهی دارند و این ارزش، به تدریج در حال افزایش است. این افزایش ممکن است برای برخی خودروها آهسته و پیوسته باشد و در برخی موارد نیز جهشی قابل توجه، معادلات بازار را به یک باره عوض کند. با این حال می‌توان عواملی مهم و اساسی را به عنوان عوامل اصلی این تغییرات رو به بالا معرفی کرد؛ عواملی که بعضا منطقی و کاملا قابل پیش‌بینی و در برخی موارد غیر قابل پیش‌بینی، ناگهانی و حتی به دور از اخلاق حرفه‌ای هستند.

در این مطلب سعی داریم تا به طور خلاصه به بررسی مهم‌ترین عوامل افزایش قیمت خودروهای کلاسیک در عرصه جهانی بپردازیم.

افزایش سن

هر چه یک خودرو کلاسیک قدیمی‌تر شود، قیمت و ارزش معنوی آن افزایش می‌یابد. این روند طبیعی و منطقی، مدت‌هاست برای خودروهای کلاسیک طی شده است. با این حال برخی مبدأ‌های مهم تاریخی در این روند بسیار مهم هستند. مرحله اول را باید پایان تولید یک خودرو دانست که معمولا به معنای عدم امکان خرید نمونه صفرکیلومتر و ورود آن به عرصه کلاسیک‌هاست. مرحله دوم رسیدن خودرو به سن 20سالگی است که به معنای ورود آن به عرصه کلاسیک‌های جوان است. تا اینجای کار معمولا قیمت خودرو با شیبی بسیار کم افزایش یافته، حتی ممکن است کاهش و یا عدم تغییر را تجربه کند. اما پس از گذشت 25 سالگی، این روند در هر صورت صعودی شده، شیب آن به ترتیب با گذر از 30، 40 و 50 سالگی به شدت افزایش می‌یابد. شیب این افزایش قیمت اما به عوامل دیگری که از آنها یاد می‌کنیم بستگی دارد.

مشخص‌شدن ارزش حقیقی

برخی‌ خودروها معمولا پس از ورود به بازار با استقبال سردی مواجه شده، شکست می‌خورند. برخی دیگر نیز ممکن است پس از یک دوره اوج، دوران افول و کم‌توجهی را تجربه کنند. در میان این خودروها اما هستند مواردی که جواهراتی ناشناخته و کشف‌نشده محسوب می‌شوند و معمولا به یک‌باره در محافل خودرویی مطرح شده، ارزش آنها به طور قابل توجهی افزایش می‌یابد. در این میان یکی از موارد جالب توجه را باید فراری 250GTO دانست؛ خودرویی افسانه‌ای و موفق که پس از دوران اوج در دهه 70 میلادی، به یک‌باره فراموش شد و از اواخر دهه 80 بود که پس از خروج آن از زیر سایه محصولات کلاسیک سایر برندها، به یک باره توانست پله‌های ترقی را طی کرده، به گران‌قیمت‌ترین خودرو کلاسیک جهان بدل شود. معمولا علاقه‌مندان و متخصصان در این اکتشافات نقشی مهم و بسزا دارند.

مالکان مشهور و مهم

کافی است تا خودرویی خاص در طول حیات خود متعلق به فردی مشهور و شناخته‌شده باشد تا قیمت آن با سایر نمونه‌های مشابه به طور قابل توجهی تفاوت داشته باشد. برای مثال، الویس پریسلی تعداد زیادی خودروهای کوپه و سدان لوکس آمریکایی داشته که نمونه‌های عادی آن در بازار کلاسیک‌های آمریکا بیش از 20 هزار دلار قیمت ندارند. با این حال هر یک از این خودروهای متعلق به الویس پریسلی که به حراج گذاشته شده‌اند، حداقل با قیمتی دو برابر نمونه‌های مشابه به فروش رسیده‌اند. علاوه بر این، ممکن است خودرویی خاص به این دلیل مورد توجه واقع شود که نمونه‌های دیگر آن را مالکانی مشهور خریداری کرده‌اند. برای مثال، قیمت جهانی جگوار E-Type امروزه به دلایل متعددی در حال افزایش است که در این میان می‌توان لیست بلندبالای مالکان مشهور را بسیار موثر دانست.

جوسازی هدفمند

نمی‌توان فضاسازی و ایجاد جو از طرف رسانه‌ها، متخصصان، دلالان و موسسات معتبر حراجی در افزایش قیمت یک خودرو خاص را نادیده گرفت. آنچه ممکن است از جانب رسانه‌ها برای این فضاسازی انجام گیرد را در بخشی به طور جداگانه بررسی می‌کنیم. اما نقش موسسات حراجی و دلالان جهانی در این میان بیش از همه است. موسسات حراجی معمولا به خودروهای کلاسیک به دید کالاهایی آنتیک و سودآور نگاه می‌کنند و برایشان فرقی ندارد که این خودرو جایگاه و ارزشی که آنها برای آن متصور هستند را دارد یا خیر. آنها بیشتر به دنبال سودآوری بیشتر برای مالکان و خودشان هستند و برای این کار از روش‌های هوشمندانه‌ای بهره می‌برند که در این میان می‌توان به تاکید بر نکات خاص در تاریخچه خودرو، ارائه زیبا و جذاب خودروها و ایجاد یک جو رقابتی بین خریداران اشاره کرد.

افزایش اقبال عمومی

تاثیر اقبال عمومی نسبت به خودروهای کلاسیک در افزایش قیمت آنها بسیار شگرف است. تقاضا برای خرید خودروهای کلاسیک در سال‌های اخیر به شدت افزایش و دید مردم نسبت به خودروهای قدیمی به طور فزاینده‌ای بهبود یافته است. همین عامل سبب می‌شود که قیمت و ارزش خودروها نیز به تبع افزایش ارزش معنوی آنها، بالاتر رود. امروزه دیگر به خودرو کلاسیک به عنوان یک اثر تاریخی، هنری، فرهنگی و نوستالژیک نگاه می‌شود که حضور آن در هر موقعیتی، می‌تواند طراوت و زیبایی را به همراه داشته باشد. با پیشرفته‌تر‌شدن خودروها و فاصله گرفتن آنها از نمونه‌های قدیمی، این نقش خودروهای کلاسیک رفته رفته بیشتر هم خواهد شد.

کاهش تعداد نمونه‌های سالم

با گذر زمان و دور‌شدن از زمان عرضه اولیه یک خودرو، قطعا تعداد بیشتری از آن به دلایل متعددی به کام مرگ می‌روند. تصادفات، استفاده نامناسب برخی مالکان، از رده خارج‌شدن نمونه‌های کهنه و فرسوده و مواردی همانند جنگ و بلایای طبیعی ممکن است عامل نابودی این خودروها باشند. این مرگ تدریجی و کاهش جمعیت به معنای کاهش عرضه و تنوع آن خودرو در بازار و افزایش قیمت، خصوصا با افزایش تقاضا و سن خودروهاست. این روند در تمامی کشورهای جهان طی شده است و به تدریج نمونه‌های سالم و دست‌نخورده غربالگری شده، با قیمتی بالاتر از قبل به بازار عرضه شده‌اند.

روند کلی افزایش قیمت خودرو

اما نکته‌ای که شاید از دید بسیاری از علاقه‌مندان پنهان مانده باشد، افزایش قیمت خودرو در طول تاریخ است. تورم در همه نقاط جهان سبب می‌شود تا قیمت کالاها از جمله خودرو بالاتر رود. علاوه بر این، خودروهای جدید به دلیل نیاز به استفاده از تجهیزات و تکنولوژی‌های پیچیده‌تر برای دوری از آلایندگی بیشتر و تامین ایمنی، گران‌تر از قبل هستند. این افزایش قیمت خودروها سبب شده تا برای مثال قیمت نمونه صفر‌کیلومتر شورولت کوروت از حدود 10هزار دلار در دهه 70 میلادی، به حدود 30 هزار دلار در دهه 90 و 50 هزار دلار در سال‌های کنونی برسد. بدین ترتیب می‌توان انتظار داشت که این افزایش قیمت، تاثیر قابل توجهی در رشد قیمت خودروهای قدیمی و کلاسیک نیز داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا