کوروت 68
Chevrolet corvette 1953نسل دوم با نام استینگ ری (Sting Ray) و با آن چراغهای مخفی شونده، از سال ۶۳ تا سال ۶۷ تولید شد. این مدلها توسط لری شینودا طراحی شده بودند و البته از روی یک مدل کانسپت کوروت الهام گرفته بودند. این طرح با توجه به اصول آئرودینامیک، الهام بخش تمام نسلهای آینده کوروت شد.
نسل سوم از سال ۶۸ تا سال ۸۲ یکی از ماندگارترین نسلهای کوروت بود. این خودرو در ابتدا با سقف T-top قابل جدا شدن معرفی گردید. از این نسل در کشور ما نیز تعدادی موجود می باشند.
سال ۸۴ تا سال ۹۶ نسل چهارم کوروت به میدان آمد. استفاده از شاسی آلومینیومی، کالیپرهای ترمز و تعلیق همگی از آلومینیوم برای صرفه جویی در وزن از ویژگیهای این نسل از کوروت بودند. داشبورد با نمایشگرهای دیجیتال نیز از تازه های این مدل بود. در سال ۹۳ برای یادبود ۴۰ سالگی یک مدل ویژه از ZR-1 تولید شد. زمانیکه در سال ۹۶ این نسل بازنشسته می شد، موتورهای LT4 هشت سیلندر آن ۳۳۰ اسب بخار نیرو و ۴۶۰ نیوتن متر گشتاور تولید می کردند که با مقیاسهای امروزی خنده آور است.
از سال ۹۷ تولید کوروت C5 آغاز شد و تا سال ۲۰۰۴ ادامه یافت. در این سالها رقبای ژاپنی مثل نیسان ۳۰۰ZX و مزدا RX7 و هوندا NSX و تویوتا سوپرا هم رقابت را سخت کرده بودند. با این وجود کوروت که حالا کاملا آلومینیومی شده بود، می توانست به سرعت ۲۹۱ کیلومتر دست یابد. قدرت موتور V8 در طول سالهای تولید C5 از ۳۵۰ اسب بخار به ۴۰۵ اسب بخار افزایش یافت که باعث تولید سریعترین کوروت های تاریخ تا آن زمان می شد.
نسل ششم کوروت که تا کنون تولید می شود، از سال ۲۰۰۵ و با تغییرات وسیع در طراحی از جمله تغییر شکل چراغهای جلو به نوع ثابت، تغییر در ابعاد اتاق و استفاده از موتور ۶ لیتری جدید به خط تولید شورولت راه یافت. اندازه کلی خودرو نسبت به نسل چهارم کاهش یافت اما فاصله بین دو محور زیاد شد. موتور ۴۰۰ اسبی lمدلهای اولیه می توانست در ۴.۲ ثانیه خودرو را به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برساند. توجه بیشتر روی پارامترهای مصرف سوخت و استفاده از کامپیوتر در این مدلها بیشتر به چشم می آمد.
برای یادبود ۶۰ سالگی هم نمونه های ویژه ای از کوروت در راه است. نسل آینده کوروت یعنی C7 هم در سال ۲۰۱۴ معرفی خواهد شد.