SUV مخفف چیست و چه معنایی آن
بیشک در مقالات مجله ما با حروف SUV که درباره شاسیبلندها بکار میرود آشنا هستید اما SUV مخفف چیست و چه معنایی دارد؟
به گزارش دنده6 : دنیای خودرو پر از سرواژههای جذاب و مرموز است؛ مثلاً EV مخفف وسیله نقلیه برقی، ABS مخفف ترمز ضد قفل و SRS مخفف سیستم مهار مکمل است. یکی از رایجترین و مشهورترین مخففهای خودرویی را میتوان SUV دانست هرچند برخی افراد با این سرواژه آشنا نیستند و به همین خاطر تصمیم گرفتیم به بررسی آن بپردازیم.
SUV مخفف عبارت sport utility vehicle به معنی “وسیله نقلیه اسپرت و کاربردی” است و طیف وسیعی از خودروها با فضای بار معقول و توانایی آفرود مناسب را شامل میشود. سرواژه SUV در کشور ما بیشتر با عبارت “شاسیبلند” شناخته میشود هرچند باید دانست اکثر SUV ها دارای سیستم چهار چرخ محرک هستند و در سالهای اخیر محبوبیت زیادی یافتهاند. بر اساس دادههای آژانس بینالمللی انرژی، خودروهای یاد شده در سال ۲۰۲۳ سهم حدود ۵۰ درصدی از کل فروش خودروهای صفرکیلومتر دنیا را به خود اختصاص دادهاند. خودروسازان آمریکایی هم از مزیت سیاستگذاری اداره انرژی این کشور در کلاسبندی SUV ها به عنوان تراک های سبکوزن استفاده کردهاند. این کلاسبندی بر اساس استانداردهای مصرف سوخت متوسط و از سال ۲۰۱۱ صورت گرفته و همین اشتباه باعث شده خودروسازان بتوانند استانداردهای مربوطه را پاس کرده و درعینحال به عطش مصرفکنندگان در خرید خودروهای بزرگتر پاسخ دهند.
بر اساس گزارشها، در بین ۱۰۰ و ۵۰۰ خودروی محبوب جهان در سال ۲۰۲۳ تعداد ۵۰ و ۲۲۰ SUV دیده میشود. تاریخچه این خودروها به سال ۱۹۳۵ و معرفی شورولت کرایل سابربن بازمیگردد. سابربن هماکنون در نسل دوازدهم خود قرار دارد و جزو قدیمیترین نامهای دنیای خودروست. تویوتا هم در سال ۱۹۵۸ لندکروزر را راهی بازار آمریکا کرد و در دهه ۶۰ میلادی شورولت بلیزر و اینترنشنال هاروستر اسکات به جرگه شاسیبلندهای بازار آمریکا پیوستند. در حال حاضر SUV ها در ابعاد و اشکال مختلف و از مدلهای ساب کامپکت و کامپکت موسوم به کراس اور تا هیولاهای فول سایز همچون سابربن و تویوتا سکویا ساخته میشوند.
همانطور که میدانید استقبال از خودروهای شاسیبلند در سالهای اخیر به شدت بالا رفته و بر اساس گزارش کار اند درایور، در بین ۱۲ خودروی پرفروش نیمه اول امسال ۴ خودرو از نوع SUV بودهاند و ۳ کراس اور بین ۱۰ خودروی اول جدول فروش بازار آمریکا دیده میشوند. تویوتا راو ۴ با فروش حدود ۲۵۰ هزار دستگاهی پس از وانتهای فورد سری F و شورولت سیلورادو قرار داشته و هوندا CR-V نی به فروش حدود ۲۰۰ هزار دستگاهی رسیده است. نیسان روگ نیز فروش بیش از ۱۴۱ هزار دستگاهی را ثبت کرده و جیپ گرند چروکی با فروش حدود ۱۰۷ هزار دستگاهی در رده دوازدهم فروش جا خوش کرده است. ریشههای گرند چروکی به مدل XJ چروکی که در سال ۱۹۸۴ معرفی شد بازمیگردد.