فوتون ساوانا

فوتون

فوتون ساوانا

در طی روزهای میانی آبان ماه، فوتون ساوانا به عنوان گران ترین خودرو ساخت داخل تحویل مشتریان شد و البته تنها امتیاز آن قیمتش نیست، بلکه به عنوان یک شاسی بلند واقعی ساخت داخل نیز شناخته می شود که قابلیت های آفرودی مناسبی را در اختیار راننده قرار خواهد داد. پیش از این نیز نمونه پیکاپ این خودرو توسط ایران خودرو دیزل و به نام فوتون تونلند با پیشرانه های بنزینی و دیزلی به بازار عرضه شده بود که به واسطه بازاریابی نه چندان مناسب ایران خودرو و قیمت گذاری غیر رقابتی، همانند بسیاری دیگر از محصولات این شرکت نظیر پژو 407 و سوزوکی کیزاشی، فروش مناسبی را تجربه نکرد و به حاشیه رانده شد.

 

شروعی مجدد برای فوتون و عظیم خودرو

اما اکنون عظیم خودرو قصد دارد با عرضه فوتون ساوانا به روشی دیگر، شانس خود را مجددا در بازار بیازماید و خاطرات نه چندان رضایت بخش خود در عرضه محصولات خودرویی را به باد فراموشی بسپارد. عظیم خودرو فعالیتش را در سال 81 خورشیدی و به عنوان یک شرکت فعال در لیزینگ آغاز نمود، اما از سه سال پیش با خرید شرکت زاگرس خودرو که در زمان اوج فعالیتش به تولید محصولات پروتون اشتغال داشت، وارد حوزه خودروسازی گردید. پس از عرضه فوتون ساوانا ، عظیم خودرو قصد دارد تا محصولات هن تنگ را نیز به بازار کشورمان ارایه نماید.

فوتون نیز یکی از خودروسازان با سابقه چینی است که کار خود را از سال 1966 آغاز کرده و عمده محصولات آن، خودروهای تجاری سبک و سنگین هستند که نمونه هایی از آن را در ایران، پیش تر دیده بودیم. جای خالی محصولات سبک تجاری فوتون، به واسطه کاربردی بودن آنها از یک سو و افزایش قیمت خودروهایی نظیر تویوتا هایلوکس در کشورمان حس می شد که امیدواریم عظیم خودرو بتواند این خلا را در بازار پر کند.

 

یک دو دیفرانسیل واقعی

در این سالها شاهد ورود کراس اوورهای رنگارنگ چینی به بازار کشورمان بودیم که تقریبا تمامی آنها، به صورت تک دیفرانسیل عرضه می شدند و هیچ کدام توانایی خارج جاده ای خاصی را ارایه نمی دادند و تنها محصولاتی در سگمنت پیکاپ نظیر فوتون تونلند و کاپرا با قابلیت های دو دیفرانسیل عرضه می شدند. حال فوتون ساوانا ، با وجود آن که به وضوح از شاسی بلندهای مطرح بازار در توسعه خویش الهام گرفته است، می تواند یک آفرودر واقعی برای ماجراجویان ایرانی باشد. هر چند به دلیل اتفاقاتی که در چند وقت اخیر شاهد آن بوده ایم، از جمله نوسانات شدید نرخ ارز، قیمت این خودرو به فراتر از سیصد میلیون تومان جهش پیدا کرده که مسلما دست بسیاری از عاشقان آفرود را از آن کوتاه میکند. قیمت این خودرو در آبان ماه از سوی عظیم خودرو، 374 میلیون تومان اعلام شده است.

عمده رقبای این خودرو در بازار ایران را از نظر قیمت و یا مشخصات فنی، خودروهایی همچون چری تیگو7  ، بی وای دی S7، جک S7، رکستون G4، هاوال H9 و فودای لندفورت تشکیل می دهند که طیف گسترده ای را شامل می شود. برخی از رقبا تک دیفرانسیل و برخی دیگر دو دیفرانسیل هستند. یک کره ای در این لیست حضور دارد و باقی چینی هستند و در نهایت، تعدادی از این خودرو ها به بازار عرضه شده اند، در حالیکه تعداد دیگری از آنها هنوز به صورت رسمی از سوی شرکت های مورد نظر معرفی نشده اند.

 

با خرید فوتون ساوانا ، چه چیزی بدست خواهید آورد؟

با وجود آن که فوتون ساوانا چهره مدرنی ندارد و بیشتر شبیه به تولیدات یک دهه پیش به نظر می رسد، نمی توان این ایراد را دارای تاثیر فوق العاده ای برشمرد، چرا که با یک کراس اوور شهری طرف نیستیم، بلکه یک آفرودر را داریم که قرار است در محیط های خشن به انجام وظیفه بپردازد. نمونه ای از فوتون ساوانا که در ایران عرضه می شود، مجهز به موتور دو لیتری توربوشارژر مجهز به فن آوری پاشش مستقیم و گیربکس اتوماتیک شش سرعته ساخت ZF آلمان بهره می برد که به نظر می رسد هماهنگی مناسبی با یکدیگر داشته باشند. برخی از امکانات رفاهی این شاسی بلند نیز عبارتند از: سیستم چهار چرخ محرک با قابلیت انتخاب محورها و قفل دیفرانسیل، فرمان چند حالته، سانروف، کروزکنترل، صندلی های برقی در ردیف جلو، سنسور شیب سنج وسیستم پایداری

در ادامه می توانید مشخصات فنی فوتون ساوانا را مشاهده نمایید:

مشخصات فنی

مشخصات پایه

ویژگی‌ها
گیربکس اتوماتیک 6 سرعته

موتور

حجم موتور 1981 سی سی توربوشارژ
موقعیت موتور
سیلندر 4
تعداد سوپاپ 16
اسب بخار 214 اسب بخار در 5500 دور
گشتاور 320 نیوتن متر بین دورهای 1750-4500

ابعاد و وزن

طول 4830 میلی متر
عرض 1910 میلی متر
ارتفاع 1885 میلی متر
وزن 1990 کیلوگرم
سایز تایر 265/65R17

سرعت و شتاب

حداکثر سرعت
شتاب

سوخت

سوخت بنزین
ظرفیت مخزن 75 لیتر
استاندارد محیط زیست یورو 5

امکانات

کیسه‌های هوا جلو،جانبی، سقفی
ترمز جلو و عقب دیسکی - ABS-EBD
صندلی 7 نفره
تهویه مطبوع اتوماتیک
پنجره
آینه
چراغ سنسور نور - مه شکن جلو و عقب
متفرقه سیستم کنترل پایداری ، سیستم کنترل حرکت در سراشیبی ، سیستم کنترل شروع حرکت در سربالایی ، سیستم‌های HDC, TCS ، سسنور پارک

بدون دیدگاه