پژو پارس دوگانه سوز (1395)
پژو پارس ، لوکسی که به پرفروش تبدیل شد
پژو پارس را می توان یکی از خودروهای لوکس ایران در دهه هشتاد دانست که حاصل رونق گرفتن فعالیت خودروسازی ایران پس از دهه ها رکود بود. در طی این سالها، پژو پارس ماهیت لوکس بودنش را به تدریج از دست داد و به خودرویی همه پسند و مطلوب خانواده های ایرانی تبدیل شد. ظاهر زیبا، امکانات فنی قابل قبول و فضای مناسب برای مصارف خانوادگی در کنار قیمت مناسب نسبت به نمونه های کره ای و بعدا چینی، موجب شدند تا پژو پارس به یکی از پر فروش ترین محصولات بازار خودروی ایران تبدیل شود.
البته پژو پارس را نمی توان خودرویی عالی دانست. موتور این خودرو از تکنولوژی بسیار قدیمی بهره می برد که موجب شده تا مصرف این خودرو بسیار زیاد باشد. از سوی دیگر، دیگر قطعات فرانسوی و اروپایی در این خودرو به کار برده نمی شوند و لوازم ایرانیزه و چینی، جایگزین آن ها شده اند. کیفیت داشبورد نیز در این سالها با وجود طراحی بروز تر و افزودن چند آپشن، افت داشته و دیگر نمی تواند رضایت مخاطب را جلب کند.
همانطور که گفتیم، پژو پارس در کنار خانواده پراید، 405 و 206 یکی از پر فروش ترین ها و پر مخاطب ترین خودروهای بازار ایران است و همین عامل موجب شده تا شرکت سازنده با بالا بردن کمیت جهت پاسخگویی به نیاز بازار، افت کیفیت محصولاتش را تجربه کند. به همین دلیل از گوشه و کنار خبرهایی در مورد کیفیت نازل پژو پارس های سالهای اخیر، به خصوص پس از دور اول تحریم ها در سال 90 می بینیم.
در سالهای دهه هشتاد و با تمرکز دولت بر توسعه خودروهای پاک، پژو پارس دوگانه سوز در کنار 405 دوگانه سوز به یکی از پر مخاطب ترین خودروهای داخلی بدل شد و این سطح توجه تا به امروز ادامه داشته است. دلیل این سطح توجه را می توان کاهش عطش این پر مصرف ایرانی-فرانسوی به دلیل استفاده ترکیبی از سوخت گاز طبیعی در کنار بنزین دانست، در عین حالی که همان ویژگی های خانوادگی را تا سطح زیادی ارایه می کند. البته حفظ کیفیت خودروهای دوگانه سوز در طولانی مدت کار دشواری است، چرا که معمولا استهلاک این خودروها بالاتر بوده و تجهیزات گاز نیاز به تعویض های دوره ای دارند.